Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-04-16 i alla kategorier

  1. jag tänker som @danne031 ,men jag tänker att det är viktigt att tillföra all ämnen som förbrukas. sedan är det alltid en risk med vattenbyten! vi vet ofta inte vilken kvalité saltet håller förens det börjar hända saker i karet. jag har tyvärr varit med om 3-4 olika "premium"-märken som har haft dåliga batchar. jag säger inte att en komplett balling inte är felfria, men jag har fortfarande inte hört någon någon som varit dålig heller. liten anekdot: ca 8 år sedan, det var vinter, jag åkte till Triton Akvarium i Stockholm. Möts av Leffe @greger som "halkbekämpade" trappen ner till butiken med Tropic Marine salt. jag ifrågasatte så klart vad han gjorde. svar: " detta är det ända saltet duger till". en mycket dålig batch salt.
    2 poäng
  2. Ja, kanske beror det på hur stora de är. Är t ex cerithsnäckan bara 1cm med skal går det ju åt många fler än om den är 3cm. Jag använde för längesedan en pump utan insugsgaller som dessutom satt nära botten. Givetvis tog sig sjögurkan in och blev massakrerad, samtliga fiskar dog inom nån timme har jag för mig men korallerna klarade sig. Jag har inte haft någon sjögurka som självdött (ännu), men det skadar nog inte att hålla koll på dem (särskilt om de visar vantrivsel t ex genom att konsekvent minska i storlek över längre tid).
    1 poäng
  3. min erfarenhet är att räkorna äter glasrosor om de inte får någon annan mat. så se till att inte mata så mycket nu. fiskarna klarar säkert en vecka utan mat (om det inte är någon fisk som behöver specialmat eller är tunn).
    1 poäng
  4. Fick hem en fin stichodactyla tapetum anemone i veckan
    1 poäng
  5. Nassarius är köttätare, så de bör iaf äta upp matrester men kanske inte detritus. Cerithium-snäckor äter både alger och detritus, men det krävs nog ganska många för bra effekt beroende på deras storlek, 10st/100 liter föreslår den här sidan (kanske beroende på snäckornas storlek). Archaster (sandsjöstjärnor) sägs också vara köttätare, vet ej om de kan överleva på enbart detritus. Jag tänker mig annars att allt ätbart borde tas upp av bakterier, alger, copepoder mm, men både Nassarius, sandsjöstjärnor och sandvändargobies äter samtidigt upp detritusätande smådjur, och man vill ju inte att fel sorts alger skall gynnas. Här är en bra sida: https://reefs.com/magazine/aquarium-invertebrates-sea-cucumbers-part-ii/ Riktiga sandvändargobies äter egentligen inte detritus i första hand, även om de får i sig en del av misstag när de silar sanden på jakt efter smådjur.
    1 poäng
  6. I min städpatrull ingår ett sandvändande sjöstjärna -Archaster typicus fyra st Holothuria sjögurkor tre st nassarius snäckor ett Valenciennea sexguttata några Blåbenad eremitkräftor några Paguristes cadenati väldigt nöjd med dom och deras arbete Mvh jarecki
    1 poäng
  7. Ny köp 20st. pepparmints räka hoppas kommer försvinna mina glasrosor. Nu finns 30st. wurdemanni , en filfisk , en rostratus
    1 poäng
  8. Även mina Chromisar knorrar högt. Jag har inte hittat någon info om varför, men de nämns här och var i olika forum.
    1 poäng
  9. Om du inte tänkt skaffa mer ljuskrävande koraller känns det onödigt med nytt ljus. En risk med att lägga på nytt ljus är dino utbrott. Iaf är jag ganska säker på att det var en faktor som utlöste mitt dinoanfall. Men även ett större vattenbyte som du hade erfarenhet av. Du har väldigt stora fina mjukkoraller!
    1 poäng
  10. Händer det igen så ta en nära titt på de områden som jag beskrev. Du pratade om en luftbubbla - det var det som fick mig att reagera. Det finns en fysikaliskt orsakad sjukdom som heter Bubble disease. Den orsakas a ett gasövertryck i vattnet och framförallt av övertryck orsakat av kvävgas. Det behövs inte mycket kvägasövetryck innan det blir problem. En känd anledning är läckande insugningledningar på torrställda pumpar. De läcker inte vatten utan suger in luft vid drift. Denna luft (80 % kvävgas) kommer i övertryck på trycksidan och då löses mer kvävgas i vattnet. När denna övermättnad löses ut i visningsdelen så får fiskarna helt enkelt en typ av dykarsjuka och bubblorna du ser är kvävgas. Om din skummare lämnar mycket mikrobubblor ut i vattnet och du har en kraftig returpump så kan samma sak inträffa. Slutprodukten från din denitrifikationsprocess är också kvävgas. Den borde luftas ut ordentligt om du har det här problemet. Ettdera direkt ner i skummarens intag (då får skummaren INTE lämna mikrobubblor eller via en separat avluftning MVH Lasse
    1 poäng
  11. Jag tror jag har något liknande. Började dyka upp på sanden för 2,5 månader sedan, 1-2 veckor efter att jag lagt i ny sand (körde med bar botten halvåret innan); först som ett tunt chokladbrunt puder över sanden, senare mörkbruna sjok som på dina bilder. Pudret försvinner under natten, men inte de tjocka sjoken. Rör jag om i sanden är beläggningen tillbaka redan efter ett par timmar, alltid på samma ställen. Jag hade omätbar NO3 och PO4 några månader innan detta, men algerna dök alltså inte upp förrän efter att jag la i sand. Senaste två veckorna har jag höjt NO3 till 5ppm NO3 och PO4 till 0,03ppm, men algerna har inte påverkats alls av detta. Det kan inte vara diatoméer? Är just i begrepp att köpa ett enklare mikroskop för att få klarhet.
    1 poäng
  12. Någon som har koll på hur det ser ut i Stockholm?
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...