Gå till innehåll

KaOl:s saltvattenakvarium - nybörjare... :)


KaOl

Rekommenderade inlägg

[h=2]Hej allihopa,[/h]

skrev redan på Zoopet, men kanske kan man få flera eller kunnigare svar här?!
:)

Jag har i dagens läge ett 360l sötvattenakvarium, och tänkte börja med ett saltvattennano, ca 40l, för att ta reda på om saltvatten är någonting för mig.
icon_smile.gif
Tänker så att om jag sen blir helt såld, så kan jag använda nanon till att blanda saltvattnet till det stora karet med. Har alltså planer att göra om mitt 360l till saltvatten om...
icon_smile.gif
Samt vill jag ha nano pga att det är mindre pengar som gått i luften om jag känner detta inte var något för mig.
icon_smile.gif

Jag har nu läst på lite i de olika forumen om saltvatten, samt annat litteratur, och har några frågor:

-vilket nano tycker ni passar bäst till en nybörjare? Dvs vilket är lättast att sköta, och det får vara billigt men ändå snyggt... Tanken är att prova på, att ha sjöborre, sjöstjärna, kanske någon lätt korall och ett par stycken fiskar och lära mig ordentligt hur man tar hand om de små liven så att jag sedan kan rutinerna m.m. om/när det är dags att starta det stora karet. Eller om man inte kan ha koraller i ett så litet så är det helt ok.

-Korallsand eller levande sand? Jag hade tänkte mig levande stenar med korallsand, men på en zooaffär rekommenderade dem levande sand...

-levande stenen först och efter ett par veckor korallsand? Eller tvärtom? Samtidigt? HAr sett och hört alla varianter, jag tycker ni är bäst lämpad till nano?

-har du några tips jag ska undvika nu när jag börjar?
icon_smile.gif
Jag har ingen brådska med att börja handla massa fiskar m.m. Jag är mycket nöjd med att kunna börja ta hand om levande stenen och se vad som finns där i och hålla det vid liv till att börja med
icon_smile_wink.gificon_smile_big.gif

-vad matar man levande sten och allting som lever på den med? tänkte på starten m.m. innan det kommer in fiskar.

-just det, en dum fråga... vad betyder ballning?
icon_smile_blush.gif

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och varmt välkommen till Saltvattensguiden! :W::kram:

Jag lämnar min åsikt på dina frågor :)

Det finns många olika åsikter på vad som är bra nybörjarkar, men många har startat med två olika varianter:

Först har vi Red Sea Max som visserligen är större än 40 liter (130L) Men ofta ansett ett mycket bra startkar, och kan ofta finnas begagnat här på köp och sälj för en summa som inte tömmer plånboken helt!

Sen har vi Clownhotellet som också varit ett typiskt "nybörjarkar" Det är lite närmare dina 40 liter (58L) Men den här trenden har avtagit lite, då det går att få tag på RSM för ungefär samma pengar, och jag anser RSM som ett bättre nybörjarkar.

Koraller kan man självklart ha i ett sådant litet kar!

Korallsand VS Levande sand är lite beroende på egen åsikt, korallsanden kommer att bli levande efter ett tag i.o.m den levande stenen. Men vissa föredrar den levande sanden, då det finns olika åsikter om allt!

Levande stenen gör du bäst i att lägga i först, och sedan låta "gå in" eller "cykla" i någon vecka, då den förmodligen kommer släppa lite skräp som hamnar på botten. Då kan man lättare slamma upp den skiten, än om sand skulle legat där. Därefter kan man lägga i sanden.

Tips: stressa inte, ta det lugn och planera innan inköp. Ta det lugn innan du släpper i fiskar och andra djur, detta för att minska risken att något avlider.

Läs på mycket, finns många bra trådar och artiklar på forumet :smiley20::ler:

Du behöver inte mata den levande stenen med något :) Det finns så mycket skit i den som det levande kan leva av ett långt tag!

Balling* är ett sätt att få i nya näringsämnen i karet när det andra blir förbrukat av koraller. dvs för att inte behöva göra vattenbyten lika ofta. (Oftast använt för större kar, där vattenbyten kan bli jobbiga och kostsamma. För mindre kar fungerar vattenbyten ofta jättebra!)

