Gå till innehåll

Drakfisken

Annonsör
  • Antal inlägg

    283
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

All aktivitet

  1. Priolepis nocturna är en sällsynt goby som vanligtvis lever i grottor eller överhäng, där simmar den oftast upp o ner med magen mot "taket".
  2. Som handlare och akvarist tänkte jag ge mina synpunkter.... Forumet och saltvattensguiden är till för att främja hobbyn... inte främja handlare eller varumärken. Om ett inlägg bidrar till att göra saltvattensakvaristen lättare eller roligare så tycker jag det mesta är okej. Det finns dock två fenomen som jag ogillar och som dyker upp då och då. Och det är vi handlare som är skyldiga till båda.. säkert jag själv också ibland. 1 - Trådstöld. Ibland går en oskyldig fråga över till "kom och köp hos mig"-resonemang. Att annonsörerna får hålla sig i sina egna forum tycker jag är en utmärkt lösning på detta. I andra trådar svarar jag som privatperson och försöker då hålla mig ifrån allt för mkt reklam. 2 - Smygreklam. När butiker som ej betalar för sig försöker "mygla" sig till uppmärksamhet här. Man har ju sett exempel på när en ny-reggad användare hyllar en nystartad butik. Att kunder ger beröm och kritik har jag inget emot, men när handlare gör dylikt om sig själva... då vill jag gärna att moderatorerna ingriper. Annars känns ju mina annonspengar rätt så bortkastade. Angående vad kunder skriver så tycker jag det mesta är OK. Om man anser att man aldrig har tid att kolla här så anser man sig nog inte vara allt för beroende av saltvattensguiden heller.
  3. Ingen fara, tar gärna feedback. Ska försöka fixa med auto-reply nästa gång man är iväg. Angående lysrör så är de en mardröm för oss som skickar varorna, iaf när det rör sig om ett fåtal långa rör. Inte lätt att packa dem på ett säkert sätt. Är det något som fattas hos mig så skicka gärna en fråga så kan jag kolla upp det i så fall. Mvh Hans
  4. Ber om ursäkt för att jag är lite sen. Har som sagt varit iväg nere i Tyskland och Holland och handlat lite. Nu är allt dock på plats så är det en massa paket som ska packas och mail som ska besvaras.
  5. Amphiprion bicinctus är väl ingen storsäljare idag. Är dock en ganska snygg och tålig clown....
  6. Desjardinii finns utanför Röda havet. Veliferum och Desjardinii är skilda arter. Lasse, vore toppen! Tack så mycket!
  7. Jag har fått informationen från tyska importörer med flera. Är ju på jakt efter fridmani för att få igång odlingen igen.. En till firre som kan försvinna här Chaetodon Semilarvatus
  8. Mitt råd är att ha en överdimensionerad UV och en underdimensionerad pump. Man ska absolut inte ha större genomströmning än tillverkarna rekommenderar. UV't behöver en viss verkningstid för att effektivt döda parasiterna. Kör man igenom vattnet snabbare så sjunker effektiviteten. Alltså en pump som pumpar mindre än rekommenderat max flöde. Sen när det gäller storleken på UV så tycker jag att man gärna kan överdimensionera. I ett akvarium utan sand och räcker det att vattnet passerar genom UV't ett par gånger per dag för att uppnå en nära 100% "kill rate"... alltså döda alla parasiter. Har man däremot sand och en massa sten så kommer inte allt vatten lika naturligt passera genom UV't. Detta får man då kompensera med ett större UV som klarar av en större genomströmning. Finns ingen fara med för kraftigt UV. Har man bara råd så ta gärna en storlek större UV än vad som rekommenderas.
