Gå till innehåll

Uppstarten?


Thessan

Rekommenderade inlägg

Snygg pelare:smiley20: inte så tokigt med bakgrunden heller.

Tackar, det värmer när man får beröm för pelaren med tanke på slitet man hade. Det enda som stör mig med "bakgrunden" är att när jag jobbade med pelaren så stänkte jag vatten som rann ner på glaset mellan väggen och det är som vita ränder så jag måste fixa till det, får väl köra linjal med vadd på eller nåt för att putsa.

/ Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 137
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nu måste jag fråga lite ang mina värden för jag blir snurrig så huvudvärken är inte långt borta.

Saltvärdet ser okej ut 1.024 temp 26 grader.

Nitrit och Nitrat 0,

Calcium 410

magnesium 1050 trots att jag buffrat med Tm Bio magnesium i 2 dagar.

Ph 8,1

men Kh 15,7 i dHK och 5,17 meg/l nu bryr jag mig inte så mycket om detta Kh värde då Ted berättade att Saliferts senare tester diffat ganska rejält i de senare sändningarna enligt andra forum vad jag förstod och nu när jag mätte Kh 5 timmar efter att jag buffrat så ändrades inte färgen på testvätskan överhuvudtaget.

Det som förbryllar mig är däremot Calcium och Magnesium som svänger rejält under dygnet (ja jag mäter även nätter som dagtid) så det jag har i åtanke är om man ska stänga av skummaren på nätterna ex.vis? hur mycket skummas eg bort? kan skummningen påverka dessa värden? Jag vill ju att det ska vara stabilt det är väl allas mål inom denna hobby förvisso men nu har det stora karet puttrat i närmare en månad och jag gillar inte svängningarna och att värdet på exvis magnesium kl 8 på morgonen ligger på 1180 och kvällen 1110 trots att jag buffrat på morgonen. likaså med calcium, därför hade jag en tanke ang skummaren och vad den tar bort.

Igår gjorde jag en storstädning och fick bort massor utav junk och bytte 25 liter vatten trots detta så är det låga värden. Vad göra?? ta det lugnt, jo jag vet men är det farligt att det är så här för invånarna menar jag, de mår bra iaf verkar det som och jag har fått hur mycket rörmaskar som helst dessutom växer det upp en massa knappar som blir större för var dag så jag inbillar mig att det inte kan vara någon större fara eftersom det frodas som det gör

Slänger in en bild på ett nystädat akvarium utan damm ;) synliga pumpar kommer dock snart att vara ett minne blott har beställt blått akryl till en blivande "pumpbox" så jag slipper se dem. Jag har tillfälligt knökat in ett stingray filter så jag bli av med det sista flygande dammpartiklarna så just nu ser det ut som det är överbelamrat på pumpar :x

post-2866-144689143227_thumb.jpg

post-2866-14468914322881_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gjort en miss som man fasiken inte får göra. skrev om den i denna tråden så ni kan bortse från mitt KH värde här ovanför. Även fast jag gjort en miss så växer och frodas det i karet och massor utav roliga saker har börjat komma. Kalkalgerna växer också så jag tar det lugnt nu tills jag återställt tabben.

/Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sillen: Att man kan bli så lycklig utav att se in i ett saltvattens kar trodde jag inte och tom min dotter är helt begistrad så det lär nog inte dröja allt för länge innan hon oxå startar ett, och hon börjar i rätt ände som vill lära sig allt innan.

Jag misstänker att det är Aquastyle som är grossist för dessa. Här kommer bild på både förpackningen och "lampan" Det jag tyckte om var att den inte stör när det är mörkt i rummet och de andra här hemma såg på tv (själv ser jag bara på karet) Bara ett skönt myspys sken och väldans vackert.

/ Thessan

post-2866-14468914332788_thumb.jpg

post-2866-14468914332997_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är fröken frågvis igång igen. jag har som en hel del vet funderingar på en acryltank vilket jag insett idag att det får stå åt sidan en bra bit framöver, detta beror på att jag idag har: prio 1 - sparar till hus, prio 2 - få ihop 25-30000:- att lägga på de 47000:- som jag får för hojen så jag kan köpa en nyare hoj till nästa säsong. jag sitter idag med en 337 l kub och jag har märkt att det är med akvarium som med tv apparater dvs en 48 tums tv blir ganska fort liten och jag tycker efter en dryg månad att min tank är alldeles för liten, framförallt med mitt val utav fiskar.

Däremot så vill jag ha kub då jag gillar höga och djupa kar, långa tilltalar mig inte alls. Då har jag fnulat på att Globefish har en tank modell 100*100 och 80 hög. jag vill däremot stanna vid 75 hög då det räcker med att axlarna blir doppade, vill slippa att simma :x Det kommer att landa på 750 l vilket jag tycker är lagom, priset för denna skulle bli runt 4500:- och jag skulle i såna fall ta hem tanken när vi flyttar till nästa vår/sommar.

Jag vill bl.a ha Imperator, vlamingii, Acanthurus Pyroferus sen får jag se.

