Jump to content

Hampus85

Medlem
 • Posts

  173
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Hampus85

 1. Finns på många ställen, sök på pmdd+akvarium så hittar du!
 2. Jag hade samma problem första månaderna med nuvarande kar. Började dosera fosfat dagligen under en period. Köpte Pulver på akvarieaffär och blandade med osmos. Går att göra samma med nitrat. Om det räcker med att mata mycket är det kanske en bättre lösning men var ej tillräckligt för mig. Värdena stabiliserade sig efter ett halvår och sedan har jag inte behövt dosera.
 3. Hampus85

  Id på sps

  Appleberry har jag för mig att både verrucosa och capitata kan kallas. Kan det absolut vara. Peltiformis tror jag oftast säljs som blueberry. Tycker det är jäkligt svårt att skilja på dessa montiporaarter.
 4. Hampus85

  Id på sps

  Skulle gissa på montipora peltiformis.
 5. Jag tror säkert att det går att kontrollera med fisk och wrassen verkar gilla dessa. Nu lyckades jag med konststycket att flytta koraller till ett karantänkar och levande sand till det nya projektet två dagar innan det bröt ut och spred då maskarna även dit. Har ingen lust att starta med ohyra så behandlade nya karet med axillur för nästan två veckor sedan. All mask försvann. Inga större problem eftersom det enbart var halvfullt och inga djur istoppade. Bakteriekulturen påverkas ej så cyklingen blir inte förstörd. Karantänen är tömd och rengjord. Kommer behandla alla koraller innan de flyttas över. Jag är medveten om att det ej är planaria men eftersom de kallas röd planaria i folkmun tror jag det är risk för missuppfattningar om jag skriver plattmask
 6. Håller med om att 76 dagar är klart överdrivet, kommer från denna artikel https://www.researchgate.net/publication/225868638_Cryptocaryon_irritans_Brown_1951_the_cause_of_'white_spot_disease'_in_marine_fish_an_update Kom en ny för ett tag sedan som motsäger det, tyvärr under betalvägg https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0044848617317544
 7. Japp, det är samma . Valde den före Ikea för att den enligt specifikationen ska klara högre belastning än deras motsvarighet.
 8. Hylla ihopbyggd till sump rummet. Den ska rymma tre karantän akvarium (ett för fisk, ett för koraller och ett för lägre djur) samt phyto och pododling. Tillsatte salmiak till displayen igår. Doserade till förväntat värde på 1,5-2. Idag gjorde jag lite mätningar. Ammonia låg på 0,25 och nitrit 0,5. De senaste veckorna med en liten mängd levande sten och sandd måste ha gjort någon nytta. Doserade mer salmiak samt lite startbakterier så får vi se hur värdena ser ut imorgon.
 9. Hittade svaret själv, planaria. Är inte många alls men blir flatworm Exit och en wrasse eller mandarin i helgen så att det förhoppningsvis går att få bort alla innan det eskalerar.
 10. Någon som vet vad detta är? Blir till slem när jag försöker ta loss en för att titta närmare. Endast sett på glaset, inte på någon korall. Ska försöka ta bild i bättre ljus imorgon.
 11. Snygg oavsett! Tror jag läst någonstans att det är en svamp med zoanthus på men inte helt säker
 12. Snyggt! Är det dessa som är en symbios mellan korall och svamp?
 13. Kan varmt rekommenderas! Fick ett paket igår. Jättebra packat och kanonfina koraller.
 14. Låter ju i alla fall troligast. Vid helvete borde i alla fall några strukit med också. Amazon alltså . Får se om jag gör en beställning eller fortsätter med mitt gammalmodiga koppar.
 15. Skönt att fiskarna håller sig vid liv i alla fall! Har du kommit fram till att det är ich eller kan det fortfarande vara något annat? Var fick du tag i Copper power förresten?
 16. Cyklingen är smygstartad. En mindre pump, doppvärmare, termometer och ett par kg ls är istoppat. Nästa steg blir ca 20 kg ls till, död+lite levande sand, salmiak samt två sorters startbakterier. Sumpen är nästan klar, en baffel av sex kvar att limma. Limmade första bitarna PVC igår kväll. Börjar kännas ganska nära nu! Ursäkta den skitiga rutan, den ska åtgärdas
 17. Inte limmat ännu men något sådant här är det tänkt att bli. Lite mindre klart på sumpsidan.
