Jump to content

ronny h

Stödjande medlem
 • Posts

  60
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ronny h

 1. Jag har några i Annelöv, om du är intresserad. Har även en del BTA anemoner, orange med grön kropp. Mvh Ronny
 2. Hej, Jag hade en Apex Wave som slutade fungera efter 14 månader, eftersom garantin gått ut, lade jag den i ett skåp, ca 8 månader efter tog jag fram den, den fungerade igen, men bara i 2 dagar, sen stoppade den igen. Lade in ett ärende på Neptune System, om det fanns något jag kunde göra, pumpen var ju då ca 22 månader gammal, dom meddelade att det bara var 1 års garanti, men dom gav mig ett RMA nummer och bad mig skicka den till De Jong Marinelife. Jag skickade den och veckan efter fick jag en ny pump. I förra veckan började en annan Apex Wave uppföra sig konstigt, provade att radera den från systemet, men efter det gick det inte att installera den igen, lade ett ärende igen hos Neptune System, förklarade att pumpen är 2 år gammal, dom gav mig igen ett RMA nummer och bad mig skicka den till De Jong Marinelife, så skickar dom en ny. Om man jämför det med Maxspect, där jag fick problem med kabeln till en Gyre 350, var tvungen att vrida kabeln runt foten för att den skall fungera, troligen en lös kabel inne i motorn, denna var 1.5 år gammal, lade ett ärende till Maxspect som meddelade att jag kunde köpa en motor på samma ställe som jag köpt pumpen, Tyckte att det borde vara fabriksfel om kabeln inte sitter ordentligt fast inne i motern, har alltid haft kabeln rakt upp från pumpen, men det brydde dom sig inte om alls. Så jag vill ge 5 stjärnor av 5 möjliga till Neptune System för en väldigt bra och snabb support och TUMMEN NER för Maxspect.
 3. Detta är värdena som jag hoppades på och dom stämmer väldigt bra med manuell mätning. Alkalinity o PH är från Alkatronic. MG o CA ligger väldigt högt, men det stämmer ganska bra, Salifert visar CA=480 MG=1500 KH=8.0 NO3=0,75 PO4=0,04 NO2 har jag aldrig mätt manuellt. Vet att RedSea MG visar högt. Tror nog att MT visar betydligt rättare värden än vad min manuella mätning ger.
 4. Apex styr mycket i mina akvarier, som temp, ozon, pumpar, reaktorer, påfyllning i sump mm., men den kan inte mäta vatten värdena, jag har en Alkatronic som är helt suverän med att mäta och hålla KH rätt, har haft den i ca 1,5 år nu och är väldigt glad för den. MasterTronic köpte jag för att spara tid med mätningarna, den ger mig MG, CA, I, NO3, PO4 och OLI, Jag har bara tänkt att mäta på onsdagar och lördagar. Värdena som jag förväntat mig var när jag jämförde med de manuella värden jag mätte upp. Det var bara nitraten som låg högre, vilket förmodligen beror på att nitriten, men det kommer en uppdatering snart som även tar hänsyn till det.
