Gå till innehåll

Tips på bra returpump?


linnea85

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag har ett akvartrium på 240L med sump, jag tyker att min returpump låter lite väl mycket, har testat med liggunderlag och olika tryck på flödet dock utan nån direkt framgång.

Ibland är den tyst och ibland låter den väldigt mycket utan någon direkt anledning?

Undrar om det finns någon som kan rekomendera nån knäpptyst returpump??

Har kolla här med då kommentarera var väldigt gamla så fiskar jag efter lite nyare....

-haj-

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Våran Tunze Master (nånting). Den lilla modellen som är ställbar mellan 300-3000L/H (har jag för mig) Den skall dock vara under vattnet. Våran har alltid varit knäpptyst. Kostar iofs drygt 1000kr, men det känns att det är kvalitet man håller i!

Hmm.. förstår inte varför min pump skall låta så mycket för?

Brukar man serva pumparna eller hur lång livstid brukar de ha?

Vart har du köpt din pump, tror du den passar mitt akvarium?

Behöver verkligen byta ut den, går knappt att prata i vanlig samtalston i det rummet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har aldrig servat min. Den borde väl vara ett par år eller så nu. Finns inte så mycket att serva eftersom den är helgjuten och man kommer inte åt några rörliga delar. Finns inga mekaniska delar förutom impellern som är i kontakt med vattnet.

Den passar säkert utmärkt i ditt kar. 300-3000L/H passar ju de flesta normala akvarium. Dessutom drar den mindre ström om man ställer ner den. Har för mig att den drar 55W på maxeffekt.

Köpte våran på Reefzone när den butiken fanns. Vet inte var man kan få tag på en sådan idag...men de flesta butiker borde väl kunna ta hem dom på beställning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Beror ju på vad man menar med knäpptyst. Gissningsvis står sumpen i ett underskåp, och då gissar jag att alla saker som inte hörs utanför skåpet kan anses som tysta.

Vad gäller Tunzen så kan vi höra ett mycket svagt ljud om man har örat någon dm från pumpen. Med andra ord finns ingen möjlighet att höra den om den står i ett skåp. Personligen klassar jag den då som tyst! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj.. här kom många tips.. Att ett akvarium inte är helt tyst och väldigt svårt/dyrt att få tyst är jag medveten om dock står akvariumet brevid matbordet och soffan det kan vara lite störande när man gäster att behöva höja rösten för att överrösta akvariumets pump.. Skummaren låter också ganska mycket och vid ett senare tillfälle kommer jag nog att byta den till en tystare modell, men vad är ca pris för dessa returpumpar? och hur "stark" behöver jag?

Idag känns det som att den jag har är lite för stark då det hela tiden sprutar vatten ifrån det lilla hålet där vattnet rinner ut i akvariumet.

Tacksam för alla svar. =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tunzen kostar ca 1000kr och pumpar mellan 400-3000L/H. Du kan alltså reglera flödet så det passar dig...under förutsättnign att du inte behöver mer än 3000L dvs...

En annan bra sak är att om du inte behöver max tryck så minskar du flödet och även strömförbrukningen. Tror den ligger på 35W vid 400L/H och 55W vid 3000L/H.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det skall rinna vatten genom det lilla hålet vid returen. Det är till för att det skall gå in luft där vid strömavbrott. Annars blir sumpen översvämmad vid strömavbrott. Jag vill helst köra skummarens flöde genom returpumpen. Skummaren bestämmer alltså returpumpens storlek hos mig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Den är relativt strömsnål gentemot andra liknande pumpar (om jag sett rätt). Ju mindre ström, desto mindre värme...vilket ger ett kallare akvarium i det långa loppet. Betyder oxå att om du klarar dig med kanske 1000L/H så drar pumpen mindre ström vilket ger kallare kar och billigare elräkning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...