Gå till innehåll

320 liters kar med 150 liters sump


Hellman

Rekommenderade inlägg

  • Svar 90
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Profiluxen...

Hur använder jag den?

Jo, den styr typ allt i akvariet vad det gäller den tekniska biten. Det enda jag gör om dagarna är att mata karet samt sitter och tittar på allt liv som finns däri :)

Den styr doserpumparna som jag använder till balling. (bild 1) Det man gör i datorn är att skriva in hur många ml/minut pumparna ger och därefter skriver man in hur många ml man vill dosera per dag och hur många gånger man vill sprida ut det över dygnet på och så räknar datorn själv ut hur lång tid respektive pump måste gå varje gång den doserar. Jag doserar just nu 50 ml/dygn utspritt på fem gånger över dygnet. Pumparna körs med 6 minuters mellanrum. (Detta kan man inte ställa in själv) Jag har en pump över vilken jag borde sätta upp för att dra ur vanligt akvarievatten om man nu ska följa balling fullt ut men jag har inte plats för en "slaskhink" än.

I sumpen har jag en hållare för fyra prober. Just nu har jag bara tempproben i (lyckades att konterminera min kalibreringslösning när jag skulle kalibrera ph proben så jag måste skaffa nytt.) Tanken är väl att jag ska ha temp, ph och senare även konduktivitets prob i. Men som sagt, just nu har jag bara tempproben i (bild 2) Tempen styr när fläktarna (bild 3) ska sätta igång och det fungerar utan några som helst problem. Dom sänker tempen väldigt fort. (hoppas att dom gör det även i sommar)

I sumpen har jag även påfyllnad av osmosvatten. Detta styrs genom två nivåkontroller (bild 4 Ja, jag vet att det är skitigt glas) Dessa fungerar så att när vattennivån går under den nedre av dom två startas pumpen (bild 5) och den pumpar fram till dess att den övre av dom två kontrollerna hamnar under vatten. Skulle någon av kontrollerna hänga sig kommer pumpen att stängas av efter 30 sekunder som en säkerhetsåtgärd. Skulle detta hända kommer ett larm att gå och pumen kan inte sättas igång igen utan att manuellt kvitterar larmet.

Lamporna. Profiluxen styr 5 olika uppsättnignar av lysrör. En i sumpen och de övriga över huvudkaret. Den som går på först samt släcks sist är dimmbar. Gryningen och skymningen varar i en timme ungefär. Jag har inget månljus eller liknande över karet för närvarande och tror inte att jag kommer skaffa detta heller. Inte inom en överskådlig framtid iaf.

Jag har även två stycken Tunze 6055 som jag kör via datorn. Det blir ingen riktig våg i akvariet men man märker att vattenströmmen byter riktning lite varstans i akvariet iaf.

Det jag försöker med nu är att se till så att jag får åtkomst till Profiluxen över internet. Än så länge fungerar det inte men jag har inte lagt ner så värst mycket tid på det heller. Jag behöver även köpa en analog förgreningsdosa då alla kontakter jag har är upptagna. Nu har jag en digital förgreningsdosa samt två stycken vanliga förgreningsdosor. Konstigt vad mycket kontakter det blev helt plötsligt... :)

Just nu är jag mycket nöjd med datorn. Det tog ett tag med lite exprimenterande men när man väl förstod sig på hur allting hänger ihop är det inte så svårt att programera den. (förutsatt att den är kopplad till en pc så att man kan göra alla inställningar genom denna)

Framåt sommaren känns det som att jag kommer störa mig på fläktarna som faktiskt låter en hel del när dom går på max.

Har ni några frågor är det bara att fråga på.

Mvh Hellman

post-2581-14468915276306_thumb.jpg

post-2581-14468915276529_thumb.jpg

post-2581-14468915276735_thumb.jpg

post-2581-14468915276953_thumb.jpg

post-2581-14468915277157_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Hej hej

Här kommer en liten uppdatering...

Har fått i lite mer fisk. En salaris och en Zebrasoma flavescens. Nu är det defenitivt stopp på fiskinköp!

Lite fler koraller har det blivit oxå. Se nedan.

Z. flavescens hade jag tänkt skulle äta upp dom otroligt irriterande macrosar som jag har i visningskaret. Jag tog med mig lite av dom två arter som jag vill ha bort till Triton, vi stoppade ner till fiskarna där och den fisk jag hade med mig hem åt med stooooor aptit. Vad händer när man stoppar ner den i ens eget kar då? Jo, det där med att äta macrosar, det gäller inte längre. Vansinnig! Men men, såhär tre dagar senare finns det snart inte så mycket kvar för den att äta så med lite tur ger den sig på macrosarna snart.

I övrigt har jag fått lite bryopsis på två stenar. Den översta åkte ur karet igår och avbitartången åkte fram så stenen är mindre och bryopsis ett minne blott. Den andra stenen ligger tyvärr underst i min pelare men jag får väl bita i det sura äpplet och plocka ur det till helgen.

