Gå till innehåll

PVC och PVC


jontebgood22

Rekommenderade inlägg

Jag är inte heller hundra på vad U:et står för men det finns en annan standard som heter PVC-C och där betyder C:et att plasten genomgått en efterklorering för att på det viset höja värmebeständigheten till +80 grader istället för +60 grader som PVC-U har.

Vad jag kan se så är detta ända skillnaden på dessa kvaliteterna förutom priset då.

Ahlsell har en bra katalog där det står allmänt om de olika plastkvaliteterna. Lite kvällslektyr för den informationstörstige.

Själv tar jag nog en öl till ;)

http://www.ahlsell.se/upload/2880/Flik06_Plast.pdf

Trevlig läsning!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

PVC-U betyder Polyvinlylchloride-Unplasticied. Precis som du säger Jens så tål PVC-U 60 grader medans PVC-C som är efterklorerad, tål upp tilll 100 grader.

Det finns en logga som ser ut som ett glas och en gaffel (har jag för mig) på livsmedelsklassade produkter. Detta innebär dock inte att ett limmat PVC-system är godkänt för livsmedel, men att materialet i sig är inert (inte lämnar från sig något, typ mögelmedel eller mjukgörare). Kan meddela att jag efter en tid i betongbranchen nu är tillbaka på GPA (Sveriges största leverantör av rörsystem i plast!) Nu med en tjänst som teknisk support och produktspecialist, bra jobb att ha med denna hobbyn! :-)

Och nej moderators, detta är inte reklam för företaget, utan bara en hjälp till alla där ute!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Och förresten, glömde säga det, anledningen till att ett PVC-rörsystem inte är livsmedelsgodkänt är skarvarna, där mycket döda utrymmen finns, kan generera mycket bakteriet i systemet!

Med andra ord så är materialet livsmedelsklassat, men inte installationen! Ser vi till vårt intresse så är det hellungt att köra de känsligaste biologiska systemen med PVC!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag själv tolkade inte detta som reklam. Vi uppskattar att det finns kunniga medlemmar. Vi har inte problem med att företagsnamn nämns även om även detta ska vara till en viss gräns. Som exempel kan vi ta upp att det finns trådar som bara behandlar en viss produkt som vi till och med låst som viktiga!

Åter till ämnet!

Är det limmet som gör att det inte blir godkända för livsmedelshantering?

Edit: Du hann svara innan jag hann fråga! *ler*

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fick tips om att denna tråden fanns! Den har för mig gett info om att det kan finnas antimögelmedel i dessa. Vad finns det för garantier att "riktiga rör" inte innehåller antimögelmedel?

Beroende på vilket fabrikat du köper (nämner inga namn denna gången) så kan jag garantera detta!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej, det är inte limmet. Limmet är egentligen lösningsmedel och PVC. Skarven vulkaniseras (kemisk svetsning) och blir homogen! Men det är de små håligheter, kanter och döda utrymmen i skarven där det kan byggas på bakterier som gör att det inte godkänns för livsmedel.

Det vanligaste materialet i livsmedelsprocesser är syrafast stål, en anledning är även att ånga används för rengöring/desinficering av systemen, och PVC hanterar inte hetånga utan smälter!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...