Jump to content

Anemoner Anemon upp och ned.


Piraterna

Recommended Posts

Jag köpte en liten vit/neongrön BTA för några dagar sedan och den har nu klättrat och satt sig inne i en LS upp och ned. Den får lite ljus då hålet den sitter bredvid går hela vägen till ovansidan av stenen. Jag är lite fundersam för att handlaren som jag köpte den av sa att anemoner avskyr att sitt upp och ned. Det var tydligen ett bra sätt att få dem att flytta/släppa att vända på stenen.

Håller den på med något fuffens tro eller vilar den sig bara?

(ursäkta bildkvalitén)

IMG_0499.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Då borde du läst mycket noggrannare för den dog pga att den fastnade i skummar/avrinningsbalkongen. Den är nu säkrad så inga fler klättringsolyckor.

Min andra BTA är stor och fluffig och resten av akvariet mår fint + bra värden. Frågan var inte om jag har fel på mitt akvarium utan om anemoner trivs upp och ned.

Link to comment
Share on other sites

Kan bara säga att anemoner är sjukt svåra djur. Min erfarenhet är att dom gör allt för att visa att dom inte trivs om det nu e så. Vet inte riktigt hur mycket erfarenhet du har av salt, men jag läste att du hade en anemon som dog för några veckor sen. Kanske ett tecken. Vad har du för vattenvärden?

Efter endast 6 månaders erfarenhet kan jag inte riktigt uttala mig, men har 4st som jag haft nästan sedan början och de mår fint och är puffiga allihop...

Pappa däremot har haft lite trubbel med sin... men han har bara ett RSM130 och köpte en relativt stor anemon... Dock har inget dött, utan endast sett lite seg ut.

Link to comment
Share on other sites

Alex jag vet inte riktigt var du läser för det står " skummar/avrinningsbalkongen". Men som sagt jag är bara intresserad av att veta om det tillhör anemoners naturliga beteende att sitta upp och ned eftersom handlaren sa att det inte var det.

Link to comment
Share on other sites

Anemonen vill ha ljus! Så det är nog inte helt normalt att den sitter som den gör. Det kan ju också vara så att den inte riktigt hittat sin plats. Har själv en anemon i mitt RSM och jag tror ljusert är alldeles för klent för att en anemon ska må bra. Men jag tror att en anemon i ett RSM vill sitta högt upp på revet ( min sitter ca fem cm från ytan.

Lycka till=)

Link to comment
Share on other sites

Hallå igen min vän :ler:

betr. din anemon som gott & gömt sig (relativt nyköpta om jag förtått detta rätt )

som Laggeman säger så flyttar anemonerna sig ibland & även mer så när

dom är nya så mitt förslag är att hålla lite koll på den & se att en fortfarande ser frisk ut då det i själva verket bara kan vara så att den i nuläge söker lite skydd eller vill bara vara lite ifred (vilket enligt minna kunskaper & erfarenheter händer ibland med Anemoner ) & sen får du ju också ta i beaktande att det är nya strömmar & nytt ljus i ditt akvarium från där den gick så den kommer nog söka sig vidare till den hittar en platts där den trivs ;)

Så i nuläget skulle jag nog ta det lite lugnt & avvakta & se ;)

SEN Alexcarina jag är INTE ute för att starta något. men Anemoner behöver OCKSÅ förutom lyse RÄTT strömmar & att börja ifrågasätta v kvalitet bara för att någon har förlorat EN anemon i ett relativt vanligt sätt är du år ursäkta men LÅGT. Om vattnet var så dåligt så kan jag FÖRSÄKRA dig att både koraller & smådjur hade strykt med också .

MVH salltis

Lycka till Porslins dockan det ser VÄRKELIGEN trevligt ut :smiley20:

Link to comment
Share on other sites

Ja det kan ju diskuteras!

Men att en anemon dör i jag citerar: skummar/avrinningsbalkongen låter lite konstigt.

Sen tycker jag att det är viktigt med halten av nitrat eftersom jag tror att anemoner tar stor skada av hög nitrat!

Vill inte starta bara hjälpa (en anemon)!

Varmt välkommen Alex jag har INGA problem att lyssna på andra fast jag själv trots TIDIGARE GOD erfarenhet av salt (även sålt & skött salt & söt ;) )

Jag vet inte hur många olika fall jag hört om Anemoner (speciellt nyinsatta ) Anemoner har antingen krupit in i pumpar , Under stenar (nån har tyvärr dött & andra har kommit fram igen ) & i Porslinsdockans fall så är detta inte särskilt konstigt då hon TYVÄRR hade byggt stenarna så att det var möjligt för anemonen att vandra hela vägen. Så så särskilt konstigt

Det kan jag hålla med om men om du läser vad hon säger så är värdena okej :smiley16: Se så är det facktiskt så att precis som jag sa så skulle värdena vara fel så skulle hennes räkor & övriga evertebrater stryka med samtidigt som Anemonen .

