Jump to content

nano Strikts godisburk


Strikt

Recommended Posts

 

Det här projektet har varit igång sen 10 september 2016, exklusive en ettårig förstudie i ett pico där jag testade funktionaliteten. Mitt tredje salta akvarium. För ca ett år sen tappade jag intresse för mitt 270liters revakvarium, intresset har åkt lite berg och dalbana sen dess. Men jag ville inte lämna hobbyn helt...

 

 

 

 

 

I den första boken jag läste i ämnet, ”Korallrevsakvaristik för nybörjare”, stod det att det behöver inte vara vare sig krångligt eller dyrt att ha saltvattensakvarium. Fyra år, tiotusentals kronor och hundra bedrövelser senare känns de orden lite som ett hån. Men det har väckt en undran hos mig om det finns någon sanning i det, om det k a n vara enkelt och relativt billigt. Jag har också haft flera kompisar som hälsat på och fascinerats av mitt akvarium så pass att de velat testa på själva och ha tips på ett bra nybörjarkit. Ang vad man ska börja med finns det ju lika många råd som akvarister men där någonstans väcktes min tanken på att sätta upp ett litet akvarium som kräver ganska små investeringar och lite skötsel. Ledord: Vackert, enkelt och tyst. 

 

 

Förhoppningsvis kan det också fungera som inspiration för andra att våga testa på saltvattensakvarium eller om man inte vill lägga mycket tid och pengar på hobbyn.

 

 

 

 

 

Min idé var alltså att starta ett tekniskt minimalistiskt akvarium med minimal skötsel och maximal tålighet som ändå blir ett riktigt revakvarium med mycket färg. Valet på djur föll därför på mjukkoraller, ricordeor och knappar som generellt sett är flexibla och tåliga. Viktigast är att de inte bygger skelett, vilket ställer högre krav på stabila vattenvärden, starkt ljus och rejäl cirkulation. En Scolymia och Psammacora har slunkit ned som undantag. Den biologiska belastningen är tänkt att vara låg, så endast några enstaka fiskar är planerade. Det krävs givetvis lite städpersonal,  jag har valt att ha en sandvändande sjöstjärna, snäckor och en sandvändande goby (som följde med från förra baljan). Hittade också min Spikefin goby när jag la ner mitt gamla, så den fick också följa med till nanot. Sen har jag en pompomkrabba, min favorit. Planerar också att ha en C. Argi i babystorlek, har haft en tidigare men som nyligen blev skrämd av mina eldräkor och hoppade ur efter att ha funkat bra i flera månader. Har sålt eldräkorna och införskaffat ett täcknät nu. 

 

 

 

 

 

Jag tittade runt på små akvarium och inspirerades till att plocka ihop en egen setup med mått som tilltalar mig.

 

 

 

 

 

Jag beställde ett 40 liters optiwhiteakvarium med måtten L40 x B50 x H20 cm med en integrerad sump från Diamantaquarien. I sumpen döljs doppvärmare och filtrering i form av en svamp och en strumpa med aktivt kol. Cirkulationen i akvariet består endast av en liten Eheim Kompakt 600 returpump. Skulle det krävas finns även utrymme för en nanoskummare, Tunze 9001. Det har dock hittills funkat bra att köra skummarlöst och göra regelbundna vattenbyten, 8 liter varannan vecka. Har också en smart ATO från Autoaqua med en rejäl behållare för osmosvatten i skåpet som bara fylls på var tredje vecka. 

 

 

Förutom att dölja tekniken var möjligheten till ytavrinning en avgörande anledning till att jag valde att ha en sump, så att den oljiga filmen som bildas inte hamnar över visningsdelen. Slutligen valde jag att köpa en Ai Prime LED-belysning som jag är mycket nöjd med.

 

 

 

 

 

Med denna setup är skötseln jag behöver göra: Mata, skrapa rutor, byta vatten varannan vecka då jag även kollar saliniteten. That’s it. I teorin i alla fall ;)

 

 

 

 

 

Möbeln har jag snickrat ihop själv. Den är ganska låg för att man främst ska kunna titta ovanifrån, men sitter man bredvid med en wirre ser man bra från sidan också. Ett tag i alla fall :)

 

 

Elen döljs bakom en lucka, på hyllan framför har jag algskrapa och mat mm. Under finns den stora osmosbehållaren.

 

 

 

 

 

På bilderna är korallerna hopdragna efter flytten från källaren där det stått tills idag. Uppdaterar med fler bilder när de acklimatiserat sig...

 

 

IMG_0010.jpg

IMG_0011.jpg

IMG_0012.jpg

IMG_0013.jpg

IMG_0014.jpg

IMG_0015.jpg

IMG_0016.jpg

IMG_0018.jpg

IMG_0019.jpg

IMG_0020.jpg

IMG_8789.jpeg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

57 minuter sedan, m0jjen sa:
Vad är det tillverkat av och vart är det köpt?


Det är köpt på Simply aquaria och är ett semi-diy, man får ett kit med delar som man anpassar till sin egen burk. Nätet är av transparent nylon, som fiskelina, hörnen är av plast och sidorna är en aluminiumprofil.

Edited by Strikt
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Frågan är om du kommer kunna hålla dig från mer lps i det där ?
Blir ett styrkeprov  Jag har en sorts knappar som är väldigt snygg. Sparar en fragg åt dig sen. Starkt lila med orange och blå inslag. 

Hehe, ja vi får se. Kommer nog skaffa någon mer scolymia i alla fall. Låter grymt med fragg, det är jag helt klart intresserad av!
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Igår fick min butik äntligen hem en liten Argi. Fiskbeståndet är därmed fullt, förutom de två ni ser på bilderna finns också en spikefin goby, akvariets motsvarighet till Mollgan.

Det ser lite overkligt ut på bilderna i blåljus. Det gör det i verkligheten också. 

P1320776.jpg

P1320779.jpg

P1320787.jpg

P1320793.jpg

P1320811.jpg

P1320819.jpg

P1320831.jpg

P1320837.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Gillar den lilla pompom-krabban. Hur ofta ser du den?

Ja det är en liten favorit. Just detta exemplar bor ju i ett litet kar med relativt små fiskar så den kan ibland vara på utflykt från stenarna på dagen och alltid i belysningens månljusfas. I mitt förra stora akvarium hade jag ett exemplar som bara var ute i månljus.
Link to comment
Share on other sites

Mycket snyggt bygge! 
Hur funkar det med en C. Argi i ett så litet kar? Låter den korallerna vara ifred?

Tackar!
Det funkar faktiskt bra med argin. Den är relativt liten och proportionerna på akvariet och scapen ger den simyta och gömställen. Jag har en fungia som möjligen är lite störd av noppande men i övrigt lämnar den allt i fred.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...