Jump to content

Triton Lab Tester version 2


Lasse

Recommended Posts

Hej

I och med att Triton Lab nu kan testa 32 ämnen i våra saltvattensakvarium skapas en del nya förutsättningar för att få en kollektiv kunskap för att förbättra skötsel av våra akvarium. En sak som jag tror kommer bli av större betydelse framåt är tillsättning av olika spårämnen, att det är helt enkelt där som bromsen för att gå vidare ligger idag. Vi har nog kommit till vägs ände vad gäller fosfat och nitratspåret och det är dags för en ny nivå. Jag själv upplever detta problem just nu - mina koraller har sällan sett så här bra ut men några fiskarter och mina eremiter har haft bättre dagar. Jag hade iofs en hög kopparhalt men det är nog inte den som ställer till de akuta problemen utan troligtvis en överdosering av jod och kalium. När mina prover togs var et bra men eftersom resultatet dröjde en månad så han jag dosera än mer och de halter jag har nu vill jag troligtvis inte se. Dessutom tvivlar jag på att kopparen kommer från mitt kranvatten eftersom inget tyder på samma problem i mina andra akvarier utan ettdera har något fallit ner eller så har jag fått det via tillsatserna - men det skall vi inte diskutera här utan det gör vi i tråden om Lasses Percula.

Vad jag däremot vill med den här tråden är att vi publicerar en PDF på analyserna vi gjort så att alla de analyser som gjorts i Sverige och kommer att göras framåt kan utgöra en databas för att kunna tolka olika skeende. PDF kan laddas ner från Triton Labs sida och publiceras här tillsammans med en beskrivning av akvariets bedömda hälsotillstånd, reningsmetoder, RO eller inte, vilken metod som används för näringsbegränsning osv.

Jag kommer att börja med mitt eget exempel

MVH Lasse

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

HK december 14.pdfHänger på här eftersom jag tycker ideen med att samla ihop värden och statusar är intressant. Vi testar flera av våra akvarium hos Triton lab så jag börjar med ett så att det inte blir rörigt. Vi kallar akvariet HK :)

Volym tot: ca 4000L

Visningsdel: ca 2000L

Sump/refugium: ca 2000L

Skummare x 2(små), kalkreaktor, algodling i sump(omvänd belysningstid), Etanol eller KNO3 vid behov(riktvärde NO3=1-5), osmosvatten. Tidigare större vattenbyten ca varannan månad, nu inga vattenbyten sen september. Har varit igång runt 8 år, men systemet har byggts om och flyttats några ggr. Status på koraller bra på både SPS och LPS(inga superpastellfärger men bra tillväxt). Börjat tillsätta lite I, Mn, mm sen ett par månader tillbaka. Salt Red Sea Pro, tidigare Reef Crystal.

post-5173-14468935352811_thumb.jpg

/ David

post-5173-14468935352593_thumb.jpg

Edited by Sjöfartsmuseet Akvariet
Link to comment
Share on other sites

Sitter här och ska precis skicka in mitt test och har registrerat mig på triton-lab.de för att få ett ID-nummer som jag ska märka proverna med. Det jag har fått är ett "User-ID" bestående av fyra siffror. Är det numret jag ska märka proverna med? Borde ju vara det men samtidigt trodde jag varje prov skulle ha ett unikt nummer ifall man skickar in prov från flera akvarium. Vill ju inte göra fel nu...

Link to comment
Share on other sites

Sitter här och ska precis skicka in mitt test och har registrerat mig på triton-lab.de för att få ett ID-nummer som jag ska märka proverna med. Det jag har fått är ett "User-ID" bestående av fyra siffror. Är det numret jag ska märka proverna med? Borde ju vara det men samtidigt trodde jag varje prov skulle ha ett unikt nummer ifall man skickar in prov från flera akvarium. Vill ju inte göra fel nu...

Har du lagt in ett akvarium? Mina båda akvarium fick mitt samma siffror som mitt användarid följt av A och B för resp akvarium.

Link to comment
Share on other sites

Här ett korallakvarium till. Hoppas fler lägger ut sina värden så att man längre fram kan sammanställa och kanske se några trender.

Volym tot: ca 11000L

Sump: ca 500L

Odling: ca 800L

Refugium/sjöhästodling: 400L

Tråd om akvariet finns här:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?60649-Bidra-till-G%F6teborgs-st%F6rsta-korallrev

Skummare, kalkreaktor, väldigt litet algrefugium, sandfilter med kiselsand, osmosvatten.

Vattenbyte vid backspolning av sandfilter blir 300L/vecka, annars inga vattenbyten.

Salt: Rea Sea Pro och Reef Crystal

Små tillsatser av I, B, Mn och Mo manuellt.

Karet startades för 10 månader sedan.

