Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Hej,

 

Har nyligen startat ett saltvattenskar på 240l. Just nu är karet fyllt med saltvatten, död sten och död sand. Belysningen, strömpumparna, skummare och värmare är igång. Jag har hällt i startbakterier (Microbe-Lift Special Blend), är inne på dag 14 med detta. Är nästa steg att inhandla några levande stenar för att få in alla mikroorganismer? Eller finns det på burk likt bakterierna? Är väl mest skeptisk till levande sten eftersom man inte vet vad man får in i karet. Sen undrar jag ifall det kommer att ta en längre tid för bakterierna att kolonisera, behöver man inte mata dessa på något vis, mitt kar ser väldigt livlöst ut nämligen. 

 

Förslag på nästa steg? Någon som kan sälja levande sten kring Örebro?

 

Postat

Nackdelen med levande sten är som sagt att du inte har koll på vad du får in. Fördelen är att det kommer gå mycket fortare att etablera en bra biologi på alla dina stenar mm (dvs hur fort karet ”mognar”.

Om du inte gör det så kommer du så småningom få in organismer, alger mm genom fiskars avföring, saker som åker snålskjuts på snäckors skal samt genom koraller. Det kommer bara ta längre tid och du har lite bättre möjlighet att kontrollera vad du får in.

 

Vad man ska och inte ska göra tvistas det om så jag vågar inte ge någon direkt rekommendation.

  • Tack 1
Postat (ändrat)

Låter som du har känsla men copy paste'ar något jag skrev till en annan för några år sedan ändå :)

Gällande bakteirer, kan jag starkt rekommendera denna: https://www.foretagsakvarium.se/webbutik/tillsatser/brightwell/brightwell-microbacter-7.html
Har kört denna senaste två uppstarten med väldigt "rena" uppstart utan några problem. Känns so men bra balanserad metod för uppstart av kar.


====================

Vi har idag betydligt bättre koll än för 15 år sedan och i mina ögon har vi passerat gränsen där det inte längre är värt risken/kostnaden att köra med levande sten vs död sten.

Förr om man körde med död sten tog det flera år för karen att mogna helt, men idag med baktierproukterna som finns på markanden kan man få igång ett stabilt kar på mycket kortare tid. När ett kar mognar helt går att diskutera, det kan fortfarande argumenteras att det tar år, men i detta fallet menar jag att slippa barnsjukdommarna karen ofta har när de är nystartade.

Kostnaden/påverkan på naturen är också en faktor här, förr i tiden kunde man köpa riktig levande sten från bali/indonesien för under 100kr kilot, idag får du räkna md det tredubbla.

begagnat är alltid ett alternativ, men skulle starkt avråda att köpa levande sten av någon där du inte sett att de har ett friskt akvarium. Många lägger ner när systemen krashar och då tar du över problemen de hade som tvingade dom att lägga ner. Du har dessutom ingen aning vad som medicinerats i karen och kan ha problem i år innan all koppar eller annat läkt ut helt ur stenen om det inte skötts ordentlgit.

Död sten
+ Ingen risk för att få in något oönskat
+ Billigare
+ Enklare att bygga scape då du kan cementa ihop allt bra innan du har i vatten
+ bättre för miljön

- Något långsamre upstart (mycket långsammare om du inte har i bakterier)

- fula fasen i början är ofta värre än med levande sten

- Inget "roligt" som råkar följa med

 

Levande sten 
+ Snabb uppstart
+ Kan få med roliga koraller/krabbor/kryp

+ bredare microfauna

- dyrt

- risk för onöskade djur i karet

- svårare att bygga scape (då det behöver hållas blött)

- okänd 

- kan ha dött under transport, och du har en fosfatbomb när du startar igång

Ändrat av Reuben
  • Tack 1
Postat
14 hours ago, Iridiumz85 said:

Är väl mest skeptisk till levande sten eftersom man inte vet vad man får in i karet.

Största risken är nog Aiptasia (glasrosor), men iaf små exemplar av dessa äts upp av t ex pepparmintsräkor.

 

Vill man vara (nästan) helt säker på att inte få in fripassagerare bör man man även undvika att butiksvattnet följer med nyinköpta fiskar, fraggar och andra djur

 

Quote

Sen undrar jag ifall det kommer att ta en längre tid för bakterierna att kolonisera, behöver man inte mata dessa på något vis, mitt kar ser väldigt livlöst ut nämligen.

Ja utan näringsämnen kommer bakterierna att dö ut. Samtidigt kan du få oönskad algväxt (trådalger) i karet om du tillför näring och samtidigt har ljuset tänt utan några algätande djur i. Jag har dock aldrig startat något kar utan levande sten, så andra vet nog mer om hur man går tillväga med startbakterier.

  • Tack 1
Postat
1 hour ago, Christian J said:

Samtidigt kan du få oönskad algväxt (trådalger) i karet om du tillför näring och samtidigt har ljuset tänt utan några algätande djur i.