Det vill vi BÅDA Alex MEN det hjälper lite att kritisera andra som kanske har lite mindre erfarenhet. Utan det är bättre att försöka HJÄLPA & besvara frågan som ställdes (vill minnas att vi nyligen haft en LÅNG debatt om detta i två trådar )

SEN så håller jag med om att Anemoner är JÄTTE SVÅRA (därav har jag valt bort dom då jag inte anser det vara värt riskerna ) MEN varken du eller jag har rätt att ifrågasätta någon annans rätt & kunskap om att ha sådana eller ? :smiley16:(kan bara tillägga om du missat det att Porslinsdockan är MYCKET noga med att ta reda på fakta om sina fiskar,smådjur koraller LÅNGT innan hon skaffar det ) Om bara FLER vore som hon så skulle salt värden ha MYCKET bättre ryckte :smiley20:

MVH Saltis

Link to comment
Share on other sites

Ja det kan ju diskuteras! Men att en anemon dör i jag citerar: skummar/avrinningsbalkongen låter lite konstigt. Sen tycker jag att det är viktigt med halten av nitrat eftersom jag tror att anemoner tar stor skada av hög nitrat!

Vill inte starta bara hjälpa (en anemon)!

Nu får man inte glömma att det finns väldigt mycket olika arter av anemoner... Bubbletip anemoner är ganska tåliga medans det finns andra som kan vara väldigt känsliga.

Dra inte alla anemoner över samma kant tills jag började med biopellets så hade jag 20-30 nitrat vilket mina anemoner inte hade problem med, det var endast 3 månader men lite tyder det på att de inte är så känsliga iaf.

Link to comment
Share on other sites

alex, varför skulle det vara konstigt?

Det är en plastbehållare med taggar högst upp där det hela tiden suger in, dessutom är det ett litet glapp på undersidan där den också satt inkilad. Den hade nog suttit där ett par timmar för taggarna var inne i anemonen och det låg en bit som hade lossnat i balkongen. Den var tvärdöd och ja, jag borde inte staplat revet så högt och ja, jag borde förutsatt att den (tillskillnad från de flesta anemoner jag läst/sett/hört om innan) inte stannade på sin plats under släckt ljus. Eller att bara för att den hade satt sig skulle sitta still.

Min anemon mår fint, den bubblar fint, precis som resten av karet och både mina nitrat och fosfat värden är bra.

Det är på grund av folk som dig som det är så sjukt otrevlig stämning här inne, INTE okej.

(till admin, jag vet att man skall vara trevlig och jag vet att ni säkert tar bort det här inlägget men ibland rinner skummarkoppen över. Att vara taskig mot newbies är att skicka SG i graven.)

Link to comment
Share on other sites

Nu får man inte glömma att det finns väldigt mycket olika arter av anemoner... Bubbletip anemoner är ganska tåliga medans det finns andra som kan vara väldigt känsliga.

Dra inte alla anemoner över samma kant tills jag började med biopellets så hade jag 20-30 nitrat vilket mina anemoner inte hade problem med, det var endast 3 månader men lite tyder det på att de inte är så känsliga iaf.

Tjena Reuben :)

Precis som du säger så finnes det många olika arter av Anemoner & olika tålighets grad JA MEN om du kikar även på dom sk "lätta " anemonerna så ligger dom OFTA på (rätta mig gärna om jag har fel 5 & uppåt i SVG ) & ALLA anemoner räknas som SVÅRA ,EJ lämpliga för nybörjare ELLER nystartade kar ;) (inkl BTA som tyvärr ofta säljes som en "lätt " sort men är också (enligt vad jag hört ) så dör även MÅNGA anemoner av denna SK "tåliga" sort :smiley13:

MVH Salltis

Link to comment
Share on other sites

Hoppsan :smiley9: jamen som sagt jag har även pratat med EXPERTER (en väninna i usa ) som haft DET MESTA (korallrev, Bara fiskar , Bläckfisk ( you name it ) i tidigare år (LÅNGT tidigare ) & hon säger också att JA BTA är en av dom tåligaste Anemoner MEN som sagt anemoner ÄR SVÅRA Då jag själv var inne på den sorten tidigare innan jag läste på om Anemoner & kom fram till att detta INTE var värt det för MIG

MEN som sagt det är MINNA åsikter & om andra vill ha (speciellt sånna som är SERIÖSA ) så har jag själv INGA problem med detta utan önskar snarare LYCKA till & blir sotis i smyg på dom som lyckas med Anemoner ;) )

Tackar för rättelsen porslinsdockan (även vi gamla rävar kan ha fel ibland ;))

Link to comment
Share on other sites

Jag är nog rädd för att jag kan ha rätt JA då det är pengar inblandat att skyffla ut (så kallade "enkla " Anemoner som sedan dör inom några mån & då får dom ju sälga mer :smiley13:

Betr Mycket läsa & lite köpa så talar jag av EGEN DYR köpt erfarenhet & DUMHET :smiley9:

Kan också bar tilläga betr, min väninna att hennes burkar har även varit i någon STÖRRE tysk akvarie tidning & om jag inte minns fel även Natonal Geographic så hon borde veta ;) ) Med andra ord MYCKET FINA BURKAR -dregglar-(det var hon som fick mig att konvertera till koral kar )

Mvh Salltis

Link to comment
Share on other sites

Sätter sig anemonen upp och ned under en sten så är det något som inte stämmer. För snabb inkoppling, dåliga vattenvärden, för strömt, för lite cirkulation etc.

Håll koll på den. Kan vara så att den helt enkelt bara försöker gömma sig i början...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...