Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2023-02-26 i alla kategorier

  1. Hejsan alla, tänkte dela med mig lite av min KHD resa. Installerade denna för ca ett år sedan och har både älskat och hatat den. Det är nog egentligen inget fel på själva hårdvaran / mjukvaran men otydliga instruktioner kan ställa till det en del. Jag hade problem med spökvärden eller vad man skall kalla det, mätresultat som plötsligt inte stämde och sedan helt plötsligt stämde igen. Jag mätte , kalibrerade och gjorde allting rätt tyckte jag men fick ingen ordning på det. Mitt första stora misstag, när jag skulle installera funderade jag på hur jag skulle ställa grejerna kikade på lite bilder (tror det var här på guiden) och gjorde lika placerade doserpump ovanpå KHD det är fel, KHD skall helst stå ovanpå doserpump annars blir det lätt kvar lite väska i mätcell då pumpen suger luft (luft vill uppåt/vatten vill nedåt). Misstag nr 2: Dragit slangar i bergodalbana. För stabila mätresultat så måste naturligtvis en exakt mängd vätska pumpas in i mätcell, om en luftbubbla fastnar i slangen och sedan går in vid mätning blir naturligtvis mätning felaktig (skulle tro det gäller alla mätmaskiner på marknaden). Detta problem löste jag genom att borra nya hål i skåpet och gå ifrån sumpen hela vägen till KHD med stigning så att luften pressas ur under den första sekvensen av testet när ledningen fylls. Detsamma gäller naturligtvis ledningen från mätvätskan. Misstag nr 3: Hämtat provvattnet från en del i sumpen där luftbubblor kan förekomma. Efter åtgärd nr2 blev inte detta lika kännbart men fortfarande en felkälla vilket jag åtgärdade genom att hämta vatten från en del i sumpen där det sällan förekommer luftbubblor. Tänk på att kalibreringen av pumpar samt mätning av exakt mängd i slangar är extremt viktig för att få rätt KH värde Nu levererar utrustningen stabila värden som jag litar på och inte känner att jag vill kontrollera med traditionella testmetoder, jag använder nu även automatisk justrering av ballingen vilket jag inte kunde/vågade för ett år sedan. Jag hoppas att mina erfarenheter kan hjälpa någon att slippa förhöjt blodtryck. /johannes
    1 poäng
  2. Min Vitbröstade klarade sig tyvärr inte den här gången.... Systemet är nu ganska tomt på fisk, bara muränan, en Xanthurum och en convict kvar, tänker att det får gå så ett tag innan jag fyller på så smått... Funderar oxå på vad jag vill ha i karet... Fokus ska ligga på fisk som jag aldrig haft (eller åtminstone inte på många år) men någon enstaka kirurg eller liknande blir det nog Karet börjar annars se bra ut, algerna är på tillbakagång och får dosera nitrat trots att muränan har ganska stor aptit
    1 poäng
  3. Ursäkta sent svar. Är väldigt nöjd med Philips Coralcare. Dock är dom stora. Men jag gillar att inte ha någon surrande fläkt som i dom mindre modellerna på marknaden.
    1 poäng
  4. Är fortfarande med i matchen. Har avvärjt STN med hjälp av utskriven antibiotika. Förlorade hälften av korallerna. Men det tog sig igen. Sedan dess har det tuffat på. På senare tid har jag bantat ner mängden pumpar som är igång.
    1 poäng
  5. Kan bara hålla med om ICP-test. Dock fick jag lära mig idag om att de vanliga ICP-testerna inte klarar att detektera en del grundämnen som man sedan får doseringsavnisng på….
    1 poäng
  6. Ring inte polisen men jag har köpt en scopas som just nu går i karantän tillsammans med en longnose hawkfish. Känner att jag behöver lite mer hjälp mot algerna och på sikt skulle jag vilja skära ner på antalet sjöborrar i karet så att jag kan få lite coraline att växa.
