Postat 13 april 200817 år Blev lite nyfiken idag och tog en 1/2 dl köksmått, fyllde med osmosvatten och la i en bit av frysta Ocean Nutriton mysis, som fick tina upp där. Vispade runt lite också för säkerhets skull.Mätte fosfaten i måttet till mycket mörkare färg än 3 ppm. Blev grön i ansiktet, tappade hakan och höll på att ramla av stolen. Jag läste tidigare att vissa brukar skölja fiskmaten, några gjorde liknande tester osv., men jag brukade slarva med det, tänkte att det var väl lite överdrivet. Tydligen inte. Jag måste se saker och ting med egna ögon antar jag.Tog då och mätte nitraten. Den visade cirka 3-5 ppm, lite svåravläst.Efter att ha gjort kanske 7-8 närmast 80-90%-iga vattenbyten i köksmåttet fick jag ner fosfaten till cirka 0,5. Fortfarande helt oacceptabelt. Visar förresten också att vattenbyten är ett kasst sätt att få ner förhöjda vattenvärden.Därefter upprepade jag det amatörsmässiga experimentet med Saliferts Energi Plus pellets. Fick motsvarande om inte ännu högre vattenvärden i köksmåttet (som sköljts ordentligt mellan testerna i citronsyra).Inte undra på att jag på sistone fick en glad tillväxt på vissa makroalger och ett fläck bryopsis. Även om makroalgerna är snygga i sig (bryopsis är inte det) så vill jag inte att de växer. Enbart korallerna skall kunna klara sig i min burk. Jaja, nu får det väl bli en bakläxa till mig för att skölja fiskmaten ordentligt under rinnande vatten innan den hivas i karet!
Postat 13 april 200817 år Missade du denna?https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=19963
Postat 13 april 200817 år Jag har en tid tillbaka matat mycket med ON formula one pellets och ett par koraller har blivit sämre i färgen.
Postat 13 april 200817 år Författare Oj, tackar tackar Wiking, jag kommer ihåg att någon gjort något liknande, men orkade inte leta. Jag har för mig att även Klas genomförde ett motsvarande test tror jag. Hur som helst: tack för länken! Då kom vi fram till samma resultat, testerna borde i så fall bekräfta varandra. Också alltid bra att se med egna ögon.Svärd: japp, jag läste det du skrev om det, har själv råkat ut för det nyligen och därför ville veta fosfatkällan i mitt kar. Nu är det klargjort att det är fodret.
Postat 13 april 200817 år ja nori kan jag tänka mig suger upp en del under sin uppväxt-tid,men när man testar foder så här är det väl jäkligt koncentrerat?
Postat 13 april 200817 år Efter min test i höstas så lakar jag alltid ur fosfat från både fryst och torr foder genom att låta det ligga i vatten innan matning.
Postat 13 april 200817 år ja nori kan jag tänka mig suger upp en del under sin uppväxt-tid,men när man testar foder så här är det väl jäkligt koncentrerat?Ja, nori innehåller mycket fosfat! Det stora problemet är väl att man ofta sätter det på en klämma i burken och då hinner det läcka ut mycket direkt i vattnet. har fått för mig att det inte är samma sak när fodret ska "passera" inuti fisken...
Postat 13 april 200817 år Jag tror iofs att fosfaten man får när man blötlägger Norin inte kommer från själva Norin - där är allt fosfor bundet som organiskt fosfor. Istället kommer det troligtvis från behandlingen av livsmedlet eller en påbörjad nedbrytning. Detsamma gäller den fosfat som kommer från fryst foder.MVH LasseEditE450, E451, E407Stabiliseringsmedel som används för att konsumenten ska få produkten i samma skick som när den tillverkades. Fosfat används för att höja produktens ph-värde vilket ger mer stabil vattenhållning och smak. Fosfatet fungerar även som antioxidant och försvårar nedbrytningen av fett dvs härskning.E450, E451: Förekommer i livsmedel som t.ex. kött, ost, glass, kakor, soppor, såser och frukostflingorE407: Används i bland annat köttprodukter, ketchup och i sylt. Hindrar t.ex. jordgubbar att flyta upp till ytan i sylten eller krämen.Till nitratinnehållet i Patriks analysTvivlar på att det är nitrat du mätt - kan vara en nitritstörning från E250 (nitrit)Konserveringsmedel som förekommer naturligt i rotfrukter och grönsaker. Är en tillsats i koksalt som i liten mängd används till charkuteriprodukter. Används för att bevara produktens hållbarhet. Rekommenderas av Livsmedelsverket för att den hämmar tillväxten av en bakterie som heter Clostridium Botulinum.
