Gå till innehåll

And so it begins...


walsco

Rekommenderade inlägg

Eftersom jag alltid gör all med lite stil så bytte jag ut ölglaset mot en expresso kopp av finare slag ;) vilket gav resultat direkt, efter en timme låg en mindre krabba i koppen och efter tömning samt en timme till så låg den stora där. Åter till väntan på nitrittoppen...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nio dagar med LS och Nitrit = 0 och Nitrat = 0? Kan det vara så att 14kg levande sand filtrerar eller är jag bara otålig?

Kan ju också vara testerna som visar fel ;) Nädå, är ju kanon att dina värden håller sig så låga (även om det är lite konstigt med nitrat på 0, testa att ta i lite lite lite växtgödsel i teströret efter du mätt nitratet, då ska det ge utslag i.a.f.). Om allt håller sig bra kan du ju snart börja slänga i det första (lite högre stående) livet i karet. Hur är det med algtillväxten och det livet du sett i karet (såg att du haft lite rörmask och alger i.a.f.). Har du börjat få lite mer alger på stenar och så, så är det nog dags för några snäckor och eremiter som städpatrull, och om allting lever och ser friskt ut så tror jag allt att om du ser någon trevlig knappkoloni eller liknande tålig art så kan du slänga i det och öka upp ljusmängden lite (beror i.o.f.s på hur mkt du har tänt nu) så att den får lite ljus.

Mängden snäckor beror som jag ser det på mängden tillgänglig mat, så det är hur mycket alger du har växande på stenen och glaset, man får vara medveten om att dom äter mer och är snabbare än man tror. Men har du håriga stenar så är nog runt 8-10 st bra att börja med, och sen ev. öka på antalet om dom inte hinner med. Tänk också på att snäckor (likt alla invertebrater) är känsliga för snabba ändringar i vattenvärden, så koppa in dem sakta (gärna med droppmetoden eller en espressokopp :smiley17:).

Lycka till med allt nu!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite skumt är det... Ska kolla värderna igen med Sera:s marina kombilåda. Har inte mycket alger heller, det går att se en svag grön färg på stenarna men det är allt. Macroalgerna kom med stenen direkt från havet. 10kg kom från Triton och hade nog varit med ett tag och mognat då de väntade en ny sändning för att fylla på. Resterande 10kg kommer från Akvarieleasing och tog i princip från lastbilen vid leverans, dessa tvättade jag bara lite i saltvatten innan de åkte i.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har ett antal svarta krabbor med röda ögon, varav en är kanske 7 cm över ryggen! vad jag har sett så har den inte gjort någon skada på mitt kar! tror den käkar på mina knappar, men de växer snabbare än han/hon kan käka!

låt honom vara kvar ! bara kul med lite rörelse i karet! om du ska göra dig av med honom, så var de någon här på forumet från Stockholm,som har en Mantis, som gärna ville ha krabbor som föda!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Krabborna gick tyvärr till de sälla jaktmarkerna, har lite ångest för det, gillar inte att göra så.

Har mätt igen och nu fick jag Nitrat=5mg/l samt Nitrit=0, bytte sen 10% av vattnet och funderar nog på att skaffa en liten städpatrull i veckan om nu inte explosionen kommer nu när nitratet börjat röra på sig. Det är nu lite mer alger på stenarna men långt ifrån någon besvärande mängd. Tack för alla tips och råd!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så var det dags att prova en extremt liten provstädpatrull, köpte två turbosnäckor och två rödbenta eremiter vilket har överlevt 24 timmar nu :)

Köpte även en skummare Grotech HEA 80 vilket med nöd och neppe gick ner i den inbyggda sumpen. Den ska ju vara väldigt tyst men den överröstar alla pumpar och lever om en del. Det positiva är att den skummar som bara den. Medföljande instruktioner var väldigt knapphändiga, någon som har en bra länk till någon Grotech hea80 tråd eller egna erfarenheter. Är t.ex den länga utströmmarröret nödvändigt eller går det att vara utan och på så sätt spara utrymme?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Köpt lite fler turbosniglar, en sandvändarsnigel och två pepparminträkor. Algerna på tillbakagång, dvs stenarna börjar bli renare.

Värden stabila:

NO2 = 0

N03 = 5mg/l

Ammonium = 0

KH = 10

Nu blir det svårare, kanske ;) vad är detta, den lever och drar ihop sig lite om man lyser på den?

Bifogar även en bild på den inbyggda sumpen med Grotech HEA80 i.

post-4113-1446891632577_thumb.jpg

post-4113-14468916325942_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har två Condylactis gigantea anemoner, ganska små, ca. 8cm i diameter med alla polyper ute. Vit fot med lila toppar. Mitt probem är att anemonerna verkar trivas men en pepparmintsräka verkar ha fått smak på den ena och plågar den tills den går in helt i sin fot. Började då anemonen fick mat och räkan verkade insistera på att få ut maten? Vad gör man? Anemonen har satt sig på ett ställe där foten skyddas bra och verkar inte vilja flytta på sig. Ingen av räkorna rör den andra anemonen?

