Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

haha tyvärr hans det inte med. men jag har iaf köpt revsalt och en saltmätare i veckan så det närmar sig ;) Vilket salthalt är det som gäller för att mina bottenlevande djur ska trivas?

  • Svar 82
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Postat

nuså. idag har jag o ungarna varit o hämtat sand grus och sten som vi har lagt i akvariet. byggt en grotta och silikonat ihop stenarna pga rasrisk. fyllde bara nån cm med vatten med tanke på silikonet. det börjar närma sig. sen har jag ju inte fått alla grejjer från ebay heller.

Postat

Dom är 2.5 och 4. ALLT är spännande :) nått som inte va lika spännande va när Jason 2.5 satte sig ner i vattnet på stranden när vi plockade sten. Va bara att lasta in i bilen och hem o byta om.

Postat

Hej.

Nu har jag fyllt karet med hämtat havsvatten. Dock är det ytvatten och jag är inte säker på hur min saltmätare funkar om jag ska va ärlig.

Vattnet har inte kommit upp i temp än men just nu visar den 1.016 g/ml. Mig säger det ingenting.

Postat

Jag var ute och drog hummertinorna igår också. tyvärr ingen hummer i burarna. men fick upp 50 krabbor. alltid nått. Med hem fick 1 krabbetaska. 1 strandkrabba, 1 simkrabba 3 eremitkräfot och 1 sandskädda och nåra olika sorters sjöstjärnor följa. Fick även en trollhummer (första på 5 års hummerfiske) men spannen den låg i välte ut i en våg och kollegan råka trampa ihjäl den.... :(

Jaja resten av djuren har iaf legat i karet i 24 timmar nu och dom verkar trivas. krabbtaskan möblerar om som bara den och småkrabborna springer omkring. ereitkräforna är riktigt häftiga och rör sig väldigt mycket

karet håller ca 11 grader. ska se om jag kan ladda upp lite bilder sen.

ursäkta den röriga och osammanhängande texten. inte min starka sida att skriva men men. ville mest uppdatera er om nån nu e intresserad

Postat

Kul att se att du kommit igång! Trist att trollhummern gick hädan. Hoppas att kollegan är tillbörligen utskälld, för trollhummer är vackra djur. Nåja, du kanske fångar en till om fem år :)

Jag tycker att det är grymt kul att du uppdaterar din tråd.

Postat

Kul att de gillas.

Burkens mått är 125x50x50. och ledlamporna jag använt är 2st 48cm http://ww.ebay.com/itm/201042263635?_trksid=p2059210.m2749.l2649&var=500237337567&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT i rgb utförande. säkert någon som har invändningar mot valet av belysning men de funkar så länge. jag ville ju som sagt inte lägga några pengar på detta karet eftersom jag inte vet hur länge intresset kommer hålla i sig.

mvh Dennis

Postat

akvariet är 3 dagar gammalt. redan algblommning? Värdena har jag inte kollat så kan ej svara.

Till sommarn blir det att bygga en kylanläggning om jag väljer att ha igång det. Akvariet står i mitt garage och jag har inte rikigt koll på vilka tempraturer som blir varken sommar eller vinter.

Postat

Jag gissar på bakterieblomning i och med att du har biologisk belastning i forma av de nya djure . Dessa avger massa gott som bakterierna livnär sig på. Nu i början så är det obalans och olika bakteriestammar kommer och går tills det blir balans.

Om det ser ut som mjölkslingor i vattnet är det garanterat bakterieblomning.

Postat

Trevligt att se att det ökar på med folk som tar det kallt!

Några tankar:

Isolering: Är det svalt runt karet och mycket teknik kan isolering ge ett varmare kar. Är det varmt runt karet och kylbehov så kan isoleringen minska behovet av kylning. Eventuellt kan det alltså vara rätt att isolera på sommarn och fel på vintern.

Salthalt: Det kan vara lite lurigt att mäta specifik vikt eftersom den är temperaturberoende och mätarna som regel är tänkta att användas vid rumstemperatur. För att undvika misstag, kolla om mätaren är märkt vid någon temperatur och mät vatten som ligger där eller om det inte finns nån märkning mät vatten som fått anpassa sig till rumstemperatur. Det vi vill ha är en salthalt, inte en specifik vikt egentligen och för att vara säker när det gäller kalla akvarier är det bra att göra en koll så man inte hamnar fel. Har man kollat så vet man sen hur mycket man behöver kompensera.

