Gå till innehåll

LED's


Gurra G

Rekommenderade inlägg

Gott nytt år allesammans! Har bara en fråga:

Förut, för nån månad sedan, var det många som pratade om LED belysningar. Dock valde jag att köra med MHQ i alla fall då jag tyckte att det skulle bli för mycket strul. Nu är det i alla fall så att jag ska flytta in mitt akvarium i en liten skrubb som en "in wall" lösning. Då får inte MHQ lampan plats... Och eftersom att jag inte är så jätteförtjust i T5 börjar jag nu att fundera på LED's igen... Men jag kan inte hitta tillbaka till mina trogna trådar för att forska lite och ta reda på hur jag ska gå till väga, inte hittar jag de fantastiska lysdioderna på E-bay heller. Och skulle jag använda de lysdioderna de har på kjell för att komma upp i samma LUX som min 150W MHQ skulle jag sluta på ca: 4000 lysdioder till ett värde av 33000:- bara för lamporna... Sen behöver jag ju drivare och armatur mm.

Jag och min låtsas pappa gjorde en beräkning förut, enligt den skulle jag behöva ca 400 LED's från E-bay till ett värde av ca 1500:- (betydligt billigare).

Då är nu frågan, finns det nån som vet vart jag kan få tag på liknande Lysdioder? Har för mig att de låg på ett par tusen lm i alla fall...

Tacksam för svar, gott nytt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 108
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Pröva leds.de och välj engelska flaggan om du inte är bra på tyska.

Led1.de har ungefär samma sortiment. Du bör använda högeffektdioder. De små "luras" med verkningsgraden genom att de har en inbyggd lins som koncentrerar ljusstrålen.

Jag skulle tro du behöver 50 - 75w belysning. Om du seriekopplar dioderna i grupper om tre med ett motstånd kan du driva allt med en nätdel från en gammal dator. Kolla bara att 12 volten lämnar tillräckligt med ström. (Det brukar stå på en etikett på nätdelen).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo tack, tyskan kunde vara bättre...:skrattar: Det var i alla fall inte bara jag som satt vid datan på nyårsafton :P

Bara ett problem med nätdel, dem är switchade. Man måste ha att moderkort inkopplat för att agregatet ska starta... jag har försökt förut, utan framgång... Slutade med att jag tog ett gammalt moderkort och kopplade in;) Men kanske nån vet hur annars man kan göra? Nån sorts jumper kanske?

Tack för länken förresten. Med högeffekt dioder, menar du då "power LED's"? ska kolla in hemsidan nu...

Ha de bra!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kommer jag ihåg rätt skall du koppla svartgrön ledning till jord för att starta nätagget. Jag hoppas någon med säkrare minne läser detta nu.

Annars kan du gå in på nordic hardware forum så får du svar. Hittar du en inte alltför gammal laddare till en bärbar går den också utmärkt men den lämnar mer än 12v så det blir fler dioder i varje seriekoppling. (Men de brukar vara stänktäta så de går att ha i sumpskåpet).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle nog pröva dessa i stället + arctic silver lim att montera dem på en 3 mm Aluplåt. Men det går bara 2,5w i de blå och 3,5w i de vita så jag skulle nog välja minst 8 av varje.

68008.jpg

Cree XR-E 7090 K0, blue, 67 Lumen

  • ArtNr. 68003Shape: without pcb (emitter)
  • ArtNr. 68009Shape: with pcb (star)

7,95 EUR

68012.jpg

Cree XR-E 7090 Q5, white, 228 Lumen

  • ArtNr. 68001Shape: without pcb (emitter)
  • ArtNr. 68013Shape: with pcb (star)

From 4,99 EUR

hot_led_product.gifBlir plåten för varm kyler du den med en vanlig datafläkt. Dessa lysdioder är billigare och har så pass smal strålningsvinkel att du klarar dem utan lins. Men ett skyddsglas behöver du mot saltstänk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj! Så mycket billigare det blev helt plötsligt. ok... Men typ 10 av varje, så man har lite i reserv, 2x ArcticSilver thermal compound (3.5g) hamnar på 157,86 euro + frakt 16,50 = 1906.71 sek.

Det är ju inte så farligt med tanke på vad en ny lysramp skulle kosta och resten av grejerna har ja ju... Motstånd, plast mm, nätagg. Behövs nått mer? och, behöver man inte nån sorts drivare till dem där?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vet inte vad jag ska ha för koraller... men jag vill ju förbereda mig så att jag klarar av de mest ljuskrävande. Tror ni att 2360 lumen räcker?

Funderar på att bygga en leddrivare till varje LED av en LM317T och ett motstånd, med då skule jag gärna vilja veta om den klarar av mina lysdioder. vad tror ni? värt att testa?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

det är nog ingen direkt som vet ännu om LED funkar så bra som man vill för koraller,

MH, T8, T5 ger ju lite mer som även korallerna har nytta av.

har ju sett andra som köpt LED "lys"rör å sålt dom sedan vidare. Undra varför jag har min ide iallafall.

Men eftersom jag själv gillar att bygga å greja så kör på det du tänkt funkar det så wow nått som vi andra kan ha nytta av. Din kunskap.

Har flera byggen som gått i stöpet men även andra som blivit grymt bra

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanske en dum fråga, men går det på något vis att räkna ut hur mycket lumen man behöver för att få motsvarande ljus, T5 kontra LED? Och går det ens att få ett likvärdigt ljus som T5 om man ser till att kombinera rätt antal blå och vita LED?

Vad jag menar är ungefär...har jag 480W T5 över burken och god tillväxt på SPS, och skulle vilja byta till LED...går det då att få en lika bra tillväxt och färgtemp om man ser till att ha jämförbar mängd LED-Watt, eller blir ljuset sämre/bättre än T5 på något annat underligt vis?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja vi kör väl så får vi se vad som händer... Nån som vet vart man kan få tag på 5,6 ohm's motstånd?

Börjar få till en inköpslista nu i alla fall:

* 18x LM317T = 122,5:-

* Nån slags resistorer... (vet inte vart jag ska få tag på så små) = ?

* 10x Cree XR-E 7090 K0, blue, 67 Lumen (star) = 92,50 € = 1010.98:-

* 10x Cree XR-E 7090 Q5, white, 228 Lumen (star) = 95,80 € = 1047.04:-

* 18x kylflänsar TO220 (att kyla LM317T) = 70:-

* ArcticSilver thermal adhesive (2x 3.5g) = 8,90 € = 97.27:-

+ frakt mm blir det 2528 :-

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det räcker inte att räkna i lumen - man måste ha med rätt våglängder också. de röda, blå och gröna LED:n är mer kvantfysik än ljuskälla. De ger en våglängd mer eller mindre. Med lite färgpulver kan man få lite mer spridning. De vita LED:n är blå där man lagt i ett färgpulver vilket gör att man får med lite fler våglängder och kan vara fotosyntetiskt aktiva. Jag var från början väldigt possitiv till LED och akvarier men har ändrat mig. Det kan bli bra och det kommer att bli bra men så länge det inte finns några spektralfördelningar på LED:n så kommer inte jag att använda dem. Fotosyntesen är kvantkemi och det är antalet fotoner per ytenhet och tidsenhet som utgör drivkraften i fotosyntesen (Det vi brukar kalla PAR). LED ger fortfarande mindre antal fotoner per watt än andra ljuskällor - så är det fotosyntes man är ute efter så är LED för nävarande inte rätt källa!

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...