Gå till innehåll

Fiffes fyrahundra


Fiffe

Rekommenderade inlägg

Låter lite som det jag hade i våras, la sig som en tjock lila hinna på delar av akvariet, "torrare" än cyano varit som jag känner det, mitt stelnade dock till ännu mer efter några veckor och skiftade över i svart och dog, sög upp det jag kunde sen försvann allt i några veckor för att sen börja lite här och var och växte mer och mer, och så efter några veckor var man tillbaks vid att det stelnade till... Höll på så i ett halvår och tog till slut ut sin rätt på SPS:er och alla mina SPS utom 1 liten fragg dog :(... Tidigt i somras, och under sommaren har jag sen kört hårt med fosfatremovers, sugit ut nästan all sand, gjort galet stora vattenbyten om och om igen (100-150% i veckan periodvis, men alltid minst 50% i veckan), och har nu inte sett algerna/bakterierna på kanske 3 månader, och alla nya SPS:er mår bra... Innan trodde man att man förstod saltvattensakvarier, men under de här cyklerna som hände med karet, trots fosfatremovers, 50%-iga vattenbyten utsugning av algerna/bakterierna, så lärde man sig den hårda vägen att man aldrig ska tro man förstår allt... Extremt skönt att den skiten är bakom en...

En sak som eventuellt KAN ha deltagit till vändningen var att jag började använda microbe lifts flytande fosfatremover (Lantanklorid baserad) tillsammans med min normala rowaphos, väldigt nervöst att använda den i början och var inte helt lätt att bli av med dimman som bildades, fick skumma blött i timmar, nu använder jag den mycket mindre men doserar fortfarande ibland, kör numera så att jag doserar det (kraftigt utspätt med osmosvatten) i avrinningen med en mugg med ett litet hål i som droppar i det, och har filterstrumpor direkt när vattnet kommer ner i sumpen, detta gör att det inte blir dimmigt överhuvudtaget, och när strumporna tas ut några timmar efter det sista av innehållet i muggen har droppat klart finns ett fint vitt pulver i strumpan, så det verkar fungera :smiley20:. Tror dock att det kan ha varit bra att man lät det spridas ut i karet första tiden, för då kommer det ju åt att reagera med eventuellt fosfat som lakades ur stenen (då mitt fosfat aldrig steg högt i själva karet) innan algerna/bakterierna hann ta upp det och därför fick välbehövlig konkurrens om fosfatet...

Sen ska du precis som du säger inte göra några stora skillnader i karet snabbt nu, ökade vattenbyten och mer lite mer konkurrens om urlakande fosfat tror jag är receptet, och om du ser att det är vissa speciella ställen det börjar växa på, som hos mig var det vissa ställen på sanden och en specifik sten, fundera på om du kan avlägsna den stenen en tid, och suga bort sanden i det området där det börjar, för antagligen finns det bundet fosfat där..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 89
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Intressant! Låter som precis samma gojja!

Eftersom du fick dimma av den flytande removern gissar jag att det är någon typ av kolkälla som orsakar bakterieblomning. Finns det en risk att kolkälla kan konkurrera ut den normala mikrofaunan? Medför det att fosfat får lättare att ackumulera i stenen? Vilket i sin tur ger andra bakteriestammar, cyano och alger lite mer spelrum? Men om det finns fosfat i stenen, och kolkällan är någorlunda isolerad till sumpen, är det svårt att komma på anledningar varför den normala nitrifikationen skulle ha slagits ut.

Jag har aldrig lyckats mäta fosfat i vattnet med min Hanna, så att det finns bundet fosfat i stenen låter ju vettigt. Tyvärr verkar problemet vara mer eller mindre spritt över hela inredningen så det går inte att ta ut någon enskild sten.

Så varför finns det bundet fosfat i stenen?

Dålig sten - även om så är fallet borde den vara urlakad efter 17 månader?

Ej fungerande mikrofauna - ?

Det dör djur/bakterier i stenen - ?

Matar för mkt - en kub om dagen matar jag, 7st fiskar, 400 liter, låter inte mkt kan jag tycka

Svajjande pH som får stenen att släppa skit - har tyvärr ingen möjlighet att mäta pH över dygnet.

Kanske ska man byta till VÄS istället för att komma åt den fosfat som finns i inredningen, men flytande kolkälla verkade ju inte hjälpa i ditt fall, kanske t.o.m. var en del av probelmet.

Är även lite nervös att karet ska "starta om" om jag väljer att sluta med kolkälla helt.

Brainstormar överallt känns det som. Ni erfarna akvarister får gärna flika in med råd för jag är helt vilsen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dimman som bildas är Lantankloriden som kemiskt reagerar med fosfaten och bildar Lantanfosfat. Då Lantanklorid har en mycket hög löslighet och Lantanfosfat en mycket låg löslighet så fälls Lantanfosfaten genast ut lösningen... Sen drar Lantanfosfaten ihop sig i klumpar (kallas för flockning) som sen fastnar i filtret... I detta fall kommer dimman direkt när du tar i Lantankloriden, med en kolkälla så kommer den en tid efteråt...

