Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visar innehåll med högst popularitet sen 2024-04-13 i alla kategorier

  1. Några tillväxtbilder med fem månaders mellanrum rosa millie rödrosa millie hyacinthus?
    3 poäng
  2. Har ändrat planerna på sumpen så att alla dräneringsrör går till samma sida. Detta är fortfarande en work in progress. Kvar att designa är hur jag ska förvara utrustning runt sumpen och hur huven ska se ut. detta visar hela systemet. Jag har gjort väggen mellan karen transparent så man kan se allt. Det går tre rör från mitt red sea 300 igenom en garderob och sedan en vägg för att gå ner i den delade sumpen. Tanken i peninsulan är att leda returröret upp till framsidan av karet för att försöka hålla den sidan ren från några pumpar så länge som möjligt. sumpen är dimensionerad för min nuvarande fleeceroller som jag bara kopplar in på ena karet, en bk supermarin 200 (tänkte börja med min nuvarande maxspect 400 skummare men eventuellt uppgrader till en royal exclusiv när det behövs), ett mindre fraggsystem som jag gärna vill prova att spawna acropora i så småningom. Sist är det plats för två returpumpar samt en nyos torq g2 reaktor. vattentillförsel tänker jag mig från en stor tank i red sea skåpet som nästan blir tomt när man plockar bort sumpen.
    2 poäng
  3. För den som är intresserad av sandbädddbiologi. Denitrifikation sker i även relativt ”tunna” bäddar. Jag skrev häromdagen om hur min bädd på 5 cm tar hand om all nitrat i systemet. Och eftersom jag inte har LS utan vara coraroc (som jag tror aldrig kommer bryta ner nitrat då all konstgjord Sten är helt icke porös) så tillskriver jag sandbädden detta jobb till 95%. Bädden bör inte vara för ren dvs var försik med rengörande djur. En balansgång för man vill ej heller överbelasta bädden. Den skall ha kapacitet att bryta ner det som faller ner i den. Det ör völ det som kallas för balans. I mitt kar har jag 40 kg sand. Gammal regel säger att jag skall ha 20 kg levande Sten. (Har ingen LS mer än lite i sumpen ). 40 kg sand rent arealmässigt motsvarar såklart inte 40 kg Sten utan kanske 1000 kg Sten (räkna på formeln för en sfär..) ! Så redan där har vi vunnit över LS. Vidare så kan inte LS transportera ammoniak och kvävgas med någon nämnvärd hastighet. Finns studier på det. Går extremt långsamt. Detta stämmer med allas erfarenhet att enbart LS löser inte ett nittarproblem. Men sand gör det. Jag är emot bare bottom och har stöd för det. Ni som är nybörjare (dvs lyssnar och är ödmjuka) , lyd ett råd från mig, kör aldrig bare bottom. Sådana system blir instabila. Finns undantag? Alltså allt handlar om import. Kör du kolkälla i vattenkolumnen kan du i viss mån kompensera men kolkälla dom istället för arbeta vis denitrifikation är mkt mkt mer stabilt och biologiskt säkert. Artikeln jag postar här visar på nitratnedbrytning redan på 1 cm djup. Sen faktiskt lägre lite djupare men det är vara för att nitraten tagit slut. Så nitrat är begränsande. Inte bara kol. Märk nu att jag är inte emot LS. Tvärtom. Den tillför biodevirsitet på andra sätt. Men underskatta inte en sandbädd och ta inte för grov sand. Enbart mina råd baserat på mina år i hobbyn. Gör det du tror o vill. Men läs på och titta på de akvarium som ser stabila ut och fundera på varför. Sjöfartsmuseet har ett seriekopplat system med 5-6 oerhört stabila fina korallkar. Första karet i den seriekopplingrn har en enorm sandbädd med massor med trevliga gasbubblor i. Jag tror inte det är en tillfällighet varför just detta systemet är så välmående. Läs, observera, var kritisk, ödmjuk , öppen, omvärdera mm. (null) https://www.facebook.com/share/p/qQNmyz7LxRSWfzX4/?mibextid=K35XfP
