Gå till innehåll

Beslutat mig för att lägga ned mitt 1400L inbyggda akvarium :(


fiend

Rekommenderade inlägg

Jag tror (eftersom jag har gjort det själv) att ditt alternativ med 450L är rätt svårt, då det lätt blir att finner saker och ting frustrerande och man känner en olust/ovilja att fortsätta då saker och ting barkar iväg pga något man inte har, har sålt bort eller annat. Sätt dig inte i en sån sits om du kan undvika det... Det tär mer än gör nytta.

Sedan ska du absolut inte vara rädd för att sälja ett stort kar. Är det bara rätt köpare och rätt tid på året (vilket det absolut är nu!) så kan det gå helt åt det håll du vill. Jag vet av flertalet exempel på folk som letat kar på över 2,0m och åkt flertalet mil för att hämta ett, bland annat från norrbotten och neråt våra breddgrader. Likadant har till och med 08:or åkt norrut för att hitta "just det där" karet dom varit ute efter.

Så ge inte upp hoppet i förtid!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trist, trist, trist men ekonomin är en stor sak i ens liv och att ligga sömnlös pga den skapar bara inre stress som gör att man för eller senare springer rätt in i väggen och då är ingenting lätt längre. Jag har själv fått tagit lite i taget, begagnat och billigt även om jag har en sambo som tjänar bra så finns det begränsningar på hur mycket man kan slänga ut på ett akvarie. Innan du fattar beslut om storlek osv så tycker nog jag att du först ska ta ett beslut om en ev flytt utav dig själv och sedan ta beslut därifrån om storlek på kar osv.

Ang 450 l utan sump hmm - sitter själv med en 338 l kub utan sump och det är inget roligt kan jag lova, nu kliver jag upp till 570 l hörn med sump och det ska bli ett lyft att äntligen få en sump så ta en riktig funderare på det oxå, man är nog ännu mer kräsen om man som du dessutom är van vid sump sedan tidigare.

Hur eller hur så är det tråkigt men jag tror du kommer må så mycket bättre när det lossnar och en börda är mindre att bära.

:kram: Thessan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fan vad tråkigt Fredrik..

-Men det är ju trots allt en hobby vi håller på med och det är ju meningen att det ska vara kul och inte tvärt om, har full förståelse för ditt beslut.

Men tänk över det ordentligt ( har du säkert gjort) men i bland är man less på allting, även det man älskar att hålla på med..

Mvh/Niklas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Saken är den att jag inte är den som brukar ta snabba beslut. Funderade på detta långt före akvarieresan, men jag kände som att bättre köra på och se om det lugnar sig.

Nu gör det inte riktigt det.

Mina planer går som såhär nu iaf.

Först så sätter jag upp en tillfällig bänk och sätter upp mitt 450 (som jag skulle ha som sump till det stora) med lite sten, alla koraller, all fisk som jag får plats med.

Slänger upp mina T5ramper (8 st 54w rör) och kör det som belysning på karet. Stoppar dit skummaren, wavebox och tunzepumparna etc etc.

Sedan kan jag sälja ut sten, stora akvariet, montera ned bänken och pyssla på i den takt jag vill. När jag sedan känner det är "rätt" länge så köper jag upp mig i storlek på akvariet (80 djupt, 150 långt och 65 högt ungefär), har det som rumsavdelare och flyttar över allt från 450n till det stora karet och säljer sedan min 450 och har min nuvarande 375a som sump och då är all teknik igång från det stora karet, fast i mindre skala. Alla invånare etc..

Men jag har minskat storlek på karet och jag har minskat på jobbet med det. Och kan ta det i min takt och slipper bygga in det.

Får se hur tankarna går vidare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan ju se det så här: bättre att ha ett "fullmatat" 500 liters än ett "halvtomt" 1400 liters.

Men nu har jag ju sett din burk och den är ju jäkligt snygg..

Det blir nog bra hur du än gör, du har ju redan den tekniska utrustningen plus koraller/fisk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tråkigt att du lägger ner ditt stora akvarium. Det har varit mycket trevligt att förlja ditt arbete. Jag tror du gör ett sunt val att skala ner och behålla gobitarna i väntan på bättre tider istället för att förlusa iväg allt..Tror du hittar på nya extrema projekt i framtiden ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jorå, jag tror också det känns som rätt beslut, även om alla mängder med timmar och alla kronor det har kostat att bygga bänk, dra pVC, få akvariet på plats, alla eldragningar mm då känns som "till spillo" :/

Har planerat att bygga en bänk till 450n i morgon. Materialkostnaden för bänken kommer bli 300-400 kr ungefär beroende på vart jag köper och om jag vill ha det tillsågat eller sågar det själv senare.

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nääää va tråkigt, grymmaste karet jag sett live hittills !!! Men det är som sagt bättre med ett mindre kar och bättre ekonomi. Nöjet med den här hobbyn är dock detsamma oavsett akvariets storlek tycker jag :) Kommer säkert bli toksnyggt med ditt 450 liters, då kan du spara dom absoluta godbitarna vad gällande fisk, sten och koraller och sälja resten. Du har ju dessutom rejäl utrustning att ha till det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tråkigt att det blev på detta sättet då jag följt projektet med stort intresse pga att du gjort det så seriöst. Dock är detta en hobby för de flesta av oss och hobbys ska vara roliga och det låter inte som du tycker det är så just nu. Jag hoppas att du får ordning på något mindre projekt och där har glädjen!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tråckigt men jag förstår dig. Under 10 år körrde jag 1st 3000l samt 2st 1000l och 5 st 100l det var för mycket. Jag körde därefter 1st 3000l (ej samma) i 10 år men eviga broblem med skötsel under de 3 mån per år som jag bor i Grekland. Jag är f.n helt utan kar och det är första gången sedan 1956. Jag saknar det en hel del men det är samtidigt skön (inga döda fiskar och koraller när man kommer hem från semmester). Jag kan dock kompensera en del genom alla offentliga kar jag övervakar.

Du är ung gör en viloperid och kom igen senare. Detta är ändå top of the life.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har dock lite svårare kompensera då nästa offentliga akvarie är typ det som står i Övik :) Det övervakar jag inte heller.

Nu får vi se hur jag gör. Ska iaf bygga ihop en temporär bänk och sätta upp mitt 450L - akvarie här nu snart. Förhoppningsvis så kan jag ragga tag på en bil också för att hämta virket.

Mvh Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej,bästa medicinen är att köra sötvatten nån månad,man är helt fartblind när man försöker fylla ett så stort kar,bara driftskostnaden är ju ca 2500-3000kr i månaden,om man inte ljuger för sig själv, sen fattas ju bara 100000 tills det blir klart,tre månader räckte för min del med sötvatten och då tyckte man att 10 Fjärilsciklider för 390kr var skitdyrt,fast man har hämtat ut paket på bussgods för 10000kr och det var ju hur billigt som helst,Mvh stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...