Gå till innehåll

mikoto

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    4 155
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    50

mikoto vann senast den november 2 2023

mikoto hade det mest gillade innehållet

Följare

Om mikoto

Profilinformation

  • Förnamn
    Daniel
  • Stad
    Skövde
  • Stödjande medlem t.o.m
    2023-06-03
  • Antal år inom saltvatten
    1
  • Akvarievolym
    240L, 170, 120L
  • Akvarie mått
    4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
  • Allmän beskrivning av dig
    Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

    Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

    Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

    Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

    Vi ses där.
  • Akvarietillverkare
    Snel hest, Eheim
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Aqua Medic, Bubble Magus
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    Räkor och krabbor.
  • Antal år inom sötvatten
    1.5
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    20 ; 10 (kg)
  • Storlek på sump
    80

Senaste besökare

10 954 profilvisningar

mikoto's prestationer

KH-guru

KH-guru (14/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Skrivkramp Rare
  • Bidragande clownfisk
  • Hänger på SVG
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

1,1k

Omdöme

  1. Nehe, cool! Sådär snygg är den inte hos mig
  2. Jag driver en liten kanal på Youtube om akvarium, med nästan full fokus på saltvatten. Den heter "Fast i Havet". Målet har nog mest varit att skapa filmer där jag får berätta om något jag finner intressant och får samtidigt prata av mig lite, men syftet är nog att det ska vara lärorikt / informerande för mina stackars offer. Kvaliteten är i mina självkritiska ögon ganska varierande men överlag tycker jag det blir bättre i alla fall. Materialet är ganska spretigt men det mest lyckade är nog den spellistan jag döpte till saltvattensgrunder där temat är att förklara olika koncept och ge en introduktion. Det har mest handlat om kemi men drömmen är i framtiden att kunna ha ämnen som "vad är en fragg?" eller kanske "En enkel introduktion till SPS". Det är lite svårt att göra ämnen bara där jag vågar stå ordentligt för det jag säger och inte bara upprepar något jag läst någon annanstans. Några videos som kanske inte blev publiksuccéer men jag själv blev ganska nöjd med är mitt sätt att förhålla mig till Kh, Ca, Mg samt Nitrat och Fosfat. De representerar nog ganska väl vad jag ville nå ut med. Men det finns lite allt möjligt, överlag tycker jag nog själv att man ska helst börja med de nyaste filmerna och jobba sig bakåt om man står ut... Jag gjorde hela kanalen på svenska, det är lite väl nischat egentligen men det kändes synd att det fanns så lite innehåll på svenska YouTube om ämnet så jag körde på det alternativet. Jag har nog haft väldigt mycket teknikfokuserat innehåll än så länge och borde jobba mer på det levande. Men annars är en länk till kanalen här: http://www.youtube.com/@fastihavet Min tid för att skapa dessa filmer har varit otroligt trytande det sista året, men förhoppningen är att kunna komma igång igen så småningom. Kanalen är inte död på något vis. Den har även inget kommersiellt syfte, jag kommer troligtvis aldrig kunna tjäna några pengar på dessa filmer så har inget sådant inbakat i klippen. Jag tycker att utrustningen att filma med är otroligt kul. Har någon tankar på att göra något liknande så pratar jag gärna sådant med
  3. Men om Ca är så högt borde KH var ganska lågt? Mg nivån ser ju relativt normal ut. Vid så högt Ca värde borde KH börja spöka. Salthaltskoll låter bra ja.
  4. Det borde det göra, det är inga varmblodiga djur utan de är helt beroende av omgivningstemperaturen. Deras metabolism ökar och minskar med den, dvs deras hela liv speedas upp kan man säga när tempen ökar. Det gör den för resten av karets invånare med för övrigt. En fara med det är att om man hade något problem innan så förstoras det problemet oftast ganska fort med ökad temp. Så en temperaturökning man själv inte har kontroll över är inte önskvärt. Men som Mattias säger ovan så ska 27-28 grader i sig normalt inte vara någon fara utan korallerna som skadas har troligtvis redan mått dåligt av något om ökningen har löst ut till. Har inte så många färdiga förslag på vad detta kan vara. Men kontroll av de vanliga värdena kh, ca, mg, nitrat och fosfat är ju en bra början.
  5. Akvariet behöver ju såklart mer tid för att man ska få en slutgiltig slutsats men än så längre har makro organismerna i mitt akvarium exploderat i synligt antal och de är betydligt djärvare. Så genom att eliminera de största rov organismerna(fiskarna här) så har mångfalden av djur jag ser och som kan livnära sig på de växter och organismer som akvariet producerar självt, ökat. Så i mina ögon har för stunden mångfalden sett ut att öka hos mig. Att ha fiskar är nog syftet för många till att ha ett akvarium. Men det är inte definitionen av vad ett akvarium är till för. Att ha fiskar eller ej i akvariet är ett val. Och man får styra skötseln efter att den ska kunna skapa en gynnsam miljö för det man vill hålla. Men vi måste inte ”överbelasta” våra system. Även om man lätt hamnar där ganska fort