Nitrat 0,00 enligt Triton samma datum som resten av testerna gjordes. Ingen kolkälla.

Status på koraller bra, väldigt bra tillväxt där ljuset är bäst. Inga synliga kiselalger i visningsdelen trots höga kiselvärden.

NKR december 14.pdf

/ David

Link to comment
Share on other sites

doc.pdf

Akvastabil - 275 liter, 3 år i drift, näringsbegränsning - Nopox, kranvatten, fyller på med kalkvatten (5 ml pulver/5 liter vatten) vid avdunstning av vatten, tillför 3 ml Grotech Magnesium Pro Instant/dag.

Status vid provtagning: Bra, inga problem - mjukkoraller växer som galningar, även mina enstaka LPS mår bra.

Link to comment
Share on other sites

FOWLR - ca 1050 liter, 6 år i drift, Använder RO/DI-vatten för ATO, kranvatten vid vattenbyte. Tillsätter kolkälla (Ättika), Balling. Använder skummare, aluminiumremover, UV-filter, ozon och aktivt kol.

Status vid provtagning: Bra, inga problem. (Oavsiktligt låg salthalt vid mättillfället)

Mätvärden:

post-2486-14468935443192_thumb.jpg

PDF:

2014-10-21-Triton-923A.pdf

Edited by petnym
Link to comment
Share on other sites

Revkub - ca 200 liter, 1 år i drift, Använder RO/DI-vatten för ATO och vattenbyte. Tillsätter kolkälla (Ättika), Balling samt jod. Använder skummare, aluminiumremover, järnbaserad remover och aktivt kol.

Status vid provtagning: Bra, inga problem. (Oavsiktligt låg salthalt och hög Ca vid mättillfället)

Mätvärden:

post-2486-14468935443511_thumb.png

PDF:

2014-12-18-Triton-923B.pdf

Edited by petnym
Link to comment
Share on other sites

Hej Petter !

Trevligt att se att du har så goda värden. En liten rekommendation härifrån skulle vara att om du lägger till dom tillsatser som saknas: 666,88 ml Mg ( Magnesium), 182,28 ml K (Potassium) och 54,34 ml Li ( Lithium), (inte allt på samma gång, läs doserings anvisningarna i ditt test svar). Då tror jag att ditt kar blir suveränt snyggt.

Link to comment
Share on other sites

125L, ca ett år i drift men då överfört från ett mindre akvarium. Skummare, aktivt kol, en tuss cheato i sumpen, tillskott av Ca och Mg med Microbe-Lift koncentrat. R/O (picobello) med silikatfilter och lite askorbinsyra för vattenbyte och ATO.

Har haft en del problem med alger av olika slag, vissa med bubblor så kanske dino och en mindre mängd cyano. Kopplade det främst till svajiga värden pga problem med doserpumpar för en tid sen men har även upplevt det som att tex eremiter och små räkor dör lite väl snabbt och oförklarligt även om jag har droppat in dem försiktigt. Skönt att äntligen få ett kvitto på hur värdena ser ut, bland annat verifiera att det är koppar som spökar. Nu gäller det "bara" att hitta orsakerna och åtgärda... Misstänker att det kan vara R/O som börjar bli gammal och dags att byta ut. Har även använt Red slime mot cyanon och vet inte exakt vad det innehåller... Kommer inte ihåg exakt när men det kan ha varit i början av Januari.

triton-lab.20150204.pdf

Mina egna mätvärden tagna samma dag:

No3: 25 (Salifert)

Po4: 0.31 (Hanna)

KH: 9.9 (Salifert)

Ca: 430 (Salifert)

Mg: 1140 (Salifert)

Till sitt försvar så började alla salifert bli något gamla och det är bara bottenskrapet kvar i flaskorna.

Det intressanta är att fem dagar innan så mätte jag No3: 5 och Po4: 0.02 vilket är samma resultat jag har fått konstant senaste åtta månaderna men jag flyttade på en sten efter den mätningen så det var nog mycket skit bundet i sanden som kom fram.

Ps. Borde det inte vara bättre att tanka upp csv-filen med resultatet? Måste vara betydligt lättare att sammanställa maskinläsbara värden än att bläddra genom massa pdf-er? Iofs verkar det inte gå att tanka upp csv-filen här, "ogiltig fil", men det borde gå att lösa.

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår inte hur mina värden ska kunna bidra med något och vad för slutsatser som ska komma fram. Om jag redovisar att jag hade lågt strontium, vadå, vem bryr sig? För mig var det väldigt bra att veta. Men nästa gång kommer jag inte ha lågt strontium, och jag kommer antagligen vara tvungen att byta salt framöver också.

Däremot skulle det vara intressant om vi gemensamt skickade in och testade typ 5 olika sorters salt och publicerade dem på SG.

Skickas från min iPhone via Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...