Gå till innehåll

Lasses Red Sea Max


Lasse

Rekommenderade inlägg

Då var det dags för en uppdatering igen. Nu har karet varit igång ca 6 veckor och det har gått över förväntan.

Tyvärr så har mina gula watchmen goby av någon anledning dött, däremot har mina Stonogobius nematodes utvecklat sig bra. Några av sniglarna har jag inte sett men fyra har jag uppsikt över. Jag har gjort några korallinköp den senaste tiden - några euphylior och några skivanemoner samt några som jag hoppas utvecklar sig till väldigt bra richordea yuma. Det hände en liten olycka när en Hydnopora som jag fått av Capote verkligen visade vad den gick för. Först upptäcte jag en spindelväv på min nya - stora euphyllia. Ett fragment av hydnoporan hade också den "väv". Jag flyttade hydnoporan och gjorde euphyllian ren. Några timmar hittade jag samma väv från samma hydnopora men mot en annan euphyllia. Förstog då att Capotes varningar när jag fick den var mer än sanna. Nåväl Hynoporan är placerad säkert nu och euphylliorna rengjorda.

Skickar med några bilder

post-2331-1446891402192_thumb.jpg

Helbild

post-2331-14468914022359_thumb.jpg

Uppe vid ytan och en stjärnpolyp/gorgonia

post-2331-14468914022805_thumb.jpg

Skivanemon och troligtvis en yuma

MVH Lasse

post-2331-14468914022123_thumb.jpg

post-2331-14468914022574_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 430
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jag tror att skivanemonerna är Rhodactis sp.

Och den femte bilden med skivisar på ser också ut att vara Rhodactis fast dom på denna bilden är nog Rhodactis Viridis. Googla å kika. Jag tyckte de fanns likheter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser jättefint ut Lasse, ser ingen gorgonia dock? Goniopora kanske? Men ser inte riktigt ut som det heller?

Synd med okinawe gobysarna, dom e så mysiga annars.

Jag skrev stjärnpolyp/gorgonia efter den disk. som var i denna tråd https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=11020&page=21 när jag visade denna korall första gången.

Det var min gula watchman gobier som stryket med. Jag tror de har fått stryk för de fungerade bra till en början och åt men sedan har de dött en efter en. Okinawerna lever och mår bra.

De jag hoppades kunna vara Ricordea yuma har inte riktigt anpassats till mitt akvarium än - om någon vecka kan jag nog ta bättre bilder. Den första tycker jag inte är tillräckligt "hairy" för att vara en Rhodactis men den är heller inte anpassad ännu.

Appropå slänga in någon acropora än så får det nog vänta. Jag har fortfarande en kraftig algtillväxt på rutorna - rengöring varje dag - och det tyder på lite höga näringsnivåer. Nu finns något planerat inköp till som jag skall göra, sedan får det mogna en tid och till hösten får vi se.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ser fint ut Lasse

hur går det med pistol räkan + gobyn? har de flyttat och är de fortfarande sambo?

~Henrik

Tack

Jo då de flyttar fram och tillbaka. Räkan gillar att gör ny utgångar lite här och var och Gobyn tittar ut och vaktar. Eftersom de gula watchman gobyn jag skaffade har ett liknande beteende (ihop med en räka) misstänker jag att det kan vara slagsmål där den etablerade goby vunnit. (minst tre har dött för mig, den fjärde har jag inte sett på några dagar men jag har en bra rengöringshjord).

Till något helt annat. Då jag med min tillbehörssats fick lite tester så gjorde jag en nitrit och en nitrat-test efter 6 dagar (efter 4 dagar med matning). Nitritvärdet låg då på ca 0,05 och nitratvärdet på 20 - 25 ppm. Nitritvärdet helt logiskt men finns ingen biologisk förklaring till varför nitraten låg så högt. Idag gjorde jag en ny mätning. Nitrit som väntat 0 och nitraten var 5 ppm. Då har jag alltså matat i mer än 5 veckor - ingen skumning - sk nitratfabriker i filtret, ett vattenbyte på ca 25 % för en vecka sedan och har inte haft någon tillsättning av organisk kol. Finns ingen biologisk förklaring till att något av värdena på nitrat skall vara rätt. Jag kan inte ha haft den nitratproduktionen på 6 dagar innan och absolut ingen utbyggd denitrifikation efter endast 6 veckor utan någon tillsättning av organiskt kol. Nu fick jag denna test med i köpet - men jag skulle aldrig lägga några pengar på nitrattester i saltvatten. Märket är red sea men jag tror inte det skiljer från andra - metodiken är den samma.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse, hur mycket matar du nu (gärna lekmannamått, typ tsk)?

