Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Marko - jag skulle nog låtit absorbern vara kvar. Att ha 1 tiondel högre pH under den mest aktiva delen av fotosyntesen innebär att halten fri koldioxid är lägre. Eftersom zooxantellerna lever inne i en djurkropp så är de inte lika beroende av koldioxiden som dina "fulalger". all begänsning av den fria koldioxiden i vattnet missgynnar dina "fulalger". När du har en pH kontroller kan du dessutom göra som jag gjort tidvis. Om du har automatisk påfyllning av avdunstat vatten så blandar du i ett överskott av kalciumhydroxid i behållaren. Försöker minska ytan som är i kontakt med luften så mycket som möjligt. sedan ställer du din kontroller på att slå av pumpen till ersättningsvattnet vid - låt oss säga 8,3. Du kommer att få hinka i lite vatten manuellt med denna konstruktion men du kan få ditt pH att ligga konstant kring 8,3. Just nu kör jag inte så eftersom jag kör upp både kalcium och KH med kalkvatten eftersom jag inte har så många hårdkoraller.

MVH Lasse

  • Svar 197
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Postat

Hmm. Som vanligt så låter det klokt när du skriver. Jag tänkte att det var bättre att ha så lite förändring i pH som möjligt, men jag går väl och kopplar in filtret igen.

Tyvärr så har jag ingen kontroller på det sättet i pH mätaren, funderar på att dosera kalkvatten under natten eftersom jag har en kanal ledig i GroTech:en men jag vill minnas att den vill dosera jämnt över en 24h period.. Det kanske är enklare att blåsa av dammet på Arduinon och fixa en till osmolator för kalkvatten helt enkelt..

Tack för input Lasse!

Postat

Jag vet inte hur grotechen fungerar men kan du inte när du exempelvis ställt in att dosera (om nivån så begär) under 30 minuter i timmen sätta en timer på hela härligheten som bara tillåter indosering under natten. Så går ju att göra med en osmolator - kanske inte med en doseringspump. Det senare med arduinon är ju inte helt dumt heller.

MVH Lasse

Postat

Efter ihärdigt jobb så verkar det som (peppar peppar) att jag ser ren LS i slutet av de böljande algfälten;

Under en helgen som gick så gissar jag att jag äntligen nådde så låga näringsvärden att skräpalgerna börjar ge med sig. Jag tror första indikationen var i torsdags kväll när SPS:erna helt plötsligt visade upp sig med total polypexpansion men i övrigt så såg det lika grönt och böljande ut som vanligt. Sen var jag borta över helgen och i söndagskväll hade algerna minskat betydligt; i vissa områden ser man hur algerna har "skrumpnat" och blivit gråa.

Något som gjorde susen och kanske till slut tippade över vågskålen i min favör var ett 10-tal eremiter och en Signigobius biocellatus som kom i för en dryg vecka sedan och som har polerat sanden till sådana grader av vithet att det nästan bländar när man tittar på akvariet.

Övriga grovjobbare i karet är;

- en Salarias som såldes som fasciatus, men jag undrar om det inte är en guttatus; den har distinkta blåa prickar längs sidan, och vad jag kan se på nätet så borde det vara guttatus, men jag är osäker..

- en Amblygobius hectorii

- en handfull snäckor.

I kemi-väg har jag kört biopellets sen julhelgerna och har också kört aggressivt med fosfatremover (upp till 4x rekommenderad dos) i två månader.

Sen har jag haft min CO2 absorber på skummarens luftintag som har boostat pH litegrann.

Jag har också skrubbat stenen där jag kommer åt under vattenbyten, samt haft filtervadd modell grov & fin i avrinningen som jag bytt var och varannan dag.

Dom "större" makroalgerna har dock inte påverkats synbart än.

Nu har jag plockat bort fosfatremovern så vi får se hur det utvecklar sig, men so far so good...

  • 2 veckor senare...
Postat

Efter att ha kliat mig i huvudet de senaste veckorna över varför mitt Ca vägrar komma ner från 520ppm trots ganska hög konsumtion av KH så upptäckte jag idag att doserpumpen skickade i hela den balanserade dygnsdosen av Ca klockan 15:00, trots att jag var säker på att jag endast körde KH och Mg medans Ca kanalen var avstängd i väntan på att det skulle ner till 430...

Balling är bra så länge det inte är allt för mycket skit bakom spakarna, och som vanligt är det dom enkla anledningarna som är dom riktiga...

Varför pumpen var programmerad vet jag inte, men jag misstänker hunden och att det är hans sätt att säga "mer skogspromenader, mindre borstning av sten"..

Sent from my Xperia Arc

Postat
Marko, den där strömpumpen som du har på rutan, vad är det för en och rekommenderar du den?

Pumpen han har på rutan, om det är den jag tror du menar, så är det en Seio, Dom låter lite mer än dom dyrare varianterna och dom kan krångla lite ibland, men så länge man håller dom ren så fungerar dom riktigt bra tycker jag, har 2st själv.

Postat (ändrat)

Länk?

Glöm det, hittade - vad är lämpligt då? En 320 med 1200 l/h eller en 530 med 2000 l/h. Siffrorna säger mig inte så mycket men man vill ju kanske inte ha för blåsigt i akvariet heller.

Ändrat av Krillo
Postat

Jag har sedan länge bytt seion mot en koralia som är lite nättare i utförande. Gjorde det efter att jag fick frågan om varför jag har en Web-kamera i akvariet från tre av varandra oberoende besökare...