I mitt fall tror jag problemen kom av att jag en period matade väldigt mycket (svåra fiskar som skulle lära sig att äta) sen drogs detta ner rätt kraftigt, så länge jag matade mycket var det inga problem med detta, det kom när jag drog ner, då blev det antagligen någon inbalans i karet som gjorde att jag fick mina problem... Svårt att se vad ditt kommer ifrån måste jag säga :S... När jag matade mycket så matade jag 15kuber om dagen, i ~120L vatten ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan vi backa lite.

Var köpte du din sten? Ny eller begagnad? Hur såg den ut vid köpet?

Hur är dina vattenvärden nu? Ca, kH, Mg, NO3 och fosfat. Vilka tester använder du? Utgånget datum?

Vad tillsätter du?

Kan du förklara lite mer om vilka alger du har.

Gröna. Slem, film eller trådar? Hur ser de ut när ljuset tänds respektive släcks? Hur ser de ut om man skrapar loss en flik med rakblad? Går de att suga loss med en hävertsslang där de sitter?

Röda. Slem, film eller trådar? Hur ser de ut när ljuset tänds respektive släcks? Hur ser de ut om man skrapar loss en flik med rakblad? Går de att suga loss med en hävertsslang där de sitter?

Bruna. Slem, film eller trådar? Hur ser de ut när ljuset tänds respektive släcks? Hur ser de ut om man skrapar loss en flik med rakblad? Går de att suga loss med en hävertsslang där de sitter?

Grå. Slem, film eller trådar? Hur ser de ut när ljuset tänds respektive släcks? Hur ser de ut om man skrapar loss en flik med rakblad? Går de att suga loss med en hävertsslang där de sitter?

Grågula. Slem, film eller trådar? Hur ser de ut när ljuset tänds respektive släcks? Hur ser de ut om man skrapar loss en flik med rakblad? Går de att suga loss med en hävertsslang där de sitter?

En lång lista men med den skall vi nog kunna bena ut en del.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag backar så långt du vill :-)

Stenen är från en nerläggning i Bromölla. De hade legat i rumstempererat vatten med cirkulation 3-4 månader när jag hämtade den. Sen låg de i en balja hos mig i en månad med cirkulation och fosfatreaktor.

Uppstarten gick smidigt. Lite kiselalger en period.Efter 3-4 veckor var karet rent igen och jag började med levande så smått. I 6 månader körde jag karet utan några som helst problem, mätte ingen fosfat. Inga alger eller cyano.

Sen sket sig något och jag fick en explosion av trådalger och jag har haft problem sen dess (11 månader sen) med alger, cyano och bleka koraller. Laborerat lite med att sluta med kolkälla och tillsätta nitrat, vilket korallerna verkade gilla, men fick cyano som ett brev på posten och algerna växte ännu mer.

Nuläge

2dl kol + 1dl remover (järn) i strumpa

1-2dl biopellets i reaktor

Tillsätter inget utöver 100ml balanserad balling/dygn (Ca, KH, mineralsalt) (inga spårämnen)

Mg duttar jag i för hand

Byter vatten ca 2ggr i veckan. Ser ingen märkbar skillnad på korallerna efter vattenbyten.

Salt använder jag Red Sea Coral Pro och Stigs salt, ska snart köpa nytt och prova nåt annat än Red Sea

Fiskar:

1 gul kirurg

1 clown

2 Anthias Dispar

1 Six line wrasse

1 Salarias

1 goby eller vad det är.. gräver i sanden

Jag matar en kub om dagen. Sköljer den inte innan. Varierar mellan mysis, artemia, cyklops.

Fiskarna är jättefina, tjocka, och glada.

Dagens vattentester

Fosfat 0.00 (Hanna 2013-03) – aldrig fått utslag med Hanna eller andra dropptester, bara de första månaderna.

Nitrat ~3 mätte 7 den 21/10 (Salifert 2014-05)

Ca (Salifert 2015-08) 470 – planen är att plocka ner det med vattenbyten

KH – testet tog slut men jag mätte 8dkh den 10/10 och det är där det brukar ligga

Salt 1.025 (refraktometer)

Mg, får återkomma med det

Skiten:

1. Mörk lila film - tjockt lager - ej slemmigt - lossnar lätt och kan häverteras ut - luftbubblor - skulle kunna misstas för mörka kalkalger om man bara tittar på det - sitter på stenen, ofta högt upp

2. Rött - slem - i sanden - luftbubblor - förmodligen cyano

3. Trådalger - gröna eller bruna - i dagsläget bruna - exploderar i omgångar

Försökt ta foto med min mobil men det går inte att se något vettigt, ljuset är för blått.

Knappar, skivor, sacrophyton, euphylia, calustrea verkar trivas hur bra som helst.