 18. Sådär, börjar röra på sig lite mer! Akvariet delfyllt. Ska nu i sand uppblandat med lite levande sand från nuvarande kar, någon ö samt massa småbitar av levande sten samt en liten pump och doppvärmare. Rördragningen pågår. Vågar inte fylla mer innan det är tätt fram till sumpen utifall att det skulle börja läcka in till överrinningstornet. Hade missbedömt väggtjockleken något. Bestod av 20cm kärnvirke så lite arbetssätt att borra Har uppkommit ett par funderingar. Vad tror ni blir bäst, sätta grenrör på returen och koppla rullfiltret eller bygga en förgrening från en av returpumparna? Kan jag koppla ihop båda returpumparna med en y-koppling eller ställer det till med konstigheter för flödet? Skulle innebära att jag bara behöver göra ett extra hål i väggen. Skulle sedan kunna dela flödet i 2-4 utblås på akvariesidan av väggen.
 19. Tror knappt han varit inloggad sedan annonsen lades in. Är nog bättre att försöka via telefon.
 20. Tackar! Har nog kommit fram till att det är bästa lösningen angående de två rören. Beställde PVC igår och kommer att köra armerad pvc-slang på en sträckning just för att slippa skarpa böjar. Har ett färdigt schema för dragningen som jag tror blir bra. Den enda sämre delen i planen är att det kommer vara svårt att få loss genomföringen för att exempelvis byta packningar utan att kapa PVC på utsidan men tror att det är svårt att lösa det säkert utan att limma rören på både in- och utsidan.
 21. Hej! Nästa steg i projektet blir rördragning. När jag köpte karet satt ingen PVC monterad men det medföljde en del ny PVC. Hur gör jag bäst med utflödet från karet? Det är borrat i ena kortsidan enligt bild och mina frågor är följande: 1. Det medföljde två typer av tankgenomföringar, en med limmuff i båda ändarna för 32mm rör och en med limmuff för 25 mm i ena änden och gänga i andra. Är någon att föredra? Vad kallas i så fall den del som har limmuff för fortsatt rördragning i ena änden och hangänga i andra som jag kopplar till gängan på genomföringarna? 2. Hur gör jag bäst i karet. Bör jag sätta 90-gradersvinklar och låta det undre röret sluta en dm under vattenytan och det andra sluta precis i ytnivå? Eller går det att bara sätta skyddskorgar direkt på genomföringarna utan att vinkla upp dom? 3. Å ena sidan skulle det kännas säkrast att låta det övre röret gå helt tomt i normala fall och låta denna ledning sluta över vattenytan i sumpen så att jag hör om problem uppstår. Å andra sidan kanske det är svårt att få det tyst genom att bara låta vattnet gå i ett rör och reglera flödet i detta med en kran? Är det bättre att reglera flödet så att lite vatten (lagom för att få det tyst) går i "nödröret" och skippa den extra säkerheten? Ursäkta många dumma frågor. Denna del är det som jag känner mig mest osäker på. Har overflowbox med Bean animal på nuvarande kar så det kopplas helt annorlunda. Tacksam för all hjälp jag kan få.
 22. Missade det, stod inte med när jag kollade först
 23. Snyggt! Vad har du för fisk i? Framförallt nyfiken på kirurgsammansättningen. Ser Purple, yellow, sohal, powder blue och segelfena. Någon jag missat?
 24. Spännande, ska följa detta! Håller på att sätta upp ett kar med exakt samma mått så blir kul att jämföra diverse val under byggets gång
 25. Tackar! 200x80x70 lxbxh. Ska försöka få till lite bättre bilder vid tillfälle, helt omöjligt att undvika reflexer Tror det blir bra i slutänden när saker börjat växa på. Den vänstra består av tre pelare med en oval skiva på gjord av splitter och cement. Skivan sitter fast i pelarna. Den högra består av fyra pelare med tre horisontella "stänger" av korall kross samt lite småbitar mellan stängerna för att stabilisera. Även här är allt ihopsatt med revcement. Kommer fästas lite småbitar med levande sten på lite olika ställen när vattnet höjs. Ett misstag jag gjorde med mitt nuvarande scape var att bygga för högt. Flera höga revpelare skuggar och de bra korall platserna blev för få. Blade att göra det lite lägre denna gång med större platåer i de höjder där jag kommer vilja ha mest koraller och sluttande framåt för att kunna se bra. Tror även att det kommer vara hyffsat lätt att få till bra flöde med detta scape.
×
×
 • Create New...