Jump to content

721-1199 Liter Holkens nya burk.


holken

Recommended Posts

Nu är det snart dax att dra igång detta kar som vi köpte av Freeman, https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=22844, efter deras lilla olycka. Karet kommer att stå som en rumsavdelare i vardagsrummet. Vi kommer att bygga så att det blir som en förlängning av väggen. Den kommer även att målas i samma färg som väggen den ska stå emot så att det flyter ihop.

Så idag har vi varit och inhandlat lite mdf för att börja bygga om bänken som tyvärr har blivit skadad efter vattenläckan. Nästa månad kommer karet att silliconas om.

Där har vi funderat lite fram och tillbaka om hur vi ska göra.

Vi vet ju var läckan är, ska man limma om hela karet eller bara botten? Vad tror ni? Det är ju i botten som det läcker, håller det att bara limma om den då?

Sen en annan frågeställning, nu när vi ska bygga om även toppen för att få det enhetligt. Den gamla är byggd av laminerad spånskiva, vi har valt 16mm mdf i stället. Kommer det att bli mycket tyngre? Kommer karet att orka hålla denna tyngd?

Utrustning.

Belysningen är en annan del som vi funderat mycket på. Vi har i nuläget fått låna 3 st MH på 250w men har sett att många kör med bara T5 rör. Vad blir det för skillnad mellan MH och T5, förutom priset då?

Skummare har vi oxå fått låna till uppstrten men det lutar åt att vi kommer att köpa en bubbel-magus.

UVC 39w finns.

Funderar även på en kalkreaktor och möjligt vis nån ballinglösning. Men det är ju inget som behövs från början.

Bilder kommer att läggas upp allt eftersom bygget tar fart.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

kan bli interssant detta =) jag själv hadde limmat om hela karet de är ju faktist inte så mycket mer jobb!!

ang vikten av mdf så kan jag bara säga att mdf är ju rätt tungt! hur hög ska byggnaden vara som ska så på karet?

När det gäller limmningen av karet så är det en kostnadsfråga såklart. Med ett så pass stort kar som det handlar om så springer det ju rätt så snart iväg. Men vi är lite i valet o kvalet om detta.

När det gäller höjden på toppen så vet jag inte exakt i dagsläget, tanken var ju att den skulle nå ända upp till taket och det borde bli ca 70 cm hög och ca 60 bred.

En annan lösning är att inte bygga den ända upp till taket och sen sätta reglar i taket och skruva fast täckskivor som når ner till kanten på toppen.

Link to comment
Share on other sites

Vad är det föt mått på karet? Och glastjocklek?

måtten är 210*60*60 Glastjockleken är 10 mm

Dahlberg. Vi kommer att skynda långsamt men karet kommer att stå i värmen och vara fyllt med vatten innan sportlovet :skrattar: Sen kommer man att kunna fylla upp det sakta med fisk och koraller.

När det gäller fisk lutar det åt att det kommer att bli mest kirurger och andra små snälla fiskar. Frun är inte så nöjd med Imperatorn, tror inte att hon vill ha nån fler "tuggande" fisk.

Koraller kommer nog att bli en salig blandning, lite SPS, LPS, skivor, mjukisar och knappar. Vill ha lite blandad kompott kan man säga. Sen så komme det nog även att komma i nån fler mussla även om den vi redan har är stor så det förslår.

Link to comment
Share on other sites

njo klart det kostar en del men och andra sidan så vet du ju att du har fräch silicone i hela karet och det kan ju bli bra mycket dyrare ifall någon annan ruta med skulle släppa vad kan du behöva 4 tuber sej ca 130:- st 520:- de kan du käna igen rätt fort..

hadde skruvat huven i taket käns säkrast så =)

ps, hoppas jag inte låter neggativ..

Link to comment
Share on other sites

njo klart det kostar en del men och andra sidan så vet du ju att du har fräch silicone i hela karet och det kan ju bli bra mycket dyrare ifall någon annan ruta med skulle släppa vad kan du behöva 4 tuber sej ca 130:- st 520:- de kan du käna igen rätt fort..

hadde skruvat huven i taket käns säkrast så =)

ps, hoppas jag inte låter neggativ..