Det finns inga dumma frågor! Bara dumma svar ;)

Oskar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för era svar, killar :)

Ja, det är Vellinge utanför Malmö, kul om det finns många som har ett saltvattenakvarium. :) Det känns som en bra idé att kunna komma och kika, och fråga lite, det känns som om att ju mer man läser, desto mer dyker det upp frågor :D Tur man har hållit på med sötvatten ett tag så man är inte helt ute på något vis ändå. Man kan tillämpa de kunskaperna och tankesättet har jag märkt. :) Tror jag försöker läsa så mycket jag kan så jag vet vad jag inte fattar... :D

Zoogiganten arrangerar en kvälls kurser om saltvattenakvarier, tror ni det skulle vara något? Efterkursen får man också 10% rabatt hos dem den följande veckan så att... ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad tycker ni är den mest pålitliga (eller vad man ska säga) affär här nere? Tänkte på att köpa nano, levande sten m.m.

Har ni besökt Korall Center? Zoogiganten har ju mycket tycker jag, men om det finns en bra butik närmare är det bara ett plus. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mot Malmö till så har du Arken Zoo vid Svågertorp, sen har du Korallcenter, Håkanstorps Zoo och Akvariepiraten i Malmö också, sen Zoogiganten i Lomma.

Åt andra hållet har du Saltkällaren i Trelleborg. Förutom dessa butiker så har du en massa akvarister i södra Skåne som nog gladeligen skulle vilja visa upp sina kar, synd att intresset inte är lika högt att anordna en träff åt flera besökare åt gången, speciellt med killar. ;)

Skämt åsido, ta gärna chansen och besök ett flertal akvarister och hör hur de sköter sina kar, vad de anser vara vettiga prylar och utvärdera sedan detta tillsammans med den information du får från butiker och här på forumet så kommer du säkert att klara dig fint. Fråga om allt du inte förstår, det finns inga dumma frågor, bättre att fråga och göra rätt än att inte fråga och få göra om vilket kan bli både kostsamt och ge det hela en tråkig törn.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är jätteglad att ni alla är så snälla och vill hjälpa till, tack alla! :) Kommer jättegärna o tittar på era kar, vill bara läsa lite mer nu innan så jag har de dumma frågorna att fråga... ;):D

En snabbis innan jag handlar karet: Jag är intresserad av att ha någon sjöborre, någon sjöstjärna och Gobiosoma oceanops, samt eventuellt Rainford's Goby tror jag det var jag såg i Lomma här om dagen. Kan man ha dem i ett 30l kar? Eller kanske går det med bara en fisk (helt ok med mig)? Jag har ju ingen aning om hur mycket vatten man måste räkna till sjöborrar eller stjärnor... Frågar därför om ett 30l kar, eftersom jag såg ett fint idag med ganska billig pris... :) Storleken har inte så stor betydelse för mig, det enda är att jag vill gärna kunna använda det karet senare till att blanda vatten i till det större (360l) vi har hemma, om jag nu ändrar det till saltvatten.

Vilken salt använder ni, eller å andra sidan: vilken salt är av bra kvalité? Vill gärna använda bra grejer, särskilt till nano. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sjöborrar blir oftast iaf så stora som en knuten näve ungf med taggarna så av bara den anledning fungerar de nog inget vidare i 30 liter, sedan är de flesta av borrarna algbetare så det kan hända att det inte finns tillräckligt med mat i karet för en sådan. Så den är nog bättre att spara tills du skaffar ett större akvarie. Sjöstjärnor är inte så lämpliga för akvarier egentligen tycker jag det verkar som då nästan inga utom asterina stjärnor verkar faktiskt kunna överleva en längre tid i ett akvarie, säger jag som sitter med en sandstjärna i mitt kar... Men stjärnor är nog inget rekommenderat djur i första hand tycker jag av den anledningen. De är lite svåra djur.

