Gå till innehåll

Manne's 230L Kub.


_Manne_

Rekommenderade inlägg

Då är det snart läge för nya bilder snart, har ju varit och fått en sneak-peak på dina kolossala musslor!

fanken osso.. skulle ju snackat lite kamera osso med dig lagge! du får palla dig hit sen igen o sitta o leka med kameran.! kan ju koppla upp den mot datorn så skulle vi kört en uppsättning bilder på rampens olika ljuslägen, så man kan dela med sig av erfarenheterna.. skulle satt samma inställingar o kört igenom rampens funktioner.. var tanken iaf..

musslorna är supergoa.. växer så fint i karet.!

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Shit vad det gick...

en ups kille ringde idag.. var ju givetvis inte hemma när mitt paket skulle levereras.. och skulle inte hinna hem i tid innan ups bilen skulle gå till sturup..

så trist.. han skulle lägga en lapp för underskrift så skulle han återkomma imorgon istället , ups kör ut upp till 3 ggr för att lämna paket som kräver ens signatur.. så det skulle lösas, fast det skulle ta lite tid till.

min sambo kommer hem före mig om dagarna o ser denna lapp.. nu visar det sig att grannen här har fått mitt paket.. , vad nice.. , dock är inte grannen hemma just nu när hon läser detta..

men innan jag äntligen kommer hem till familjen så har grannen varit o lämnat lådan här.. så upp packning sker nu när kidsen hittat till sängs sen en stund..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Givetvis är man som ett barn på julafton !

Fick upp rampen framåt natten , körde på med blå ljuset o wow faktorn är på topp, riktigt nice i blåljuset , korallerna visar sig på bästa sidan. Riktigt i min smak. Nu får jag se hur det vita ljuset är när jag kommer hem från jobbet. En kul grej var att man kunde köra en timerinställning för en del av det vita och yttligare en timer för resterande vit , o givetvis en för det blå.

Kommer o lägga upp lite info sen i produktgiuden.

Mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

låter som mitt besök var en vecka för tidigt hos dig

då är det något nytt här nästa gång du kommer förbi igen! bara kul o snacka salt markus! vi får väl helt enkelt planera en mindre träff en kväll nu i vinter om något tillfälle finns..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

senaste:

som tidiagre skrivet så fick jag upp min första LED ramp på plats lite snabbt o lätt.. mh'n hänger fortfarande över Maxspect lampan, med utdragen kontakt, annars hade det blivit varmt för LEDen.

tog lite snabba bilder, inte helt rätt objektiv på kameran men det fick gå. 105mm macro , inte helt lätt o få helbild..

post-3404-14468920643011_thumb.jpg

post-3404-14468920643235_thumb.jpg

post-3404-1446892064366_thumb.jpg

härlig ytbild jag fick till! tvungen o ta med den!

o nu till lite första känslan info.

mycket smidig att montera ihop , Rails'en är lätta att ha med o göra inga problem alls, ganska smidigt sätt att få upp en ramp på dom flesta akvarierna. dock ett minus för att man inte kan montera rails'en på långsidan av lampan så man hade railsen längsmed karet, inte från baksidan till framsidan.(kom även med ett wire kit.)

Trafon som även innehåller timerfunktionerna är helt ok, väldigt lätt när man tog i den , förväntade mig lite tyngd, men det är kanske bara jag..

på 5 mins så hade jag ställt in tre on/off för dom olika grupperna med dioder, väldigt lätt o smidigt faktiskt. Natt ljuset som består av 4 blå dioder tänds automatiskt när allt annat är släkt på rampen.

Ljuset i sig är ganska stor skillnad mot min befintliga ramp

(aquamedic 250w + 2*24w T5 , med 16KK mh lampa)

känns betydligt mer kallt , dvs en klart vitt ljuse med en blå ton kan jag tycka mot min befintliga mh ramp.

bara med Blåljuset igång så fluorecerar korallerna helt underbart.. går inte att beskriva hur pass mycket färg som helt plötsigt gör karet underbart även på sen kvällstid.

kontentan:

ljuset upplever jag som ett kanon ljuse, nu återstår det o se vad korallerna tycker, när man snackar ljusmängd i karet så tycker jag att rampen inte har en chans mot min 250w ramp. anser att det synligt sett blev ett bra bortfall av ljuse som absolut sladdrar om att att man ska inte tro på allt som står därute om hur mycket mindre watt LED kräver för tt ge samma effekt.

nu kanske jag hänger ut mig själv här men ni som funderar på att byta från mh till led, räkna in ungefärligt samma watt i LED format för att få ut bra ljuse som ni kör med i Mh watt.. åtminstone när det gäller 150/250w Mh ramper. < min personliga åsikt just nu.

annat kul:

Glitter finns även här nu med LEDen , har man bara lite snurr på själva ytan så blir effekten otroligt fin i karet.

Tempen har sjunkigt med över 2 grader i vattnet.

inget spill ljuse ut i rummet även om man har karet helt öppet som jag utan en över sarg.

nu räcker det för detta inlägg.

