Gå till innehåll

Stör


alvarbengtsson

Rekommenderade inlägg

Inte direkt saltvatten men hoppas ändå att det är någon som kan besvara frågan. Har en kompis sjuka stör, och vi försöker lista ut vad som är problemet vi tror det är simblåsan, eller gaser i magen. den ligger och flyter i ytan och kan inte göra så mycket mer, tar lite simtag till botten iblan.

Men är det någon som vet hur det kan botas ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kyla ner är inte så dum idée, jag använde det knepet en gång för att acklimatisera blågyltor som tagits upp för fort och därför höll på att spränga sina simblåsor. Metoden bygger på att gas får mindre volym i kallare omgivning.

Stören har dock en öppen simblåsa så även addo:s idée är värd att testa.

Annars är nog min erfarenhet att simblåseförlamning är i stort sett omöjlig att fixa på benfiskar - om det skulle vara så.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser du någon skillnad? Du bör nog ha den nere tills du ser att det blir skillnad. Nu är det ju inte säkert att detta hjälper din stör så har du inte sett någon skillnad på ca 1 vecka så kan du höja igen - men gör det väldigt långsamt - 1 grad per 5 dagar ungefär.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sänkningen är inte så viktig - det är höjningen som måste gå långsamt. orsaken är att vid 10 grader och under är fiskens immunförsvar nedsatt rätt ordentligt. det är iofs också bakteriernas men när du börjar höja temperaturen så blir det en kapplöpning mellan bakteriernas tillväxttakt och immunsystemet stärkande. Går det för fort kan vanliga bakterier orsaka sjukdom. Höjningen bör därför gå ganska sakta så immunförsvaret hinner med bakteriernas tillväxttakt.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

okej då förstår jag :) Tack! då ska stören få bo i ett 150 liters kar på balkongen en vecka och se om han blir friskare. men han har bott i en dam innan han kom till oss för att försöka bota honnom så är lite tveksam på att detta ska funka. Men våran Marinbiologilärare har sagt att man kan suga ut luften ur simblåsan med en spruta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, det går att göra men då skall du först igenom ryggpansaret och sedan ner och försöka träffa simblåsan, det vill säga du måste veta var den är. att trycka en spruta genom en störs ryggpansar - det är inte så lätt som det verkar. Se till att du har bra cirkulation i 150 liters karet och mata inget.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om den går kallt så är det närmast till fördel att den inte fått någon mat. Men visst, är den stressad, undernärd och nedkyld är den antagligen så svag den kan bli utan att man låter den ligga på land i ett par dagar... Hanteras mycket varsamt.

("normalt" är det inget problem att låta fisk gå utan käk i flera veckor, dels därför att i akvariet brukar det finnas ett och annat att ta av, och dels för att fisk klarar sig rätt länge utan mat om inte de behöver slösa med energi på att simma mot strömmen osv. Men normalt inkluderar inte sjuka djur som inte kunnat äta normalt på ett tag, och som ovanpå allt förvaras i en icke inkörd akvariemiljö. Problemet med att mata är dock att även om det kanske känns sjyst så riskerar du att maten inte smälts som den ska i fiskens tarmar, och därför istället gör mer skada än nytta.)

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest
Detta ämne är stängt för fler inlägg
×
×
  • Skapa Ny...