Jump to content

MichaelE

Stödjande medlem
 • Posts

  1,121
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  91

Everything posted by MichaelE

 1. Du är välkommen haha. Däremot kan jag inte fragga på holy grail eller torch of the gods än (jävla namn alltså). De har inga helt separerade huvuden än…och många tjatar Däremot finns det gott om hellfire
 2. Varsågod https://aquacave.com/xp-aqua-ro-di-flood-guardian-electronic-auto-shut-off-valve-kit-aka-the-marriage-saver.html
 3. Nej, det fanns gott om det i båda Karen. Kör du ett ordentligt uv?
 4. Enligt lagen. Ett kvitto med artnamn stryker inte den enskilde korallens ursprung. ”Alla CITES-listade djur på EU-bilaga B som ska förekomma i kommersiella aktiviteter inom EU måste ha lagligt ursprung. Detta ska kunna styrkas genom dokumentation om djurets bakgrund.”
 5. Nej, det räcker dessvärre inte. Egentligen gäller samma sak vid försäljning mellan privatpersoner.
 6. Lite bilder på det lilla karet. Har stoppat i lite mer koraller sen sist: Troligtvis den fetaste mandarinen denna sidan av Mississippi: Detta är just nu favorit-delen av karet: Nu behövs det lite mer fisk. Det är förbaskat tomt i karet trots att jag redan har fem fiskar i det. Jag ska enbart ha lite mindre och skyggare arter i detta karet så det krävs nog en hel del till för att det ska bli lite liv.
 7. Jag fic någon förbaskat seg cyano som inte ville ge med sig när jag kopplade på de lilla karet på systemet i somras. Provad alla standardmetoder (suga ut, mer cirkulation, mer näring, mindre näring, red slime renoveringstapet osv) utan framgång. Bombade på med lite preparat från usa och därefter var saken biff.
 8. Surt att de var så pass nya. Tyvärr är orphek rätt ”berömda” för detta. Väldigt bra ljus men kass kvalité på komponenterna. Detta var säkerligen en bidragande faktor till dina problem. Toppen att du har gjort om lite för att öka cirkulationen. Det hade nog inte varit dumt med ett par till pumpar heller. Jag har tex sju pumpar i mitt kar (4x mp40 3x Nero 5) och jag tycker fortfarande att jag kunde ha bättre flöde på vissa ställen i karet.
 9. Det beror självklart på grejerna. Vissa saker, tex silikat osv släpper själva membranet igenom men det är därför man har kolfilter, avjoniseringsmedia osv. När jag har gjort icp test på mitt osmosvatten har det inte funnits något i det annat än lite silikat pga anledningen jag nämnde tidigare.
 10. Mina huvudsakliga misstankar baserat på bilderna är att du behöver helt enkelt rengöra karet. Substratet och stenen ser ut att ha slammat igen rejält. Hur gamla är dina lampor? Det ser ut som att relativt många dioder har gått sönder på iaf en av dem. Flödet det också relativt klent ut. Det kan vara så att när dina korallerna växt till sig så har de blockerat den cirkulationen som fanns vilket också kan vara en bidragande faktor.
 11. Självklart bygger det på att man har ett korrekt dimensionerat filter annars kommer det helt riktigt släppa igenom saker. Tex så pallade inte mitt gamla silikatfilter att filtrera ut all silikat när jag skaffade mig en ny enhet som gör ca 2000L/dygnet så det var bara att uppgradera. Osmos tar både bly och koppar. Det är snarare om det kommer enorma mängder tex klor som det blir problem då kolfilter osv tar slut snabbt som attan.
 12. Ja, det skulle jag också säga. Personligen hade jag föredragit att byta in ett stort lass hos en handlare för lägre ersättning per fragg ist för att behöva en massa virrpannor på privatmarknaden.
 13. En tanke som slog mig är billiga fraggar i butik. Det är en aspekt av hobbyn som jag håller med om inte riktigt finns längre. Tidigare var det vanligt att butikerna hade ett eller flera stora visningskar som de producerade egna fraggar från och sålde för låga priser. Samma sak gäller inbyte från akvarister. Tidigare brukade man alltid kunna byta in fraggar hos handlarna och fylla på sitt tillgodo-konto, det upplever jag inte heller är speciellt vanligt idag. Under lång tid som grabb finansierade detta en stor del av alla kostnader kopplat till mina kar.