Det jag har i åtanke är hur fort dessa växer under normal tillväxt med bra foder osv. Kan juveniler utav dessa bo i kanske 10 månader i min nuvarande tank?

Sedan kommer en smaksaks fråga: Är det någon skillnad synmässigt på "rak" framruta och panorama? Jag har märkt själv att ser man in från hörnet blir det liksom dubbelt, är det något som panorama "tar bort" och är det ev snyggare?

/ Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ljuset bryts i glaset och det är därför du få dubbla "fiskar" i hörnet. Detta fenomen kommer uppstå i alla kar som har ett hörn vilket då talar för ett runt som du också varit inne på tidigare. Om du använder en välvd ruta kommer du få också få ett brytningsfel igenom välvdarutan som gör att fiskar mm ändrar form. Hur mycket de ändrar form beror på hur välvd rutan är och i vilken vinkel du ser in i akvariet.

Det finns många som har välvdruta så prata med dem om att få se ett kar innan du lassar upp massor av pengar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Köper du fiskarna som små så ser jag inga problem med att de bor i ditt nuvarande kar tills dess att du uppgraderar.

Ok, det känns bra att veta.

Min stenkorall ser ut på detta viset när jag använt FM Ultra Life, den sväller säkert 4-5 ggr sin storlek, drar den i sig näring eller vad?

post-2866-14468914339003_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag fick jag iaf hem boken Marine Fishes. Var man inte snurrig över vad man vill ha i tanken innan så blev man det nu. Så nu blir det till att varva ZEOvit manualen men boken. Min sambo tycker nog att jag snart kan försvinna ner i tanken själv. Just nu är jag inte alls rolig att ha. fast jag är nöjd och det är väl huvudsaken eller...

/ Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag köpte ett par räkor förra veckan och den ena har inte velat visa sig alls utan har levt i en grotta, efter att studerat räkan genom öppningen har jag sett att hon har rom som hon "skakar" eftersom jag inte har någon lust att starta ett nytt kar för några räkors skulle så blev jag bara nyfiken om de överhuvudtaget överlever i ett "kar, nu har jag bara clowner och fnular på om jag ska vänta ett tag innan jag släpper ner några andra fiskar om det gör chansen för överlevnad större? Någon som vet?

/ Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man ska aldrig säga omöjligt. Clownen här på forumet bekräftar undantagen och har med endast ett par år som saltvattenakvarist skaffat sig stor kunskap om odling. Det är bara ens intresse och tid som begränsar en. Det finns speciella odlingsforum där man kan hitta mycket matnyttigt om räkors olika stadier och vad som krävs för att komma dit man vill.

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=12551&highlight=lysmata

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hua, verkar jobbigt du, det blir avslag, du får gärna lura på mig en ide i taget :snurrig: har läst ZEOvit guiden ex antal gånger så mina snurriga hjärnceller har fullt upp ;) men det börjar klarna mer och mer. Tänk om man ändå intresserat sig lika mycket över böckerna när man gick i skolan :smiley9:

/ Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det blir ju aldrig som man tänkt sig när det gäller fiskvalet, jag hade min inriktning ganska klar för mig tills jag åkte med sambon och min dotter till korallfisken. Sambon tyckte minsann att Clowntryckaren var det ballaste han sett och jag fick ju en baktanke, kalla det kvinnlig list eller fultrick :smiley9: sagt och gjort Lilla Zeke fick följa med hem tillsammans med en liten Naso Lituratus (naso kommer jag inte släppa i planeringen) Kan tillägga att jag i veckan ska beställa en ny tank pga att det repiga glaset förstör mitt liv just nu och då blir det dessutom en större kub velar mellan måtten 85*85*75 eller 90*90*75 75 måttet är höjden, men men det löser sig med det beslutet.

- Iaf imorse så frågade sambon om jag kan nöja mig med de måtten - ja men det är ju bara ett par år sa jag sedan blir det ju minst 2500-3000 liter inbyggt i väggen i huset vi köper, sambon satte tamefasiken hela ostfrallan i vrångstrupen och medans hans ansiktsfärg började bli åt det blå hållet så kläckte jag ur mig - Om du är så jäkla knäpp att du köper en fisk åt mig som blir närmare 50 cm så borde du förstå att det är ju som att stoppa ner en guldfisk i en tekopp, 5-600 liter är aaaalldeles för litet. jag kunde förvisso blivit änka på kuppen men han kapitulerade :kung men så fick jag en känga tillbaka idag då han sa - ska jag betala bygget så ska det fasiken bli en tryckar tank dina naso lär väl trivas ändå i slottet. Så gott folk det blir tryckare och en o annan naso. Skam den som ger sig ;) Fotade de små liven men bilderna är kass, måste köpa en ny kamera, dessutom syns reporna en hel del när man fotar, då kanske ni förstår varför det blir en ny tank inom ett par veckor (bottenborrat oxå)

/ Thessan

post-2866-14468914420144_thumb.jpg

post-2866-14468914420306_thumb.jpg

post-2866-1446891442042_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...