-
Antal inlägg
1 374 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
52
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Kim was here Jag gillar fortfarande det jag ser
- 412 svar
-
- 3
-
Här är däremot en artikel som förklarar varför det är viktigt att kalibrera separat för mätningar under och över pH 7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3933894/
- 18 svar
-
- 1
-
Intressant! Har hört helt andra förklaringar tidigare men med denna fakta-hänvisning så inser man att jorden kanske trots allt är rund!
-
Jag tror att Apex generellt sätt har en bättre träffsäkerhet på all ph över 7. Apex ph probe kalibrerar man ju med referensvätska på 7 och 10 ph, medans alkan kalibreras med 4 och 7 ph. Alkan är därmed träffsäkrast på ph mellan 4 och 7 och Apex mellan 7 och 10. Att alkatronic kör lägre nivåer är väl för att kunna mäta av negativa förändringar i ph när referensvätskan (utspädd syra?) pumpas i kontinuerligt. Vet att det går att testa om Alkans ph-probe har ballat ur. Man ska då följa displayen när ett test körs, varje gång pump C "doser-pumpar" i reagens så ska värdet på displayen sjunka med ett visst värde (eller inom ett spann). Om det sjunker utanför detta spann så kan det vara ett tecken på att proben behöver bytas. Minns dock inte dessa värden, men borde lätt att få tag på via Focustronic support alternativt owners group på FB.
-
Inga problem! Hemligheten är nog som sagt att jag inte var där varje dag och tog hand om det
- 448 svar
-
- 1
-
Citronsyra har jag sett massvis av personer hälla i sina kar när dom ska rengöra, så jag tänker att det skall vara lugnt. Men då kommer det väl inte upp till dom nivåer som tex saltsyra skulle göra. Men dumpar jag i en dl saltsyra på toppen av min citronsyra så borde det väl ändå inte vara inom några farliga nivåer, i 400 liter vatten.
- 7 svar
-
- 1
-
Kanske dum fråga men det kommer inte vara någon risk med silikonfogarna om man använder saltsyra?
-
Tack för tipset! Låter dock som lite för mkt jobb för min smak samt att jag då inte får med utrustning som pumpar och skummare på köpet. Men om jag tolkar dig rätt så är det ingen större fara att slänga i en liten extra skvätt bara för att spetsa blandningen lite till? Men att först blanda ut den innan jag häller i det? Dumpar det isf rakt ner i displayen så det får spädas ut ytterligare och snabbt.
-
Nu när nedläggningen börjar lida mot sitt slut så inser jag att jag inte hade sådär jättemkt citronsyra kvar... Min tanke var ju att jag skulle fylla upp sump och akvarium med vatten, dumpa i en jävla massa citronsyra och sen låta skiten cirkulera i 24 timmar, för att sen lättare kunna städa det. Jag har däremot saltsyra hemma... Kan man komplettera med detta eller riskerar jag att förstöra någonting? Jag har ca 1 liter citronsyra, 400 liter i systemet.
-
Då är nedläggningen nära! Känns lite vemodigt, såklart, men ser samtidigt ändå fram emot att bli lite friare. Själva intresset i sig har ju inte svalnat så sett, men familjen och andra åtaganden i livet som är svåra att prioritera ner har gjort att det helt enkelt inte blir tillräckligt mkt tid över för att ta hand om och än mindre njuta av saltvattensakvariumet. Ett alternativ hade ju varit att sänka ribban lite, enklare LPS och allt det där, men för min del så är det hardcore 110% eller inte alls som gäller, vilket gäller alla mina åtaganden (på gott och ont haha). Jag är dock säker på att jag kommer tillbaka, förr eller senare, när förutsättningarna är annorlunda. En kan ju bara fantisera om vad som kommer finnas då... Foderautmat för frysfoder (iofs inte långt borta), sladdlösa skummare, ph-höjande doppvärmare, icp-maskiner i fickformat... och gula kirurger för 500 spänn? En som jag ökat i popularitet hos är ju frun min, som visserligen har respekterat (i det stora hela iaf) min hobby men ändå aldrig varit särskilt förtjust i saltvattenstänk på parketten, utforskande eremitsniglar på