Gå till innehåll

upplyst!


troffe

Rekommenderade inlägg

JAG vill ha allt!! Fina stenkoraller ,fina mjuk koraller,fina anemoner, nå´n liten firre oxå:) Ingen fisksoppa!! Jag har haft troffar Alltså ett tjog med samma art som wrang o jag blev mest stressad av alla firrar som drog runt. Så ett lugnt fint akvarium med ett fint vattenblänk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag skulle köra på MH det räker med en 250w det har jag över min burk sen kan du nog inte för mycket ljus men man ska akta sig för vad försäljare säger.

Sen kan du kompletera med några blå rör för det etiska.

Vill du ha riktigt med ljus så skulle jag nog rekomendera 2*250w MH

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Längden är kanske inte så viktigt, utan höjden på akvariet. Ju djupare man vill att ljuset ska tränga desto starkare watt-tal ska man ha på MH:n. Eftersom MH-lampor är mer eller mindre som trålkastare så är längden på akvariet mindre viktigt. Vill man ha jämn stark ljus i en 120cm långt kar så behöver man ha två MH.

Till mitt 120cm långa, 65cm djupa kar har jag en 250W MH i mitten plus två 54W T5 i fram/bak. Rakt under MH:n kan man väl ha det mesta, samtidigt som vid kanterna kan man ha andra djur som kanske inte behöver/vill ha det så ljust.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

OK. då blir en 250w MH. En 54w T5 plus 2 blåa för det estetiska helt tillräckligt? Då kommer jag upp i en watt per liter De verkar bra! Tack,tack, Nu blev jag lite klokare. Tänk va bra om Detta hade gått att läsa ut i fossås böcker!smiley4.gifVilka rör ska man ha? Ni som vet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilka rör du ska välja hänger något ihop med vilket kelvin-tal du väljer för MH-lampan. Jag tycker personligen inte att karet ska lysa som en blå tub så jag har valt en 10000K MH och sedan valde en djupblå T5 tillsammans med en vanlig blå. När MH tänds så är det inte mycket av det blåa nyansen som blir synlig för ögat, men korallerna för sin dos...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

OJ! Nu blev det svårt igen . Kelvin?. Måste jag läsa på om kelvingrader?? Kan jag fråga min lokala handlare om djupblå T5;A? Knappast, han är en hejare på att sälja INDIANPLATY´S till barnfamiljer. Men kan säkert inte skilja en T5 a från ett A-4.. Om han ska sälja saltrör till mig så måste jag hjälpa till o peka ut vilket märke o kelvin,kan ni hjälpa mig?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nä, så invecklat är det inte. Skalan anger vilken "temperatur" färgen har. Den börjar på den röda spektrat och vandrar mot den blåa (väl ultra violetta antar jag). Det vanliga spanvidden fär akvarielamporna börjar på 6500K och går upp till 20000K.

Kolla på den här länken så kan du se hur olika kelvintal ser ut http://www.cnidarianreef.com/lamps.cfm

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har hört att det finns triphosphor T8or med actinic (ursäkta svengelskan). Vet någon vad dessa lamporheter och om dessa är bra rör? Kanske kan vara ett bra kompliment till MH om du inte väljer T5.

"Kolla på den här länken så kan du se hur olika kelvintal ser ut http://www.cnidarianreef.com/lamps.cfm"

Måste ju säga att det var oväntat att det skiljer så mycket i färger från MH med samma kelvintal. Bra länk!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tycker som de flästa här . Bewror på vad man villa ha . Jag rekomederar mins ett blo mon eller actinic 03 coralife ror som jag tycker är bäst .2 st dagrör på 10 000k och ett st MH på mellan 150 och 250 w Tror att du klarar dig tämligren långt på detta. Lycka tillsmiley2.gif.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det tycker jag verkar bra! Med uppbyggd levandesten nästan till ytan så har jag tillräckligt bra ljus både uppe vid ytan likså på mitten och nerepå botten för att härbergera de flestevertebrater, Eller? ÄR det någon art avsten eller mjukorall som är att rekommendera eller förkasta.?? Ska man blanda sten o mjukkorall i samma brk ?? Jag har läst att det är bra att bara ha sten eller mjukkorall och inte blanda. Eller är det bara att se till att avstånden är ordentliga. Ska jag ta en ny tråd??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag föredrar att tjata salt här!!Jag är så sällan på fastlandet. Men jag återkommer med frågor om koraller och anemoner. Jag har bara börjat krafsa på ytan. Det var på semestern i November till Egypten (27.5 grader i vattnet)som jag kom på tanken att salta min lilla burk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vist kan du har både sten och mjukisar i ditt kar men du skall nog inte blanda vilt. Mjukisar så kan du ju ha det mästa, inte allt som typ Capnella och skivanemoner går inte så bra tillsamans. Fins säkert undantag. Men som typp sinularia , neptea , sarchophyton ,lobophyton går bra tillsamans.

Rörkoraller och kolonianemoner går också bra i de flästa fall.

Vad beträffar stenkoraller så av egen erfarenhet så kan jag rekomendera caulastere furkata, blastomusa som inte behöver så mycket ljus, Turbinaria peltata och reniformis, de behöver å andra sidan mycket ljus för att trivas.

Hoppas att detta gav dig lite mer ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är jätte nöjd, rakt på sak info Det är ett rent nöje att vara här Ni är bäst! Jag får fråga och får kloka relevanta svar! Och hittar massor av roliga trådar och svar på frågor jag inte ens har tänkt på. Det är KANON..Jag skriver ner allt på papper.. Anteckningar överallt Och om allt Det ska bli lite system på dessa papper som rör allt från Kelvin tillSPS...smiley4.gif

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...