Gå till innehåll

Mitt första akvarium


Dez3d

Rekommenderade inlägg

  • Svar 408
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Japp, det jag har gjort. Jag har köpt en 3 cm bänkskiva i ek (inte billigt) som jag ska lägga på. Jag ser nu när akvariet är borttaget att det är mittenregeln upp mot bänkens undersida som spökar. Jag har köpt träkilar som jag ska använda. Annars blir det bänk + 20mm frigolit. Hoppas det duger =)

Behöver jag skummaren i min 200L tunna om det handlar om 24-48 dygn?

M.v.h

Peter

Ek var väl lite överkurs men om det hjälper dig att sova gott om nätterna så är det väl investerade pengar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är bänken lackad och skall läggas på om en timme eller två. Mina stenar i allt vatten går i tunnan med 2 pumpar och värmaren och jag mätte salthalten till 1.026-1.027 och jag fick tillföra lite osmosvatten. Jag uppdaterar med bilder när det är klart.

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Missade era inlägg wrang & J.Svärd,

Jag chimsa med reklamen från brevlådan då det nu bara handlar om ett par 10-dels millimetrar. JAg tror jag har fått den slät nu och kommer att fylla akvariet inatt med sand, vatten och sten.

Allt jag gjort är följande: Tömt allt vatten och överfört sten till tunnan, lyft bort akvariet (efter extrema problem att gänga loss bulten till genomföringen, vilket jag löste med ett verktyg för montering av oljefilter i trånga utrymmen), lagt in några fler träbitar mellan regeln och 1:a skivan och kollar att det är plant, lagt på nylackad ekbänk och ska nu montera tillbaka karet med frigoliten.

J.Svärd, det blev ek då furuskivorna var helt slut i alla butiker i Stockholmsområdet! Dessutom verkade ek passa bättre till furun än bok, björk, laminerade skivor, etc. Hade jag ändå tänkt att beställa ett nytt kar för 20.000 så känns en tusenlapp för en skiva Ok =)

En fråga är om man kanske bör ha exempelvis plastskum (för parkettgolvsunderlag) mellan dom galma och den nya skivan?

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Japp, nu är allt klart. Tog 17 oavbrutna timmar att fixa. Jag la i 2mm korallsand denna gång och det blev kristallklart på en timme. Dom djur jag hade på stenarna verkar må bra, däremot har jag möjligtvis en glasrosor eller två att ta omhand om.

Jag kollade vattnet efter detta äventyr och fick följande:

temp: 26

densitet: 1.0255

pH: 8.3

dKH: 9.0

NO3: 5

NO2: 0.0

Min frigolitskiva vart lite kort så jag fick lägga ihop en remsa i ena kanten av akvariet. Märkte i morse att den satt löst p.g.a att frigolitskivan varierade i tjocklek på några tiondels millimetrar (såg lite lustigt ut med glasbotten hängande i luften). Tog bort biten och ersatte med en remsa som passade bättre. Jag kan inte tänka mig att detta skulla vara något problem då det handlar om strax under 10mm in på kvariets underkant.

Tack för allt stöd med att fortsätta projektet :smiley20: :smiley20:

Bilder innom kort!

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jonas, här kommer en kvällsbild med månljuset på. Allt verkar funka bra och jag är äntligen nöjd med min aquascaping (även om den är standard):

ny.jpg

Jag har matat mina två anemoner som följde med levandestenen med Artemia och dom båda åt var sin räka med mycket god aptit. Nu är dom för små för en identifiering (~4mm) men verkar växa snabbt. Jag är då lite osäker hur ofta jag bör ge dom räkor, någon som kan ge råd?

Jag matade även dom två krabborna jag upptäckt, dom var riktigt hungriga och sitter och knäpper just nu i mörkret.

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ojdå:P Men du kan alltid ha 2st*ler*

Liten undran bara, den där röda fläktlampan är de så snyggt till ett akvarium? lyser rätt starkt, eller de kanske bara blev så starkt på kortet! känns mer som det är till en häftig detalj på en dator eller något! Men men bara jag som tycker kanske!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hehe, jag har väntat på någon att kommentera på fläkten. Om sanningen ska fram så var det den billigaste fäkten jag fick tag på. Jag ville inte ha något ljus, men eftersom jag valde den billigare så blev det rött eftersom det har kortast våglängd. Den kommer ändå att behöva bytas ut var 6:e månad. Ser redan ut som ett saltlager!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Laggeman, det ska jag göra!