vardagsrumsmattan eller att lägenheten har blivit ett allmänt smurf-land. Men, det har ju varit en del folk förbi här hemma de senaste dagarna, för att adoptera (well... i utbyte mot pengar) mina älskade koraller. Frun påpekade att hon faktiskt var förvånad över hur trevliga och sociala alla dessa främmande människor var (hon föreställde sig nog snarare oss saltisar som nerd-nation...). Jag kan ju inget annat att instämma, en stor del av glädjen i hobbyn är utbytet med andra akvarister, inte minst här inne på SVG! Det kommer jag sakna att vara en "utövande" del av. Försökte förklara för frun att det är därför som jag suttit och chattat med mina akvarievänner vareviga kväll, istället för att prata med henne. Mindre populär igen... Det var kul så länge det varade. Jag kommer däremot vara kvar på guiden ett tag till, inte minst för att fullfölja mina åtaganden i styrelsen här på SVG. Men jag kommer säkert få en craving till och från och då till exempel gå in och svara på hur man kan få upp ph några tiondelar! Lite kul ändå... var tvungen att riva revet idag för att få loss ett par koraller som satt svåråtkomlig. Flyttade runt stenar och la ner dom där de fick plats. När jag sen beskådade rivningsplatsen så insåg jag helt plötsligt att jag vart 10 ggr mer nöjd med nuvarande scape (dock något svårfångat på foto tack vare kvarlevor från koraller här och var haha). Det är sådana där saker jag endast kommer lyckas med när jag inte försöker lyckas, helt enkelt! Nästa gång vi hörs i en byggtråd så är det i en sprillans ny sådan Tills dess, tack för alla som följt med på resan i denna tråd!
- 343 svar
-
- 13
-
Ett annat tips är att snegla åt ölbryggningsföretagen när det kommer till kalibreringsvätska för ph. Jag köpte mina "småpåsar" med ph-kalibrering (milwaukee) för 15 kr påsen för ett litet tag sedan. Kanske inte som bulk men då blir det åtminstone engångsförbrukningar. Lite löjligt att saltbutikerna tar 50 kr för dessa (visserligen i regel Hanna, men ändå...)
- 2 svar
-
- 3
-
Mitt första råd är att se till att få upp näringsvärden, dvs po4 och no3. Vermetid snails är en sådan där strid som du aldrig kommer vinna, och se dom som ett tecken på biologisk mångfald. Jag har haft fullt av dessa i mitt kar, som växt mitt i sps (mina montipora-flak har haft långa roliga utväxter) och in bland LPS vilket aldrig lett till något dödsfall. Allt jag läste på om dessa är att de kan störa korallerna något med det "nät" de skickar ut som en del av sitt näringsintag/förökning (minns fan inte vilket), men det ska inte leda till några dödsfall. Risken är att man stjälper mer än man hjälper när man ska ner och fixa, i detta fall anser jag (allt detta är såklart min egen åsikt ) att du kanske vinner striden med denna lilla vermetid, men du kommer inte vinna kriget (då det garanterat finns fler), och går du ut på ett sådant korståg kommer du hinna tappa förståndet innan någon av er ger upp (vilket antagligen blir du själv)
- 9 svar
-
- 2
-
Skönt att det gick bra med firrarna! Du tjingade ju mina båda favoriter
-
Finns inga direkta nackdelar med att stenen tillsammans med chaeto, såvida du inte vill att den "tumblar" runt till följd av flödet, för då fastnar den lätt i stenen. Streamer kan vara svårt att ha med chaeto då den tenderar att fastna i mekaniken på ett eller annat sätt.
-
Preach!
- 495 svar
-
- 1
-
Tänkte bara annonsera ut att vi inatt har gjort vissa justeringar av upplägget på forumet. Detta berör bara själva kategoriseringen av de olika huvud- och underforumen. Flera underforum var mer eller mindre oanvända och vi har blivit uppmärksammade på att det blivit en viss inflation av olika kategorier och underkategorier. Det kan säkert vara lite ovant för vissa som har sin invanda navigering till en och samma destination att hitta rätt första gången, men vi hoppas att det på sikt leder till en lite mer logisk och lättnavigerad forumupplevelse (för både nya och gamla akvarister).