 14. cheato Gro är en riktig skitprodukt för övrigt. När man läser den faktiska innehållsförteckningen så innehåller den jod. Den verkar vara gravt obalanserad i vad den tillsätter då järn, kalium osv var alla låga eller obefintliga i karet efter två månaders användning men jod var ca 25gg högre än referensvärdet. Nu minns jag inte exakt i vilken form joddet finns i men när jag gjorde lite efterforskningar så kunde även ozon bidra till att göra än mer av jod i den formen tillgängligt.
 15. Jag skulle faktiskt säga att exklusiva koraller har gått ner i pris något. När jag köpte min holy grail torch för ca 2 år sedan låg de på runt 4000/huvudet. Bara några år innan fick man punga ut med kring 10k. som sagt så tycker jag inte att koraller har gått upp så fruktansvärt som du beskriver. Däremot finns det mer exklusiva koraller på marknaden nu än tidigare vilket så klart driver upp det totala medelpriset. Tex så kan du fortfarande hitta vanliga euphyllior för 100kr/huvudet hos privatpersoner. Anledningen till att du jag nämnde teknik är att det känns som att jämför äpplen och päron. Bara för att det finns mycket dyrare koraller och teknik idag betyder det inte att det har varit enorma prisökningar de senaste åren på det som en gång i tiden var billigt. En brun tråkig acro kostar inte många kronor men vill man ha något som lyser i alla regnbågens färger och som tidigare inte fanns så kommer det kosta. Med det sagt så vill jag absolut att priserna skulle vara lägre överlag. Det hade verkligen inte suttit fel att kunna köpa mycket mer grejer.
 16. Jag håller inte med direkt och jag har väl ca 23år i hobbyn. Visst, det finns extremt dyra koraller i dagsläget och det driver självklart upp medelpriset. Däremot fanns inte de korallerna i handeln för 20 år sedan och prisläget på vanliga grejer är inte mycket högre nu än då om man räknar med inflationen. man kan få ett väldigt fint kar igenom att bara satsa på vanliga och billiga grejer men visst, ska det vara ultra, 24k, of the gods, fanochhansmoster så kommer det bli dyrt. Samma sak med teknik. Man kan tex fortfarande köra MH eller T5 som belysning, det kommer inte kosta mer nu än då. Däremot så ser modern teknik helt annorlunda ut än vad den gjorde då med mycket högre komplexitet och kostar därefter.
 17. Har möjlighet att fragga lite hellfire torch. Finns möjlighet att få med enkelt och dubbelt huvud. 1350kr/huvud eller 2200 för en dubbel. Ca 2,5-3000kr/ huvud i handeln. Finns i Tyresö men kan även skickas med frigolitlåda och heatpack på köparens risk. Däremot får det vänta lite om det är -12 som nu i slutet av november. Bild på moderkolonin Bild på en tidigare fragg
 18. Har en sump samt ATI behållare över från ett projekt som aldrig använts. Dimensioner sump: 50x49,5x35 Dimensioner ATO: 12x42x50 Pris: 1000kr. Finns och hämtas i Tyresö, Stockholm. Snackare och annat löst folk undanbedes. Membranventil kan följa med på köpet. Ej övrig pvc.
 19. Det är dansken som snurrar till terminologin Han menar kalciumreaktorn haha.
 20. Kort och gott så finns det ingen vettig anledning till att inte ha osmos. Vi håller inte(primärt) koraller, fiskar eller räkor utan vi tar hand om vatten. Det mest grundläggande i hobbyn är att vara säker på att vattentät i akvariet är 100% vilket man aldrig kan uppnå utan att köra osmos. vattnet kan vara bra i tre år och helt plötsligen blir det något fel hos vattenverket.
 21. Acros tar ingen direkt skada av att bli lite pickade på. Om de pallar med både kejsare och fjärilar som nafsar på dem så ska nog inte de gör vara ett problem.
 22. Ja, de delar sump. stämmer bra det. Däremot blev de vräkta och åkte ner i det stora karet igår kväll. De fick för sig att börja käka på en trachy för nästan 4k
 23. Jahopp. Det tuffar på här hemma. Har startat ett Nyos opus 300 PRO för att ha möjligheten att hålla lite mer lps och mindre fisk: det stora karet är lite vad det är, rullar på helt enkelt hehe
 24. Troligtvis för att du inte är stödjande medlem då det är begränsat till dessa.
 25. Jo, det inkluderar en hel del svordomar;)
×
×
 • Create New...