Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2024-10-21 i alla kategorier

  1. Startade vid årskiftet upp en 30Liters kub som jag och grabben skulle ha ihop, grabben visade svagt intresse och jag själv började störa mig allt mer på synlig teknik så fick bli en ny balja till skrivbordet. Valet föll på ett Fluval evo 52L, min ai-Blade belysning passade som handen i handsken i det befintliga locket ( som troligast kommer bytas ut mot något transparent). Då jag gillar Ai:s prylar (har en nero 3a också) passade jag på att uppgradera returen till en axis 40 med en random flow generator på. 5:te Oktober gick flyttlasset från kuben till det nya, flyttade över merparten av det levande - Sten och sand , då jag fattat tycke för en ”flytande” scape (coraroc). Finns en tanke om sps-dominans så mycket lär få flytta, i skrivande stund bor en handfull skara av erimiter, turbos, pepparmints-räka (åkte på glasrosor av någon fragg i kuben) och en clown. Några mindre kolonier av zoas, 1 duncan, 1 stylo milka?, någon ljus-grön stylo, 1 encrusting Monti som får bo i sanden för nu, 1 favia och 1 calustrea. Vattenkemin per i dag: Temp:25.0 Salinitet:1.027 (matcha kuben inför flytt) Dkh:7.2 (Dippa under cyklingen till 6.8) No3:2.5 Po4:0.01 Bifogar likt tidigare lite halvtrista bilder kvalitetsmässigt, men kul att föreviga resan blir kanske till att köpa något sånt där filter fram över.
    2 poäng
  2. Idag blev det byte av lysrör. Fick även byta ut båda ballasterna, då en kanal stängde av sig efter 15 min. Detta problem hade jag tidigare med ATI-rör, men i och med att Pacific sun påstod att det var en dålig batch, så körde jag då med KZ rör utan problem. Nu var dock problemet åter men nu med KZ rör. Det verkar som att de blåa rören drar mer eller blir varmare är min slutsats. nya rör, ballaster och rengjord ramp. Dock har den börjat att rosta på undersidan, så får se hur länge den har kvar. Men rampen funkar väldigt bra, och en motsvarande belysning med Led kostar typ 30kkr…
    2 poäng
  3. Det var min första tanke också, men ändå inte. Nu har jag inte läst på ordentligt men detta bruket vanligtvis drabba euphyllior? Tack för utförligt svar. Jag har testat att klippa av korallerna men det går någon dag så är även fraggarna utsatta för samma. Jag har inga pepparmintsräkor eller andra djur (vad jag kan se) och jag har heller inte haft i något nytt i akvariet på ett par månader. Jag kör igång med aktivt kol och större vattenbyten så håller vi tummarna på att det ger med sig
    1 poäng
  4. Min gissning är att du har fått något i vattnet som inte märks av på icp-test alternativt har tex pepparmintsräkor eller liknande som käkar på korallerna. Parasiter osv känns relativt uteslutet då de överlag är mer eller mindre födospecialister. Nån slags bakterieangrepp skulle jag ha som en relativt svag tvåa då det oftast drabbar koraller från samma genus. Personligen hade jag kört hårt på aktivt kol och större vattenbyten.
    1 poäng
  5. Låter som det jag haft nyss även om mitt gick snabbare med en ny korall om dagen ett tag. RTN/STN/BJD (rapid tissue necrosis, slow tissue necrosis och brown jelly disease) är egentligen mer en beskrivning av symptom än något annat. Men det är väldigt troligt att det är någon slags infektion som först sker lokalt och som sedan sprider sig. Därför kan det funka att klippa av bitar som inte infekterats. När det väl börjar på en korall så är det i princip omöjligt att stoppa utan antibiotika och liknande preparat. Detta beror på att koraller inte har något eget immunsystem utan är beroende på hjälp från ”goda” bakterier i sin omgivning. I ett sådant härt fall så är den direkta omgivningen helt saturerad med de patogenerna vilket till och med kan få se ”goda” bakterierna att bli farliga för korallen. Den har egentligen ingen chans.
    1 poäng
  6. https://aquaforestlab.com/results/7EUmAgVt66524 ungefär som väntat p04 lite högre än vad Hannah visar hade 0.15
    1 poäng
  7. Eftersom jag inte kan ha nät på karet när mangrove växer ur vattnet så tänkte jag att lite lägre vattennivå skulle minska risken för att fiskar hoppar ut. Facket för returpumpen anpassades för en Jecod DCP 2500 som med en eller två random flow generators borde ge tillräckligt flöde i karet utan extra pumpar. Första facket är tillräckligt stort för en Tunze 9004 om jag skulle vilja ha en skummare i framtiden. En skiva limmades även mitt i karet för att mangroven skulle kunna växa i djupare sand i bakre delen av karet.
    1 poäng
  8. Dag 22: inhandlat två odlade clownfiskar ”Amphiprion percula” små men sjukt fina!
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...