Du kan förresten inte ha haft något "die-off" i den levande stenen, som kan ha bidragit till de uppmätta vattenvärden?

Hur sker näringsexporten förresten?

Vad jag märkt med mitt nitrattest är att det verkar nästan alltid visa mycket högre värde strax efter matningen än om jag mäter innan jag matar..

Man kan ju i alla fall konstatera att utvecklingen i detta kar går med riktiga stormsteg, aquascaping ser så hårigt, mjukt och mysigt ut! :) - man kan dock nästan ana att snart ligger ett par SPS:er och skvalpar. Räcker ljuset och flödet för säg någon Acropora må tro?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen näringsexport för närvarande - tanken är att bygga in näringen i ökad tillväxt. Därav alla "skit" koraller - pester och annat:ler: . Jag har lite för lite sniglar - de ger tusan i glaset så jag får skrapa från grönalger varannan dag - iofs så kommer avskrapet vara tillgängligt för filtrerare - typ borstmaskar - så någon nytta får det i alla fall. Jag kommer nog - kanske - lugna ner mig lite i införskaffandet ett tag men det är några typer av stjärnpolyper och lite annat som finns på önskelistan. Jag har bestämt mig för 20 - 25 % vattenbyten varannan vecka men jag kommer att titta på hur karet utvecklas. Matning ca 1/2 ruta av de förpackade cyclopsen och "lite" artemia. Skall dock försöka få ett sjunkande högproteinfoder också plus "mal"tabletter för eremiter och annat.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aha, jag trodde jag missade något inläg tidigare om hur du ordnat med exporten.

Vad har du Lasse för bioindikatorer som talar om för dig hur det går för karet, om oorganiken är för hög respektive för låg? Jag är fiskar alltså efter tips på vad man själv bör vara observant på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just jag, glömde ljuset: tillverkarens uppgifter är ju tillverkarens uppgifter, det räcker nog för vissa montiporer, men lite mer ljuskrävande koraller? Det är det som för närvarande hindrar mig från att köpa en RSM.... fast jag är mycket osäker där, RSM i övrigt har typ 9 fördelar av 10 möjliga annars (förutom det här med ljuset). Fast jag såg på nanocustoms.com tror jag att det finns en MH för inbyggnad där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gillar ditt akvarium lasse! Det är verkligen vackert att titta på. Jag hoppas bara att jag själv kommer hälften så långt någon gång med saltvatten. Fått hem glas nu så blir limmning till veckan.

Keep up the good work!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gillar ditt akvarium lasse! Det är verkligen vackert att titta på. Jag hoppas bara att jag själv kommer hälften så långt någon gång med saltvatten. Fått hem glas nu så blir limmning till veckan.

Keep up the good work!

Tack - ja, jag vill försöka att visa att det går att få ett hjälpligt bra saltvattensakvarium även i de mindre storlekarna.

Idag var jag och hämta några fiskar jag sett snett på under ett års tid. Sist han jag inte med men nu blev det av. Det är en skönhet vid namn Serranocirrhitus latus och är en djuplevande anthias-släkting som inte lever i stora stim (vad man vet idag) och inte blir så stor (max 13 cm). De examplar jag fick tag i är ganska små och innan de växer ur akvariet hinner det nog ske ett och annat. Jag "blev" även med 4 Chromis för att använda "det är ingen fara tricket" dvs man har några fiskar som rör sig i fritt vatten så att de "blyga" vågar sig ut med mottot - där är det fisk - då är det ingen fara. 10 turbo fick komma med hem också - några av dem skall väl gilla rutorna.

Javisst - bilder ja - håll till godo

MVH Lasse

post-2331-14468914029076_thumb.jpg

post-2331-14468914029383_thumb.jpg

post-2331-14468914029623_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vikten av ett helt gäng rengörare har jag blivit varse de sista dagarna. Det är ett ställe på ca 1 kvadratcentimeter i karet som börjat få trådalger och på det stället vågar sig ingen betare att försöka äta. Det är nämligen på skalet till en av eremiterna - typ "ögona på skaft". En rolig iaktagelse. Har skaffat ytterligare turbo men behöver troligvis ändå fler. Har några ställen där det är för svårt att komma åt som det finns någon typ av alger jag inte vill ha. Skall försöka återkomma med bilder senare i veckan.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...