Gå till innehåll

MichaelE

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    1 209
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    117

All aktivitet

  1. Cyanon binder säkert en massa näringsämnen så det är nog en bidragande faktor. Jag tror också att det har en oxiderande effekt så om det finns en massa annat skit i tex sanden så kan det frigöras.
  2. Hur lång tid tog det innan cyanon kom tillbaka efter en kur chemiclean? Jag har som sagt kört ett par kurer (tenderar att få cyano på våren av någon anledning) och aldrig haft några problem. Jag har inte heller sett någon förändring i nitrat. Baserat på det så verkar det inte vara speciellt hårt mot bakterie faunan. Det många nog gör fel är att de inte grundligt städar bort cyano och annat skräp innan kuren.
  3. Du verkar ha haft strul med cyanid rejält länge nu. En fundering: hur ofta rengör du sanden? Av filmen att döma ser det ut som att det finns rätt stora mängder skit i den nedre delen av sanden. Jag har själv varit kass på att göra underhåll på min sand under en period och jag märker snabbt att det kommer cyano och elände när jag går bort från min normala frekvens av att vända sanden en gång i veckan och suga ut all skit månadsvis. Speciellt när man kombinerar detta med låga näringsvärden. Annars är chemiclean väldigt effektivt och verkar vara relativt harmlöst baserat på de gångerna jag har använt det.
  4. Problemet i detta fallet är att det inte finns någon anledning till varför det skulle funka som de påstår och de har inte presenterat några bevis som påvisar motsatsen. Självklart måste vi utforska nya metoder och tillvägagångssätt men i detta fall är det som mycket inom hobbyn: högtflygande påståenden utan bevisföring. Generellt borde vi som grupp vara bättre på att vara kritiska mot tillverkare som påstår saker. - ”Denna produkten öka korallernas ”hälsa” och gör dem mer motståndskraftiga mot STN” - ”Ok, cool. Visa de studier som påvisar detta”….nähä, det gjorde du visst inte. Då kan du inte heller veta om produkten funkar.”
  5. Det beror också på hur djupt karet är. Mitt kar är 200x80x65. Jag nog bottnen relativt väl på den främre halvan men helt omöjligt att nå bottnen på den bakre halvan av karet utan att ligga på eländet.. som referens: Jag är 190 lång med relativt långa armar.
  6. Vilken typ av kemikalier är det du vill ha tag på? Finns en uppsjö på Bauhaus tex men troligtvis inget du vill ha
  7. Nej, det gick totalt åt helvete faktiskt: Dock verkar det som att det nu har vänt och blir iaf inte värre.
  8. Nej. Med något års mellanrum iaf.
  9. Ta bort så mycket cyano som möjligt innan du kör kuren. Jag upplevde att det gick snabbare om man störde den cyanon som fanns kvar under behandlingens gång. Jag har tagit av skummarkoppen samt ökat cirkulationen i karet. Har kört två kurer och det har funkat kanon.
  10. Min gissning är att du har fått något i vattnet som inte märks av på icp-test alternativt har tex pepparmintsräkor eller liknande som käkar på korallerna. Parasiter osv känns relativt uteslutet då de överlag är mer eller mindre födospecialister. Nån slags bakterieangrepp skulle jag ha som en relativt svag tvåa då det oftast drabbar koraller från samma genus. Personligen hade jag kört hårt på aktivt kol och större vattenbyten.
  11. Jag skulle tro att det rör sig om en lobophyllia.
  12. Jag har själv ett Nyos och de håller mycket god kvalité. Den största fördelen är att de har ett shadow overflow så du slipper de där horribla tornen inne i karet som alla andra tillverkare envisas med. Aquaforest verkar också vara riktigt bra grejer. Jag känner lite folk inom bolaget och de gjorde ett gediget arbete bör de utvecklade sina kar. Anledningen till att jag valde ett Nyos framför aquaforest var främst överrinningen, annars var de väldigt lika. Här har du lite mer kring just mitt Nyos: Red sea är skräp från kina. Håll dig långt borta.
  13. Visar de rätt i referensvätska? Jag tänker att om ingenting verkar vara fel och förbrukning osv är som vanligt så låter det inte som att det faktiskt har hänt något i karet. En sak som Kan vara intressant är att om du tog ett glas och fyllde med vatten från akvariet och gjorde en mätning där. På så vis kan man iaf eliminera möjligheten att något stör mätningen i karet, typ krypström.
  14. Har du säkerställt att din probe visar rätt? Mätfel är nog den vanligaste orsaken när det kommer till sånt här.
  15. Och bra blev det!
  16. Jag är ganska övertygad om att det inte är dino men vad tusan, kan vara värt att testa. Skulle jag vara tvungen på att gissa så tror jag att det är nån slags chrysophytes. jag har även gjort ett försök att höja mina näringsvärden för att se om det gjorde någon skillnad (tog bort filter roller, mindre skummning, kortare belysningstid över refugiumet). No3 på 20 och Po4 på 0.8 gjorde varken till eller från. Jag gick över till en kalciumreaktor för ca 5 månader sedan så jag har inte doserat baling på bra länge. PH ligger nu på 8.2-8.4. Min egna erfarenhet av en tjockare sandbädd är att det tenderar att föra med sig mer problem över tid. Just nu känns det närmre tillhands att ta ut sanden. Jag tror däremot att du har helt rätt i att jag behöver mer djur som håller ordning på sanden. Sanddollar säger du. Intressant. De är riktigt coola.
  17. Det kan mycket väl vara att det sitter skit ivägen. Prova att rensa röret. Sug ska det vara eftersom det funkar med samma princip som den andra luften dras in i pumpen. I värsta fall får du väl pumpa in ozonet med en luftpump.
  18. Du har alltså bara ett intag på själva pumpen? Då är det bara att sätta dit en slang där från ozonen.
  19. De har en dedikerat insug för ozon. Sitter på den vita plattan som omsluter vredet som styr vattennivån. Dra bort pluggen och koppla på slangen på den. Du kan se hur det ser ut på min video om ozon på min youtube kanal viking reefing.
  20. Rimless-kar bågnar alltid när de har vatten i sig. Att limma dit något när glaset redan har spänning i sig känns som en dålig idé då det inte har någon potential att minska problemet som finns idag. Det du vill är att minska spänningen på framrutan.
  21. Japp. Skitkar helt enkelt. Personligen hade jag tömt det och dragit dit eurobrace i både bottnen och i överkant.
  22. Ok, då kan det nog vara rimligt. Innan jag installerade min kalciumreaktor låg jag på liknande värden. Jag hade inga problem men jag såg också till att skummaren stängdes av om det gick över 8.7.
  23. Kalcium kan fälla ut. Ett så pass högt pH är relativt osannolikt om du inte aktivt för något för att höja pH. Typ co2 scrubber i kombination med kalkwasser, baling och ett stort refugium. Jag hade nog dubbelkollat ditt mätvärde.
  24. Du behöver ca 170.000-180.000 uws/cm för att sterilisera dem, bra mycket högre om du ska döda dem. När jag har pratat med TMC så har de kört den dosen i sina system.
  25. Looking good. By the way, it’s a bad idea to have the uv installed completely horizontal like that as you won’t be able to completely fill it with water which will make it vastly less effective.
×
×
  • Skapa Ny...