    1 poäng
  4. Jag är helt på din sida, baserat på egen erfarenhet. Jag kör 0 mekanisk filtrering, av något slag, på mina två äldsta rev och jag kör även den finkornigaste sanden jag kan få tag på, 0.1-0.5mm. Sedan så skulle jag också påstå att minst lika viktigt, är mångfalden av av kryp och mikroorganismer som faktiskt arbetar med att bryta ner avföring och restprodukter. Sandbädden hålls då i hälsosamt skick genom en process som heter bioturbation. Om organismerna som underhåller sandbädden dör, så dör/ruttnar även sandbädden, det fick jag själv erfara när jag "gick nuclear" för att få bukt med ohyra i mitt 96-liters rev. Det har tagit mig ett par år nu att få sandbädden i det karet tillbaka på rätt köl, där jag har fått kämpa med att försöka återintroducera organismer med ny sten och sandskopor från mitt hälsosamma rev. Det är faktiskt en grej som kopplar till det jag skriver här. Saknar man organismerna som hjälper till att bryta ner avfall, samt möjliggör gasutväxling, så frodas bakterier som producerar fickor med svavelväte och sulfider, som är inte bra för karet. Detta kan faktiskt även hända i grunda sandbäddar, redan bara ett par millimeter under ytan, men då brukar svavelvätet kunna sippra ut istället för att bilda en ficka som i en kompat och djup sandbädd. Tecken på detta är om sanden under ytan är svartgrå.
    1 poäng
  5. Ursäkta trådkapningen lite, men när jag hade 120cm så sviktade det också en aning på det sättet du beskriver. Jag vet såklart inte om det var anledningen men efter ca 2 år i bruk så började silikonet släppa längst ner i mitten på karets frontglas. Jag har idag 180cm långt och det finns ingen synlig sviktning på den. Så mitt tips är att kolla att karet står jämnt till att börja med för att utesluta det. Kan ju vara något så enkelt.
    1 poäng
  6. Jag brukar göra rent typ 2 ggr per år då det lät samlas mycket skräp och gojs som man vill få ur akvariet. Brukar skrapa rutorna, sätta filtervadd där vattnet går ner till returkammaren och blåsa fullt ös med en pump i alla skrymslen. Sen till sist ett vattenbyte då jag tömmer så mkt vatten jag kan i sumpen och fyller på nytt. Svampar och andra filtrerare plus bakterier växer tillbaka. Har aldrig sett något negativt till följd av det.
    1 poäng
  7. Jag har fått för mig att jag har läst någonstans där de varnades för att ha för djup sandbädd i karet på grund av att det potentiellt kunde bildas något där på sikt som sen kunde frigöras om man har otur och då typ "förgifta" karet. Jag har absolut inga belägg för detta och jag kommer inte ihåg vad det var riktigt. Men jag har för mig att man endast rekommenderade tunt lager sand i karet och om man skulle ha dsb så var det viktigt att denna var någonstans där den var orörd så att den inte riskerar att bli upprörd av en fisk exempelvis. Jag kör själv med sand och föredrar det framför bare bottom men har varit rädd för att ha för tjockt lager på grund av det jag fått för mig.
    1 poäng
  8. I have bestämt mig att köpa @Gierth restarts akvarium och planen är att då koppla in mitt nuvarande red sea 300G2 på dess sump. Resultatet blir två displays på ca 850 liter. Här kommer man kunna följa min resa med både bygget att koppla ihop dessa akvarier, lite ombyggnation på dem samt förståss följa båda akvarierna över tid. Planen att koppla ihop dem är för att dra ner på mängden teknik och vad som behöver testas mm. Den nuvarande planen är att använda det nya karet som ett mixed reef med sps som huvudnummer. Tanken är även att ha fiskar som jag inte kan ha just nu så som kejsare. rsr300 karet blir då för lps, min mussla samt koraller som kan komma att bli uppätna i det stora akvariet.