Jag har även fått cyano på fyra ställen i karet. Nämligen på mina fyra streamers. Det är inte speciellt mycket så än är jag inte orolig. Kan påpeka att jag gör rent mina streamers en gång i månaden.

Helbild tänkte jag ta ikväll när jag slipper reflektioner från fönstrena.

1. Acro

2. Acro

3. Monti som är mer rosa i verkligheten.

post-2581-14468915417772_thumb.jpg

post-2581-14468915418073_thumb.jpg

post-2581-14468915418391_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du försökt få bort Brysopsisen där den sitter? Borde gå att hålla efter om du inte vill riva pelaren. Om jag minns rätt finns det Salarisar som är av det om den är kort! Värt ett försök!

Nyfiken på den första Acoporan. Är den gul eller grön? Är inte säker med det ljuset du har nu. Gillar hur den växer!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan du ej förklara lite mer om den digitala uttagspanelen.

Vad är det för skillnad på den digitala och den analoga.

Skall själv köpa en GHL men har ej hittat vilken extra funktion den digitala har

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jonas.

Vad det gäller bryopsisen ska jag göra ett försök att få den kortare till helgen. Sen får vi se under veckan som går om Salarisen tar den. Man kan ju alltid hoppas. Tyvärr tog den inte förra gången som jag kortade ner den på den första stenen. Men han kanske lär sig denna gången. Hade varit riktigt skönt.

Den första acron är ljusgrön. Jag har en liten sketen kompaktkamera som man kan ta bilder med men att få till färgerna går tyvärr inte. Långt till jul så vi får tyvärr nöja oss med sådana bilder ett tag till.

Mvh Hellman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen fara Jonas! Jag tog det absolut inte som klagomål utan ville bara förklara varför det blir som det blir.

Christian, jag svarar på din fråga ikväll, ska ut i dagsljuset nu och springa en runda innan middagen tänkte jag.

Mvh Hellman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu ska vi se om vi kan svara dig Christian...

När jag köpte min Profilux med tillbehör trodde jag i min enfald att man var tvunget att ha en digital uttagspanel för att kunna köra dimmbar belysning men så var ju naturligtvis inte fallet.

Men det är ett par saker jag upptäckt som är skillnaden. (Läst mig till i instruktionsboken och läst på engelskt forum.)

De ganska banala sakerna är att man kan sätta ett nummer på uttagen enklare (varför man nu skulle vilja ändra nummer kors och tvärs.)

Man kan sätta "initial state". Riktigt hur man ska använda detta vet jag inte och jag förstår inte hur det skulle skilja sig mot en analog uttagspanel.

I manualen tas det upp att man kan sätta no action. Känns lite banalt då man lika gärna kan sätta always off på den analoga i min värld.

Det som jag däremot ser som intressant är att man kan få 24 uttag istället för 16 om man kör digitala uttagspaneler.

Det som är väldigt! intressant är att om man ska ha mer än 8 analoga uttag måste man köpa till en instickskort vilket gör att man får möjlighet att använda sig av 4 uttag till. Vill man ha ytterligare 4 uttag måste man köpa ytterligare ett instickskort till. Instickskorten slipper man om man kör digitala uttag. Sen är det ju så att det är sex uttag på en digital panel och bara fyra på en analog.

Sen är ju frågan om kostnaden för en digital panel övervägs av de fördelarna som finns. Har man många uttag man vill styra sparar man plats med digitala paneler men det kostar därefter oxå.

Vill man styra fler än 8 uttag skulle jag satsa på digiala paneler i syfte att spara plats för instickskorten i profiluxen där ett ju försvinner om man vill koppla den till PC vilket i min mening är ett måste. Sen har man bara två kvar...

Men, för att sammanfatta:

Som jag ser det är fördelen att man kan få fler uttag och detta får man utan att behöva köpa extra instickskort.

Så, lite bilder från karet oxå...

Jag har försökt göra lite tillväxtbilder. Det är 1 månad och tre veckor mellan de två bilderna. Ganska så nöjd med tillväxten på tricoloren.Dock är den vriden på andra kortet så det ser ut som att den växt något otroligt. Det har den oxå, i min värld ;)

post-2581-14468915423238_thumb.jpg

post-2581-14468915423508_thumb.jpg

post-2581-14468915423754_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okey ingen fara har klämt lite filmer under tiden. Såg lite kola digitala siffror från AVSP Requiem

Lite balla tecken på dens arm och vapen.

Har manualen men har ej listat ut vad man kan ha digitala delen till men tack för hjälpen

Kan man sätta namn på varje uttag så man kan se vad den heter i displayen

tex Lampa 1, Lampa 2, Stream 12K, Stream 8K tec

Skiljer ej så mycket mellan varje uttag i pris så det blir att köpa den digitala sedan

1900:-/ 6 = 316:- uttaget

1200:-/ 4 = 300:- uttaget

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Christian.