Du kommer säkert få med massa små asterina stjärnor och ormstjärnor med din levande sten dock och de klarar sig bra i de flesta kar :-)

Gobisoman är en liten fisk, den kanske kan fungera i ett så litet kar. Skaffa någon Gobiodon goby med, typ okinawae eller histrio. De gillar sitta still i någon korall och kika mest så de passar bra i små kar :-) Rainford gobyn kan nog bli lite trängd i ett litet kar är min gissning, även om den inte är någon best egentligen.

Om du skulle sikta upp till till ett typ 60 liters kar istället tror jag du vidgar ditt tillgängliga utbud till karet ganska mycket. Då kan du nog även ha någon liten borre som tex en Globulus. Det är nog mitt största tips, fler fiskar med du kan ha isf. Rainford gobyn kan nog fungera ganska väl i 60 liter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stjöstjärna skulle jag inte rekommendera för ett 30 L då de flesta är matspecialister och behöver alger eller annat som de antagligen inte kommer få nog av i ett 30L...

Sjöborre kommer vara opraktiskt i ett 30 L då den antagligen kommer slå ned allt i karet :P

sorry om jag krossar drömmen :/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

:) Ja...det kunde jag nästan gissa... :smiley13: hade varit kul med sjöborre och stjärna, men som sagt, kan ha de i större sen. Tänker mest att det hade varit kul med annat nu när vi ändå har ett 360l sötvattensakvarium. :)

Får väl kika vidare på storleken, det är ju ändå lättare att hantera ett större akvarium rent praktiskt med... det som retar mig mest nu är att jag har under det senaste året sålt ett 60l och ett 126l kar, och såklart nu, EFTER jag sålt dem blir jag intresserad av salt! :D Men men...lugnt...det går att köpa nya igen... ;)

Jahapp, fortsätter surfa... :kaffe: och läsa... -bok efter solen försvunnit! :) Ha det gött i solen idag :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Planerar och tänker mycket, och vill nu veta om man vill ha en low-tech nano, räcker det med att ha (ja, belysning såklart) bara streamer i nanokar om akvariet är ca 50l? Om man vill köra väldigt basic i början och senare skaffa sig mer prylar. :) Självklart ska det köpas hydrometer m.m. men i själva karet menar jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, det ska jag, tack.

Har också tänkt om jag skulle göra akvariet själv och köpa det man behöver begagnat e dyl. Detta för att få ett litet projekt av detta, men också för att använda minsta möjliga mängd pengar...om det nu blir så att man blir biten och vill uppdatera mitt 360l till ett saltkar om ett halvt år.

Många tankar kommer och går innan jag känner mig säker på vad jag vill ha :smiley24::)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För minsta möjliga kostnad bör du nog titta på något komplett begagnat. Blir inte lika mycket projekt då, men brukar bli klart mycket billigare än att köpa allt nytt eller i delar.

Blenny eller molly-/clownhotell brukar man kunna hitta lite då och då på köp&sälj. Likaså RSM130 som är lite större.

Vill du köra väldigt basic som du skriver så går det absolut köra med bara streamer, ljus och eventuellt en doppvärmare. Det gör jag själv, fast jag har även kopplat på ett ytterfilter. Du är som sagt välkommen att titta förbi för att se hur jag gjort om du vill!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det ska jag noga göra så småningom, verkar inte bli klokare genom att läsa bara. :snurrig:

Hur ofta och hur mycket byter du vatten i ditt akvarium? Lika bra att fråga hur mycket man byter till en 360l och hur ofta så man vet det ungefär. Jag vill gärna ha en mindre belastat kar, oavsett om det är det lilla eller det större sen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns nog lika många svar på det som antalet akvarister. Men det hänger på utrustning, belastning och lite på vad du själv vill/orkar med hur resultatet blir. Själv byter jag 10L (25%) en gång i veckan eftersom jag kör helt utan tillsatser och vill kunna hålla bra värden. Det är enkelt och förhållandevis billigt på ett så litet kar... Skulle bli dyrt och ganska omständigt att göra motsvarande på ett 720L t.ex. (om man då byter 180L varje vecka).

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...