jonte_j Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 Min mandarins bakfena har försvunnit helt. Säljaren sa till mig att ge det lite tid. Men jag tycker det ser hopplöst ut. Första bilden e tre veckor gammal och den andra är från idag. Vad är det som har hänt med min fisk? Har haft två clowner och hugofisk tillsammans med den men har inte sett att dem har varit på den. Vilket avlivningssätt anser ni är mest humant om det skulle bli så? Skickat från min iPad med Tapatalk HD Citera
Fredrik.g Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 Det där ser inte alls speciellt bra ut, det där ser ut att vara plågsamt för den stackars fisken. Det kommer förhoppningsvis kommer fler svar från andra här till dig på hur och vad som kan göras. Har fenan och fenbasen gradvis ruttnat bort eller har där funnits indikationer på att den har blivit avbiten? Citera
jonte_j Postat 16 juli 2012 Författare Postat 16 juli 2012 Den har gradvis försvunnit. Har ju hoppats på att den skulle repa sig :-(Sent from my iPad using Tapatalk HD Citera
MartinForsström Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 Det mest humana är nog att släppa ner fisken i kokande vatten. Då dör den mer eller mindre på stört. Synd på en så fin fisk. Citera
cheva Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 jag hade nog stoppat den i ett karantän kar med mycke sten har du tu så reparden sig men det tar tid-sjuk- Citera
jonte_j Postat 16 juli 2012 Författare Postat 16 juli 2012 Det blev tyvärr kokande vatten för den stackaren :-( Den såg verkligen inte ut att må bra och jag har ingen möjlighet till karantänkar.Sent from my iPad using Tapatalk HD Citera
lionfish Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 Det brukar vara bakterier som orsakar "fin rot". Det kan hända som en sekundär infektion också. Antibakteriella medel används för att bota det.Det mest humana är nog att släppa ner fisken i kokande vatten.Kokande vatten är inget humant sätt att döda fisk. Skulle man vilja vara kokad för att dö snabbt? Det tror jag inte. Det gör fisken oerhört ont. Man brukar använda benzocaine lösning (10g per 1L av etanol, den lösningen blandas med vatten, 10 ml per 10dL vatten ,beroende av fisk). Den dödar på en gång. Benzocaine är ett bedövningsmedel så fisken känner ingenting. Citera
mikoto Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 Eller så slår man ihjäl fisken kort och gott, det är också smärtfritt och blixtsnabbt korrekt gjort.Ha ihjäl fiskar med kemikalier är väl inte tillåtet? Inte för enstaka fiskar. Citera
lionfish Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 Jag känner inte lagen tillräckligt bra för att svara på detta. Det är som med läkemedel för människor antar jag, har du recept från läkare så är det tillåtet - har du recept från veterinär så är det tillåtet, eller har du det gjort av veterinär eller någon behörig.Men som du sa är det även bättre att slå fisken snabbt/avlägsna huvud än att koka den. Citera
MartinForsström Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 En människa skulle ta ett tag på sig att dö av kokning helt enkelt för att vi är mycket större än fiskar. Det blir en orättvis jämförelse helt enkelt. En mandarinfisk är så pass liten att döden inträffar direkt. Citera
lionfish Postat 16 juli 2012 Postat 16 juli 2012 En filosofisk diskussion;)Vi alla har sina åsikter:skal Citera
jonte_j Postat 17 juli 2012 Författare Postat 17 juli 2012 Det brukar vara bakterier som orsakar "fin rot". Det kan hända som en sekundär infektion också. Antibakteriella medel används för att bota det.finns det någon risk att mina övriga fiskar blir drabbade?Skickad från min iPad med Tapatalk HD Citera
stigigemla Postat 17 juli 2012 Postat 17 juli 2012 Ja det finns en risk men den är liten. Fiskar som har bitna fenor eller nedsatt kondition efter import är mer utsatta. Det kan vara klokt att vänta en månad med att köpa ny fisk. Citera
ormet Postat 17 juli 2012 Postat 17 juli 2012 All forskning säger att koka är förkastligt. Bra jobbat. Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2 Citera
Slanten Postat 17 juli 2012 Postat 17 juli 2012 Nåväl. När man tillagar kräfta, hummer, krabba och räkor slänger man i djuren levande i kokande vatten och de dör med en gång. Så det funkar garanterat likadant med en liten fisk på några gram. Citera
MartinForsström Postat 17 juli 2012 Postat 17 juli 2012 Man vrida och vända på det hur länge som helst. Under franska revolutionen iakttog läkare hur avhuggna huvuden grimaserade och rullade med ögonen i flera sekunder efter att de huggits av. Därför kan man nog inte argumentera att decapitation är ett tillförlitligt medel. De som fiskat mycket vet också hur svårt det kan vara att få en fisk att dra sin sista suck. Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.