-
Antal inlägg
15 757 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
54
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Ser ut som en Majano anemon för mig. Invasiv men inte så mycket som Aiptasia.
-
Det är många år sedan koppar förbjöds som bekämpningsmedel i Sverige. Jag skulle tro det på ett ungefär sammanfaller med detta. Det var med detta man uppfann tryckimpregnerat virke. Det är nog ungefär då de svenska akvariegrossisterna slutade sälja kopparpreparat. Produktuppgifter Produkt koppar cuprinol grön 10 Huvudgrupp Regnr 2395 Innehavare Ombud Godkänd/Ändrad 1967-10-18 Godkännande upphörde 1978-12-31 Godkännande för bekämpningsmedel är tidsbegränsade och kan ändras. Klicka här för att se samtliga beslut som rör produkten. Beredningsform Övriga vätskor för direktapplicering (direktanvändning) Verksamma ämnen Oxinkoppar 0,2 vikt-% Kopparpentaklorfenolat 2 vikt-% Kopparnaftenat 37 vikt-% Övriga ämnen Behörighetsklass 2 Användning För rötskydd av trä. Upplysningar Beslutsdokument Att regler är annorlunda i andra länder är ju inget nytt och Amazon är ett av de företag som uttnyttjar detta. Det gäller inte speciellt koppar utan en mängd andra kemikalier och produkter. Hannas fosfattest är väl den förbjudna produkt vi saltisar använder oftast. Skall vara stoppad i hela EU så vitt jag vet men det säljs i Holland. Undrar vad som händer om naturvårdsverket eller kemikalieinspektionen får nys om att det säljs i vissa av våra butiker. De som vill kan ju kolla här: https://www.hannainst.se/sv/650-fotometrar Det måste väl finnas en anledning till att den svenska filialen inte har fosfattester.
- 11 svar
-
- 1
-
If You have the connections to UV upside it is enough to tilt it 1 cm to keep it totally free from air.
-
Oodinium har definitivt inte hundra procent dödlighet. I väl ingångna stabila kar med lite fisk brukar angreppen klinga av. Jag gissar att koraller och skummaren tar en hel del parasiter. Men köper man då ny fisk för att ersätta förlusterna kommer det ofta tillbaka då andra fiskar haft ett svagt osynligt angrepp hela tiden. Oodinium och andra hudparasiter angriper ofta gälarna först vilket inte syns så lätt.
- 7 svar
-
- 1
-
I och med att det är förbjudet att använda kopparbaserade mediciner tycker jag att man skall rekommendera de moderna metoderna som europeiska grossister använder. Jag är emot att rekommendera det som är olagligt. Det innebär rejäla uvc filter i karantänkar med god cirkulation utan bottenbeläggning och ofta helt utan inredning vilket tar Cryptocaryon, Oodinium och Brooklynella. Det minskar eller stoppar spridningen av Uronema. Yttre maskar kan man ta med sötvattenbad men inre maskar tar man med hästmedicin mot inälvsparasiter. (receptfri till exempel på Citygross). En del fiskar måste sova nedgrävda i sand och där kan de yttre hudparasiterna spridas. Men i och med att fiskarna sover nedgrävda brukar de inte smittas. Det betyder att de fiskarna kan man inte ha i samma karantänkar som de som inte gräver ned sig. Mycket viktigt att tänka på är att fiskarna ofta är i dålig kondition när de kommer så de behöver bra mat. Mycket viktigt är också att de skall ha det mörkt när de sover. Går man in i rummet och tänder takljuset väcker man dem varje gång. Det har man använt som tortyrmetod mot människor. Ett problem med gyltor som gräver ned sig är dygnsomställningen. När de är nyimporterade och sover nedgrävda vaknar de inte när ljuset tänds utan de går upp när de tror att det blir morgon. Och är det mörkt då går de och lägger sig igen. Efter ett par veckor är jetlegen över men det kan skapa problem om fisken inte äter under den tiden. Sätter man timern 3 timmar tidigare eller senare varje dag ser man snart gyltan simma omkring och kan mata den.
-
Sixline brukar fungera bra i kar som är större än 500 liter.
-
Valenciennea strigata är ökänd för att den sprutar sand överallt. De andra Valencienneorna är mycket trevligare i det avseendet.
-
Jag har ju öppet.
-
@Christian J. Det här med detritus på sanden är en fråga som pest eller kolera. Första frågan är ju naturligtvis: Varför bildas den? Mitt svar är att det beror i hög grad på vilken mat du använder. Lite mindre tror jag det beror på hur maten processas av djuren. Där brukar man generellt räkna med att rovdjur är sämre. Men det är ingen absolut sanning för t. ex sjöhästar har ofullständig matsmältning. Andra frågan är hur exporteras den? Då är ju cirkulation och skummare faktor nummer 1 och 2 men rullfilter eller filtersockor alternativ. Man måste bara vara vaksam så att näringsexporten inte blir för effektiv. Man behöver lite organisk näring i vatten för korallerna. En del behöver mer. Det finns en medelväg man kan gå och det är att någon gång i veckan eller månaden sätta i filtersockor och blåsa upp detritusen så att den hamnar i dem. När vattnet är klart igen tar man bort filtersockorna och låter dem gå i tvättmaskinen utan tvättmedel och helst med tvättmedelsfacket bortplockat.