Stylophoran är väldigt blek och växer dåligt, Acros växer vääldigt långsamt om ens något. Montipora verkar inte fungera alls förutom en röd rörväxande, men efter en skada verkar den ha väldigt svårt för att läka. En hydnophora som ser riktigt risig ut efter att enbit av foten blivit täckt av sand, har varit ihopdragen några dagar nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle börja skölja maten lite. De vattenvärden du visar är bra så jag tror mer på att du har för mycket av något i vattnet. De koraller som går bra i näringsrika vatten i naturen går bäst här. Kan det vara så att din skummare inte leverar optimalt eller kanske är lite klen?

Men jag vill gärna se kH och magnesiumvärde också.

Jag tinar all min frysmat i lite vatten och silar ifrån vattnet i en liten håv. Om du visste hur det vattnet luktar nästa dag skulle du garanterat inte vilja ha det i karet.

Det skulle kunna tänkas vara för mycket av något spårämne också. Har du snäckor eller räkor?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har fått äran att få lukta på ditt spillvatten så jag vet hur det luktar -poop-

Jag har struntat i att skölja maten eftersom jag har varit lite orolig för näringsbrist. Tänkte att det kanske kunde vara en bra idé att tillföra lite fosfat eftersom jag ändå aldrig lyckas mäta någon.

Jag matar endast på kvällen efter jobbet. Om om kolkällan gör sitt under natten innebär det kanske att karet är väldigt näringsfattigt under dagen när belysningen är som starkast. Alger och cyano är ju dock inga tecken på näringsbrist så jag får nog återgå till att skölja .:smiley20:

Har beställt nya tester för KH och Mg, verkar dröjja lite då annat i beställningen vart restat.

Jag har räkor (3), snäckor och eremiter.

Min skummare är en Bubble Magus NAC6A, bytt kinespumpen mot en Aquabee då den gick sönder och försökte elektrifiera mig.

Jag har aldrig tillsatt spårämnen. Jag är mer inne på att det skulle vara en brist på något. Vattenbyten borde ju inte kunna tillgodose behovet i all evighet då man plockar ut samtidigt som man tillför.

Planerar börja med spårämnen tillsammans med ballingen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Koralltillväxt = algtillväxt !

Äntligen har jag fått fart på mina SPS, men cyano (tror jag) och skitalger vägrar ge sig, det har snarare blivit värre i samband med att SPS'erna börjat trivas igen.

Kör 2dl XL-biopellets samt doserar VÄS och nitrat.

Aldrig lyckats mäta fosfat med min Hanna, men näring måste det ju finnas då jag suger ut mkt alger. Vet inte var det kommer från för jag matar knappt. Osmosen verkar vara tip-top enligt TDS mätaren.

Vågar inte trycka på mer med kolkällor nu. Det är väl bara att vänta och se och hålla kolla på ballingen antar jag... :-P

Mg 1350

Ca 450

Kh 7.3

Nitrat 3

Fosfat 0.00

Skaffat två sjöborrar!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bara läst sista inlägget nu, men som en tanke bara , har du mätt fosfat på ditt nyblandade saltvatten..

Finns ju en annan tråd här där man nu uppenbarligen hittat fosfat i nyblandat vatten..

En annan källa är ju all din LS i karet.. Om den har bundit upp fosfat över en längre tid så tar det ett bra tag o laka ur då stenen nu släpper ut fosfat om man kommer tillräckligt lågt.. O visar hannan noll , så är du där..

Mvh Manne

Mvh Manne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Coral Pro har jag kört med förut och det innehåller väl små mängder fosfat då det inte är syntetistk?

Kör Stigs salt nu varvat med Tropic Marines. Ska testa mäta det nästa gång.

Släpper stenen fosfat vid låga näringsvärden? Vad är det för mekanismer som ligger bakom det? Hart hört talas om att den kan släppa om pH är lågt men detta var nytt för mig.

Inte mkt att göra åt oavsett antar jag? Bara att vänta?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Har kört med följande setup några månader nu.

- Doserar VÄS samt nitratlösning

- Reaktorn med XL biopellets

- Liten strumpa kol och järnbaserad fosfat remover

Näringsvärdena har hållit sig på stabila 0.00 po4 (Hanna) och 5 ppm nitrat.

Senaste veckan har nitrat krupit upp till 10 så jag har slutat helt med att dosera salpetern.

Jag matar 1-2 fryskuber om dagen.

Jag har lite röd cyano på inredning och i sanden, och det har blivit värre den senaste 2 veckorna. Kanske i samband med att nitraten ökat?

Korallerna trivs. Någon mjukis har det lite kämpigt men det mesta växer på. Ricordeor och mjukisar också, med undantag för några Yuma som tvärdog någon vecka efter introduktion.

Själv tycker jag att näringsexporten är i överkant och att ligga på 0.00 i fosfat känns lite risky.

Eftersom VÄS och salpeterlösning snart är slut så är planen följande:

- Byta VÄS mot Red Sea no3po4x.

- Skippa pelletsen och köra kol i reaktorn och eventuellt gfo om det skulle behövas.

Vad tror ni om detta??

Ändrat av Fiffe
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...