 5. Fick min MasterTronic i fredags, så ett första intryck kan jag ge. Satte av hela lördag eftermiddag för att installera den, måste välja en bra plats för apparaten, var behållarna för RO, smuts vatten skall stå och hur slangarna skall dras. När jag öppnade paketet, fanns det bara 11 st reagens behållare, saknade en enkel beskrivning på vad som skulle finnas i paketet, så jag fick läsa igenom manualen, då förstod jag att det nog borde vara 12 behållare. Det fanns ingen manual med, kan hämtas på nätet, det tycker jag dom borde kunna skicka med ett papper som talar om vad paketet skall innehålla och var manualen finns. Meddelade Amir på AquariaTech att behållaren saknas, han skickar en på måndag, bra service. I övrigt var allt väldigt väl förpackat. När allt det var klart, påbörjade jag installation enl. manual 4.2, allt gick bra och jag tycker det gick väldigt smidigt, tog ca 2 timmar. När alla behållare var fyllda och allt var klart, körde jag min första test på nitrate, dessvärre gick det inte så bra, fick ett "Leak Detection" meddelande på skärmen, det löstes lätt genom att följa manualen, tag bara 2 minuter. Körde sen en ny test och det fungerade bra. Felet berodde förmodligen på att jag inte kollat displayen innan jag fortsatte med nästa steg. Jag är van med APEX, som inte har någon display, allt finns i appen. Körde alla testerna NO3, MG, CA, PO4 och OLI. Alla testerna hamnade inom de områden jag hade förväntat mig, jag ligger lite för högt i MG o CA, vilket jag visste. Hade en del frågor som jag lade in på Facebook "Focustronic's Owners Club", hade svar inom 5 minuter, det var verkligen imponerande. Vad jag lärt mig, som jag missat, var att alltid titta på displayen på apparaten, varje gång jag gett ett kommando, det tar ganska lång tid från det man ger kommandot tills apparaten har utfört kommandot. Tänk speciellt på att om man väljer "Maintenance/Maintenance Position", vänta tills displayen säger att den är i läge. När jag skulle torka under Rinsing Chamber efter läckaget, tryckte jag på "Maintenance Position", nålen flyttade sig längst till höger, efter ett par sekunder började jag lyfta Rinsing Chamber och ett par sekunder efter, började nålarna att flytta sig mot vänster, inte bra, men det hände inget. Mitt problem var att jag inte kollade displayen, som sedan visade att den var i läge efter att den flyttat sig till höger igen. Så kolla alltid på displayen så det kommando ni gett har utförts innan går vidare, displayen på apparaten är det som gäller. Så mitt första intryck av MasterTronic är att det är en väldigt avancerad apparat, än så länge har den fungerat bra och gett mig bra resultat. Den var inte svår att installera, bara man tar det lugnt, följer manualen och kollar på displayen. Har man frågor eller problem löstes de snabbt på Facebook, viket imponerade mig. Detta var mitt första intryck!
 6. Hej igen, Jag fick fläktarna, inga problem, men det kostade 92,74 dollar, förutom det fick jag idag en räkning på posten, tull och momsavgift på 369 SEK. Så slutsumman för 2 fläktar blev alltså 840,41 + 369 = 1209,41, inte billigt, men man fick dom snabbt, MVH Ronny
 7. Hej, Pumpen till min gamla Octopus kalkwasser reaktor har lagt av och den går inte att byta, pga speciella kopplingar som inte är standard. Är det någon som har en liggande, hör av er om modell och pris. Storleken har ingen betydelse, bra den klarar 1000 liters akvarium. Bäst vore om den kunde skickas. MVH Ronny
 8. Alltid bra att ha en i reserv, då slipper jag vara av med 1 lampa i 2 veckor. Tar bara 30 minuter att byta ut den. Hoppas jag slipper använda den, förstås.
 9. Fläktarna kom idag som utlovat, kl 10:00 levererade Fedex. Så nu är alla lamporna igång igen, känns riktigt skönt. Beställde 2 st, så jag har 1 i reserv. Det blev inte mycket dyrare än hos de Företagsakvarium o Aquariatech, 840:41 inkl. frakt för 2st, det var värt det, fick dom ju på 2 veckor.
 10. 720 liters med SPS och 500 liters med mjuka koraller 720 liters ombyggt för SPS December 2020 och alla mjuka koraller flyttades över i 500 liters, varje akvarium har egen sump.
 11. Har nu fått besked från Fedex på att fläktarna från AI levereras på Onsdag. Det år helt klart betydligt lättare och snabbare att beställa själv direkt från leverantören. Om dom kommer på onsdag, tog det bara 2 veckor att få hem dem, det tycker jag är bra. Tackar för alla goda råd.
