Jump to content

Hampus85

Stödjande medlem
 • Posts

  265
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Hampus85 last won the day on October 31

Hampus85 had the most liked content!

2 Followers

About Hampus85

Profilinformation

 • First name
  Hampus
 • City
  Enköping
 • Stödjande medlem t.o.m
  2022-10-02
 • Akvarievolym
  210
 • Akvarie mått
  60x60x60 cm
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  ATI led-hybrid
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Nyos
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  50 liter
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1,032 profile views

Hampus85's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • One Year In
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well

Recent Badges

162

Reputation

 1. Går åt rätt håll. Fortsätter dosera nitrat och bytte fosfatremover igår. Sänkte maxljuset på hydrorna med 20% och från det läget satte jag 25 dagars acklimatiseringsprogram med ytterligare 20% sänkning. Inga fler koraller har fått brända toppar och de som var påverkade verkar ta sig, har flyttat ned dom lite lägre tillfälligt. De flesta artern verkade inte påverkas alls utan de enda jag märkte något på va två validor, en tenuis och en hyacintus. Fick lite skrämselhicka igår när den kula kirurgen hade 7-8 relativt stora vita prickar på ena sidan, syntes bara i blåljus. Imorse såg min flavicauda likadan ut. De var inte påverkade och inga andra fiskar hade prickar. Började analysera hur tusan jag fått in det. Har karantän på all fisk och nästan alla koraller och lägre djur. När jag kom hem ikväll var flavicaudan helt prickfri och den gula hade en prick som försvann direkt när den simmade på lite, detta under blåljus. Sambon har inte sett några prickar alls under dagen. Vete tusan vad det var. funderar på om det kan ha virvlat runt några små gruspartiklar eller liknande. kom på att den ena fosfatremovern jag hällde i reaktorn igår består av ganska lättsöndersmulade, kritvita kulor som fluorescerar i blåljus. Den skulle kunna vara boven. Skönt oavsett, är alldeles för kort förlopp för prick Roade mig med att ta lite bilder igår som jag förhoppningsvis hinner ladda imorgon. Ska även få hem en korallbeställning från Portugal under morgondagen.
 2. Trist, de är ju ganska känsliga. Tyvärr inte mycket att göra. Teoretiskt så skulle det gå att trycka i en cocktail av antibiotika och antiparasitära mediciner och hoppas på att något funkar men skulle säga att detta är ytterst omoraliskt sätt att hantera problemet. Dessutom inte helt lätt att få tag i medicinerna plus att de lika gärna kan döda fisken när man behandlar på måfå. Det stora problemet är att finns så många möjliga orsaker. Några troliga är stress (som antingen gjort att fisken slutat äta och därför blivit dålig eller sänkt immunförsvaret vilket lett till infektion), bakterie eller parasitangrepp (som antingen sänkt allmäntillståndet till den grad att fisken inte orkar simma rakt eller mer direkt påverkat simblåsa eller nervsystem) eller påverkan av tryckförändring vid fångst. Om du har möjlighet skulle jag flytta den till ett mindre kar med gott om gömställen och en matbuffe där den i bästa fall piggnar på sig. Om den överlever skulle jag sedan köra praziquantel+tank transfer+väteperoxid eller möjligtvis praziquantel+ koppar innan jag flyttar tillbaka fisken då det är ganska stor risk att den bär något smittsamt, dessa behandlingar tar de vanligaste parasiterna utan att antibiotika behövs. Tyvärr är risken ganska stor att den inte överlever när den blivit så pass påverkad . Hoppas det går bra!
 3. Tack! Även min misstanke, ljus samt näringsvärden. Ja, obalansen är jag medveten om. Under cyklingen toppade fosfat på 0,5, gissar att detta berodde på stenen. Var dock inga koraller i då. Har sedan sakta sänkt till nuvarande 0,15. Vill ner till ca 0,08. Samt få upp nitrat till 5-10. Såg vid gårdagens mätning att nitrat nu i alla fall var mätbart, ca 2,5 ppm, så rör sig kanske åt rätt håll. Är inte heller så orolig för att de håller på att dö med tanke på att de färgar upp och växer så det känns hoppfullt!
 4. Topp! Har under senaste månaden med frekvent provtagning vid olika tider på dygnet haft högsta/lägsta värden på 7,8/7,5. Blir lite klippning och superlimning av toppar ikväll.
 5. Ok, det är lite varierande skiner, milleporor och liknande har dem alltid ute men det är sämre på vissa andra. Brukar komma ut mer efter matning med cyclops.
 6. Tack Thomas! Då håller jag min plan tills vidare så att jag inte ändrar för mycket på en gång . Och håller ner belysningen lite till.
 7. Jag har senaste veckan börjar få ett problem med några acroporor. Topparna, främst nytillväxten dör och blir brun. Det intressanta är att det endast drabbar de acroporor som växer absolut snabbast och de fortsätter växa snabbt trots toppdöden. Övriga delar av korallerna ser ut att må bra, ingen blekning utan snarare bättre och bättre färg. Har givetvis funderat på vad som kan vara orsaken. Kh har varit stabilt sedan start. De enda avvikande värden jag har är konstant något lågt magnesium vilket jag håller på att höja, något högt fosfat (0,15) samt att mitt nitrat har sjunkit successivt och nu är omätbart. Mon teori efter en hel del sökande på forum är att tillväxten är hög samtidigt som näringsvärdena, eller i alla fall nitrat, är låga. Detta ska tydligen vara en vanlig orsak, skelettet växer snabbt och vävnaden hinner ej med. Mina initiala åtgärder är att jag idag satte på aklimatiseringsprogrammet på hydrorna, sänkte ljuset med 25% och höjning till normalt värde över 30 dagar, detta för att minska tillväxten något, samt att jag börjar dosera nitrat idag. Något annat jag bör fundera över gällande orsak? Har ej hunnit göra icp på detta kar ännu. Bilden visar den värst drabbade fraggen. Sidogrenen har gått från en bula till nuvarande längd på ett par veckor så den växer fort.
 8. Fasen, vi skulle ha tänkt på det när du var här!
 9. Hampus85

