Gå till innehåll

Sohls första saltkar!


Hermanbrute

Rekommenderade inlägg

Har då inhandlat ett akvarium som skulle vara 200L sagt i annonsen. Men fyllt upp det med 100L vatten nu och tycker de ser ut som om 3/4 är fyllt. Lite snopet men de här får väll duga som första kar då.

Har blandat i 3 Liter salt nu i 100 Liter vatten kanske behövs mer men jag glömde köpa saltmätaren =(. Får kolla imorgon om de finns på djuraffären i Eksjö. Har ju lite mer än 20 kg levande sten(ca 20kg begagnad och 4.5kg från affären) här i påse och hink med lock som väntar på att få hoppa ner i karet men kanske ska vänta tills jag fått tag i en saltmätare? Lånar hemskt gärna en om någon bor i närheten utav Eksjö. Hur länge klarar den levande stenen att stå i påsen? Är det på tok för mycket om det är 100liter vatten till 20kg sten?

Karet ska få stå i mörker så fort stenen åker i tills på måndag för jag ska åka iväg över helgen. Har inte köpt någon timer än så kan inte ha karet tänt någonting alls men ska nog inte vara några problem med det tror jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 98
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Så nu har jag blandat ner 3.75 liter salt av märket Tropic Marin i mitt kar med 100 liter vatten. Har bara en cirkulationspump på 1100 just nu men kommer 2 till på onsdag om de inte blir problem.

Tror jag ska chansa med att stoppa ner stenen i mitt kar nu då jag tror att salthalten ska vara ganska bra. Känns som om den kommer ta mer stryk när den ligger i påsar och hinkar än i ett saltakvarium.

26 grader Celsius är ju bra iallafall. Har inte och kommer inte sätta igång några lampor förens på måndag eller tisdag nästa vecka så tänkte ha igång cirulation över och hänga för ett mörkt lakan så att det inte kommer in något solljus. Dumt eller det bästa jag kan göra för stunden?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack så mycket. Vad är det för salt du använder? Densiteten borde ju vara ganska lika på vattnet Eksjö och Kalmar emellan så om vi använder lika så kanske jag borde lita på dig.

Men han jag köpte akvariet av berättade att han hade i 3.75dl i 10 liter vatten men det var ju i Mjölby och dem har ju medelhårt vatten. Med det menar jag det som står på tvättmedelsförpackningen men det kanske itne har nån betydelse.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då häller jag i 2.5 dl till och väntar lite och sätter i stenen. Finns det någon affär i närheten utav Eksjö dit jag kan åka och köpa en saltmätare? Beställde en nu men känner att det kan vara bra att åka så snabbt som möjligt. Om jag stoppar i min sten nu och väntar tills imorgon och jag ser att saltmängden va galen. Har stenen dött då eller är den lite tålig?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

A ja får vänta på paketet istället. Tänkte att jag lägger i lite sten nu och gör en liten chansning. Borde ligga ganska bra på saltet så får korrigera det perfekt sen när mätaren kommer. Så nu blire att tvätta rent stenen lite försiktigt. Tackar så mycket för hjälpen men lär nog bheöva mer hjälp så småningom :).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så nu har jag blandat ner 3.75 liter salt av märket Tropic Marin i mitt kar med 100 liter vatten.

3,75 liter eller 3,75 kilo?

Jag vägde just 1 liter salt, det väger 1280 gram. 1 kilo salt räcker till ungefär 30 liter vatten. Om du har blandat 3,75 liter salt (4,8 kilo) med 100 liter vatten så har du tokhög salthalt. Lägg INTE i något levande innan du har mätt salthalten!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja de borde stämma ganska bra så jag har fyllt upp det med 100 liter vatten för att få plats med stenen.

Sammanfattning:

Blandade ner 3.75liter salt i 100 liter vatten. tydligen va de tok för mycket så jag har hällt ut 30 liter vatten för att senda fylla på 30 liter vatten. Om det som killen skrev stämde så borde det ha fixat till det lite grann men absolut inte perfekt. Har kollat på klorna på krabborna och dem lever fortfarande men borde jag lägga tillbaka stenarna i hinkar och bara vänta tills jag får hem min saltmätare eller ska jag helt enkelt bara köra på och se vad som händer?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det jag räknade på var att, du sa att två av dina sidor var 71cm, vilket blir "radien" i min uträkning, sen var höjden 50,5cm... Då har jag en fiffig liten app till iphonen som räknar ut "innehållet" i ett akvarium, beroende på måtten...

Jag valde "cylinderakvarium" och skrev in "diameter, 142cm (71x2)" och "höjd 50,5cm"

Då fick jag fram värdet 791,84L, detta delar jag i fyra, (för att få fram just din litervolym) 791,84/4 = 197,96

Alltså så borde ditt kar (utan kompensation för glas och sten mm) innehålla ca 198L...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...