Postat 29 januari 200916 år Jag har en cladiella jag funderat på att göra mig av med. Problemet är att den växer på samma sten som en korall jag vill behålla. Finns det nåt bra sätt att dela stenen i två bitar utan att riskera att skada korallerna?Om man tar en skruvmejsel och hammare (typ de verktyg jag har + en gammal brödkniv jag sågat lite slimline med) och försöker hacka lite försiktigt - hur stor risk är det att stenen går i tusen bitar?
Postat 29 januari 200916 år ta en smal huggmejsel och dela på den med den med hjälp av en hammare. Kostar under hundringen att köpa (har jag för mig)
Postat 29 januari 200916 år Så brett anslag som möjligt är att föredra, typ huggmejsel, men en såg går också att använda.
Postat 29 januari 200916 år Författare Då tror jag att jag ska börja test-såga med brödkniven när det är dags för detta projekt (i helgen, kanske?). Om man kommer en liten bit ner kanske man kan banka till på bladet sen.LS verkar ju generellt inte så hårt.
Postat 29 januari 200916 år Då tror jag att jag ska börja test-såga med brödkniven när det är dags för detta projekt (i helgen, kanske?). Om man kommer en liten bit ner kanske man kan banka till på bladet sen.LS verkar ju generellt inte så hårt.tat lugnt annars har du inget att skära bröd med;)
Postat 29 januari 200916 år Funkar det att borra i en LS? Har hört att den då kan släppa ut fosfat?MVHOskar
Postat 29 januari 200916 år Borra ett gäng hål och använd sedan huggmejset. Varför skulle det släppa mer fosfat från en burrad yta än en sågad (om någon alls)?
Postat 29 januari 200916 år fosfat samlas efter lång andvändning i stenen,iaf om jag ska tro den informationen jag fått.
Postat 30 januari 200916 år Fosfat kan upplagras i levande sten. Det sker mer om man :1. Använder kalkvatten2. Ligger på extremt höga kalcium + kH värden3. Använder en del natriumkarbonat till bikarbonatet i BallingmetodenDet lagras mindre fosfat i stenen och det kan till och med minska om man använder fosfatremover.
Postat 30 januari 200916 år Författare tat lugnt annars har du inget att skära bröd med;)Usch den kniven skulle jag aldrig skära bröd med. Utöver slimline har den sågat/skurit i diverse frysmat, korallim, xenior med mera. Det är inte längre en brödkniv utan ett akvarieredskap.
Postat 12 juni 200916 år Om du bara ska knacka isär den med huggmejsel, tänk på att mejselns yta ska ha så stor kontakt med stenen som möjligt
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.