Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-10-21 i alla kategorier

  1. Nu får Havets Hus i Lysekil bygga ut. Det tar väl några år innan vi får se resultatet, men det ska bli spännande att se hur det blir. http://www.bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/havets-hus-får-byggas-ut-för-23-miljoner-1.3886494
    2 poäng
  2. Nu finns det en ny funktion där man kan lägga in var man bor. Ett väldigt praktiskt hjälpmedel för att hitta andra saltisar i sin närhet. Här går det även att hitta våra annonsörer. Medlemskartan hittar du under Om SG eller via denna länk -->. En liten manual håller på att sättas ihop och kommer att finnas under Artiklar -> Guider -> Forumguider när den är klar. Länk --> Man måste vara registrerad på SG för att kunna se Medlemskartan.
    2 poäng
  3. KORALLTRÄFF PÅ SJÖFARTSMUSEET AKVARIET Välkomna till höstens korallträff på Sjöfartsmuseet Akvariet 26 november. Vi bjuder på föredrag, korallquiz, fika och en tur bakom kulisserna. Det finns även tid till korallbyte efter föredragen. I samarbete med Föreningen Saltvattensguiden.se Program i Hörsalen 12:00 – 15:15 JONAS MELANDER MITT VÄSTKUSTAKVARIUM Kallvattensakvarier ställer lite andra krav än vad de tropiska kusinerna gör. Det är en härlig utmaning att få en svensk biotop att fungera i sitt hem. Detta föredrag kommer att handla om Jonas tidigare och nuvarande kallvattensakvarium, där det bland annat bor trollhummer, tejstefisk och tångsnärta. Jonas är en kallvattensentusiast som gärna stoppar ner bägge armarna ner till armhål- orna i sitt inhemska akvarium. Till vardags jobbar Jonas som rörkonstruktör på en konsultfirma. JONAS ROMAN ALKANITET OCH KH - TEORI OCH MÄTMETODER kH är en av de parametrar vars stabilitet är särskilt viktig för koraller. Med inspiration från diskussioner kring automatisk mätning av kar-bonathårdhet har Jonas laborerat med olika metoder för att mäta kH. Här får vi en kort presentation av resultaten samt en förklaring till begreppet kH. Jonas jobbar som kirurg. En stor del av sin fritid ägnar han åt att experimentera med sitt välskötta korallrevsakvarium samt förkovra sig inom marin kemi och biologi. Jonas akvarium var månadens akvarium i Advanced Aquarist juni 2015. FIKAPAUS med kaffe, te & macka. I sam- arbete med Föreningen Saltvattensguiden.se Under pausen kan man även ta en tur i vår utställning Bläckfisken – Havsmonster och superhjälte. DAVID SÄLLSTRÖM AKVARIETS STÖRSTA KORALLREVSAKVARIUM Våren 2014 städades ett av Akvariets stora gamla akvarier ur för att starta upp ett nytt och större korallrevsakvarium. Vi tar hjälp av bilder för att följa akvariets utveckling sedan dess och får en genomgång i hur man kan sköta om ett saltvattensakvarium på över 10 000 liter. David jobbar som marinbiolog på Sjöfarts- museet Akvariet. KORALLQUIZ! Vem blir 2016 års korallquiz-mästare? Vi testar våra kunskaper om marina djurgrupper och andra spännande fenomen i havet. I AKVARIET 15:15 – 16:15 KORALLBYTE, MINGEL & BAKOM KULISSERNA I AKVARIET Byt koraller, titta in bakom kulisserna, ta en tur i utställningen och mingla med akvarister och föredragshållare. Akvariets personal finns på plats för att visa er runt och svara på frågor. Plats till föredragen måste förbokas på 031-3683550 under museets öppettider. Korallbyte, mingel och bakom kulisserna behöver inte bokas. ENTRÉ: Årsbiljett 40 kr. Fri entré för dig som är under 25 år. FÖR MER INFORMATION: david.sallstrom@kultur.goteborg.se Korallträff 26 nov 2016, Sjöfartsmuseet Akvariet.pdf
    1 poäng
  4. 1 poäng
  5. Bra jobbat och inlaggd var jag vist redan
    1 poäng
  6. Nej nej. Det kostar mig ca 1000 kr i halvåret.
    1 poäng
  7. Det går bra. Siporax för ökad biomassa. Vilket jag inte ser något fel i. Finns de som hävdar att detta bidrar till nitrathöjning. Vilket det gärna får göra för mig, har alltid omätbar nitrat ändå, och lite nitrat kan vara bra för att hålla nere fosfaten. Zeofiltret funkar fint, har det främst oxå för biomassa just nu då jag har gått över till AF.
