Gå till innehåll

Mitt första akvarium


Dez3d

Rekommenderade inlägg

  • Svar 408
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

  • 2 veckor senare...

HUH 26 sidor... som ett gift, kunde inte sluta läsa.. haha. Skoj att det gick bra med det stora karet! Du! dessa loc line grejorna, gjorde du dig av med dem? tyckte du skrev att du betalade 1000!? kr för dem!? o sen använder du dem inte. Har ett 80 liters molly där jag vill sätta pump två bakom väggen o dra en loc line fram istället. För det estetiska.. : ) Sen ingen som vet vart man kan köpa dessa loc line fast budgetmodell? tookdyra grejor!

S

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Hej Jakob och alla andra. Som du gissade så har jag haft en hel del runt hemmet att göra, dop, begravning och annat som fått mig att förtränga guiden ett tag. Jag ska iväg till Nice i morgon och kommer att vara borta ett litet tag (hoppas på att hinna dyka lite igen och besöka museét i Monaco). Under tiden kommer Sunny kolla till karet :smiley20:

Lite nytt i levande och en hel del nytt i teknik har tillkommit. Karet har nu gått i ett halvår och jag kan nu säga att saker och ting verkar stabilisera & etablera sig nu. Jag var så tveksam till alla kommentarer i början om att vattnet behöver minst 6 månader till att mogna (säkert som många andra), men jag vill meddela att jag börjar fattar nu :smiley9: ...finns INGA genvägar!

I teknikväg har jag nu installerat en IKS (från Alexander) med kunduktivitet, pH, temt och två nivåmoduler (ena till osmosen och andra som pumpvakt), och en styrskena. Jag gick igenom ett "New Tank Syndrome" med höga ammoniumvärden för 2-3 månader sedan p.g.a för snabb belastning (därav spontan fiskdöd och en stor fin CLadiella som förvandlades till snor på någon timme). Jag lyckadess rädda karet genom att byta ut min Deltec MC500 skummare till en Aquacare 1000V skummare (som fick plats med 1mm marginal) som skummar utav bara den (ska klara 1000l, jag har 260l netto). Ett hemmabyggt nitratfilter från ett osmosfilter med lite SERTO kopplingar och ventiler som verkar funka bra (noll nitrat/nitrit på bra många veckor nu). Belysningen är utbytt med en sprillans ny Aquasunlight NG armatur md 2x150W MH och 2x54W T8 (osram67 & Deltec 10.000K). Sist har jag installerat en AC1 kalkreaktor som jag styr via en hemmagjord CO2 kontroller (tack wrang för beskr.), timer och sist via IKS pH proben (många säkerhetsspärrar).

Tempen i karet har varit uppe vid 28.2 grader som mest och jag har lyckats få ner tempen till strax över 26 grader genom att höja MH armaturen och installerat en extra kraftig fläkt i sumputrymmet som blåser ner på ytan (se bild). Eventuellt får det bli en kylare, men jag avvaktar för tillfället.

I levandeväg har jag två bengaiikardinaler från Clownen (en dog på kryssningen tillbaka till sthlm, en har försvunnit)som trivs och växer så det knakar (matat med levande artemia varje dag). Två acroporafraggar, Euphyllia och Xenia från Vargklo som växer stadigt och erkar stortrivas, en större acropora från JR vari en Mitraxkrabba (Adolf) följde med (Leif, han verkar må mycket bra). I övrigt har det tillkommit lite skivanemoner, knappolyper och räkor.

Allt verkar som sagt trivas (inklusive min H. Crispa som lever trotts den dåliga statistiken i händerna på en nybörjare). Kalkalgerna växer stadigt, både i sumpen och i huvudkaret, likaså rörmaskar och svampdjur. En extra rolig utveckling är den stora tillväxten av pods i hela systemet, så eventuellt räcker nu maten för båda mandarinerna.

Det enda i fiskväg som jag vill införskaffa under sommaren är en Z. Desjardinji och smörbult/räka, annars blir det f.o.m nu endast hårdkoraller.