- 15 svar
-
- 1
-
Triton har en test för detta som du kan skicka in. N-Doc.
- 14 svar
-
- 1
-
Biopellets är ju bara en kolkälla som t. ex nopox eller vodka. Men de senare har fördelen att de är enkelt att ändra i en doseringspump. Med biopellets måste men plocka fram reaktorn, öppna den och lägga i / ta ur pellets. Och torka golvet sen. Jag skulle prova med alger från någon annans algreaktor.
- 6 svar
-
- 2
-
Praktiskt taget alla koraller växer bra med ett Parvärde på 150 eller mer. Väldigt många behöver bara 50 eller mindre. Men när de får mycket ljus bildar de solskyddande proteiner som fluorescerar (onödig eller till och med skadlig) en del av ljuset. Vid väldigt starkt ljus kan tillväxten till och med minska för att det går åt energi till att bilda de solskyddande proteinerna. Men: Det är de solskyddande proteinerna som fluorescerar och som många av oss tycker ger de vackraste färgerna. Starkare ljus framför allt i blått till UV- området ger alltså mer fluorescens men det kan alltså minska tillväxten. Vad som egentligen är PUR (photoactive usable radiation) för en korall är väldigt svårt att veta (till och med att gissa) då en del av ljuset filtreras bort av UV-skyddet. Och UV skyddet för olika koraller tar upp olika färger för olika koraller. Det finns lysdioder i dag med en ljuskvalitet väldigt lik solen. Man offrar lite grann av lumentalet för att få mer ljus i det blå och gröna området. Och för en del även i djuprött. Jag använder dessa (6500K) tillsammans med 3 färger blått och blågrönt i mina belysningar. https://www.bridgelux.com/sites/default/files/resource_media/Bridgelux DS310 SMD 2835 1W 9V Thrive Data Sheet 20191006 Rev A_0.pdf
- 1 svar
-
- 2
-
Jag har inte fått något mail och testat att det funkar. Jag har ingen ozongenerator i lager. Det går alltså bra att maila mig och jag läser MAILEN varje dag.
-
Ich fäster på glas, pvc eller keramik. Men när parasiterna simmar ut dödas de i UVC. Europas största importörer, Tropic marine center och de Jong kör med UVC. Koppar skulle medföra höga straff för miljöbrott. Och jag har inte haft ett utbott av prick i min butik sedan jag började med UVC för ungefär 15 år sedan. Jag skulle tro att det är mer än 100 importer.
- 33 svar
-
- 1
-
Om du medicinerar i karet kan du räkna med att nitrifikationsbakterierna slås ut. Med koppar i vattnet bör du testa ammonium. De parasiter som Trimarin tar tar också ett UVCfilter. Då kommer fiskarna ut i betydligt bättre kondition och bakterierna lever vidare. Du behöver en effekt på minst 10w. Parasiterna försvinner i ett fisktomt akvarium lika fort som i karantänen.
-
För landväxter tillkommer något som kan vara mycket effektivt i att binda vissa spårämnen: Jord Jag är själv mycket tveksam när det gäller att använda Happyserien. Jag har försökt i sötvatten och faktiskt hällt ut den i avloppet då jag hoppas att reningsverket tar bättre hand om det än vad mina sötvattensväxter gjorde. Nu använder jag en replik av Tropicas Special Nutrition för mina sötvattensväxter.
-
Växtnäring för krukväxter är totalt olämplig till saltvattensakvarier. Det innehåller många gånger för mycket metaller- spårämnen och en hel del nitrit och urinämne. Att järn ofta är mätbart i saltvattensakvarier beror på att man tillsätter chelaterat järn. Annars skulle det fälla ut direkt med fosfat i den flytande gödseln. När det gäller saltvatten är det lite krångligare då olika chelat bryts ned biologiskt med olika hastighet och det är också olika hur de klarar pH 8 eler högre.
-
Jag svarar sist först. För låg fosfat är också en brist. Hos mig bleknar först Euphyllia. Aktivt kol och fosfatreducering är inte så smart att köra tillsammans med NOPOX och liknande då de genererar en hel del bakterier som kleggar igen porerna i kolet eller järnhydroxiden. Bleknande koraller är vanligt med mycket ljus + hög nitrat i kombination med lågt kH. /Stig.
-
Efter bäst före datumet-
-
Jag har fått in en del gamla Salifert tester med nedlagda akvarier. De tester som håller kortast är nitrat och magnesium. Kalcium något år extra. De andra verkar visa rätt några år efter utgångsdatum medan pH antagligen håller mer än 100 år.
- 8 svar
-
- 2
-
Jag kollade om tråden och såg att Zinkvärdet var väldigt mycket för högt 02 02. Jag tror du bör kolla hur salt kunde komma in i belysningen och skada lysrörshållarna. Har detox tagit ner det värdet?
-
ICP tester av dessa "omätbara" värden kan vara värdefulla då man får en varning om koncentrationen närmar sig giftighet.
-
Jag har en kompis om kraschade sitt kar med lågpris kalcium- och magnesiumklorid. Det var flingor - kalciumkloriden var vit och magnesiumkloriden gråbrun. Det var nog ungefär 2010. Men nu har vi ICP tester. Köp en säck och en ICP test så vet du.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.18
Tapatalk 2.1.1