Gå till innehåll

Plasma lampa


DSB

Rekommenderade inlägg

Har tagits upp i andra trådar, men det vore bra med en specifik tråd om detta.

Ni som vet om lampan fungerar bra till koraller (spektrum osv)? vad den kostar? vilken armatur? kan köpas i sverige? osv.

Ni som vet något om detta kan väl fylla på med er kunskap här. Jag tycker det verkar vara en intressant produkt om den är så effektiv som den verkar på de videos man sett.

Ändrat av DSB
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 77
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Varken lysrör eller MH är fullspektrumlampor även om de kan hålla 6500 K. Det är fosforblandningen som avgör hur spektrumet ser ut. Plasmalamporna ger dock ett kontinuerligt spektra över hela det synliga strålningsfältet. Den är likvärdig med solljuset spektra i luft. Där finns nog ingen typ som kan ersätta detta men som någon var inne på i den andra tråden så är det inte det spektrat som finns i luft som är det som finns från ca 3,5 meter och neråt vid korallreven.

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sfiligoi vision heter plasman, kom ut för någon vecka sedan men visades på interzoo för första gången. Finns i lite olika kraftiga lampor. Den som har hittat sin väg till Sverige är på runt 250w minns ej exakt watt tal. Dimbar från 100% till 20%.

Vid 20% är ljuset ganska blått medand vid full kraft mer likt ljuset från solen, enligt vissa lite för gult men enligt mig ganska naturligt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj, jag har fattat det som att en fullspektrumlampa ger ifrån sig våglängder i hela det synliga spektrat, vilket gäller för alla vanliga lysrör och MH-lampor.

Detsamma gäller i så fall INTE för lysdioder som har ett väldigt snävt spektra.

Med fullspektra menar jag ett kontinuerligt spektra liknande det som solljus har. Lysrör och MH har oftast ett disskontinuerligt spektra, dvs det är olika toppar. Vad gäller LED så finns båda sakerna. Om man tar enfärgs LED, exempelvis Cree royal blue så ligger den kring 450 nm plus minus 20 nm. De kallvita har dock ett kontinuerligt spektra i nästan hela det synliga området men inte med samma form som dagsljuset och plasman.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som robin skriver så har jag också läst att ljuset blir blåare ju mer man dimmrar ner det. Det tycker jag känns som en ganska trevlig egenskap om man har en avancerad belysning som klarar av att göra en snygg ljuscykel så att ljuset blir rent dagsljus mitt på dagen och blåare på morgon/kväll.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns litet olika tekniker för plasmalampor. Formellt sett kan man kalla både lysrör och Mh för plasmaljus men de egentliga plasmalamporna tillför mikrovågsenergi till lyskroppen i stället för elström.

Här är ett exempel: http://www.nlites.co.uk/sulphur-plasma.htm

Ett annat:http://reefbuilders.com/2010/01/26/commercially-lifi-plasma-light-hobbyists-launching/

Luxim hade vi uppe i några trådar för ett par år sedan. http://www.luxim.com/dynamic/display.php/57

Sfiligoien är så ny att de inte har upp den på sin egen hemsida ännu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror inte priserna kommer att rasa. Drivningen kostar. Men däremot kanske vi kan få större utbud på ljusfärger och storlekar. Den första produkten med liknande teknik var Philips induktionslampa och den har inte blivit uppseendeväckande billigare: http://www.ecat.lighting.philips.com/l/induktionslampor/ep01lind_ca_se_lp_prof_atg/cat/se?levelNavCount=1&navAction=push&navCount=0#isSearch=false&grp=Lamps&familyStartIndex=1&fly=LP_CF_DQLSYS_EU_FA_SE_LP_PROF_ATG&productStartIndex=1

Men lysdioderna sjunker stadigt i pris. De sista åren har man fått ungefär dubbelt så mycket ljus för samma pris på två års tid. I dag är de bästa kallvita på 139 lumen/watt och till vintern är det aviserat 170 lumen per watt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men om man räknar så här. 2st mh lampor kostar ju ca 1800kr beroende på sort. sedan bör man ju byta dessa var år. vilket på 10 år blir 18000kr.

I Sfiligoi's ramper så säger de att en plasma är som deras ramp med 2 st 250 watts mh...

men då är det med Sfiligoi's super reflektor som boostar upp ljuset så de kan jämföras med en 400w normal reflektor ramp vilket då blir att jämföra 800 watt mot plasmans 230 watt. ( i mitt fall)

På 1 år förbrukar plasma under 1000kw att jämföra med 2st 400 watts =3000kw

Detta gör att plasma på 10 år kostar ca 10.000kr i drift mot 30.000kr (för 2st 400 watts) + 18000kr i lampor. vilket blir nästan 50.000kr.

Plasma lampor kostar i stort sett nada så den kostnaden kan bortses och vad jag har för mig så finns den endast i en färg som motsvarar det naturliga sol ljuset.

Tror Ted prata om 14 års hållbarhet på plasma men där kan jag minnas fel...

En annan tanke jag fick var värme utveckling!? hur är den från lampan?

skrev ur mig lite funderingar bara 8-)

/Andreas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Andreas, fina beräkningar!

Du har en poäng där...

Men när du säger att

"Plasma lampor kostar i stort sett nada så den kostnaden kan bortses"

Menar du inköpskostnaden eller ? det kostar som sagt ganska mycket att börja med...

Sedan tänk vilket otur om man pajar den innan den beräknade 10 års gränsen etc.

lampor kan ju alltid gå lite då och då..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Värme utvecklingen är inte stor jag har laggt handen mot skyddsglaset medans lampan varit igång hela dagen. Va lagom varmt inte brännande på något vis.

Det tyder väl på hög effektivitet?

Något som jag gissar intresserar många här efter denna sommaren! detta ska undersökas!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg att Ted hade fått upp dom i webshoppen nu och låg på samma prisnivåer så behöver inte ens gå över ån. Tål att hållas koll på även om priset är en investering så är värmen inget man vill ha.

Du som hittat den, kan du lägga upp en länk? Jag hittar den inte under Belysning, som borde vara det självklara valet, tycker jag. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...