-
- 3
-
Du har ju tunzes nano men den är fortfarande inte lika säker som deras 3155. Rekommenderar alltid den
-
Jag bytte från en kessil h80 (tror jag, den allra minsta) till en ai prime fuge
-
Att fastslå 100% om det är cyano eller Dino går nog knappt att göra utan ett mikroskop, även om det finns olika karaktärsdrag som gör att man kan ha mer kvalificerade gissningar om vilken det rör sig om. Dock så gäller väl i mångt och mkt detsamma för båda. De trivs när det är riktigt höga eller riktigt låga (obefintliga) näringsvärden - eller när den balansen rubbas. De tar också snabbt över nya ytor, tex i nystartade akvarium med död sten eller på ny sand. Tids nog, om man sköter sina kort rätt, brukar andra trevligare bakterier konkurrera ut dom. Man kan hjälpa de goda bakterierna på lite olika sätt. Dels via uv-filter som tar död på bakterien i sitt frisimmande stadie. Man kan även se till att manuellt avlägsna cyano/dino, antingen genom att suga upp det eller att du blåser av det och ser till att det rinner ner i tex filtersocka/rulle och avlägsnas ur vattenkolumnen. Genom att lägga dig på en stabil nivå av näringsvärden, po4 på runt 0,1 och no3 på minst 5, så har de goda bakterierna bra förutsättningar för att frodas. Genom att förbättra förutsättningar för dom goda att sprida sig samt göra vad du kan för att försvåra för volymen på fienden samt deras möjlighet att utöka sig kommer de goda bakterierna till slut att vinna striden.
-
Jag förstår Har tagit in nygammal levande sten från två andra akvarium och lagt i sumpen. Har även börjat med aquaforest life source, men vet inte hur mkt bakteriemångfald den egentligen bidrar med. Hade enligt förrförra månadens mer omfattande Reef total ICP lågt flour, förmodligen sedan en ganska lång tid tillbaka. Vilket enligt FM kan orsaka stn vid basen hos vissa acro (hur dom nu kunnat fastslå den koppling).
- 18 svar
-
- 1
-
Tack Jonas! Jag trodde ju de blev dåliga med tiden, samt att jag hittade för 600-700 kr. Får kika igen
-
Tyvärr ingen aning, om den krånglar så tidigt i sin livstid så kan det tyvärr kanske vara ett dåligt exemplar. Jag har en likadan sedan typ 2 år, går som en klocka. Reklamera den om möjligt?
-
Jag har en rostig tång från biltema som duger i de flesta fallen!
-
Du får tänka på att de flesta salter och balling-preparat är designade att de ska passa alla typer av akvarium och system, dvs fylla på såpass mkt att du inte ska hamna i ett behov av skära ner vissa ämnen genom vattenbyten. När du inför ett refugium med alger så går du direkt ifrån standard-systemet. Du tillför något som förbrukar ämnen i en annan takt. Lägg därtill att varje kar beroende på dess korall-invånare förbrukar mer eller mindre av vissa ämnen. Detta leder till att du per automatik kommer att hamna i underkan i vissa spårämnen men spot-on på andra. Triton är ju ett märke som ändå har produkter som är anpassade till att tillgodose ett refugium på cirka 10% av vattenvolymen i systemet. Core7 är ju laddad med lite extra gott för just alger mm, sen har dom standard-mallen som jag tror kallas "other methods", den är då inte riktigt lika kryddad - om jag förstått det rätt. Brightwell har ju löst problemet med deras ChaetoGro. Jag har själv aldrig använt dessa produkter, men har i regel blandat min egen soppa (2-part). Vanligtvis brukar jag krydda denna med 25% extra tungmetaller, just pga mitt refugium. Jag hamnar dock ändå oftast lågt eller på noll på flera av tungemtallerna, och doserar därför även dessa separat. Även om du byter till andra ämnen så kommer du behöva göra en del justeringar om du vill ligga mitt i prick på samtliga spårämnen, 2-part eller 3-part spelar egentligen inte så stor roll i detta avseendet, eftersom dom i praktiken består av samma delar och fyller samma funktion. Genom att ha ett strikt vattenbytesschema med salt som innehåller alla spårämnen (inte bara "major trace elements") så kommer du också hamna närmre NSW (natural sea water) Rent teoretiskt skulle du ju kunna hitta en exakt dos av det ditt kar förbrukar, men det skulle krävas en del justeringar (dvs egenblandad spetsad balling) och lika många icp för detta
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.18
Tapatalk 2.1.1