Jump to content
Sjöfartsmuseet Akvariet

stora rev Bidra till Göteborgs största korallrev?

Recommended Posts

Hej!

Idag började vi rengöringsarbetet i ett av våra 10 000L kar i vår nordiska del. Vår plan med detta akvarium är nu att göra det till ett tropiskt korallrev. Detta är ett steg på vägen till det stora levande korallrev som vi planerar att bygga när vi bygger om inom ett par år. Vi vill kunna testa ut ljus, filtrering, cirkulation mm i akvarium som är större och djupare än de korallakvarier vi redan har. Sen är det även en viktig del att odla upp koraller, både antal och storlek, för att kunna fylla det framtida akvariet/akvarierna. Vi kommer även "odla" upp död LS för att ha med till nya akvariet.

Sen som rubriken säger så hoppas vi att många saltvattensakvarister vill vara med och bidra med korallkolonier. Vi drömmer om stora koraller, men även en liten fragg är välkommen.

Vi kan även tänka oss att köpa stora kolonier om dessa är köpta av handlare med de rätta cites-pappren.

post-5173-14468933165966_thumb.jpg

Här är dagens före- och efterbilder. Dagens stjärnpolyp går till Robin som stod nere i karet och skrubbade i 4 timmar i sträck!

Kommer fylla på med teknik, biologi och karets utveckling här i tråden.

Ha en trevlig kväll!

Mvh

David och resten av Akvariegänget på Museet

post-5173-14468933165725_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kommer nog inte ha vägarna förbi på ett gäng år, men jag vill bara säga att det är så förbaskat häftigt att ni satsar på ett riktigt rev med stenkoraller. Och inte bara en massa trötta turistlockande hajar, muränor & drakfiskar :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag två i bygget. Vi har stagat upp våra hemmagjorda och inte helt perfekta plastbakgrunder med pvc-rör på baksidan. Sen kommer utmaningen att fästa sten på väggen, som kan tas av och på. Vi vill kunna ta upp sten och limma koraller och sen stoppa tillbaks stenen igen. Sen ska vi även kunna flytta stenarna med koraller på med till nästa akvarium. Några större korallstensflak som kan ses nedan kommer fästas mha genomföringar medan de mindre stenarna endast kommer sitta på pvc-rör som går löst genom väggen. Kommer bli mycket borrande i sten och plastvägg..

Här är iaf första testet av flaken. Och de tomma bakgrunderna. Jörgen är ganska nöjd.

post-5173-14468933167678_thumb.jpg

Tack för glada tillrop! Vi tycker också korallrev som ekosystem är roligare än bara hajar :)

Sen är första lasset död LS i blöt i osmosvatten och sumpen/gråbacken kom in idag. Rullar på ganska fort nu. Skoj!

/ David

post-5173-14468933167438_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vafalls! Era fegisar, har ni givit upp nya tångskogen!? Först torskarna, nu detta. Jag börjar se en ond spiral här...

;-)

Blir spännande att se hur ni lyckas lösa upphängningen av stenarna på bakgrunden. Den fungerade ju aldrig riktigt helt övertygande när ni hade tångprojektet i akvariet, den fungerar nog bättre rent färgmässigt iaf med korallrevstemat. Är den så slät som den ser ut på bilderna eller luras de bara? Det kanske varit bra att grova upp de annars med sandpapper för att få en bättre fästyta. Fast kan koraller och alger växa på glas klarar de nog det där med iofs...

Misstänker att ni fortsätter köra med MH belysningen ovanför? Borde ju fungera iofs, det är ju mycket ljus och så djupt är inte karet. Uppvärmningsmässigt borde det ju fungera bra iaf, ty karet är väl ganska bra isolerat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Daniel!

Haha! Torsk har vi snart igen, bara vi får tag några i lagom storlek. Och tång och alla alger finns i ett annat akvarium, så inget försvinner. Vi bara ändrar om lite.

Men vårt experiment "Tångskogen" har ändå gett oss en hel del ideer om hur vi ska göra i det framtida akvariet. Jo, vi vill ha en stor levande tångskog där! Då ska vi göra det bättre. Även om Tångskogen såg lite trist ut med få fiskar och en del tråkiga alger så har ändå bl a Laminaria och snäckor förökat sig och det kryllade av små kräftdjur. Så hade vi jobbat lite mer på det och låtit det gå nåt år till så hade det kunnat bli bättre. Men som vi såg det så växer koraller mer långsamt och vi vill testa korallerna i djupare akvarium. Så det fick bli såhär :)

Ljuset kommer vara de lamporna vi har nu som är MH i olika styrka och sen kommer vi testa lite andra lampor också. Vi hoppas få låna och testköra några större LED.

Bakgrunden är inte så särskilt slät alls, det är nog så att man luras av bilderna. Sen hade vi ungefär tio olika ideer om hur vi ska fästa sten och koraller under dagen igår, så där kommer vi nog testa en del olika varianter också.