är det någon som är sugen/intresserad o se LEDen live här i närheten så bara hör av er.

mvh Manne

post-3404-14468920642785_thumb.jpg

post-3404-14468920643444_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena magnus, det var riktigt najs den belysningen. Ett sken som man skulle villja önska sig i sitt egen balja. Ett klart lyft för karet... Hoppas korallerna växer ännu bättre ni oxo så där är gott om att fragga sen när man tittar upp. :)

bara o titta upp jonas när tillfälle ges.! kul o träffas o bara snacka salt framför karet en stund..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Härligt! ser helt underbart ut i mitt tycke!, Hur upplever du ljud o så från rampen ?. Blir en LED investering för mig framöver, blir nog en ganska saftig slant för mitt kar dock.

hör inget ljud alls från rampen.! där sitter en stor fläkt i den för luft genomströming men man får titta på den för att inse om den är igång.

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

senaste:

har suttit ikväll o kollat på karet en hel del.. kommer fram till att jag personligen vill ha mer krut i belysningen än vad maxspecten levererar.. fattade redan innan att den troligtvis inte skulle kunna mäta sig med min 250w mh ramp, så funderar helt enkelt på att fixa en till ev.

har PM't triton för en förfrågan om deras maxspect , dvs har dom cree varianten eller inte.. kanske någon som redan vet ?? tyckte jag kunde läsa Cree innan anonstexten men nu står det marknadsledande LEDs

gillar rampen skarpt. och hade man haft ett mindre sps betonat kar hade man klarat sig fint med lite smart ls placering.. kan jag uppleva det som just nu.! ljuset som rampen ger växer på mig för varje dag som går..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

här kommer lite bilder med maxspecten som belysning, några är med enbart blåljuse.. timern slog ifrån det vita undertiden jag tog lekte med kameran..

post-3404-14468920647338_thumb.jpg

post-3404-14468920647776_thumb.jpg

post-3404-14468920648216_thumb.jpg

post-3404-14468920648663_thumb.jpg

post-3404-14468920649064_thumb.jpg

post-3404-14468920649486_thumb.jpg

12 utplockade av ett 70 tal bilder.. långt kvar till man blir någon expert med kameran.! men ändå kul o sitta med den när tiden finns.. dvs i bästa fall innan nattsäömnen ska intas..

imorgon hägrar det en Göteborg resa.. blir en heldag. så vi får se vad det ger i form av butiker o Ted's seminarie.. lär bli bra sent åtminstone innan man är hemma igen.!

mvh manne

post-3404-14468920647086_thumb.jpg

post-3404-14468920647559_thumb.jpg

post-3404-14468920647979_thumb.jpg

post-3404-14468920648446_thumb.jpg

post-3404-14468920648864_thumb.jpg

post-3404-14468920649268_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Grymt fina knappar...gillar knappar skarpt :)

försöker få en revpelare med 10-tal olika knappar själv..

Kul att läsa om fler & fler som testar LED belysning...ska bli intressant att läsa om utvecklingen i ditt kar

mvh roger

gillar osso knapparna..! man letar ständigt nya små knapp polyper när man är ute o kollar butikerna osv.. LEDen tycker jag är hel intressant då jag upplever många fördelar med tekniken , en framtids grej som bara har börjat.!

kan se flera intressanta funktioner som säkert kommer att bli standard på sikt.. bara detta med styrningen o dimning av LEDsen. en liten styrbox som dimmar upp o styr dom olika grupperna av LED så man kan enkelt styra soluppgång o nergång är en självklarhet.. men tor det bara är en början.!

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mycket intressant läsning om dina upplevelser av LED-ljus och den specifika rampen! Jag kan skriva under på mycket av det.

Sen tror jag ljusstyrkan för ditt öga och ljusstyrkan för korallerna är ganska olika saker. T ex blått ljus har vi människor svårt att uppfatta ljusstyrkan på men det smackar rakt in fotosystemen hos korallerna. Så man får nog skilja på upplevd ljusstyrka och vad korallerna behöver för sin vällevnad och tillväxt.

Och där har LEDarna sin första fördel - de kan producera allt ljus centrerat kring en effektiv våglängd (t ex 450 nm, Royal Blue) utan att slöa energi på att göra värmande IR-strälning. Den andra fördelen som jag ser det är att dagsljusspektrumet är kontinuerligt och inte spikat som hos lysrör och MH. Den tredje fördelen är att ljuset strålar väldigt fokuserat där man vill ha det - i akvariet och inte ut i rummet. (Sen hoppas jag att det finns en fjärde fördel - håller många många år men det tar några år innan jag får svar på det!)

Men inte sparar man så mycket energi om man vill ha samma upplevda ljusstyrka som med metallhalogen. Det är mer så att man kan spara energi genom att LED-ljuset tillåter en att utnyttja ljuskällan på ett optimalt sätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...