  AEFW vs Axilur

  Stämmer bra att axillur enbart tar maskar. Din dos bör räcka om det är plattmask. Det klurigaste är att preparatet ej är vattenlösligt vilket gör att effekten blir osäker. När jag behandlade löste jag den krossade tabletten i lite aceton. Detta görs på egen risk men jag fick inga problem av detta, dessutom ligger den lilla dosen aceton extremt långt under toxiska värden för fisk och det är en flyktig kemikalie som snabbt försvinner ur vattnet och som dessutom i hög grad bryts ned av bakterier. Dock aldrig sett toxtester på koraller, därav osäkerheten. Utöver detta verkar vissa stammar av plattmask ha byggt upp resistens mot den aktiva substansen i någon grad Sedan är frågan vad du har. De låter väl små för att vara planaria. Finns dock ett antal plattmaskarter varav många är ofarliga. Kan. Ju även vara något helt annat. Hur ser de ut? Någon bild? Att full effekt ej uppkommit är inte konstigt. Preparatet dödar inte maskarna direkt som exempelvis de preparat som kan köpas i akvariehandeln. Istället hämmar den sockerupptaget, dvs maskarna svälter i princip ihjäl. På däggdjur kan döda maskar fortsätta komma ut via avföringen i ca 10 dagar så man får nog räkna med att det tar ungefär så lång tid innan en majoritet av maskarna börjar dö. Så länge du inte ser negativa effekter på andra invånare skulle jag vänta med vattenbyten några dagar till eller tills du ser att parasiterna börjar dö.
 10. Tror tyvärr inte det går https://www.bulkreefsupply.com/gyre-xf280-advanced-controller-maxspect.html
 11. Hmm, det var en bra fråga. Men visst går det bara att koppla 2 pumpar på kontrollen ändå?
 12. Nej, har nog inte så mycket nytta av controller. För att förtydliga, det är inte en icv6 controller utan den medföljande.
 13. Hej! Osäker på ålder. Förra ägaren byggde karet 2017 så någon gång mellan 2017-2020 är den köpt. Har orginalkartong så kan se om jag hittar något tillverkningsår där, kollar imorgon. Har inte sett några sprickor i sladden. Den är igång för tillfället och fungerar som den ska. Mvh Hampus
×
×
 • Create New...