Gå till innehåll

Lite nya varelser.


koaala

Rekommenderade inlägg

Har hittat tre nya krabbor i mitt kar, måste ha följt med det senaste stenen. Två verkar vara lika med stora klor och håriga och stenfärgade, men det tredje är annorlunda, med mycket längre ben och smalare klor och svartrandiga ben. Sedan har jag fått en kraftig ökning av ny sorts maskar. De är inte som de såkallade borstmaskar, men ser lite annorlunda ut. För det första har dem ben inte taggar, en rad i varsin sida, sedan har de huvud med ögon, liknar väldigt en ormhuvud och är orange aktiga, samma färg som på korallen nedan, ytterligare finns det svart-vit randiga maskar som drar sig tillbaks i sitt eget skinn när de blir skrämmda. Och sist och inte minst har jag hittat något typ av knappkoloni på stenens undersida, som öppnar sig bara på natten och tydligen inte behöver sol att överleva.

post-5357-14468923995045_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De orange maskarna verkar spännande, aldrig sett något sådant. De svartvitrandiga maskarna - kan det inte vara armarna på en sjöstjärna? Det finns en liten ormstjärna som är filtrerande som har svartvitrandiga armar. Brukar sticka utt ur stenen lite här och var-

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De svartvita finns med på reeflex, de är själva smala iallafall det som syns men slutar med en riktig bakända stoppad i stenen. Den andra masken finns inte med i reeflex, så ska försöka få någon bild på dem. De är nattaktiva men blir inte så störda av ljuset, det gäller bara att gissa när de tänker att börja käka så att de kommer ut från sina gömställen. Angående ormsjärnornas armar, det har jag också massor av. Bästa sättet att få mycket liv i karet är att köpa sten i flera omgångar från olika ställen. Både privat och från affärerna. Dock är inte alltid alla djur välkomna. För just nu har någon av mina små varelser nappat på mina sps koraller och alla polyperna är som bortblåsta. Min gissning gul goby- det hette väl så, eller krabban med randiga ben. Tror mest att det är gobin som är boven.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det känns härligt att akvariumbyte är nu avklarat, men allt hände inte olycksfritt. För det första ramlade ett ljusrör in i karet, elen var på och ljuset var på, men tack och lov då var det mer eller mindre vattentätt och läckte inget ström i karet och funkade även efteråt. För det andra började det droppa vatten från returslangen nere på förlängningskabel, returslangen hade släppt och bytit position. Har fixat nu felen, men det är just det tråkiga med att byta akvarium att det alltid kan hända något du inte hade räknat med. Det goda med akvariumbyte är att korallerna verkar stortrivas och de börjar igen visa färgerna som jag trodde aldrig få se igen, dock kan det också bero på phosphateremovern, som jag också började använda.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Ny kan jag till slut lägga ut några bilder på maskarna jag har pratat om. Tror att det var en av krabborna som dog, när den ömsade skal, något måste ha gått snett och den hade nog dött halv vägs ut från den gamla skalet. Iallafall räkte det att alla möjliga asätare lämnade sina gömställen.

post-5357-14468924415227_thumb.jpg

post-5357-14468924414327_thumb.jpg

post-5357-1446892441458_thumb.jpg

post-5357-14468924414803_thumb.jpg

post-5357-14468924415013_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har inte hittat namn på maskarna än, kan ju tänka mig att det är någon sorts borstmask, men lite mera avancerad kanske, tack vare huvudet och ögorna. De glänser i ljuset. Till och med deras beteende skiljer sig från andra maskar, för de är inte rädda att vistas i ljuset, dock föredrar de mörkret. Bilderna är gjorda när lamporna var på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Svårt att se men jag tycker det ser ut som en Oenone fulgida. Sök på det eller clam worm. "Clam worm" är ett samlingsbegrepp så du får en även massa andra arter under det begreppet. Så får vi se om du håller med. Om det är en sådan är de inte bra tillsammans med snäckor och musslor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var absolut den här masken som capote nämde, det att de vistas i ljuset bror nog mycket att de har ögon att kunna se rovdjur med. Som jag läste var det nog de som gick snett när krabban skulle ömsa skinn. De sägs att äta musslor och sniglar, men det nämdes också andra djur. Nog såg de sin chans när krabban var försvarlös. AA och den första gången jag såg de alla ute när min sista snigel hade dött. Jag tänkte att det berodde av vattenbyte, men nog var det de. De har gifigt släm som kan förlama till och med större djur än min lilla snigel.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...