 12. När den första fläkten la av, lyckades jag få tag i en som egentligen var till Hydra 52 från Emil på Företagsakvarium, tyckte det var bättre att byta själv istället för att skicka iväg dem. Lampan var förvisso bara 10 mån gammal, men jag fick igång den på ett par dagar. Nu är lamporna 11/2 år gamla så nu gäller förmodligen inte garantin. Problemet är att man inte har reserv, men skall man ha reserv till allt, blir det dyrt. Har precis skickat iväg en Apex wav o en Apex feeder som aldrig använts, för utbyte mot nya på garantin. Det tar ju minst 1 vecka innan support godkänner att dom inte fungerar, sen skall dom skickas iväg, och dom skickar inte den nya förrän dom har fått den gamla. Så det tar ett par veckor.
 13. Har beställt 2 st, så får vi se hur lång tid det tar att få hem dem.
 14. Vet inte om 100ohm är rätt, men det fungerar kanske. Tycker bara att det är väldigt dåligt. man betalar över 4000:- /st och sen kan man inte få tag i reservdelar året efter. Det lustiga är att man beställer på en .se site och får leverans från Kina.
 15. Låter bra, men dessvärre fick jag detta besked när jag försökte beställa "finns tyvärr inte i lager"
 16. Har funderat på det, det är bara lite svårt att hitta 5v fläktar som kan klara av det. Enheten fungerar inte om den inte känner av rätt motstånd på fläkten, så det går inte att tända ljuset utan fläkten är inkopplad. Har också funderat på en 12 volts fläkt, men då måste den ha egen transformator och belysningen tänds inte utan att motstånd från 5 volts fläkten finns där. Har ett par gamla DSuny lampor som jag bytt ut alla dioder på så jag fick rätt ljus, har kopplat in dom där AI Hydra satt och det verkar fungera bra, "hoppas jag jag alla fall". Det fina med de gamla DSuny lamporna är att man kan få nästan alla reservdelar till billigt pris, det är standardkomponenter på det mesta. Har beställt 5v fläktar på en "Svensk sajt", och fick svar efter ett par timmar att dom nu skickas från Kina?
 17. Hej, Belysningen AI Hydra 32HD är en väldigt bra belysning, men dessvärre har 2 fläktar lagt av, den första när dom var ca 10 månader gamla och den andra när dom var 18 månader gamla. Det borde inte vara något problem, bara att byta ut, men dessvärre är det inte så enkelt, det finns inga reservdelar att få tag i. Beställde första gången för ca 6 månader sen hos Företagsakvarium, men dom har inte lyckats få tag i någon ännu. Pratade med Amir på Aquariatech och han sa att jag fick räkna med ett par månaders leveranstid, båda sa att AI inte tillverkar och säljer reservdelar just nu. Jag tycker personligen att det är väldigt dålig stil av AI, så jag ångrar djupt att jag köpte belysningen som riskerar att med tiden ligga stilla i ett skåp i väntan på reservdelar. Ronny
 18. Har kört med kalkwasser i ett par år nu. Har en gammal Octopus kalkwasser reaktor, det sitter en pump utvändigt som cirkulerar vattnet ner i kalkwasser pulvret, detta gör att det stiger upp till ca 2/3 delar av reaktorn. Kör pumpen 1 minut varje timme. Jag doserar 4.2 ml/min till en sump på 240 liter som sedan går vidare till 720 liters akvariet. Ph ökar upp till 8.28 på dagen och sjunker till 8.0 på natten. Jag har använt mig av beräkningarna på siten Kalk Contribution Calculator (hamzasreef.com), så jag doserar ca 70gr per vecka. Jag har också borrat hål i väggen för skummaren, men trots att sumpen står mot väggen precis under hålet, slangen mellan skummare o väggen är bara 7 dm lång, men har jag inte märkt någon skillnad i PH, därför gick jag över till kalkwasser metoden istället.
