Hej på er det var ett tag sedan jag var aktiv här. Det kom ett husbyte med tillhörande renovering i vägen för hobbyn, men nu börjar det bli klart så tiden och sugen finns igen för ett akvarie och en lång tråkig vinter är på ingång.
Det blev ett begagnat red sea 170 den här gången dels på grund av platsskäl men även för att det är träbjäklag i det här huset. Tanken med det här akvariet är att hålla det enkelt, iallafall till att börja med så får det ta form ordentligt. Kommer att ha mestadels koraller som böljar med vattenrörelsen och några enkla fiskar. Har varit här inne och läst lite då och då och hobbyn har utvecklats en del verkar det som men grunderna är desamma så det blir till att läsa in sig och sortera ut vad som kan vara intressant. Akvariet har nu varit igång en månad hos mig och det har mognat riktigt bra, såg till att flytta med stenen i vatten för att störa bakteriefloran så lite som möjligt och det verkar ha fungerat.
Här är lite bilder hur det ser ut nu.
Nu är alla koraller vi fick utplacerade och inte som en prydlig trädgård i Örgryte, utan gott och blandat som en mer vildvuxen trädgård vilket känns som att det borde bli mest naturligt och likt ett riktigt rev. Tack för tipset @Lasse och tack än en gång Alex för korallerna.
Det känns inte som att det blev så mycket plats kvar till de mjuka vajande. Är det någon som har tips på några mjuka som vi kan placera på en sten vid botten i lite skugga?
Jag skulle säga att dom är ganska lätta med dagens förutsättningar.
Jag har nästan alltid haft anemon i mina akvarier.
Har gjort mig av med några förut när jag lessnat på dom och sen skaffat nya.
Det tips jag kan ge är att ge fan i att stödmata dom med räkor eller andra större saker. Dom blir bara stressade, delar på sig och vandrar omkring. Vissa tar det som att dom trivs när dom delar sig men jag skulle påstå raka motsatsen.
Dom senaste 4-5 åren har jag aldrig stödmatat mer än det dom får när jag matar fiskarna med frys-kuber. Dom har suttit på samma ställe och växer sig fina i storlek.
Har bild som visar mina med ett års mellanrum i tråden som heter senaste bilden på karet eller nått liknande. Kommer inte ihåg riktigt hehe.
Lite Nytt fick tag i en HIPARGERO LED Aquarium Light här på guiden och det blev bättre spridning av ljuset i burken
en plast kant runt om har tillverkats skall blanda lite vatten för att höja ytan så den inte syns blir bra det också förhoppningsvis
Vill bara ge mitt stöd i det Stefan molin och andra säger....håll karet näringsfattigt (Lågt P och lågt N)...stödmata aldrig...
Jag gjorde till en början det samt att jag hade skyghöga N o P-värden...och jag har 19 st BTA nu...(började med en enda :-) )
Ha ett stabilt kar innan du skaffar dem...
I övrigt ger de liv till karet och härbärge till clowner vilket jag eftersträvar :-)
/micke
Hej Magnus , de är bra på att ta upp näring ur vattnet , det märks nu när Daniel Mikoto fick mina , men tyvärr var den sorten en värre pest än glasrosor ,
men risken med alla anemoner är att om du får in en i pumpen så har du nästan 100% fisk död ,
mvh stefan
En schysst bok är också att rekommendera. Föredrar du svenska så rekommenderas ”Korallrevsakvaristik för nybörjare” av Knopp. På engelska finns flertalet men ”The reef aquarium” av Sprung är bra men ganska omfattande. På nätet kan det vara lite lurigt att fatta vilken metod (det finns en uppsjö) som du läser om samt att du har noll aning om skribentens egentliga kompetens och om det som framförs är åsikter eller evidensbaserad fakta. Skickat från min iPhone med Tapatalk
Jag skulle köra med osmosvatten + salt i akvariet från början. Jag skulle börja med att göra inredningen och lägga i bakterier samma dag.
Sedan starta upp karet enligt någon känd metod. Låt akvariet gå ett par veckor utan sand och sug ut den detritus som lämnar stenarna och hamnar på botten. Efter det kan det vara aktuellt med sand.
Använd du bara osmosvatten till uppfyllningen - jag uttryckte mig väldigt oklart - jag menade att du inte skulle sätta i filtret innan du saltat upp ditt akvarium och om det tar ett tag innan du kan sätta in ditt filter i tanken - låt det gå i en hink med sötvatten eller kranvatten. Rent RO vatten kan döda dina bakterier eller i alla fall inhibitera dem.
MVH Lasse
Vet inte om följande råd är korrekt
Jag har vid några tillfällen haft dimmigt/disigt vatten i mina karantäner och när jag då lagt i lite aktivt kol i en strumpa så har det klarnar upp på 1-2 dagar.
Men du får dubbelkolla med dom som kan om du nu inte redan kör med aktivt kol
Vad jag kan se på bilderna, även om det är disigt i vattnet, så verkar du inte ha problem med bruna dammiga alger som jag hade så ditt värde för kisel (si) tror jag inte du behöver vara orolig för.
Mvh
Kim