Jump to content

Lasse

Hedersmedlem
 • Posts

  16,459
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  308

Posts posted by Lasse

 1. Jag har en Profilux 3.1T över. Fullt användbar till även alla nya GHL grejer som kommit.. Pris 1000:-. Väldigt lite använd även om den är från 2015. Suttit i en testuppställning - körd bara då och då. Följer med beg nivåvakt, begagnad tempmätare och begagnad pH probe. Har ej salthalt och redox

  Tre stycken 5.1 powerbars  Fullt fungerande. Från 2015 och 2017. Två väldigt lite använda Går att använda från P3 och uppåt. PAB  500 :- st

   

  500 :- stP1300229.JPG.d3bc0f90fee3dab473b636736dbae6e0.JPG

   

  2 stycken digitala powerbars (ej PAB men passar till S portarna med viss programmering. Fungerar även till P2:or med sen FW. 6 styrda uttag på varje. Går att köra på P3 och P4 men då via S utgångarna - går ej till P4E (saknar S utgångar)  250 :- styck

  P1300230.JPG.9edf02283da2950e4ad78801fb61502f.JPG

   

  All kommunikation på PM. Svarar inte i tråden

 2. Gör ett enda undantag från mitt beslut att inte skriva på SG genom att konstatera att kravet att endast betalande stödmedlemmar (vilket medför spårbara och riktiga adressuppgifter) får använda köp och sälj skulle göra forumet tryggare för vanliga hederliga  forumsmedlemmar.

   

  MVH Lasse

  • Like 5
  • Thanks 1
 3. Tror inte det är problemet. Jag har haft sådana som inte rört LPS - plötsligt - efter lång tid har de börjat attackera. Den jag har nu är den 4 jag prövat i det här karet. De är bra på det sättet att de är lätta att fånga. De väljer ofta sovställe högt upp och samma natt efter natt. Släckt ljus i en timme, ficklampa och en håv är hjälpmedlen.

   

  MVH Lasse

  • Like 1
 4. För den som är intresserad så uppmanar jag läsning av den här tråden som redovisar antalet betalande medlemmar från 2010 till 2014 så kan ni själva skaffa er en egen mening om i alla fall inkomsterna före, under och efter kravet för att va betalande medlem om man vill komma åt köp och sälj

   

   

  2015 kom det här beslutet från dig Ormet

   

  Citera

  Saltvattensguiden.se kommer från och med 1:a oktober att ändra rättigheterna för våra vanliga medlemmar så att de får samma rättigheter som våra stödjande medlemmar.

  För att hålla sidan vid liv även i framtiden och täcka de utgifter som Saltvattensguiden.se har så är vi även fortsättningsvis beroende av våra stödjande medlemmar.

  Det är helt frivilligt att bidra men säkerställer att sidan kan drivas vidare.

   

  2016 i den här tråden kom

   

  Citera

  På vår storhetstid för något år sedan toppade vi över 600st stödjande medlemmar och idag är antalet nere på 151st.

  Det sjönk drastiskt när vi släppte fritt köp & sälj för vanliga medlemmar, samt att vi inte lagt mycket tid på att påminna.

   

  För mig som inte är något ekonomisk geni framstår det väl att en årlig inkomst på ca 60 000 (600 * 100:-) borde ge en bättre ekonomi än en årlig inkomst på ca 15.000 men jag kan ju ha fel. Till detta kommer annonsörerna vilka troligtvis ökat under samma tid

   

  För mig framstår det klart vad som orsakade raset i inkomster i alla fall. Och ett ras på ca 40 000 under ett år borde ha påverkat ekonomin ordentligt. Men det raset kom först när kravet om ett stödjande medlemskap för köp och sälj upphörde - inte när det infördes. 

   

  MVH Lasse

   

   

 5. Kan vi få data på detta @ormet. Om jag minns rätt gick vi från ca 300 betalande medlemmar till över 600 betalande stödmedlemmar när kravet infördes

   

  När kravet om betalande medlemmar för annonser försvann tappade vi ner till ca 150 till 200 medlemmar. Ärligheten kräver att du redovisar inkomster före kravet, under kravet och efter kravet i siffror när du hävdar att det kravet ledde till ekonomisk misär. Strax före kravet om betalande för annonser så sänktes stödavgiften från 150 :- till 100 :-  för att få fler betalande medlemmar vilket misslyckades och ekonomin blev sämre. Sedan infördes kravet och efter något år var det nära 600 medlemmar vilket borde höjt den årliga inkomsten med ca 40 000:-

   

  MVH Lasse

 6. Har du några kirurger? sjöborrar, eremiter eller sjöharar?

   

  Om inte - rotborsten och låt det ligga mörkt några veckor. Bra cirkulation och syresättning krävs. Men ta bort det värsta först.

   

  MVH Lasse

  • Like 1
 7.  

  7 timmar sedan, Christian J sa:

  Ja, kanske något som ackumuleras inuti fiskarna över tid? Enligt Wikipedia innehåller nori bland annat arsenik och kadmium, detta kanske inte framgår av ICP-test eftersom det stannar inuti fiskarna. Det innehåller även mycket jod, vet ej om kirurger är känsliga för det.