Tänkte dela med mig av mina värden och hur det för tillfäller ser ut. I huvudkaret verkar allt lungt och mina två anemoner (ena flyttade jag upp från fefugium) verkar må bra. Den enda tendens till alger i huvudkaret är mycket tunna "buskar" med mörkröda trådar på ena levandestenen, men den har inte ökat i antal, bara växt lite på höjden (kör 1 timme med 2x150W MH, 5 timmar med 36W T8 Actinic). Däremot så verkar refugium börja blomstra då massor av olika alder verkar ta sig. Jag tror jag har 3 typer av Caulerpa: taxifolia (eller Bryopsis :smiley23: ), nummularia och eventuellt även racemosa. För tillfäller kör jag med endast en 14W T8 rör tänd 24 timmar, men eftersom en extremt fin matta av någon grön alg har ansamlats funderar jag på att eventuellt släcka allt för tillfäller (skulle gärna vilja ha råd här!). Jag har dessutom lite trådalger och det har samlats lite diatomer? på sandbotten.

Här är en bild på min refugiumsten: alg.jpg

Jag kommer sannolikt (på inrådan av crille) att köpa levandesand till refugium.

Mina värden är förhållandevis stabila och nedan är en liten graf över dom senaste 14 dagarna (dag 7 var då jag flyttade allt vatten och ls till tunnan under "renoveringen"). Det som syns är pH, dKH, Nitrat och Nitrit. Salthalten är nu stabil på 1.0255/34.6, sillikater är omätbara och Ca ligger stabilt på 425 (allt med Salifert). Temp är 26...

grafy.jpg

Vill gärna höre era synpunkter/kommentarer!

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

TACK för en lysande tråd!

Jag är helt ny här på detta forum och dessutom hel nybörjare på saltvatten. Jag har dock en längre tid gått och änkt på att jag skulle vilja bygga ett akvarium från början till slut. Jag ser det som en utmaning och inte bara ett konstverk. Dock hoppas jag kunna bli lika stolt över mitt framtida akvarium som du borde vara över ditt. Vilket fall som helst är jag nu ännu mer sugen på att bygga ett eget saltvattenakvarium. Har du något generellt tips som jag bör ta med mig? Hoppas kunna bygga större än ditt då jag tror att jag snart kan tycka 240 l är för litet.

Tack för insperationen!

/Sillen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jonas, och tack!

Angående tips så vet jag inte om jag är rätt person med tanke på mina byggproblem :smiley9:

Jag har haft en del tur under bygget med att gissa måttt och sånt men har dock fått jobba länge men många små detaljer. Bästa rådet personligen är att köpa ett färdigt saltkar, ex. Deltec eller nya AquaMedic Anthias (runt 400-500L) och slippa all huvudvärk och oändliga nätter med byggande. Men, jag har njutit varje sekund av mitt bygge och mina råd dessa:

1) Läs allt du kan hitta om saltkar, speciellt alla trådar här. (själv kunde jag ingenting innan bygget). Inga böcker (vad jag vet) ger specifika detaljer på byggen av bänkar utöver dom generella kraven för stabilitet (plant, i lod, kraftigt regelverk för tyngden, etc). Det gäller att pröva sig fram och fråga vänliga saltisas här på forumet om hjälp/råd under byggets gång.

2) Bestäm storlek och typ av kar du vill ha (bara fisk, fisk + mjukkoraller, allt, speciell biotop)

3) Lägg upp en budget på vad du vill spendera, baseras på typ av kar (bara fisk behöver ej MH elysning o.s.v)

4) Bestäm vart karet ska stå och tänk på att det behövs ganska gott om plats om det är fristående. Tänk på tillgång till el (jordade uttag?), avstånd från fönster (alger p.g.a solljus), typ av golvunderlag och att det tål vikten, ev. inkoppling av osmos för autopåfyllning direkt från kran till karet.

5) Kolla med din hemförsökring och se om den täcker ett hemmabyggt akvarium/bänk om oturen dyker upp. Om du bor i hyreshus, kolla med värden att allt är Ok.

6) Om du vet vilket kar du ska ha, plannera hur du ska ha tekniken:

Om du ska ha sump: (fördelar är ökad total volym, plats för skymmande teknik, plats för refugium, etc.)

6a) storlek, uppbyggnad med kammare & bafflar, refugium?

6b) avrinningskammare - enkel eller dubbel, fyrkant eller skiva mot ena hörnet, yta för kammar?

6c) bottengenomföring - placering (ej för nära kanterna) och storlek på hålet i glaset, storlek på PVC genomföringen och standpipe rör, rör ner till sumpen med kulventil?

6d) returpump - kapacitet (liter/timme, tryckhöjd), vad kan avrinningsrören svälja?

Om du inte ska ha sump:

6e) Överhängningsskummare på baksidan av karet? avrinningsläda som hängs över kanten? avskilja hela bakdelen av karet med en stor glasskiva och skapa en inbyggd sump?