Det var så lite så.

Tyvärr har jag inte klurat ut något sätt att få upp de olika uttagen i displayen. Det man kan få in där är fördefinierat enligt bilden nedan.

Skulle du komma på en fantastiskt bra anledning till detta att kunna se de olika uttagen i displayen och du kan sälja in den hos andra är dom inte omöjliga på GHL att lägga in det i senare uppdateringar. Finns ett antal grejer dom lagt in i uppdateringar som är önskemål från användare.

Mvh

Hellman

post-2581-14468915424012_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här kommer tre helbilder.

1. Framifrån

2. Från vänster sida

3. Lite snett från höger.

Får se om man kan tidigarelägga julafton så man får tag på en ordentlig kamera. Sen ska man bara lära sig att fota oxå...

post-2581-14468915426716_thumb.jpg

post-2581-14468915427_thumb.jpg

post-2581-14468915427215_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej på er!!

Ted C har haft vägarna förbi Sthlm och vad passade inte bättre än att fylla upp akvariet med fraggar :)

Här kommer några av dom tio nya koraller jag har. Tar lite bättre kort imorgon så ni får se resten.

Sista bilden är på en alg som växt upp ut LS:n. Någon som har någon gissning på vad det kan vara? Tycker den ser rätt cool ut. Är ca 7 cm tvärs över.

Mvh Hellman

post-2581-14468915511243_thumb.jpg

post-2581-14468915511432_thumb.jpg

post-2581-14468915511616_thumb.jpg

post-2581-14468915511824_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja Jonas, jag glömde inte de andra kroallerna. Korten blev så suddiga att jag tänkte bespara er den tid det skulle ta för er att titta på dom och ändå inte se vad det var ;)

Vad det gäller algen som Lasse har är det helt klart samma släkt!! Ska skicka honom ett PM och höra om han har koll på vad det är. Tack för infon!!!

Här kommer ett par av de nya korallerna till. Och ja Jonas, det är fortfarande inte alla. Saknas en men det är en beige montipora. Iaf ännu så länge och jag har satt den väldigt väldigt dumt till så det är i stort sett omöjligt att ta kort på den...

Mvh Hellman

post-2581-14468915518929_thumb.jpg

post-2581-14468915519161_thumb.jpg

post-2581-14468915519344_thumb.jpg

post-2581-1446891551952_thumb.jpg

post-2581-14468915519752_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
Hej Christian.

Det var så lite så.

Tyvärr har jag inte klurat ut något sätt att få upp de olika uttagen i displayen. Det man kan få in där är fördefinierat enligt bilden nedan.

Skulle du komma på en fantastiskt bra anledning till detta att kunna se de olika uttagen i displayen och du kan sälja in den hos andra är dom inte omöjliga på GHL att lägga in det i senare uppdateringar. Finns ett antal grejer dom lagt in i uppdateringar som är önskemål från användare.

[ATTACH]22773[/ATTACH]

Kör du ej med version 4.0.1.0 ;)

Lite mer att välja på då man skall se uttagen på displayen bytt namn från current till pumps 1 & 2. Synd att man ej kan döpa uttagen på displayen så man ser tex Lampa 1 istället för Illumination 1

post-736-1446891566594_thumb.jpg

Fördelen med den digitala uttagen vad jag fattat är att då man trycker på GHL_knapp_esc.gifknappen så kan man ställa in att vissa pumpar skall stängas av under Xmin å även då man kör sina streampumpar på Uttag L1L2 / L3L4

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur löste du det med genomföringen från karet till sumpen? mitt hål i botten på perqula 90 där sladdarna går idag är inte runt. Det blir till att limma på en liten glasskiva med genomföring i om man skall gå till väga på samma sätt som dig med mitt perqula 90?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej du Christian. Jag ligger hjälplöst efter ;)

Det fungerar som det ska nu med datorn och akvariet förutom en brun ful macroalg som inte vill ge med sig. Växer som tusan :( Men, jag ska försöka göra världen lite säkrare genom att åka till Afrika i fyra månader så jag vågar helt enkelt inte lasta in ny programvara... Feg? Nä, jag lämnar ju över akvariet i händerna på en totalt newbie...

Björn

Ja, du har rätt. Jag borrade och limmade dit en liten glasskiva över.

post-2581-14468915677544_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej på er där hemma.

Nu sitter jag här mitt i Afrika och svettas.

Instruktionerna till hon som sköter karet är att inte ta ner händerna i vattnet, ska hon göra någonting i vattnet får hon använda sig av tången. Vad det gäller algerna får hon ta bort så mycket hon kan och vill. Hela instruktionen hon har fått bygger på KISS...

Mvh Hellman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...