    1 poäng
  9. Du har alltså ingen skummare, rullfilter, kolkälla eller koraller som kan ta upp och exportera ditt nitrat? Om du har nått av dessa så undrar jag vilka belägg du har för att sandbädden skulle göra 95% av jobbet?
    1 poäng
  10. Akvariet har verkligen mognat nu. Sanden är ren och fin. Ja doserar biodiversity plus levande copepods lite då och då. Jag är övertygad om att den stora sandbädden (6 cm djup) med finkornig sand är ett överlägset biofilter. Jag har nitrat på nästan noll och po4 på 0,02 och doserar mycket låg dos kolkälla. Kolkälla ihop med finkornig sand där bädden inte är belagd eller täckt med stenar är ett överlägset biofilter. Enbart levande Sten räcker sällan att reducera nitrat. Jag har haft lite problem med flukes på imperatorn men jag har badat den nu i ett 3 timmars bad med praziquantel. Den är frisk nu men ögat har tagit lite skada. Sannolikt kommer jag addera ytterligare en juvenil och det ska bli spännande att se , det bör gå med två stycken enligt kunniga källor. Solljuset är överlägset, någon av bilderna visar detta. Inte ens en Kessil slår det Stenen börjar bli ”levande” (coraroc) med ganska mkt kalkalger redan! Om 2 månader tror jag allt grönt är borta o ersatt av kalkalger. Jonas
    1 poäng
  11. Detta paket finns kvar! Ingen ville köpa till angett paketpris och jag har inte fått nått bud. Någon som vill slänga in ett bud? Alla beaktas….! /Gierth
    1 poäng
  12. Tack för väldigt fina korallerna. Synd att släcka ett s fint kar. Patrik
    1 poäng
  13. Här är några nya 100kr 200kr oregon tort och sarcophyton slut, annars finns det kvar av övriga
    1 poäng
  14. Kul ide, du har nästan exakt samma tanke som mig. Sedan mina kejsare bytte diet har jag hälften av mina lps i sumpen, två kar ger ju fin möjlighet att både ha alla fiskar och koraller man vill ha. Ser fram emot att följa detta!
    1 poäng
  15. Nackdelen är att om ett crashar så crashar båda samt att jag inte kan köra lite kallare lps vatten i den ena. Men jag tycker nog fördelarna med att slippa dubbla skummare, akvariedatorer, probes, doseringsutrustning osv samt att slippa testa dubbelt så mycket är värt det
    1 poäng
  16. Spännande smart att ha två istället för ett jätte stort.
    1 poäng
  17. En liten uppdatering. Jag tappade dessvärre melapterusen. Såret den hade när jag fick den blev rejält värre ett tag för att sen stabilisera sig och började läka. Tråkigt nog blev det världens bakslag en tid senare. Jag gjorde en obduktion på den och infektionen verkar ha kommit inifrån. Jag misstänker att fångstmannen punkterade simblåsan på den när den fångades för att lätta på trycket. Inte helt ovanligt men i detta fallet verkar det ha varit dåligt gjort. Väldigt synd då den hade börjat käka pellets så smått. DÄREMOT! så går det väldigt bra med trifasciatusen. Den har nu börjat käka angel formula med bra aptit och inte bara det utan den har även så smått fattat att det går att äta saker som flyter omkring
    1 poäng
  18. Var hos @Gierth restart idag tillsammans med några andra jobbskolkare och hämtade koraller och åt korv. Det som fick följa med hem blev följande: blastomussa, inte riktigt ute än micromussa lordhowensis goniopora duncan i en annan färg än den kolonin jag redan har. en liten bit setosa som fick följa med på köpet. en stor valida koloni som jag nog behöver klippa ner en hel del för att få plats med. Alveopora som nog behöver sågas ner innan den blir för stor för min dremel. Det följde med lite blå discosoma också men de har jag ingen bild på. Jag har börjat använda kaliumklorid som koralldopp och det kan jag verkligen rekommendera. Det bara ramlade ut allt möjligt som sedan bara dör. vill man rädda microormstjärnor och sånt så bör man nog doppa i nått annat först.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...