Gå till innehåll

Floraset osram


Thomas_W

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag är relativt ny inom saltvattensakvaristiken, men har sysslat med diskus sen jag var en ung spoling. Är nu snart 27 och har återigen börjat med saltvatten. Har inte tid för att syssla med diskus på heltid längre, utan har istället vänt mig till denna del av akvariehobbyn. Min tro är att jag kommer att förbli här. Saltvatten är, förutom diskus, det ultimata inom akvaristiken. Sådär särskilt avancerad kommer jag dock inte att vara i början. Som det ser ut nu har jag nyligen köpt 45 kg levande sten och korallsand till mitt 425 liters. Det är 121 långt, 70 högt och 50 brett. Märket är Zooline med ram. Sysslar just nu bara med att se till att cirkulationspumparna skjutsar runt vattnet som de ska, samt att saltnivån är korrekt. Eftersom karet startades i förrgår är detta ungefär allt jag gör just nu, förutom att vänta på min Deltec MCE-600 som dyker upp på fredag. :) Hade den skummaren till det här karet när jag sist hade saltvatten och var mycket nöjd med den. Tydligen har de uppgraderat denna modell en aning också (det var 6 år sen jag sist körde salt) vilket tydligen gör att den låter ännu mindre. Hoppas att ryktet är sant. :D Hur som helst. Mina framtidsplaner är för närvarande att vänta och låta den levande stenen köra in sig ordentligt, samt att få den kommande skummaren att fungera korrket. Därefter tänkte jag ploppa i ett par clowner som en första försiktig liten belastning på systemet och köra vidare därifrån sen. Målet är att i framtiden ha både mh och åtminstone mjukkoraller. Men sump blir det nog dessvärre inte, då jag inte vill borra i det här karet. Åtminstone inte som det ser ut nu. :)

Nu till min fråga. Funderar på det här med belysning och kom att tänka på att jag har två st FLORASET OSRAM 90 W (som tydligen ger lika mycket ljus som reflektorglödlampor på vardera 150 W). De ser ut så här och jag har haft dem till ett växtakvarium som jag hade för ett tag sen. Skulle jag kunna köra dessa även över mitt saltkar och lyckas med åtminstone mjukkoraller genom detta? Så här ser de ut: http://195.20.227.214/ebay/2009-06-14/DSC01235.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du börjar fatta alltså, plattfisk skall vara på botten ;)

Visst kan du använda de där lamporna men de har ett par nackdelar. En nackdel är att de numera har högst begränsad statusfaktor, skall du skryta här så är det T5, MH eller möjligen LED som gäller. Det tycker jag du lugnt kan strunta i. Den andra nackdelen är lite svårare att släppa, de ger helt enkelt mindre ljus per watt än modernare lampor. Det du spar i inköp kommer alltså igen på elräkningen i stället och du kan inte jämföra 90 W floraset med motsvarande effekt från MH eller T5, det blir avsevärt mer ljus per W med de senare. Det blir därför magert med två såna lampor till din burk, i all synnerhet med tanke på höjden.

Men för all del, häng gärna upp dem men räkna med att du måste på mer mer ljus, mycket mer ljus, om du skall få koraller att trivas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

HQL, alltså kvicksilver lampa. Eventuellt eftersom det är en växtlampa kan den vara väldigt röd/gul, men för tillväxten borde den fungera. Det är dock lite dålig ös i kvicksilver lmpor jämfört med T5 / MH, så du kommer vilja kompletera vad det lider.

Men det är väll 80w?

B!

Edit

Värt att nämna kan kanske vara att "förr" var det bara kvicksilverlampor som gälde för att ofiltrerade kvicksilverlampor gav ett så "sol likt" ljus som möjligt.

/Edit

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej, tack för svaren, hör ni. :) Jag tolkar det som att jag kan ha dessa "lugnt" ett tag. Nog för att "saltnördar" inte blir speciellt impade av dem om jag skulle få för mig att bjuda hem någon, men jag umågs inte med andra sådana ändå, så det kvittar. Måste även säga att dessa lampor är ganska sådär dekorativa, vilket i samband med ett flashigt saltkar garanterat kommer att ge mogenpoäng från brudarna. ;) Men vad tror ni om mjukkorallernas eventuella trivsel bland dessa då? Jag har förresten faktiskt för mig att man kan köpa lampor till dessa aramturer med ett blåare och mer marint ljus om man har lust? Och jo, lamporna är som sagt på 90 w styck (som sagt även tydligen ger lika mycket ljus som två reflektorglödlampor på vardera 150 W).

Ändrat av Laggeman
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lampan som heter HQLR deluxe är på 4000 K.

Men de sprider ljuset vådsamt och det går också ut ljus genom reflektorglaset på sidorna. Jag har testat över saltvatten och en 70w MH ger mycket mer ljus ned i karet.

Menar du att EN 70 w MH ändå ger mer ljus än TVÅ HQLR 90 w?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle tro ungefär att det blir ungefär lika mycket ljus ned i karet.

Och ett 54w T5 ger ännu mer.

Menar du att mina två lampor kommer att ge lika mycket ljus som en 70 w MH-armatur? Äsh, då får det bli en början iallafall, jag ska ju bara ha mjukkoraller framöver iallafall. Om ett halvår eller nåt sånt skaffar jag dock säkert en ny mh, för då kommer jag säkert att snegla på stenkoraller också. Låter det som en vettig plan i era öron?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Äsh, det sket sig med mitt Floraset, ens lampan var kajk, trots att den var helt ny när jag tog ner och stoppade den i sin låda. Inte fan köper jag en ny för 4-500 spänn, SÅ bra alternativ till MH är dom trots allt inte. Så nu blir det faktiskt MH direkt istället. Vilken storlek föreslår ni till min akvarievolym (info om det längre upp i tråden), och framför allt, vad kan en passande gå på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Räknar du med 1W/l så 2st 250W Mh lampor eller 2st 150W samt något t5rör så kan du köra istort sätt allt i karet. och Mh ger ett härligt glitter i karet ochså kör själv 3st 400W Mh lampor i mitt kar och kommer inte att byta till t5 gillar glittret för mycket.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Räknar du med 1W/l så 2st 250W Mh lampor eller 2st 150W samt något t5rör så kan du köra istort sätt allt i karet. och Mh ger ett härligt glitter i karet ochså kör själv 3st 400W Mh lampor i mitt kar och kommer inte att byta till t5 gillar glittret för mycket.

Okej? Jofan, det är väl lika bra att köpa allt man behöver direkt, det är ju trots allt en engångsinvestering. Men du, kanske är en dum fråga, men kan man ha flera mh-lampor i samma armatur? Skulle jag alltså kunna köpa en armatur som håller 2 * 250 W på en gång? Förstår faktiskt inte riktigt hur jag annars skulle få plats rent praktiskt med TVÅ mh-armaturer hängande bredvid eller framför och bakom varandra, då akvariet har ganska speciella mått, som du läst?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns armatur combo som dom kallas det är 2stMh och 2st t5rör i finns olika längder men det går att köra med reflektor ingen armatur så att säga kör själv med 3 reflektorer det vill säga ingen armatur och ja köp och gör rätt med ljuset det underlättar senare när du inte behöver tänka på var du skall sätta koraller lika mycket

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack, men har redan köpt en begagnad 250 W (den här: https://www.saltvattensguiden.se/annonser/showproduct.php?product=7649&cat=all ) som hag hämtar om ett par dar. En aning i underkant för mitt kar, jag vet, men eftersom jag bara kör mjukisar i början så lär den ju räcka. Kan ju komplettera med ett par t 5 senare, om jag har lust.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...