  6. Vad trist med dödsfall på de större djuren! Koraller kan vara lite stingsliga och jag tar inte alltid deras bortgång som en katastrof men när de andra djuren går åt känns det som något allvarligare sker. Säg till om du vill ha lite stenkorallsbitar att fylla på med! Jag gillar "shotgun" tesen. Släng i fraggar av ett tiotal arter eller vad man hittar och se vilka som tar sig. Ljusmässigt är det här akvariet fortfarande oerhört läckert.
  7. Stabilitet borde ju komma med tiden från att akvariet får vara i fred från större ingrepp och låta "Darwins lag" sköta resten. Något som kan vara väldigt svårt, speciellt om man bara har ett akvarium Jag upplever mitt akvarium som stabilt, jag har av ren ovana slutat orka byta vatten i det. Jag var tvungen att byta 20 liter i December pga en olycka som innebar att jag var tvungen att avlägsna en del materia från akvariet. Men jag kan inte minnas att jag gjort några andra vattenbyten på iaf två år utöver detta. Jag tillsätter All-For-Reef med doserpump men jag har inte justerat dosen på över ett år och har faktiskt inte mätt KH heller. Så om den ligger korrekt är det ren tur... Eller så har akvariet anpassat sig till nivån som tillförs? Jag har en del stenkoraller som överlag växer besvärande fort(de är vassa och jag slår i händerna i de när jag försöker göra rent rutorna) men de är ganska bleka och känns "taniga". När jag fortfarande mätte värdena ordentligt hade jag konstant underskott av Nitrat och Fosfat, de gick aldrig mäta så akvariets tillväxt borde vara återhållen av den. Men å andra sidan så har alger och cyano långsamt dragit sig tillbaka i akvariet och mina mjuka koraller har snart erövrat alla möjliga ytor. Jag tror mina sjöborrar är enda anledningen till att jag har en del fri yta kvar på stenarna. Jag tror återigen att här så har en stabil punkt nåtts där näringen för att växa inte räcker till alla organismer är begränsad och till slut börjar den svagare individen ge med sig. Som akvarist vill man gärna försöka styra det mot organismen man föredrar och jag har nog haft lite tur här. Men att jag har ganska många djur som äter alger och ganska få som äter koraller så blir inte resultatet så förvånande. En sak som kanske står ut är att jag inte har någon fisk i akvariet. De tre mindre frökenfiskarna jag hade dog tyvärr i incidenten i december som tvinga mig att byta vatten och jag har inte tillsatt några nya. Det är min åsikt att fisken är det tveklöst största problemet vi har för att få mer lätthanterliga akvarium, de är grunden till otroligt många av våra problem och överlag har vi nog en ohållbar mängd fisk i förhållande till vattenvolymen för att få till en "passiv" stabilitet utan vi blir tvungna att tillföra ganska många variabler för att hantera näringstillskottet och övriga utmaningar fisken ger. Jag drivs nog mer mot att försöka göra "hållbara" system för tillfället. Jag vill gärna ha något som man kan sparka igång och sedan bara följa, styra lite ibland för skojs skull. Den filosofin borde rimma med att skapa stabila system. Jag försöker i första hand åstadkomma det genom förenklingar och begränsningar. Det går öka ambitionerna och täcka upp med mer sofistikerad teknik men det är inget jag dras till personligen.
  8. Nu har jag inte sett något annat som referens men allt där ser helt normalt ut. Det ska ju sitta dekorationslister utanpå där så att man normalt inte ser det du ser nu. Det är inget som ser uppenbart skadat ut för mig. Silikonfogarna ser ut som att de bara aldrig fått någon kärlek för att försköna de. Vilket också är normalt då man inte ska se de under vanliga omständigheter.
  9. Jag har fått hem en del av sakerna jag behöver för att piffa upp det här akvariet, ska bara klämma i de med... Men det var inte det jag gjort idag. Jag var en sväng på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Det finns en del rapporter om deras varma kar men jag tänkte skriva om de kalla lite istället. Det var en lite sådär dag dock för att dokumentera. Det var fullt med familjer på besök idag, iofs kul med engagemanget men det var något stimmigt. Men jag ser dagen mest som ett förberedande för ett framtida djupare besök. Mina bilder blev lite därefter. Jag börjar med den här, Nordhavet tror jag den hette. Rejält rektangulärt akvarium. Över två meter högt. Största blickfången ett gäng yngre torskar och krabbtaskor. Med lite andra gömda invånare som rötsimpor. Kanske lite sparsamt inrett, det ser lite tomt ut? Finns stor sittbänk dock och flödet är mycket milt, så behagligt att titta på. Tångskogen hette nästa. Det tveklöst bäst belysta kalla akvariet. Triangelformat med välvd framruta. Nu