Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visar innehåll med högst popularitet sen 2025-07-05 i alla kategorier

  1. Fraggat min torch och kompletterat med några andra sorter från Salt Söder. Sebastian har nog det häftigaste kar jag har sett IRL De nya sorterna blev ganska bleka i mitt kar. Kör ganska vit belysning men har senaste dagarna labbat lite med min Kessil för att få färg även på nya torchar. Går sådär så börjar tro att jag behöver komplettera med kanske en ledbar. (karet ser mycket blåare ut på bild än irl, lyckas inte bli vän med iphonekameran)
    4 poäng
  2. Du har fått till en bra scape och fina koraller.
    1 poäng
  3. Många bra poänger, Lasse! Jag önskar att jag hade läst ditt svar innan jag limmade fast ventilerna. Ska se om det går att göra om. Jag hade inte ens tänkt på att gängtape och buntband kunde fungera Stort tack för din input, Lasse – det uppskattas verkligen!
    1 poäng
  4. Då var det dags för en liten nybild på det här karet också. Ovannämnda acropora fick flytta, då den tyvärr gick av när jag skulle fraga en gren och stenen som den satt på har vittrat ner alldeles för mycket, över årens lopp, för att jag ska känna mig bekväm med att fästa den igen. Även hydnophoran fick flytta ut, då den slemmade av sig allt för mycket och skadade alla de andra koraller i karet. Nu har jag istället basen till Effloresences som jag kapade av för ett par år sedan, sittandes där. En av ephylliorna åkte också nyligen ut, då den hela tiden, ville bråka med min 20+ år gamla hjärnkorall!
    1 poäng
  5. Jag tror också på din teori gällande att det råder om en feltolkning av datan. Komiskt nog diskuterade jag och några bekanta just detta för någon vecka sedan. Som Lasse säger så kan givetvis den höjda fosfaten vara pga att korallernas upptag minskade under mörkläggningen i detta fallet. Däremot skulle det förklara varför det oftast är väldigt ineffektivt att höja näringsvärde etc när man får ett utbrott. Jag skulle snarare tro att de får utrymme att blomma ut rejält pga nån slags obalans i karets biologi.
    1 poäng
  6. Var till Universeum och Sjöfartsmuseet igår och blev lite inspirerad att uppdatera tråden lite. Det växer och knakar och jag har flyttat över ett par koraller från mit 96-liters rev. En liten acropora koloni och min Hydnophora. Det fanns tok för mycket flöde i det större karet, då hydnophoran släppte ifrån sig ohyggligt massa slem, som i sin tur skadade andra koraller i karet. Så nu har jag hittat en ganska lugn plats här. Det har även tagit riktigt fart på min röda montipora, något som jag är riktigt stolt över då den är en av överlevarna från det här karets föregångare. Det var bara en liten bit, knappt större än en knappt större än ett knappnålshuvud och som passade som en pusselbit i monteringshålet på fraggstenen.
    1 poäng
  7. I en tråd på R2R diskuterar jag med Randy om H2O2 (läs oxidator) kan ta bort de gulfärgande ämnena i våra akvarium. I mitt fall så har jag har använt en oxydaror A sedan start och har de sista månaderna fällt tre gånger med CaCO3 mjöl.. Det var 2 år sedan sista stora vattenbyte men en test visar ett förvånansvärt klart vatten Jag ville se om detta var en kombinerad effekt eller om H2O2 ensamt stod för det fina resultatet För att kontrollera om jag får samma resultat med rent H2O2 och endast CaCO3, startade jag ett test. Jag blandade 20 ml av vätskan i min skummarkopp med 150 ml RO-vatten och hällde det i 6 glas. 1 kontrollglas, 1 med en tesked CaCO3, 1 med en tesked CaCo3 + 5 ml 12% H2O2, 1 med 5 ml 12% H2O2, 1 med 3 ml 12% H2O2 och ett med 1 ml 12% H2O2. Jag tog också ett glas med 150 ml tankvatten. Jag körde testet i 43 timmar – tog ett foto vid start, efter 1 timme, efter 21 timmar och efter 43 timmar. Efter 1 timma Efter 21 timmar Efter 43 rimmar Redan efter 1 timme ger även 1 ml H2O2 resultat. För att se om jag kan få resultat under en längre tid med högre koncentrationer av gul-ämnen och lägre koncentrationer av H2O2 kommer jag att göra ett test med 100 % skimat och lägre procentandel H2O2. Resultatet kommer senare. MVH, Lasse
    1 poäng
  8. De har ändrat kalibreringen lite under åren men som jag minns det (inte kalibrerat min sen i julas) Ta aldrig bort glaset från vågen och sätt på den på vågen igen. Det har jag slutat med. Du får lätt lite olika värden på vågen när du pillar för mkt. Ställ glaset på vågen, 0:a. (tare). Låt kalibreringen pumpa sina 15 sekunder. Skriv in värdet. Låt glaset stå kvar, 0:a igen. Nu vill väl pumpen köra så du ser att den ger rätt volym och du ska få ett värde som ligger inom en tolerans. 50ml vill jag minnas. Och det skall vara 49,5-50,5ml för att vara godkänt. Vissa kör bara på värdet vatten = 1ml=1g. Jag brukar ta hänsyn till att mitt vatten väger 1.026g/ml då det är min salthalt. Men bägge ska funka. När den sedan mäter kh så kommer det förmodligen inte stämma med ett ditt vanliga test(tex salifert, hanna mm) Då kan du under inställningar lägga in en avikelse. Om maskinen säger 8,5men salifert 7,9 kan du skriva ditt manuellt mätta värde så maskinen drar av skillnaden fortsättningsvis och överensstämmer med ditt manuella. Jag har min så den överensstämmer med salifert. Kalibrerar inte om eller rengör den förrän jag tycker den avviker. Den kan bli skitig o vilja kalibrera men min ger iallafall rätt värde ett halvår efter senaste kalibrering, Jag kalibrerar bara när jag blandat ny batch av referensvätska. Allt kan tyckas vara lite krångligt i början men när du fått grepp om det är det en grym maskin jag aldrig skulle vilja byta ut.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...