Ja siliconet är inte det dyraste men vi kommer inte att limma själv. Har tagit hjälp av en man som hållit på med akvarier i över 30 år, det känns säkrast så. När det gäller huven så lutar det nog åt att taket kommer att få ta en stor del av vikten, man får väl oxå se när man börjar bli klar och jämnföra vikten på de båda huvarna.

Och du låter inte negativ. Vi skriver ju av den anledningen att vi VILL ha råd och kritik på det vi gör så att det ska bli så bra som möjligt:)

Link to comment
Share on other sites

Jag hade limmat om hela akvariumet helt klart. Då vet du att silikonet är nytt och lär hålla ett bra tag till. Jag menar burken innehåller en hel del vatten.

Jo det är ju klart och det lutar helt klart åt det hållet då det är rådet från flera håll.

Link to comment
Share on other sites

Inga bilder än. Vår kamer har vikit in sina åror. Just nu så spacklas det för fullt på väggen som karet ska stå mot och det kommer att målas inom några dagar. Karet kommer som sagt var att siliconas om i nästa månad. Bänken har jag börjat så smått med. På Torsdag kommer det hit en kille som ska hjälpa oss med "renoveringen" av bänken. Ingen av oss är direkt några snickare ;-) Varken jag eller frun, men ge oss en svets så fixar vi det mesta då vi är svets o plåt arbetare båda två.

Ska försöka fixa några förebilder idag eller i morgon......

Link to comment
Share on other sites

I helgen kommer det att målas för fullt i vardagsrummet där karet ska stå, så det kommer inte att byggas nått på bänken. Inte så länge rummet inte har blivit klart, på frugans order.....Men det kan nog tänkas att man smiter iväg nån stund i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Min gamla burk lever vidare ser jag :) Be glasmästaren att sätta dit förstärkningslister upptill när ni ändå är på G. Akvariet är byggt 2005, och började läcka hos mig pga. en luftbubbla i en fog, som jag råkade snitta upp med rakbladsskrapan..

Såhär såg det ut "på min tid"

img2164ar7.jpgimg21158fg.jpg

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Roligt att veta vart burken har varit tidigare och hur den har sett ut :-) Tack för tipsen om lister ska komma ihåg det när det drar ihop sig om några veckor, en fråga bara, vilka lister är det du menar? Det sitter några glas lister på insidan i karet, eller är det nån annan typ av lister?

Ska se till att glasmästaren gör ett bra jobb och sen så får vi se till att hålla skraporna borta från siliconen ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nu börjar det närma sig lite. Bänken börjar bli klar, saknas lite färg och luckorna förstås. Det har gått väldigt trögt ett tag på grund av en massa sjukdomsfall i familjen men nu ska det börja ta sig. Till veckan kommer karln som ska limma karet och börjar med det sen så ska det testas så det håller innan vi fyller upp det med saltvatten. Överflyttningen från det lilla karet till det stora hoppas vi ska se om 2 till 3 veckor :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tjena Holken Salltis här

För säkerhets skull så svarar jag här också då jag idag förhoppnings vis lyckades svara på dit Pm (visste inte ens om att det fanns min vän :smiley9: )

& där inne förklarat lite närmare vad som hänt & vad som är på gång ;) )

Tillbaka till ämnet

Ser OTROLIGT intressant ut min vän -dregglar- Om jag ÄNDÅ hade pengar & golv till att starta ett större kar. (SUCK ) Men jag har i alla fall mitt 400 l & med hjälp av våran gemensamma vän SNART ( i maj ) så är jag ÄNTLIGEN igång igen -dregglar--Tummen upp

Kör hårt min vän Vi vet båda att du kommer att lyckas :smiley20:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Nej det har inte blivit av med limningen än men nu under sommaren så ska det göras sen så är det i stort klart för uppstart. Har gått lite stå i projektet på grund av många andra projekt på gång och sen så har det varit lite andra problem i det lilla karet och det har väl gjort att man tappat gnistan lite. Men snart så....

Link to comment
Share on other sites

KÄMPA på Magnus & burken kommer igång när du har tid min vän bättre ta det lite lugnt i början så det blir rätt direkt istället

den ser UR GRYM ut & med tanke på hur du tidigare lyckats inreda både burkar & terrarier så VET jag att det kommer bli AS LÄCKERT :smiley20:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...