Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2019-02-02 i alla kategorier

  1. Dags för bilder. Tog lite panoramabilder med mobilen :)
    3 poäng
  2. Det där med att levande sten ska bryta ned nitrat kan kanske stämma i vissa fall men det saknas egentligen evidens för det. Det är helt enkelt en gammal idé från 80-talet som satt sig som sanning. En av de få försök som har gjorts att hitta denitrifierade bakterier i levande sten gav att deras påstådda förträffliga denitrifierande förmåga nog är en myt: https://link.springer.com/article/10.1007/s13131-017-1092-1 Men visst kan det finnas andra varianter, vissa akvarier är ju lite egensinniga. En bättre beskrivning är att det handlar om att bygga upp balanserat ekosystemet så att algerna (som verkligen konsumerar nitrat) växer till och konsumeras av allt från smådjur till större betare. Där kan levande sten ha en nyckelroll för att ympa in livet i karet. Jag delar synen att följande ska prioriteras: - belysning (Med dagens tillgång på LED är själva ljusstyrkan inget längre ett problem, det är mest en estetisk fråga vilken lampa man väljer.) - streampumpar (Fantastisk utveckling på området. Köp något som ger vågor!) - levande sten (i alla fall några behövs för att ympa in liv i död sten. Att få död sten levande tar tid). - skummare (Viktig inte minst för gasutbytet. Sen gillar jag låda doser av ozon för att öka vattenkvaliteten, kol funkar också) - tillförsel av kalcium, magnesium och alkalinitet (Gärna automatiserat om man inte är en extrem rutinmänniska som aldrig åker bort) - Automatisk vattenpåfyllning (Återigen ett krav om man inte är en extrem rutinmänniska som aldrig åker bort)
    3 poäng
  3. Rensat på begynnande red turf efter 48 h.... Tack för tipset @Colan
    2 poäng
  4. Det den översatta termen av "canon", som då tillsammans med kanon betyder ungefär "antagen regel". Så en alternativ start på inlägget kan vara: Inom saltvattenshobbyn är det antaget att levande sten bryter ner nitrat. Kanon är alltså ingen person ? Intressant ämne! Jag har varit skeptisk men inte helt avvisat teorin. Edit. Jag vågar inte säga att mitt språkbruk är i närheten av Claes. Men min tolkning visar förhoppningsvis iaf vad som skulle sägas iaf.
    1 poäng
  5. Det låter bättre och bättre det här! Tror jag fick nån rebattkupoänbg via emailen också. Mina hemmapulade 4 X 50 kr 10 W LED-strålkastare från Jula gör förvisso djuren toppenglada (tog bara några veckor så delade sig två olika Rhodactis) men de fina lysande djuren från akvarieaffären blev Östersjölikt brunbeiga i min socialrealistiska setting. (Notera skummarklassikern från 80-talet).
    1 poäng
  6. Delar Lasses syn men ville bara nämna att Salifert uppger att deras nitrattest bygger på en annan kemi så att den inte störs av nitrit. (Ledsen att vi driver lite från topic.) Jag har inte testat detta själv men har natriumnitrit på burk som om jag bara hittar 30 lugna minuter nästa arbetsvecka kan jag empiriskt testa det.
    1 poäng
  7. Delar helt Claes_A:s syn här ovan. Under åren har det körts tusentals saltvattensakvarier med ton av levande sten (eller annan porös kalksten) - NO3 nivåerna har varit skyhöga. De som har fått ner NO3 nivåerna har ettdera kört kraftiga vattenbyten, kar fullsmockade med koraller, kar med DSB (helst reverserad DSB), kombinationen kolkälla och sandbädd eller speciella nitratfilter. Vattengenomströmningen och tillgången till DOC (dissolved organic carbon) är för liten i LS helt enkelt. Allt om dess underbara effekter grundas IMO av de tusentals entusiastiska rapporterna på olika språk att - nu har jag startat mitt akvarium och cyklar det NO2 = 1 och NO3 = mellan 50 och 100. Nu skall det puttra i 3 veckor. -> tre veckor har gått och NO2 är 0 och NO3 är också 0. Karet är cyklat både vad gäller NO2 och NO3 -> nu kör vi - vi har både nitrifikation och denitrifikation. så är myten - vad är verkligheten. Ja verkligheten är inte så fantastisk som myten. Alla metoder för test av NO3 (i alla fall på hobbystadiet) bygger på att omvandla eventuell NO3 till NO2 och sedan analysera NO2 och sedan med en omräkningsfaktor omvandla mätt NO2 till NO3. Denna omräkningsfaktor är oftast mellan 50 och 100. Har man då redan en nitritnivå (NO2) i akvariet så blir testen total värdelös eftersom det analyserade nitratvärdet (NO3) nästan uteslutande består av ursprunglig NO2 i vattnet. Läser du 1 ppm nitrit i ditt vattenprov och sedan testar ditt vatten för nitrat så är det startvärde i nitrat mellan 50 och 100 gånger högre utan att du har någon verklig nitrat alls. MVH Lasse
    1 poäng
  8. Är det målet så är denna armatur nog bästa valet. Du kan köra den som en hjälplig RGB källa (alltså skrota de lumenstarka vita men ändå få ett vitt sken) - detta gör att de svaga fluoriserande ljuskällorna syns utan att dit öga blir bländat av "lumenfönstret" styrka. Kör rött, grönt och 470 blått fullt. Kräma på med de andra blå våglängderna men håll de vita på noll eller nära noll. Jag hade den första varianten och där saknades amber och cyan tror jag. Men det skall inte påverka tycker jag MVH Lasse
    1 poäng
  9. Fick en släng av spontanitet häromdagen och slängde ihop en film på sumprummet i källaren.
    1 poäng
  10. Idag stod vattenbyte på schemat. Snabbt och smidigt alla nöjda, inte ens ett litet stick från Diadema-borren denna gång . Duncan har tjurat idag, hoppas han mår bra och visar sin rätta sida imorgon igen. Flyttade även runt på mina streamers, men är fortfarande inte riktigt nöjd. Måste försöka hitta en balans mellan minimalt ljud i avrinningen (endast 1 rör) och självklart bra flöde, tips? Är inte heller helt nöjd med scapen... Fylla på med mer sten eller scape'a om?
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...