  Klart tänkbart alternativ - det lutar åt ettdera en brist eller en bioackumulation. Båda kan ha en "tröskel" eller ketchupeffekt. Jag tror inte på förgiftning på grund av något gift i vattnet.

   

  Men innan vi helt avfärdar infektionsteorierna så bör två saker nämnas

   

  Det finns en bakterie som är väldigt vanlig hos akvariehållen fisk och som har en väldigt, väldigt långsam utveckling - det är Mycobacterium marinum. Det är en zoonos också - så var uppmärksam på sår (på dig) som inte läker. Har dock inte hört om blinda fiskar men länken talar om påverkan på ögonen. Jag har inte nämnt denna förut eftersom jag mest hört talas om påverkan på människor. Men den är vanligare än man tror hos fisk. Jag vet att veterinären på Universeum fann den hos många av fiskarna där. Här är viktigt att plocka bort fisk med symptom direkt.

   

  Det andra är en ögonparasit Diplostomum spp. Det är dock oklart om den finns bland helt marina arter och den förutsätter att fisken är infekterad redan innan den kommer in i akvariet och den kan inte sprida sig utan sin huvudvärd - en fågel.

   

  Jag tror det finns 3 huvudspår - näringsbrist, bioackumulation av något giftigt ämne eller infektion av Mycobacterium marinum.  De två förstas huvudorsak är ensidig kost som ettdera saknar en vitamin eller har för mycket av ett giftigt ämne - den andra är dålig djurhållning (på ett eller annat sätt där ensidig kost utgör en del). Med det inte sagt att du missköter dit akvarium - har infektionen kommit in så sprids den mycket sakta men den mesta smittan bör ske från kraftigt försvagade djur och döda djur. Avskilj om möjligt på ett tidigt stadium. 

   

  Jag var bered att skriva under på ett av de två första scenariorna - men efter att ha skrivit ovanstående vill jag inte utesluta fiskturberkolos - som infektioner av denna bakterie brukar kallas,

   

  Jag såg att du gjorde ett inlägg i tråden på R2R. Fråga trådskaparen om tidsperspektivet och hur de matar om du inte redan gjort det.

   

  MVH Lasse

   

   

   

   

  • Like 1
 8. Bromsa ner lite

   

  Håll  ögona på kopparen men att du efter två mätningar av väldigt låga halter av koppar har en ständig ökande nivå av koppar är att ta i tycker jag. 

   

  Odlade vannameiräkor kan innehålla både högre och lägre halter beroende på hur de odlas och vilka kemikalier som använts i vattnet.

   

  Om maten kan frisläppa koppar - tja det kan ju överföras till bakteriemassa och att IPC analysen kan få med den kopparen (den är alltså inte frui a vattnet som koppajoner) är inte otänkbart

   

  Tror inte att din tång orsakat förhöjda kopparhalter om den inte var av mässing eller brons......

   

  Som du ser på mina mätvärden av koppar så har jag haft både högre och lägre värden än du. jag har inte gjort några insatser

   

  Om du ser på min ökning av Cu halten i början på 2018 så kommer den efter ett 80% vattenbyte med ett bra salt - så salt kan vara en inkörsport.

   

  Om du är bekymrad över din hemgjorda - gå över till fryst artemia och mysis ett tag

   

  Jag skulle stoppa att sätta i både acropower och spårämnesmixen ett tag och vad gäller mixen inte använda den utan i stället dosera med enskilda spårämnen efter vad ICP analysen visar.

   

  Om din TDS är 0 - Cu genom osmosvattnet inte speciellt troligt. Men - använd bara kallvatten för matning till osmosen och spola det ett tag innan inkopplingen

   

  MVH Lasse

   

   

   

   

   

   

  • Like 1
 9. 35 minuter sedan, Kim Rosenqvist sa:

  Men kan ha råkat tappa i en sån där foliebit som sitter över mysiskuberna i frysmatsförpacknningarna, för ett par månader sedan. Vet inte om det kan påverka...

  Tänkte ha nämnt det men glömde av. Jo - det kan säkert vara så vad gäller aluminiumet - men spela roll ? 🤣

   

  Vänta och se till nästa test. Nivåerna är inte alarmerande och ICP är inte 100 % 

   

  MVH Lasse

 10. 16 minuter sedan, Kim Rosenqvist sa:

  Jag använder mig av aquaforest balling + spårämnen. Har nu även kört acropower ett tag

  Vet du om någon av dessa produkter innehåller koppar? Nivåerna är inte alarmerande alls. Väldigt få metaller innehåller koppar så den koppar du har har du npg fått in via salt, tillsatser eller mat. Vad gäller Al så är det konstigt om du inte använder Al baserad fosfatfällning eller någon form av bricks. En av de produkter som skall befrämja denitrifikation - någon slags "tegelsten" med porer hatr visat sig vara av aluminium och ger utfällningar av Al. Kommer inte ihåg namnet just nu.

   

  MVH Lasse

×
×
 • Create New...