Jag vet att tålamod är viktigt men en anemon och två clowner kunde jag inte motstå. Clownerna har inte flyttat in så anemonen får skydd och vad jag nu förstår så kanske de aldrig gör det då Condylactis gigantea inte är någon favorit för symbios med Clownfiskar. Tyvärr så sa affären inget om detta...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle inte köpa anemon så tidigt - i synnerhet om du precis fått ordning på algtillväxten och karet inte är stabilt än - herregud, du släppte ju i städpatrullen för en vecka sedan! Om anemonen inte får vara ifred kaske du kan byta bort den till någon (fast har de satt sig på en sten måste man ta med stenen eller hugga av en bit med anemonen på.) Du borde kollat upp aemonarten och clownerna själv innan du köper så krävande djur, som dessutom lever länge och ofta vildfångas med stort svinn som följd. Alla anemoner räknas som mycket svåra och har stora krav på ljus och vattenmiljö.

Fast jag vet hur det är att bli förtjust. Kan man inte boka djur hos din handlare och hämta dem senare, när man läst på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, du har givetvis rätt men anemonens svårighetsgrad och behov verkar vara vilt skilda beroende på var man läser. Däremot kom pepparmintsräkans stökighet som en överraskning, har inte hittat något om det på nätet. I min okunskap så trodde jag dessutom att en anemon med sting kunde försvara sig mot en liten räka.

Finns det risk för att räkan plågar ihjäl anemonen och att den då släpper ut nässelgifter i vattnet. Om det inte löser sig: - är det någon som vill ha en anemon?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är tyvärr så att en del handlare (framför allt i USA vad jag sett) tycker att anemoner är lätta att ha i akvarium. Jag tror det beror på att de dör så långsamt.

Jag skulle stödmata räkan med fryst Mysis. Famnen full håller räkan lugn rätt länge. Eftersom Mysis har ganska hårt skal varar de en stund för räkorna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite information om hur boken "Saltvattensakvariet" av Daniel Knop kanske inte alltid kan tas som sanning ;)

Citat:

"Att hålla havsanemoner är lätt och den nödvändiga utrustningen

är inte dyr."

"Vattenkvalitet: De flesta havsannemoner anpassar sig väl till

vatten som är nedsmutsat med organiskt material. De kan även

vänja sig vid förhållande som normalt är mindre bra för andra

organismer."

"Ett annat naturligt rovdjur till glasrosanemonen har

upptäckts: den lilla räkan lysmata wurdemanni. Enligt David

Saxby med flera verkar den leva uteslutande på glasrosor och än

så länge har inga andra evertebrater skadats av denna vackra

räka"

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite information om hur boken "Saltvattensakvariet" av Daniel Knop kanske inte alltid kan tas som sanning ;)

Problemet är att väldigt lite som är skrivet om saltvattensakvarium kan tas som sanningar. Jag vill inte dissa att läsa på för det är jäkligt viktigt. Men det går snabbt framåt i den här hobbyn och infon blir snabbt daterad. Djuret som var revsäkert förra året har visat sig käka vissa typer av koraller i år för det är först nu tillräckligt många haft "fel" kombination och rapporter kunnat sippra ut. Djuret som var omöjligt att sköta förra året är ganska enkelt idag när nya produkter (foder/tillsatsämnen/etc) och mer kunskap om djuret i fråga har dykt upp. Djuret som var livsfarligt att få in som liftare förra året har plötsligt visat sig ha oförtjänt dåligt rykte efter vidare studier eller sammanblandning med andra liknande djur. Osv.

Jag försöker läsa på som fasen, böcker och internet och tidskrifter på biblioteket, samt snacka med andra som pysslar med hobbyn. Sen får man försöka hitta nån slags gemensam grund att stå på och dra sina egna slutsatser om vad som verkar mest trovärdigt.

Tror jag. Men lita inte på det jag skrev nu för det är säkert helt inaktuellt nästa år, :ler:.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En liten uppdatering, alla djur verkar må bra och värdena är fortfarande ok.

Anemonerna verkar gå in i sin fot när det blir riktigt mörkt. Är det ett naturligt beteende eller ovanligt? Så fort ljuset kommer som blåser de upp sig igen.

Hur viktigt är det med "moonlight" och vad är det egentligen? Har just nu lite svaga lysdioder, tyvärr vita, som kör en bit på natten men 5 timmar är det totalmörker. Vad är bra för djuren, speciellt fiskar? Blir de stressade av mörker eller är det så att de inte kan koppla av med lite ljus kvar? Clownerna verkar "sova" med totalmörker men simmar runt lite i hörnet när dioderna är på. Vilken våglängd ska moonlight ljus ha?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...