Jump to content

Hampus85

Stödjande medlem
 • Posts

  219
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Hampus85

 1. Kul att det förhoppningsvis vänder! Nitrit behöver du normalt inte vara så orolig för när det gäller fisk i saltvatten, det behövs väldigt höga nivåer för att de ska ta skada (helt annan sak i sötvatten). Ammonium är dock mycket toxiskt även i saltvatten och kan absolut vara en orsak.
 2. Håller med föregående inlägg om att problem med simblåsan är troligaste orsaken samt att fångst på större djup är en trolig anledning till detta. Det enda jag tycker är lite märkligt är att det som jag förstod det kom samtidigt på båda fiskarna och relativt lång tid efter fångst? Kan förvisso även bero på bakterieinfektioner i det område som reglerar mängden luft i simblåsan och då skulle det vara mer logiskt. Sen ska jag vara den tråkiga igen och påpeka att det inte är lagligt att sticka i fisken utan viss medicinsk utbildning.
 3. Oj jäklar! Jag trodde i min enfald och utifrån omdömen att seneye mätte relativt korrekt. Kanske värt att hyra en apogee...
 4. Har inte vågat mig på sixliner just pga dess rykte. Har du haft individer som funkat tidigare? Jag köpte leopardwrassar istället och hoppas att dessa funkar för parasitkontroll men skulle gärna ha en sixliner också.
 5. Håller med övriga, doppa och kolla noga. EAFW går som nike nämnde inte på montiporor så om det är samma problem så är det inte EAFW. Det ser 7nte typiskt bakteriellt ut med dessa relativt rena skador. Tror inte att det är omöjligt att näringsbristen spelar in.
 6. Märkligt att det är så lokalt. Du har inga fiskar/lägre djur i karet som skulle kunna angripa vissa koraller? Är det några andra koraller än acros som har skador?
 7. Fluconazole borde inte påverka bakteriefloran i någon större utsträckning då det är ett svampmedel. Det kan däremot påverka mer utvecklade djur och skulle därmed eventuellt kunna minska mängden andra nyttodjut men detta är ett långskott . Tror mer på andra anledningar.
 8. Tillsätter du spårämnen kontinuerligt? Nästan alla mina euphyllior tappade polyperna när jag använde core 7. Visade sig att jag hade 0 i jod och toklågt kalium. Problemen slutade helt när dessa värden stabiliserades.
 9. Detta är det sista jag skriver här för att inte solka ner tråden. Jag tvivlar inte på att du har lyckats hålla en god sjukdomsstatus i din butik. Har dock också en viss erfarenhet i och med att jag jobbar heltid med fisksjukdomar, både övervakning och behandling. Att säga att uv är värdelöst mot velvet var något tillspetsat men jag vidhåller att normala uv-system inte är ett säkert sätt att slippa velvet pga reproduktionstakt och hur hårt fiskarna kan drabbas. Vidare diskussion kan tas via PM.
 10. Absolut, UV kan döda i princip alla frisimmande stadier av encelliga parasiter om det är rätt dimensionerat men du kommer aldrig att kunna vara helt säker på att avdöda tillräckligt många för att undvika utbrott av de mer aggressiva parasiterna utan att ha ett genomströmningssystem där hela vattenvolymen byts kontinuerligt och passerar filtret vilket ej är möjligt i normala akvarier. Man tar absolut en kalkylerade risk om man förlitar sig på UV för att hantera dessa sjukdomar vilket är helt ok, men man ska vara medveten om att så är fallet.
 11. Jag håller med dig rörande koppar och wrassar. Däremot är jag tveksam till UVC. Kan absolut minska symptomen av prick men jag har inte karantän i första hand för att undvika detta utan för att inte riskera att få velvet och där gör inte uvc mycket nytta.
 12. Det låter ju kanon! Ska fila på en liknande uppsättning.
 13. Sorry, jag läste dåligt. Ser fram mot att höra hur länge de håller.
 14. Ingen som har några fler tankar kring detta?
 15. Jag har målat tidigare kar med gummifärg på sprayburk från Biltema. Blir sjukt bra och går att dra bort om man vill i framtiden. Även denna luktar dock som fan. Har använt den i rum med akvarier igång, dock utan invertebrater. Valde plastfilm på nya för familjefridens skull.
 16. En annan möjlighet är att göra som vissa andra forum och ha ett rekommendationsavsnitt under köp och sälj. I detta läggs det upp separata trådar för olika användare som har köpt/sålt på forumet. Andra som gjort affärer kan sedan ge positiva omdömen där. Viktigt är väl att det inte blir en plats för skitsnack, utan i fall där någon har varit oärlig så anmäls detta fortsatt till admins för eventuell avstängning.
 17. Tack för svar! Utloppet kommer att vara i facket för returpump så det blir efter skummaren. Låter bra, detta skulle vara den smidigaste lösningen!
 18. Jag håller på att gå över från balling till calciumreaktor på nya karet vilket är något helt nytt för mig. Har främst två frågor till er mer erfarna. Reaktorn kommer vara placerad över sumpen, detta som säkerhetsåtgärd vid eventuellt läckage. Är lite orolig för häverteffekt och stora mängder CO2 ner i sumpen. Reaktorn kommer matas med peristaltisk pump. Om jag tänker rätt borde jag undvika problemet genom att dra vattnet ur reaktorn istället för att mata in då pumpen stoppar häverten. Detta verkar många göra men i deltecs bruksanvisning står att pumpen ska pumpa in vattnet i reaktorn och att man absolut inte får strypa utflödet pga risk för övertryck. Är det säkert att göra på detta vis? Effekten kanske blir samma med pumpen på in-vattnet få det bör bli vacuum som stoppar häverten? Min andra fråga är hur jag bäst doserar mg. Alternativ ett är mg balling men detta bör väl leda till skev saltbalans? Alternativ två är mg pellets i reaktorn men detta bör kunna leda till problem om balansen mellan kh, mg och ca blir fel? Det jag helst skulle göra är att dela utflödet från reaktorn i två och ha en kran som justerar hur mycket som går genom varje del. Den ena direkt ner i sumpen och den andra genom en reaktor med mg-pellets. Detta har även synergieffekten att det höjer pH. Har läst någon stans att det kan bli problematiskt då ca (eller kanske karbonater) kan fälla ut och därmed leda till obalans. Hur gör ni? Tacksam för råd!
 19. De flesta funkade ändå men har grenuttagen på ena kortsidan av karet så behövde förlängning till de som sitter längst från dosan.
 20. Jag har bara spritt det på förmiddag + kväll. Kh sjunker mest under dagen då korallerna växer aktivt så tror att en dos ett par timmar efter att ljuset tänds och ytterligare en dos ett tag innan det släcks kan vara lämpligt. Jag är nog inte den bästa att svara på detta. Kanske någon med alkatronic eller liknande maskin som mäter kh ett antal ggr under dygnet kan ge ett bra svar?
×
×
 • Create New...