 19. Hej, ett gammalt ämne, men eftersom jag råkat ut för en grej om just pumpar och ättika så tänkte jag att jag kunde skriva lite. För ca 1 år sen lade en av mina Apex pumpar av, den var 14 månader gammal, höll på åtskilliga timmar med den, men inget hjälpte, så jag tänkte först slänga den, men lade in den i ett skåp, där den glömdes bort. För ca ett halv år sen började jag skölja mina pumpar i en balja med 5 liter vatten och 250 ml 24% ättika i, tvättar 2 maxspect 350 XF och 2 st apex pumpar varje fredag. Det har fungerat alldeles utmärkt. Stoppar dom i baljan, startar dom och låter dem ligga där i ca 20-30 minuter innan jag stänger av dem och sköljer av dem i vanligt vatten Behövde en pump till ett nytt 325 liters akvarium, kom att tänka på pumpen som lagt av, tvättade den och testade på alla sätt, inget hjälpte, när jag tvättat de andra pumparna färdigt, lade ner pumpen som inte fungerade i baljan, gick ut och klippte vår syrenhäck, när jag kom in 1 timme senare sköljde jag av pumpen, testade den och den startade direkt, utan problem och har nu fungerat problemfritt i flera timmar. Så tydligen kan det ibland vara bra med ättika och pumpar. MVH Ronny
 20. Hej, Har idag 3 st PM1 installerade på min Apex, mäter PH på 4 olika ställen: PH i akvariet som är ansluten direkt i Apex PH i calcium reaktorn för att styra CO2 i första PM1. PH för att läsa av Alkatronic i andra PM1. PH för att läsa av negativ orp i tredje PM1. Läste att man kan läsa av negativ orp med orp prob och apex inställt för PH mätning, Apex klarar inte av att mäta negativ orp. Det fungerar alldeles utmärkt, PH 7.0 = 0mv PH 8.0 = -58mv PH 9.0 = -116 mv, alltså -58 mv på varje helt PH steg uppåt. Vet inte om den visar rätt värde, men den går i alla fall att läsa av så jag kan justera flödet igenom min nitratreaktor. Just nu håller jag den mellan 8,5 och 9.0. Om jag sänker flödet med tex 10 ml/min går den upp till 10 och över, ganska snabbt om jag ökar flödet genom reaktorn sjunker den också ganska snabbt. Men det jag upptäckte och som jag tyckte var lite konstigt var att om jag disable TC (temperatur kompensationen) för proben till nitratreaktorn, blev alla mina PH mätare disable på TC. Enligt instruktionen måste man kallibrera om när man ändrar på det. Så när jag hade disable TC på nitrat reaktorn började alla mina PH värden att bli konstiga, Både på den som var ansluten direkt till Apex och alla som var anslutna till de olika PM1 modulerna. Har rapporterat det till Apex support, men tycker det verkar väldigt konstigt att det skall ändra på alla PH mätare. Är det någon annan som råkat ut för samma sak? MVH Ronny
 21. Jag tyckte att denna video visade på att bra sätt att tillverka sina pluggar, lätta att flytta om man placerat fel och stor yta så korallen inte växer fast på stenarna. Enda jobbiga är att man måste ha borrat hål i stenarna innan man sätter dem i akvariet, fästhål för pluggarna. (47) A Weird Way To Mount Corals | In the Beginning | 120g SPS Reef Tank - YouTube MVH Ronny
 22. Hej, Finns det ingen som har rotifer som man kan få köpa. det verkar lite svårt att få tag på både via web och i affärerna. MVH Ronny
 23. Hej, ganska fantastiskt, testade att mäta idag igen med Hanna checkern, mest för skoj skull, Salifert visade 7.70 Alkatronic visade 7.69 Hanna visade 7.72 Förstår inte varför Hanna checkern visar rätt värden nu, då den visade fel tidigare. Kan det ha att göra med att reagens vätskan kan ha varit för ny, så efter et tag så visar den rätt. Förmodligen är det den som utför testet, men jag tyckare att jag gör precis likadant varje gång och det är ju inget avancerat test. MVH Ronny
×
×
 • Create New...