    1 poäng
  8. About sealing double glass: Silicone and anything else you can buy in wet form lets through water vapor. I tried to buy this: Orgavyl butyl sealant It seems to keep out water vapor well. I have tested it on a glass jar outside for more than a year. The glass jar has silica desiccant in it and a hygrometer. The moisture level inside is still 10%. I also tried MS polymer in wet form on another jar. But that went up to 35% quickly and then 50% after a few months. The same bad result with wet butyl paste from Biltema.
    1 poäng
  9. 1 poäng
  10. Framåt marsch i gåstakt. Sumprummet har nu fått klinkers och fog på golvet, bänken till sumpen och fraggkaret är färdigbyggd, kakel på väggen ovanför är satt, rörmokaren har dragit fram en ledning till osmosen och satt dit en kulventil. Nu ska jag bara få upp vägguttagen på rätt ställen och lyfta karen på plats. Funderar på en fråga och behöver lite input. Tanken har varit att mata kalkreaktorn med en grotech sp4800 eller nåt liknande, men tror ni inte det skulle funka att sätta ett "T-rör" på returen med en förminskning på för att mata fram vatten till reaktorn? Pumpen är överdimensionerad för att klara tryckhöjden, och eftersom den jobbar mot en del tryck så borde det inte vara nåt problem att styra in lagom med vatten i reaktorn (eller?). Strypa flödet kan man väl göra efter reaktorn?
    1 poäng
  11. Glasborr finns nu tillgängligt och fraggkaret borras i helgen. Stort tack till Sjöfartsmuseet! Hoppas allt går enligt plan. När jag var förbi och hämtade borren så fick jag även frågan om jag skulle vilja hålla ett föredrag om mitt kar på en framtida träff. Jag sa nej, men börjar nu vackla lite i mitt beslut. Dels hade det varit en bra träning att prata inför folk (en av mina största skräckscenarion) men även en kul grej. Känns inspirerande att jag ens har fått frågan för det trodde jag aldrig. Nu tycker jag väl kanske inte själv att karet är något speciellt att prata om på en sån stor träff som detta är. Men jag kanske har fel? Man blir ju lätt hemmablind. Målen för akvariet i framtiden är iaf på det klara. Mål 1. Bli ett av det snyggaste i Sverige. Mål 2. Bli ett av det snyggaste i norden. Mål 3. Bli ett av det snyggaste i världen. Hur långt jag faktiskt kommer att nå, ja det får framtiden utvisa. Vad jag då menar med snyggast är följande. Revet skall vara väl bevuxet med stora kolonier. Kolonierna skall ha bra färger (inget krav att de skall vara zeovitfärger etc) utan välfärgade exemplar. Revet skall ha en levande känsla med ett bra djup, inte en platt korallvägg. Olika typer av koraller. SPS i olika former, LPS oxå. Här måste jag hitta en mellanväg mellan kejsare och lps. Musslor måste adderas. hög diversitet bland smådjur, räkor, sniglar eremiter, sjöborrar osv. Och jag tror inte vägen hit nås med hjälp av pengar. Utan jag tror man kan nå hit med ganska basic saker. Dock läg jag behöva skaffa mig en redig kalkreaktor på lång sikt då ballingen börjar dra mkt nu, 670 ml om dagen och lökar varje vecka.
    1 poäng
  12. Insikten hur luftens koldioxidinnehåll påverkar våra saltvattensakvarier fick mig att för rätt så många år sedan förstå betydelsen av de koldioxidutsläpp som kommer från fossila bränslen har på pH:t i haven. Det var i samband med att fossilindustrin började lyckas med att skjuta växthusteorin från att ha fokus på deras koldioxidutsläpp till att fokusera på metan och andra naturliga källor. För mig handlar koldioxidutsläppen i första hand om det långsiktiga pH:t i världshaven. Från början så användes detta av motståndarna mot växthusteorin som ett bevis på att koldioxidhalten aldrig skulle vara ett problem. Haven skulle kunna ta upp enorma mängder. Att de då sågade av grenen de satt på - det tänkte de inte på. MVH Lasse
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...