/ David

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu är all sten som kommer sitta fast i karet. Alla stenar går att ta loss (för att ta upp och limma koraller eller flytta till nästa akvarium). Sen kommer vi fylla på med sten från våra andra system när det är vatten i, plus mer "död LS". Här kommer en bild(som jag inte lyckas få på rätt håll..). Känns som vi har en del sten att fästa koraller på nu :)

post-5173-14468933201084_thumb.jpg

Snart dags att fylla på en bit med saltvatten och köra igång sandfiltret. Sen kommer vi dra lite rör så vi får in vatten till den framtida sumpen som står i rummet bredvid, i samma rum som korallodlingen. Tekniken är förresten ungefär den samma som vi hade till vår tångskog.

Returpump 16000L/h

Sandfilter ca 8000L/h

2 x Tunze Master Stream 6515 står för cirkulation och vågor

Skummare KZ XL

3 x 400W MH, 1 x 1000W MH - Kommer tillkomma mer ljus.

Eftersom vi haft det mesta hemma så rullar det på gaska fort. Ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan det ser någorlunda ut. Sen kommer vi att behöva ett gäng algätare och nyttiga fiskar så klart!

Kom gärna med frågor eller ideer!

/ David

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu gillar jag mh, men varför testar ni inte lite led-kanoner?

Varför föll valet på en KZ XL skummare?

Hur planerar ni att exportera fosfat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enkelt svarat så använder vi det som finns nu, alltså ljuset och skummaren. Hade vi köpt ny skummare har jag röstat på annat märke... LED är tanken att vi kommer testköra också. Akvariet är stor och våra nuvarande lampor täcker kanske hälften, om ens det. Vi hoppas få låna några olika på prov. Inget klart där.

Fosfaten får vi se hur vi gör med. Förhoppningsvis behöver vi inte köra så hårt med remover eller fälla, kommer inte vara så hög belastning i karet. Vid behov kan vi fälla i inloppet till sandfiltret eller köra ett "torn" med fosfatremover. Känns mest som en kul utmaning då vi redan testat lite sånt på ett kallt system med ungefär samma volym.

Glömde skriva att vi kommer koppla på ett ~600L kar med mycket macroalger också. Kan ju ta lite näring det med. Annars har vi etanol vid behov, eller i värsta fall svavel, till nitraten. Men även där tar vi det som det kommer. Vi får se vilka värden vi hamnar på.

/ David

Share this post


Link to post
Share on other sites

Innan vi fyller på med vatten blev det lite pyssel med att bygga upp kanter för att sanden ska stanna på framsidan bakgrunden, plus att maskera några PVC-rör. Här är lite dåliga bilder från idag.

post-5173-14468933209428_thumb.jpg

För att göra kanterna har vi i botten revskum sen revcement. Det som fortfarande är svart på botten kommer inte att synas från rutan. Och PCV-rören är till för att lägga våra två "flak" på. Sitter med genomföringar i bakgrunden. Blir spännande att se om allt sitter kvar när vi kör igång cirkulationen... :)

Eftersom en annan jobbar i påsk så kommer det säkert fler uppdateringar!

/ David

post-5173-14468933208721_thumb.jpg

post-5173-14468933208944_thumb.jpg

post-5173-14468933209175_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja Lasse, kom en låda idag. Blev bara en tub skum, men det löste sig iaf. Rören är nästan klara att limmas och sumpen är redan inkopplad till "refugiet". Ser lite konstigt ut med en skummare XL och en sump på 500l till ett 700l-kar :) Sen kommer vi få blanda mer vatten och fylla på allt eftersom. Tror vi har runt fem kubik nu färdigblandat.

Fick förresten en testlampa idag, keramisk MH.

/ David

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keramisk MH! Men den måste väl vara allt annat än blå den lampan? Keramiska MH lampor brukar väl ligga på 3-6500 K?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, det är nog rätt låga Kevin. Tanken var att testa tillväxt med den, enbart tillväxt inte färg eller annat. Men den har lite roliga linser med så vi kanske testar den över den djupa delen. Blir det kass så tar vi bort den. Men vi får testköra gratis så då är det bara att testa på! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har kikat runt lite nu och av vad jag kan få fram så ser spektrumen för keramiska lampor i princip helt platt ut. Men nästan lika mycket ljus av alla våglängder. Det är rätt ball, den kommer nog återge färger fantastiskt väl :-) Men då alla våglängder ser ut att ligga på samma nivå ungefär så kommer det nog bli ett relativt gult ljus.

Men det finns inget som säger att det inte kommer växa för det, för både blått och violett verkar vara representerade i de flesta lampor....

Men tror du lampan fungerar i er armatur? De verkar ju ha något annorlunda specar elektroniskt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...