kommer jag låta mycket gnällig men jag hade gärna haft rutan plan för att kunna fota och filma. Välda rutor och kameraobjektiv är som olja och vatten Men det var fräckt att titta på. Underbar färg på havssalladen. Flödet kan nog tyckas milt vid en första anblick men jag såg flera indikatorer på att det är rätt bra sprätt på vattnet häri. Sjögräsängen var ett ganska trevligt akvarium, stort rev till höger som det nog döljer sig en del kul i. Akvariet är ganska sparsamt belyst dock, kanske inte behövs mer för invånarna häri? Om det vore sant hade det varit himla bra för mina framtida planer... Två försök att få någon bild med skärpa. Skulle behöva ett stativ för att ha en chans med kameran därnere. Våra ögon är mer tolleranta mot försiktigare ljus är en kamera är. Men det var det som var besökets syfte å andra sidan, att reka lite. Bredvid Sjögräsängen så var det ett ej färdigt akvarium i samma storlek som kallades bergväggen. Det låter kul! Jag fastnar aldrig någon längre stund för manetakvarier när jag ser ett. Men de har väldigt spännande former. Jag är nog oftast för uppjagad av tankarna på de andra djuren för det är egentligen lugnande syner från ett sådant här akvarium. I rummet bakom så fanns ett otroligt spännande akvarium. Jag minns inte titeln men den simulerade en djuphavsmiljö. Jag ber om ursäkt för den hemska bilden men det här är nästan omöjligt att fota av. Det här rummet är mörkt något otroligt, den här gången var det svårt att se ens med blotta ögat. Antagligen är det att man har svårt att anpassa synen från de ljusa delarna av utställningen för jag hängde här en stund och såg mer och mer. Handikapp två är den inte bara har en välvd ruta utan den är dessutom konkav istället för konvex! Jag förstår att det är för att den ska fungera i rummet och ge lite mystik men amatörbiologen i mig önskar att jag kunnat få ha en bättre chans att filma och fota här. Designern hade väl kunnat fått våldföra sig på något av de tropiska karen istället Jag har väldigt lite erfarenhet av Öronkorallerna(är tveksam till om jag någonsin kommer få någon på egen hand heller), men jag tyckte mig inte så några polyper alls? Så funderar på om de är döda hela gänget just nu, såg ingen utslagen död mans hand heller. Hoppas oavsett att få höra i framtiden om deras utmaningar och framgångar med dessa djur! Det här akvariet har massa potential. Det finns såklart ett akvarium med rödhaj med. Jag är nog lite tråkig dock och säger att de här är inte fantastiskt roliga att titta på i ett akvarium... Men det är nog viktigt med en utställning för gemene man som säkert gärna vill se en av våra svenska hajarter på nära håll! Det fanns ett akvarium bredvid med sjöhästar också men jag är osäker om det var kallvatten? De är inte från vår kust oavsett Såklart mest fokus på de varma karen där nere och fler av de såg riktigt bra ut. En del verkar vara underväldigade av det stora akvariet men jag tyckte det såg otroligt lovande ut. Men jag hade ju förmånen att låta det mogna ett år först med. Det enda jag kunde önskat mer är ett akvarium med medelhavsdjur också, i övrigt är jag nöjd! Om det är mindre besökare på vardagar kan det vara värt att ta ut en semesterdag.
  10. Jag tror inte du behöver vara orolig att det blir för starkt. Du har lampan ganska högt upp så ljuset kommer bli ganska varsamt utspritt. Jag hade nog kört den blå slingan på 80% och sedan ställt den vita på en nivå där du tycker att ljuset har en färg du trivs med
  11. Ja, en ventil på huvudröret är nog nästan ett måste. Jag hade köpt en vanlig enkel kulventil, sedan skaffat en styrbar returpump. Så kan man ställa in flödet grovt med ventilen och göra sista justeringen med pumpen. Det är en ganska liten box med ganska grova rör så det kan nog vara lite pill att få den tyst.
  12. Du behöver köpa rör och eventuella rördelar med 32mm diameter. De rören är menade att limmas med så du behöver även lim för PVC. Du skulle kunna använda slang med men du kommer nog inte göra det i praktiken. 32mm är den inre diametern i kopplingarna och den yttre diametern på rören. Så ska du ha en slang direkt på boxen så kommer den behöva ha en inre diameter på 32mm plus godstjockleken på kopplingen på boxen. Vilket blir en väldigt grov slang
  13. Tack så mycket! Jag fick tag på herren som donerade några av korallerna ursprungligen och han intyga om pocilloporan och stylophora. Jag gjorde en kortare video där dessa koraller var med och skrev med namnen, tyvärr hade jag redan laddat upp den innan kaptenen svara men uppskattar dina svar med!
  14. Hej, skulle någon kunna hjälpa mig identifiera lite sps koraller? Jag har så usel koll på sps och jag filmade lite från ett akvarium som inte var mitt och han hade nog om omöjligt ännu mindre koll än mig Det kanske är omöjligt att ge exakt art men släkte iaf hade hjälp massor! Några få har jag någon gissning på. 1: ? 2: ? 3: Montipora Setosa? 4: ? 5: ? 6: ? 7: Pavona sp. ? 8: ?
×
×
  • Skapa Ny...