Startar man sterilt finns det förstås inga trådalger som kan växa i början...

Postat

På samma gång finns det en del mer utmaningar med att starta med död sten. För samtidigt som det kanske inte finns några trådalger eller liknande i början så innebär inte det att inget kommer dyka upp och växa. Akvarievärlden är en kall och orättvis plats när det gäller sådant 🙂 

 

Ett problem med att starta med en stor och helt icke ockuperad yta i hela akvariets inredning är att det är en lottdragning. Så fort du får något som kan börja växa så kommer det växa ohämmat då det inte finns någon konkurrens om ytan. Har du tur så växer något du vill ha... Har du otur har du en stor cyanohärd, dinos eller något annat istället. Ett problem som verkar plåga många som kanske startar med levande sten men död sand och sedan upplevs sanden som otroligt problematiskt.(sand är dock ganska komplext så det finns mer saker som kan krångla där)

 

Fördelen med att starta med sten som är ingången är att ytan är populerad redan av alger, fastväxande djur och en microflora, en mångfald... Förutsatt att stenen är frisk då, vilket är ett problem i sig att lösa. Det är oftast en tärningsrullning med. Ingen går säker.

 

Starta med dött ger möjligheten till en illusion om kontroll(ingen har kontroll i saltvattensakvariet, det är alltid Jurassic Park) men för att behålla den kontrollen krävs det en bra plan och disciplin att följa den planen. För går det fel kan det gå ganska mycket fel.

 

Nu beror det ju även på vad man vill ha för akvarium. Ofta förespråkas kontrollen och död sten om målet är ett SPS inriktat akvarium. Där korallerna är målet. Mina burkar har som främst mål att vara en mångfacetterad miljö bara, med ganska liten möjlighet att själv säga till vad som ska växa i den. Så min metod är mer att kasta i massa saker och se vad som tar sig, än att skapa en miljö optimerad för specifika arter man önskar hålla. Ingen av inriktningarna är fel, men det är viktigt att veta vad man vill uppnå med akvariet för att kunna sköta och styra det. En klar plan.

 

Det gör det lättare att väga vilka råd man ska följa 🙂 

  • Gilla 2
  • Tack 1
Postat

Mitt intryck är att butiker tjänar mindre på att sälja levande sten, vilket kanske kan vara bra att ha i åtanke om man frågar dem om råd. När jag startade mitt nuvarande kar verkade de flesta påfallande oentusiastiska. En handlare var däremot ivrig att sälja dyra stenar av plast med påmålade kalkalger, tanken var väl att akvaristerna sedan skulle köpa designerfraggar för 10 000kr styck och limma fast på plaststenarna. 🙄

  • Haha 1
Postat (ändrat)

Beställde några kilo LS från Triton som en "livsinjektion". Tänker att man kan strö i lite fiskmat då och då, och låta allt bara stå några veckor innan någon mer avancerad livsform gör entré.

 

Planen är att övervaka ammoniak, nitrit och nitrat. Se till att nitratet håller sig hyffsat lågt (ideér på ppm nu innan fisk?). Lamporna tänker jag ha på typ 5%, skimmer ska stängas av likaså. En sista check efter några parametrar: ph, alkalinitet och så i med två mindre fiskar som start.

 

Hur låter detta?

Ska jag kanske även köpa en påse levande sand eller "smittar" stenen av sig?

 

 

   

Ändrat av Iridiumz85
Postat
44 minutes ago, Iridiumz85 said:

Beställde några kilo LS från Triton som en "livsinjektion". Tänker att man kan strö i lite fiskmat då och då, och låta allt bara stå några veckor innan någon mer avancerad livsform gör entré.  

Jag tror inte att du behöver mata, stenen i sig innehåller en hel del organiskt material som bakterierna i den kan leva på.

 

Quote

Planen är att övervaka ammoniak, nitrit och nitrat. Se till att nitratet håller sig hyffsat lågt (ideér på ppm nu innan fisk?). Lamporna tänker jag ha på typ 5%, skimmer ska stängas av likaså. En sista check efter några parametrar: ph, alkalinitet och så i med två mindre fiskar som start.

Du bör absolut ha igång skummaren så fort stenen kommit i.

 

Nitrit är inte så giftigt för saltvattensdjur, däremot gör det att nitrattester visar alldeles för höga värden, så det är ingen idé att mäta nitrat så länge det finns mätbar nitrit. Fosfat kan vara bra att mäta, beroende på hur inkörd stenen är kan det finnas höga nivåer som leder till algexplosion. Alkalinitet och pH borde vara OK från början.

 

Jag skulle börja med tåliga algätande djur efter ett par veckor, t ex eremiter eller trådalgätande fisk.

 

Kan inte svara på om levande sand gör någon skillnad (jag märkte det inte när jag provade).

 

 

 

  • Tack 1

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...