Här kommer nu "lite" bilder:

f15.jpg

f14.jpg

f16.jpg

f2.jpg

f3.jpg

f12.jpg

f13.jpg

f10.jpg

f1.jpg

f4.jpg

f5.jpg

f6.jpg

f7.jpg

f9.jpg

f8.jpg

Hälsningar

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

fina bilder!

men är verkligen 28 grader för varmt? själv ligger jag på 27 grader för det mesta, är det riktigt varmt ute är jag uppe i 29. hade ingen värmare tidigare, då låg tempen på ~24-25 grader men när MH'n drog igång på dagen blev det snabbt varmt, och sen snabbt kallt igen när den släcktes. har jag värmaren på 27 grader så håller sig tempen mer stabil.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att läsa om ditt kar igen. Du har varit saknad här på forumet. Jag drömmer om hur mitt kar ser ut om et halvår. Får ha din stil som mål.

Jag har dock en fundering. Dina filter på streampumpen är det för att hålla pumpen ren och minska på rengöringen eller? Tar filtret mycket kraft från pumpen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar!!!

Sillen, jag har filtermaterialet på streamern som säkerhet ifall anemonen skulle släppa. Jag har den på nu eftersom jag ska vara borta. Effekten minskar vart efter skit ansamlas, men kanske effekten kan ökas vart efter via kontrollern.

Manus, jag vill hålla mig under 28 grader för säkerhets skull då mina acroporer tar stryk om vattnet går över 30 grader.

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Manus, jag vill hålla mig under 28 grader för säkerhets skull då mina acroporer tar stryk om vattnet går över 30 grader.

det har du ju rätt i. ska nog försöka få ner tempen i min lillburk till ~26, fläkten du hade såg ju bra ut.. kanske blir en tripp till classes ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Hej alla, tänkte ge en lite rolig uppdatering.

Var borta i helgen och kom hem sent på söndagen men orkade inte kolla till karet. Följande morgon så skrapade jag rutorna och kollade läget. Jag la märke till något på bakrutan och tog en närmare till. Verkar som om Joney's gamla clownpar (Amphiprion Ephippium) har lagt ägg.

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra nu, eller hur jag kan se om dom är befruktade (utom att givetvis vänta). Någon som har lite tips? Honan och hanen vaktar ivrigt sina ägg och honan går fram och gör något med munnen med äggen lite då och då.

Här är lite bilder:

egg1.jpg

Och en liten närbild:

egg2.jpg

Karet mår annars bra med en extrem tillväxt på alla mjuka och hårda koraller. Vattenvärdena är stabila och jag har lämnat karet i 11 dagar som mest utan problem (Sunny har hållt ett öga på karet).

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar!

Bara bra tack Sillen, själv?

Laggeman, låter helt rätt med friska vattnet. Får hålla tummarna för att det blir lite yngel.

Någon som kan ge råd på vad jag ska göra nu och framöver?

M.v.y

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle skoja med dig och anmärka på din svenska och syftningen att ditt kar annars var bra alltså förutom clown äggen. Jag var visst inte tydlig i vad jag skrev som du var för alla fattade vad du skrev tidigare!:smiley9: Men det är bra här med!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej o skoj med "barnen" det finns ett antal trådar om just clowner o dess avkomma; allt från en anordning att sätta över äggen som har en liten pump kopplad till som suger ungarna till sig då de simmar ut till att flytta till ett eget kar etc. Dock svårt för dig då de verkar sitta på baksidan? Kolla forumets del för fiskars avkomma, finns ett antal trådar med länkar till flera utländska sidor. Sen bör du läsa om hur man odlar phytoplankton då de små, om du lyckas fånga dem då de simmar ur sina ägg lever på det för att sen övergå till nykläckt artemia. Men som sagt, läs runt, tror det e stigemåla som e vass på uppdrivning!

Fota gärna lite mer o berätta hur det gick!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du får komma förbi Uppsala o låna boken "Clownfishes: A Guide to Their Captive Care, Breeding & Natural history" av Joyce D. Wilkerson. Är just tillbaka efter ett utlån till Halogen som kör upp en massa glada clownyngel. Mina Clowner blir nog inte redo än på ett halvår, så boken är överflödig för mig just nu :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Sickboy & Gustav!

Äggen har nu utvecklats till små yngel med tydliga ögon som när som helst bör släppa. Jag har levande babyartemia beredd och tillgång till phytoplankton på kort varsel. Jag tänkte suga upp dom jag ser och lägga i ett separat kärl med luftning och täta vattenbyten (enl. vad jag har läst). Det har gått 7-8 dagar nu sedan jag upptäckte dom. Bör ske när som helst.

Gustav, jag får kolla med biblioteket p.g.a avståndet, men stort tack för erbjudandet och tipset. I annat fall beställer jag den då det talas varmt on den boken.

Nya bilder innom kort.

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...