    1 poäng
  7. Det syns att karet mår väl av din extra omsorg!
    1 poäng
  8. När den vecklat ut sig lite den här cyphastrean trodde jag var helt körd men jag har lärt mig att lämna kvar saker man tror är döda i akvariet. Polyperna levde fortfarande och blrjar nu göra en riktig comeback
    1 poäng
  9. Min mini-maxi har fångat vad jag tror och hoppas är pepparminträkans ymsade skal.
    1 poäng
  10. Liten revuppdatering. Det går lite så-så med test SPSerna. Flera av mina småpinnar med montipora har tappat mycket av sitt kött. Däremot verkar den större acro fraggen klara sig ganska bra. helbild. Den här stylophoran var helt död för ett halvår sedan förutom att det fanns lite fjun kvar på bottenplattan. Så jag klippte av det döda och har låtit det stå. Nu har den kommit tillbala och den börjar skicka ut flera nya grenar. den här stora acro fraggen mår bra och har börjat ”base out”. Ett halvår sedan var det ett huvud nu är det tre. tråkmontipora men verkar klara sig bra och har börjat sprida sig på stenen, men oj vad mycket cyano det är ser man nu. Men det är jag faktiskt inte så orolig för. Hellre cyano än dinos. Den vänstra goniporan har växt en hel del på 8 månader medan den lilla zoa fraggen är fortfarande två polyper trots att de införskaffades samtidigt. Jag verkar inte ha någon större lycka med zoas. Den andra zoa kolonin med utter chaos jag hade självdog (inga maskar eller spindlar)
    1 poäng
  11. N står för Normalitet och är ett uttryck inom kemi för hur många aktiva specier som en lösning har. När det gäller syror så är detta vätejonerna. Det är ju därför vi mäter pH. När det häller HCL så avger den "bara" en vätejon och N är samma som molariteten. Skulle det däremot vara Svavelsyra (H2SO4) så avger den två vätejoner och molariteten är därmed hälften så stor som för saltsyran vid samma normalitet. Hoppas att det hjälper. Man kan förenkla det med att säga att N är ett sätt att göra jämföra olika syror med varandra så att de avger lika många vätejoner. När det gäller att köpa syror så går det att göra på bl.a. Bauhaus. Saltsyran där är 31% om jag inte minns fel. Utmaningen är att dessa är gjorda för industriellt bruk och är därför inte exakt 31% utan är inom ett spann av detta. Som svar på din sista fråga hur man blandar för att få fram en 0,1N lösning (jag antar att det är HCL du har): Först tar vi redan på hur mycket syra vi egentligen har: 25% HCL motsvarar 250gr syra i 1000ml lösning Sedan behöver vi överföra denna vikt till mol genom att standardisera det dels mot volym och vikt/mol syra: 250grx1mol/(36,458gr/mol)*1000ml lösning =>6,857mol Eftersom HCL bara har en vätejon är detta samma som 6,857N När vi vet hur många mol och N vi har så kan vi enkelt räkna på hur mycket vi måste späda ut detta: 0,1N/6,857N*1000ml=14,5836ml Med andra ord du tillsätter 14,58ml i en bägare med ca 985.4ml rodi vatten så har du en 1liter 0,1N lösning med HCL syra Du kan dbl kolla att du gjort rätt beräkning genom att ta 14,58ml/1000*250gr=3,645gr (HVL syra i lösningen) och sedan ta mol molvikten (36,458gr/mol) och dela dessa 3,645/36,458=>0,09997806 vilket är väldigt nära 0,1N. Lycka till och kom ihåg syran ska i vattnet inte tvärt om för din säkerhets skull!
    1 poäng
  12. Jag delar Johannes syn på att vi borde bli bättre på att dela med oss både av det som fungerar och det som inte fungerar samt ge tips på olika saker. Jag vill därför passa på att ge två tips som minskat månadskonstanden för mig rörande min KHD. Det första är att de vattenfilter som GHL säljer för 100-150kr styck är standard bränslefilter som används i t.ex. motorcyklar. Jag har själv gått så långt att jag köpte in ett fyrtiotal från Aliexpress vilket kostade mig ca 180kr inklusive frakt. Jag har mätt upp och dissekerat dessa och de är byggda på precis samma sätt och med samma vita filtermassa inuti. Den andra besparingsåtgärden är att reagensvätskan går att ersätta med 0,1N saltsyra. Svårigheten är att få tag i detta i Sverige om man inte har tillgång till företag som säljer till labb. Hoppas att detta hjälper de av er som är lite mer äventyrliga
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...