Blomning: Jag tror mer på bakterier när det kommer så fort. Kolla så det inte ligger nåt dött nånstans i nåt hörn och mata inte eller väldigt lite tills det lugnat sig.

Postat

Tack för era svar. Kan vara så att simkrabban har blivit mat. Såg ett ben på botten när jag va ute imorse och kollade innan jobbet.

Som bygger skriver så har jag mätt vikten och mätaren är kalibrerad i 25grader och det är där jag har mätt. Tagit in akvarievatten och värmt upp genom att spola varmt vatten på utsidan av glasröret . Jag får göra en ordentlig koll i eftermiddag om det ligger nått dött i. Det luktade gamla skaldjur imorse så det kan vara fallet. Hur luktar era kalla kar?

Ang tekniken i karet är det bara pumpen som sätter fart på vattnet. Skummare. Är enbart luftdriven. Men tror jag får skaffa iaf en pump till. Tycker det är för lite rörelse på vattnet. Ett extern filter står på inköpslistan med.

Postat

Då har du ju bra koll på salthalten.

Få akvarier luktar viol, svag doft av tång eller jord hör till. Men luktar det gamla skaldjur, då är det absolut läge att inventera ordentligt.

Postat

Jag tycker att pH är viktigast att hålla koll på då det ger ett hum om bland annat hur mycket koldioxid du har i vattnet. Sen inverkar även halten av magnesium och kalcium och karbonater på pH-värdet.

Med tanke på algtillväxt kan det vara läge att kolla nitrat och fosfat också. Så i fallande ordning kan det vara bra att kolla följande ibland:

Salthalt (Kollas gärna vid varje vattenbyte)

pH (kollas ofta)

Ca och Mg. (Kollas bara om pH ligger fel)

KH (Kollas bara om pH ligger fel)

NO3 (Kollas om du har lust eller om du börjar få algproblem)

PO4 (Kollas om du har lust eller om du börjar få algproblem)

Kode ligger ju inte så långt bort, så när ditt kar har stabiliserats om 6-7 veckor kommer jag gärna på besök om du vill. Då kan jag ta med lite tester och med lite tur få se västkustens konung.

Postat

Lukten var förmodligen en taggig sjöstjärna som varit i slagsmål med nån av krabborna och blivit av med 2 armar. Tyckte sikten var bättre idag. inte lika vitt/grumligt vatten.

Du är mer än välkommen på besök om nån månad Slanten. Alltid kul med kritik och idéer från kunnigt folk. Vad de gäller det svarta guldet vet ja inte om ja vågar stoppa i nån än. Vill få en bra balans i karet först. Och hummersäsongen börjar gå mot sitt slut denna säsongen. iaf för mig.

Men jag tror att jag ska byta ut alla krabborna i karet efter nästa gång ja varit ute med båten. Ska nog bara ha 1 stor krabba istället. Det är ju lite mer action med småkrabborna, men inte lika häftiga djur. Eremitkräftorna får vara kvar. iaf 1-2 st. Dom är jag posetivt överraskad av. Och dom kan ju gömma sig i sitt hus från storkrabban om de skulla va så.

Tror ni man kan hitta "kubongar" vid denna tiden på året?

Postat

Bra att du hittade källan till problemet. Sånt kan i värsta fall knäcka hela akvariet. Får du nått skum i skummaren ännu?

Det är nog bra att låta bli hummern så länge. Bättre att äta upp de du fått. Man får ju fiska till sista april, men jag gissar att det är inte så mycket fart på hummern i det kalla vattnet. Har du testat att fiska de sista veckorna i april?

Eremitkräftor är riktigt kul krabater med karraktär.

Kubongar kanske inte sitter på klipporna längre som under sommaren, men de finns nog i vattenytan ändå. Tål att kollas.

Ska bli kul att komma ner och kika och snacka lite. Vi får bestämma mer framåt december.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...