Gå till innehåll

grattis TedB (Startande av SAIA)


crille

Rekommenderade inlägg

SAIA

An Introduction to a Sustainable Aquarium Industry Association for Europe.

Following this brief introduction is an information sheet regarding the proposed new European marine aquarium industry organization, provisionally known as the Sustainable Aquarium Industry Association (SAIA). This is a consultation document inviting you to discuss your views with us to help bring about the formation of this body.

The aims of SAIA include:

(a) Conservation of the natural resources of the marine aquarium trade by using best sustainable practices in the handling, husbandry and transport of aquarium organisms as described in the organization’s Code of Best Practices.

(B) Representation of the European marine aquarium industry, at both EU and national governmental levels, on matters concerning legislation affecting the trade.

© Cooperation with the industry and projects/programs in supply countries, which are in compliance with criteria set by the association, to support sustainable collection and post-harvest handling as well as fair trade with producers in developing countries.

SAIA is looking for support and cooperation from all parties interested in the marine aquarium trade such as importers, wholesalers, retailers, hobbyists, breeders, public aquariums, governments and legislative bodies, environmental organizations, education, and science.

SAIA is currently seeking funding towards the establishment, promotion, and running of the organisation.

http://www.reeframblings.co.uk/2008/05/08/a-sustainable-aquarium-industry-association-for-europe/

Tror att Svein Fosså satt med fast då hette det MAC

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag tror att ted kommer att vara med att ge butiker certificat, samt sitta med när regelverk mm beslutas i europa, så det är en big deal!

Jaha OK, tog för givet att man själv drev sin verksamhet efter dom principerna också om man satt med i och beslutade om detta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, då är du Ted först i Sverige med detta om jag förstått tidigare debatter i ämnet korrekt ?

Det är inte frågan om någon MAC certifiering. Men det stämmer väl ioförsig att jag är först i Sverige även om det inte funnits några debatter om det innan. Och det jag är först med är inte min butik först med utan bara jag själv.

SAIA är något väldigt nytt och inte helt färdig utformat men vad det handlar om är igentligen vad man kallar fair trade. Jag kommer finnas med som representant för skandinavien. Det är en stor ära och jag ser det som ännu ett tillfälle för erfarenheter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte frågan om någon MAC certifiering. Men det stämmer väl ioförsig att jag är först i Sverige även om det inte funnits några debatter om det innan. Och det jag är först med är inte min butik först med utan bara jag själv.

SAIA är något väldigt nytt och inte helt färdig utformat men vad det handlar om är igentligen vad man kallar fair trade. Jag kommer finnas med som representant för skandinavien. Det är en stor ära och jag ser det som ännu ett tillfälle för erfarenheter.

Ok.

Kommer väl ihåg fel, debatterna angående MAC certifieringen kanske var på Zoopet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De har nog funnits debatter om MAC här på saltvattensguiden men det är alltså inte MAC jag ska representera. Det är en annan organisation och jag blir inte MAC certifierad för att jag företräder den. Vad jag kommer att göra är att sprida information till Skandinaviska akvarister, butiker, grossister, odlare och publika akvarium. Representera Skandinavien vid möten. MM MM mer information kommer längre fram.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

SAIA

Tror att Svein Fosså satt med fast då hette det MAC

Ettersom mitt navn er dradd inn i denne tråden: Svein Fosså er fortsatt med, og det heter fortsatt MAC.

MAC har gjennom det siste året gjennomgått betydelige endringer, også meget kompliserte endringer, i forbindelse med at styrelsen har tvunget organisasjonen til å fokusere på "the core business" - nemlig bærekraftig fangst og sertifisering. Gjennom flere år under Paul Holthus' ledelse ble fokuset dessverre dreid bort fra dette, fordi han fant det lettere å skaffe penger til mer generelle naturvernsprosjekter på korallrevet.

Endringene i MAC har dessverre også medført at mange av staben har mistet sitt arbeide (det var alt for mange ansatte i MAC i forhold til den nye organiseringen), og det har vært tungt å skaffe de nødvendige økonomiske midler til den videre driften. Grunnleggeren av "SAIA" har dessverre ikke vært fornøyd med, eller forstått, den nye satsingen i MAC og de kortsiktige konsekvensene den har fått.

Utfordringen ved å sikre bærekraftig handel fra korallrevet er ikke å samle skandinaviske, tyske og engelske importører i en organisasjon som vil flagge med "fair & sustainable trade". Utfordringen er å sikre at den virksomheten som foregår i akvariedyrenes opprinnelsesland faktisk er bærekraftig og rettferdig.

Jeg har vært involvert med MAC på ulike nivåer siden juli 2000, hvorav de siste to årene som styremedlem. I disse årene har jeg vært med på både oppturer og nedturer. Om vi klarer å gjennomføre den snuoperasjonen som MAC nå er midt inne i, vet vi ennå ikke, men jeg er stadig vekk optimist.

I tillegg til meg selv, sitter i dag følgende personer i styrelsen for MAC:

STEVEN BROAD (Executive Director, TRAFFIC International)

CHRISTOPHER BUERNER (President, Quality Marine)

SCOTT A. HAJOST (Executive Director, IUCN US, World Conservation Union)

ALEX PLOEG (Secretary General, Ornamental Fish International)

JAN STEFFEN (Programme Specialist, Environment and Development in Coastal Regions and Small Islands, UNESCO, Indonesia)

ALAN WHITE (The Nature Conservancy, Global Marine Initiative)

Både akvarieindustrien og naturverninteressene er altså tungt inne i ledelsen av MAC. Dette er, i seg selv, ingen garanti for at MAC vil lykkes, men ryktet om MAC's død er altså betydelig overdrevet!

SAIA har jeg dessverre ingen kunnskap om, utover at den er startet av en tidligere MAC-ansatt som har anvendt sitt kontaktnett fra MAC-tiden til å bygge det hun presenterer som en slags konkurrent til MAC. Jeg har selv vanskelig for å forstå hvorfor to organisasjoner med nesten identiske målsetninger skal fremstå som konkurrenter, men det ligger kanskje vikarierende motiver bakom her.

Hovedmålet må uansett være å sikre bærekraftig handel - fremfor å sikre arbeidsplasser i respektive organisasjoner?!

med vennlig hilsen

Svein A. Fosså

(Ovenstående er mine personlige betraktninger, og ikke nødvendigvis representative for Marine Aquarium Council, dets styrelse eller stab).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja som jag tidigare skrivit så har inte SAIA med MAC att göra mer än att grundaren är Christiane Schmidt som tidigare varit medlem i MAC och som (enligt henne själv) självmant avgick i protest från MAC finns i organisationen. MAC är ingen död organisation men vad SAIA vill göra är att koncentrera sig mer på "slutdestinationerna".

MAC är enligt mej en förträfflig organisation men likt Svein skriver så har koncentrationen legat på naturvännsprojekt på reven. Att säkerställa att allt går rätt tillväga i ursprungsland är väldigt viktigt.

Handeln i Europa behöver ett såkallat "kravmärke" och det har varit ett tungrott projekt att få publika akvarium och butiker certifierade i EU. Det är min förhoppning att SAIA kan vara med och medverka till det.

Angående vad du skriver om att säkra platser i organisationer så har jag inga som helst erfarenheter av detta utan det är nog något som får stå för dej själv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...