Postat 13 april 200817 år Författare pröva att lösa lite nori i vatten och mät fosfatet... det är inte kul!Är det ännu värre...? Fasiken, måste testa!Jag tror iofs att fosfaten man får när man blötlägger Norin inte kommer från själva Norin - där är allt fosfor bundet som organiskt fosfor. Istället kommer det troligtvis från behandlingen av livsmedlet eller en påbörjad nedbrytning. Detsamma gäller den fosfat som kommer från fryst foder.MVH LasseEditE450, E451, E407Stabiliseringsmedel som används för att konsumenten ska få produkten i samma skick som när den tillverkades. Fosfat används för att höja produktens ph-värde vilket ger mer stabil vattenhållning och smak. Fosfatet fungerar även som antioxidant och försvårar nedbrytningen av fett dvs härskning.E450, E451: Förekommer i livsmedel som t.ex. kött, ost, glass, kakor, soppor, såser och frukostflingorE407: Används i bland annat köttprodukter, ketchup och i sylt. Hindrar t.ex. jordgubbar att flyta upp till ytan i sylten eller krämen.Till nitratinnehållet i Patriks analysTvivlar på att det är nitrat du mätt - kan vara en nitritstörning från E250 (nitrit)Konserveringsmedel som förekommer naturligt i rotfrukter och grönsaker. Är en tillsats i koksalt som i liten mängd används till charkuteriprodukter. Används för att bevara produktens hållbarhet. Rekommenderas av Livsmedelsverket för att den hämmar tillväxten av en bakterie som heter Clostridium Botulinum.Jasså, används det alltså även i fryst foder för fiskar? För annars har jag specifikt använt osmosvatten för att inte få kloridstörningar. Oavseet vad så är det väl ändå en kväve-källa?
Postat 14 april 200817 år Om det inte är tillsatt någon oorganisk kvävekälla så begriper åtminstone inte jag varifrån den kommer. Helt klart, det kväve som finns i djur (och annat levande) är organiskt - inte i form av nitrat och nitrit.MVH Lasse
Postat 14 april 200817 år "Fosfatchock", ett kvällstidningsord värdigt Aftonbladets rubriksättare. "Robinson-Gunnar Rasar över Fosfatchock!"
Postat 14 april 200817 år Ja oj, om man tillsätter en halv dl med "3ppm's fosfatlösning" till en 130 litersburk (2600 helvdecilitrar) så blir tillskottet 0,001ppm. Det borde väl en mycket liten mängd rowa klara i ett nafs ??.
Postat 14 april 200817 år Lasse har säkert rätt - det jag testat är den variant man köper på ICA...Fosfat används som bindmedel eller liknande även vid frysfoder, vad jag förstår.
Postat 14 april 200817 år Det jag funderar på är :Vad händer med näring och vitaminer mm. när man håller på och sköljer maten?Allt foder innehåller fosfat (och rätt mycket, också)
Postat 14 april 200817 år Författare "Fosfatchock", ett kvällstidningsord värdigt Aftonbladets rubriksättare. "Robinson-Gunnar Rasar över Fosfatchock!"Jupp, det var också en del av poängen. Ja oj, om man tillsätter en halv dl med "3ppm's fosfatlösning" till en 130 litersburk (2600 helvdecilitrar) så blir tillskottet 0,001ppm. Det borde väl en mycket liten mängd rowa klara i ett nafs ??.Varför tillsätta fosfat (och sedan behöva ta ut den tillbaka) när man kan låta bli? Vill dessutom inte köra med järnrost i karet.Det jag funderar på är :Vad händer med näring och vitaminer mm. när man håller på och sköljer maten?Allt foder innehåller fosfat (och rätt mycket, också)Jo, det är frågan. Kanske göra egen blandning, eller helt enkelt skölja fodret ordentligt från tillverkningstillsatserna? Vitaminerna borde väl vara fortfarande "låsta" i foderdjurens kroppar?
Postat 14 april 200817 år Varför tillsätta fosfat (och sedan behöva ta ut den tillbaka) när man kan låta bli? Vill dessutom inte köra med järnrost i karet. Är det av ren princip du inte vill köra remover ??Inte skadar det nått ??.
Postat 15 april 200817 år Författare Jag såg uppgifter från en rätt kunnig källa på att fosfatremover shockar korallerna i början, tills de får en motståndskraft mot det. Och då inte pga av att fosfaten sjunker för snabbt, utan pga järninnehållet i removern. Jag själv vet inte om det är på det viset, men för mig funkar det att hålla omätbara nivåer av fosfat med endast skummare och lite vodka då och då.
Postat 15 april 200817 år Man ska nog inte bortse från den möjligheten heller, men om jag inte tar helt fel så är det väl en liknande reaktion med alubaserade också - i vilket fall som helst är det ju viktigt att mjukstarta med removers i alla lägen
Postat 15 april 200817 år Jag har bara läst det om aluminiumbaserade som shockade mjukkoraller, framför allt Sinularia.Det fanns ingen vetenskaplig forskning då utan det var akvarister som diskuterat det.
Postat 15 april 200817 år Fosfatremovers tär ju rätt hårt på buffertreserven och är man inte med i svängarna när man börjar köra remover kan man få en snabb ph-sänkning. Det kan nog också vara en orsak till att någon får problem med korallerna. Så som Greger säger, mjukstarta!
Postat 15 april 200817 år om vi återgår till testet, utslaget blir det väl ändå inte så stor ökning i burkenom man matar normalt? helt fosfatfritt foder finns väl ej? jag menar testet ärju utfört i ett koncentrat!
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.