  9. Apogon leptacanthus är lite känslig för transport, men inte extremt. När de väl är invanda så är de tåliga. Jag hade lek på mina men de avbröt ruvningen ganska tidigt tyvärr. Till skillnad från Kauderni åt mina gärna även torrfoder. Odlingsprojekten för tillfället består i en desperat jakt på Pseudochromis fridmani samt att mata upp mina mirakelaborrar och hoppas de tycker om varandra. Om det är någon som vet var man kan få tag i fridmani så hör gärna gärna av Er! //Hans
  10. Du bör kunna blanda de olika, fast risken att mätta lösningen eller få utfällningar ökar dock.
  11. Det bör ju vara gott om garanti-tid kvar på en 6055'a, det ska nog gå att lösa. Du kan vända dig direkt till Tunze och försöka, ibland är de dock dåliga på att svara. Annars kan du säkert vända dig till någon Tunze återförsäljare för hjälp med reperation eller reservdelar... inte säkert de gör det helt kostnadsfritt, men det går säkert att lösa.
  12. Illustratören, Schysst bild! Den hade ju kunnat vara med i tråden "Presentera en fisk som alla inte ser.." De har ju en otrolig förmåga att kamouflera sig. Ett exempel från Cebu. Ursäkta bildstorleken!
  13. Wetmorella nigropinnata... klart cool firre.. Ted, kan det vara en Hoplolatilus chlupatyi... eller möjligen purpureus i lite skum belysning?
  14. En liten film på en firre som absolut inte hör hemma i de flesta av våra akvarium.. www.tropical-live-import.de/NEWS/shark.MOV Häftig är den dock!
  15. Har du möjlighet och ork så är det bäst att dela upp dem i 3 kar. Mandariner och Magnifica är tveksam om du behöver ha i karantän. De blir i princip aldrig sjuka. Clowner är nästan lika säkra. Kirurgerna och Chromis är det en stor fördel om du håller i karantän en tid.
  16. Jag tror inte det är en Porites. Ser inte ut att vara en stenkorall, ser inte en polypbild som liknar Porites. Min gissning är alg eller svampdjur. Ser lite gummi-artad ut... stämmer det om du rör den? Den gröna algmattan är lite ofokuserad, men det ser ut som någon Valonia-liknande alg. De är inte farliga på något sätt, men kan sprida sig snabbt om man har höga näringsvärden i vattnet.
  17. 30ml är väldigt lite. Det kommer att bli mättat snabbt och sen tar det inte upp mer fosfat längre. Jag har ingen erfarenhet av just ultrapowerphos, men andra liknande preparat använder jag minst 500ml och kör en långsammare genomströmning än den du har.
  18. 3-4cm som störst. Och det kryllade verkligen här innan också Så här såg det ut när det var som mest...
  19. Från mitt kar ja. De är grön-gråa.
  20. Fick fråga i annan tråd... lägger upp svaret här. De blir ett par centimeter stora som mest. Livnär sig som filtrerare och släpper ägg o sperma direkt i vattnet. Kan föröka sig snabbt om de får rätt förhållanden. Ofarliga, men lite störande om de blir allt för många. Hos mig har gyltan M bipartius hållit nere beståndet till en rimlig nivå.
  21. Tryssogobius colini Angående M bipartius så tror jag inte de är specialiserade på att äta eremiter, de är nog snarare snabba att lära och ta tillvara på det som akvariet bjudet. Hos mig äter de inte eremiter, men jag har dock sett dem äta upp de små ormsjöstjärnorna jag har i mängder. En mkt trevligt fisk!
  22. Det är väl ganska okej värden. Nitraten ligger för högt, men det kan du åtgärda med lite vattenbyten. Du bör sikta mot låga låga nitratvärden, men nitrat är inte så giftigt så det är ingen panik. Ta det steg för steg och byt lite mer vatten så kommer du se effekten ganska snabbt.
  23. Macropharyngodon bipartius simmar det ett gäng av i mitt kar. En klar favorit. Annars blev jag väldigt förtjust i Trimma Cana, hoppas Jimmy kan bidra med en bild.. om han hittar den. Väldigt liten firre. Fanns gott om liknande arter på revet kring Cebu i Fillippinerna. En dröm för makro-fotografer.
×
×
  • Skapa Ny...