Sent from my Xperia Arc

Postat
Gjorde det efter att jag fick frågan om varför jag har en Web-kamera i akvariet från tre av varandra oberoende besökare...

Haha... jag skulle vilja ha en webkamera i akvariet, skulle ju vara ascoolt ju -popcorn-

Postat

Vore defenitivt ett annat perspektiv med en in-tank-cam.. hmm..

Jag hade en Seio 530 (2000lph) innan och nu är det en Koralia Nano (900lph). I och med det bytet ändrade jag också returpumparna till Hyror Picos (2*1120lph) så teoretiskt snurrar jag 3140 lph i cirkulation.

Sent from my Xperia Arc

  • 2 veckor senare...
Postat

Någonting har jag gjort rätt eftersom "skräpalgerna" börjar ge med sig, men då har denna dykt upp ur ingenstans.

post-2723-14468921867055_thumb.jpg

Förslag på bekämpning? Någon fisk som funkar i RSM130 som gillar denna alg?

Förbaskat svår att få bort mekaniskt eftersom "rötterna" sitter i stenen....

Postat

Det är Caulerpa verticillata om min Google-fu fungerar.

Förslag på fisk till RSM130 som äter denna Caulerpa ?

S. fasciatus, A. hectorii och S. biocellatus gör det inte...

Postat

Sjöborrar brukar ta makroalger. Olika kirurger också, såsom Zebrasoma scopas. Sedan om det är en lämplig fisk som stor i ett RSM är en annan sak.

MVH Lasse

Postat

Ja.. börjar misströsta lite efter att ha bläddrat igenom verticillata trådar på RC då varken kirurger eller borrar verkar fungera klockrent. Elysia crispata kan funka, men frågan är om det inte är bättre att riva ut dom två stenarna som det finns på innan det blir värre... eller så är det redan värre men jag har bara inte sett det än.. grr.

Postat

Se det så här - varje kvist - mindre fosfor - mindre kväve - mindre av det mesta :)

Lyft ur stenarna och skrubba om det funkar - till slut är det borta men jag skulle ju tro att exempelvis sjöborrar från släktena Diadema, Mespilia eller Tripneustes fixar detta. speciell det sistnämnda släktet.

MVH Lasse

Postat

Ja Lasse, man måste nog vara mer optimistisk än jag om det ska gå att se det så ;-)

Jag gick hur som helst loss på stenarna idag. Bröt loss alla små SPS fraggar efter förra sommarens temperaturdöd och plockade ut dom 3 stenarna som hade denna alg.

Till min stora irritation så finns även denna alg på stenen som ligger underst i pelaren, men nu är det iaf såpass isolerat att den inte kan sprida sig alldeles för snabbt.

Stenarna ligger i en balja med cirkulation och eftersom jag också har massa fina knappar på dom stenarna så få det bli lite kirurgi i veckan.

Lasse jag tror att jag ska se på detta som ett bra läge att göra om scapen med ny sten och eventuellt irritera min sambo till den milda grad att hon självmant föreslår ett större akvarium där det finns mer plats att arrangera till stenarna i...

Hansson: Läs på ordentligt om algen först, och om du ändå vill ha det så skänker jag dig så mycket som du orkar bära (eller som finns i alla fall...) hyser inget hopp om att denna ska dö i en balja utan ljus dom närmaste månaderna :-)

  • 2 månader senare...
Postat

Då har jag idag dragit ur sladden till belysningen.

Akvariet är nu nedlagt efter en längre tids velande och oförmåga att hinna ta om hand om det till den grad jag själv förväntar mig av mig själv.

Alla fiskar och stora koraller (min eyphyllia klockade in på 40 polyper) är nu i trygga händer. Nu ska resten bort!

Säkert 20-25 kg levande sten som bokstavligt talat myllrar av liv. Det finns knappkolonier på dom, diverse korall bitar som vuxit fast, SPS och mjukisar, revvänliga krabbor (se tidigare inlägg) med mera med mera.

TYVÄRR så finns det även Caulerpa verticillata som jag beskriver i inlägget ovan, och därför är detta inget jag rekommenderar någon att lägga i sitt akvarium obehandlat eller åtminstone medveten om problematiken med denna alg. Det finns också cyano men det är inget som inte går att borsta bort.

Med det sagt så skänker jag bort denna LS.

Jag skulle personligen bryta loss det som är intressant (eyphyllia med några polyper, mjukisar, knappar, etc), eventuellt ympa in lite av denna LS för att boosta ett akvarium - caulerpan sprider sig med "rot-skott" så det borde vara kontrollerbart, men viss risk föreligger, och sedan koka resten av stenen och starta på nytt.

Jag har en 30liters tunna full med sten, och ytterligare ~20 liter i akvariet som inte får plats i tunnan, så - först till kvar får först koka sten. Den som först ringer mig på 073-0356928 får stenen (plus en 30 liters balja), enda haken är att all sten ska bort.

Om du hämtar stenen ikväll så blir det riktigt bra, annars får vi ta det någon gång nästa vecka när jag är hemma igen. Om ingen mot förmodan hör av sig så åker det på tippen nästa vecka.

Efter sommaren kommer det att finnas en super-pimpad RSM 130 med extra allt ute till försäljning till ett riktigt pang-pris!

  • 3 månader senare...

×
×
  • Skapa Ny...