Gå till innehåll

manos RSM


mano

Rekommenderade inlägg

  • 1 månad senare...
  • Svar 297
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nu har jag äntligen tagit och knäppt lite bilder på akvariet i dess nya miljö och med sin nya aquascape.

Först kommer en serie med bilder från det perspektivet som man får när man går förbi akvariet och en bild på akvariet i rummet.

post-3383-14468920397275_thumb.jpg

post-3383-14468920397533_thumb.jpg

post-3383-14468920397758_thumb.jpg

post-3383-14468920397995_thumb.jpg

post-3383-14468920398223_thumb.jpg

post-3383-14468920398453_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Första uppdateringen på ett par månader:

  1. pumpen i min tunze-skummare har gått sönder, så nu sitter originalskummaren tillfälligt på plats igen :smiley24:
  2. införskaffat grejer för att börja med biopellets

Problemet är att jag inte får plats med filtret till biopelletsen så länge som originalskummaren sitter i... så jag är bra sugen på att få tag på en reservdel. Sen kommer jag nog att bli tvungen att skaffa en starkare pump för att driva filtret, det kändes som om den knappt var tillräcklig för att vispa runt 0,5 dl

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Nu har det hänt saker igen, skaffat bubble-magus doserpump och börjat köra balling (light). Eller kanske ska säga något som liknar det, gillade inte fauna marins manual där man ska blanda alla dunkar till mer eller mindre gränsen för hur mycket som går att lösa av varje så jag tog och läste en hel del räknade ännu mer innan jag kom fram till vad jag skulle köra för koncentrationer i dunkarna, resultatet blev med 4 liter vatten i varje dunk:

  1. 328 g NaHCO3
  2. 288 g CaCl (2*H2O)
  3. 170 g MgCl (6*H2O)

Receptet är en blandning av det vanliga (här på guiden) och Randy Holmes-Farleys, där jag fått beräkningarna för magnesium ifrån.

Trodde att jag hade stenkoll på KH-Ca-Mg men insåg att jag inte riktigt har greppat allt när jag skulle leta upp ett recept att gå efter och insåg att jag inte kunde hitta ett recept med dessa 3 kemikalier som är tänkt att dosera samma mängd ur alla dunkar, funderar lite smått på att köpa NaCl-fritt salt för att inte behöva fundera så mycket på receptet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Dags för en liten uppdatering, väntar fortfarande på en ny skummarpump innan jag kan stoppa i mitt biopelletsfilter så jag lever med lite mer alger än jag skulle önska, skulle också gärna se bättre färger på korallerna. Mitt nästa mål är alltså att få ner näringsvärdena som jag vet är för höga (men dock inte har någon lust att mäta just nu).

Ballingen har däremot gått bättre när två veckor hade gått var värdena identiska med när jag började :)

Har också gått och köpt en ny fisk, skulle köpa nya reagenser till Hannan och fick syn på en fisk som jag drömt om många timmar på reeflex, en dvärgkejsare vid namn C. acanthops.

4e457b26-e90c-f8e3.jpg

Sen lite allmänna bilder...4e457b26-ea9f-1403.jpg4e457b26-eacf-fcc9.jpg4e457b26-eaf9-55c1.jpg4e457b26-eb2d-3125.jpg4e457b26-eb50-4ab4.jpg4e457b26-eb99-4ed2.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du tycker det trots alger och lite väl bruna koraller.

Nu har jag iaf tagit och vågat mig på att mäta både nitrat och fosfat... och jag måste säga att jag blev positivt överraskad, nitrat på 2,5 ppm och fosfat på 0,05 ppm... så man kanske inte behöver vara riktigt så försiktig med matningen som jag varit på sistone

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur bra tillväxt har du i karet? ser ut som om dina LPS växer riktigt fint! Tyvär så har mitt senaste köp trakaserat min grönpolyp till den grad att den inte slår ut längre :(

Jag har lite svårt att uttala mig om tillväxten med tanke på att jag aldrig haft något annat kar att jämföra med, det växer och jag tycker inte att det känns som om det växer jätte-långsamt. LPS-erna är jag däremot mer tveksam vad det gäller tillväxten, den enda som verkligen växt märkbart är en Pavona cactus, men den verkar ju de flesta räkna som en sps.

Nu har jag gått och gjort något som jag tror är rätt ovanligt bland RSM-ägare, jag har bytt ut de två original-cirkulationspumparna... och bytt ut dem mot en svagare(!) pump. Har gått från 2*550 liter/timme till 1*650 liter/timme. Anledningen är att jag tycker inte om det flöde som pumparna ger upphov till, en smal stråle som träffar en ruta och följer den. Då har jag ju fortfarande min Tunze 6055 som ger 5500 liter/timme.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Efter att ha matat mer än vanligt och även mer varierat än vanligt så var jag inte så förvånad när jag såg att mitt fosfat gått upp, även om ~150% var lite mycket.

Jag vart dock förvånad när jag såg att nitrat gått ner ~90% under samma period (till 0-0,2 ppm). Jag började då fundera på om fosfaten gått upp så mycket på grund av kväve-brist och började dosera det kväve jag hade hemma, vilket råkade vara KZ's aminosyror. Två dagar senare har fosfaten gått ner från 0,12-0,10 ppm. Det kan mycket väl vara ett mätfel men jag tyckte samtidigt att algerna på botten gått tillbaka lite så jag hoppas att nästa mätning ska kunna bekräfta att det berodde på en verklig nedgång.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Råkat ut för ett bakslag som dock lämnar nya möjligheter, min andra käkfisk har också dött :-(

Nu är planen att sakta börja tömma ut sanden/gruset för att sedan skaffa mig en mer konventionell sandbädd med ett tunt lager finkornig sand som förhoppningsvis kan hålla sig vitare än vad botten har gjort nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...