6f) Övrig teknik, vad kommer du att behöva och går det att koppla in utan sump? (möjliga begränsningar)

7) Beställa akvariet med genomföringshål borrat av en glasmästare

8) När du har akvariet, plannera då bygget av bänken eftersom akvarier kan variera i storlek oavsett specificerade mått!

9) Tänk ut hur din bänk ska se ut och gör ritningar utifrån akvariets verkliga storlek. Kolla ritningar av folk (regelram med panelvirke som jag eller MDF hyllplan som exempelvis hbmannens snygga bygge, eller andra modeller). Ska du ha sump så se till att bänkutrymme får tillräcklig höjd och bredd för exempelvis skummare och filter som kan vara ganska höga.

10) Typ av virke: Allt ska lackas eller fuktspärras, så det mesta kan nog funka. Själv körde jag med plywood, furuskivor, furureglar och en tjock ekskiva som akvariebänk för att undvika svällande virke. MDF skivor är mycket starka och används nog av många här, men kan suga upp vatten om dom inte är tillräckligt skyddade från vatten. Undvik absolut spånskivor är ett råd jag har fått!

Det går utmärkt att köra med tegel/lekastenar som underlag och lägga en skiva över som bänk. Snabbt och smidigt och kan kompletteras med paneler (kolla på bilder här i forumet).

Aluramsakvarier är också vanliga och ramen kan kompletetras med väggar och luckor.

11) Se till att bygget kommer att orka bära vikten och att det står plant och i lod. Deta ska även kollas senare när vatten fylls på och har stått ett dygn.

Detta är dom första sakerna jag kommer på och jag välkomnar rättelser av experterna! Kanske andra kan komplettera/skriva vidare på listan?

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Peter!

Jag har förstått att du har haft en hel del huvud bry. Men för mig är nog själva huvudbryet en stor del av det jag söker. Jag vill ha utmaningen! I övrigt var det ett fylligt bra svar som jag fick och jag är än så länge inne i läsa stadiet som jag också tycker är spännande. Sen måste jag skaffa mig förutsättningar ekonomiskt att kunna lösa det jag vill för jag vill bygga upp en bra akvarium som jag efteråt kan vara stolt över. Jag har dessutom en sak till som du inte skrev och det är att jag tänkte försöka hitta någon som har ett akvarium och är intresserad av att visa upp en färdig lösning för mig. Ger mycket mer att ha sett ett bra fungerande akvarium där den som har gjort i ordning det beskriver hur han/hon har löst det. Jag har inte börjat söka den personen ännu men det borde inte vara svårt att hitta någon som är stolt ägare av ett saltvattenakvarium som vill visa upp det.

Ha ett gott nytt år!

/Sillen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänkte uppdatera tråden nu när första månaden har gått och få lite råd för hur jag ska gå vidare med karet.

I huvudkaret verkar allt vara lungt, och dom få grönalger som var på stenarna är nu nästan helt borta och min största borstmask har blivit uppäten av något. Den enda tillstymmelsen till algtillväxt i huvudkaret är små (2-3mm) trådar på rutorna efter att jag nu kör med MH i 2-3 timmar per dag. Däremot så sker det saker i refugium där belysningen är på 24 timmar om dygnet. Det kryllar av små djur (pods) på stenen och på sanden, förekommer massor av luftbubblor, Caulerpan växer så det knakar och en massa annat liv verkar dyka upp i form an vita tentakler och rörmaskar. Däremot är det en liten algblomning, vilket jag förväntade mig med tanke på belysningen. Frågan är dock om inte detta är vettigt då jag slipper ha alg explosionen i huvudkaret om den i stället sker i refugium?

P.g.a algtillväxten köpte jag ett fosfat test. Mina vatten värden är följande:

Temp: 25.5

Salt: 1.0252

pH: 8.3 (har pendlat mellan 8.1 och 8.3)

KH: 9.1 (har då också pendlat mellan 8.8 och 9.6 sedan starten)

Nitrat: 5 (har inte ändrat sig på 3 veckor)

Nitrit: 0 (inget mätbart under hela tiden)

Fosfat: 1-2 (fosfat) / 0.5 (fosfat-fosfor)

Ammonium: <0.25

så hära ser mitt refugium ut nu (jag fick den gröna algen av Christer på A-lagret, så den har tillkommit i efterhand):

sump4v.jpg

Jag förmodar att fosfaten är skälet till algtillväxten i refugium, och är en del av uppstarten. Jag sitter och tänker på eventuell komplettering av fosfat filter eller dyl. men jag förmodar att jag helt enkelt bör avvakta. Jag tolkar dessa resultat som om min ls inte har kommit igång på allvar och att inkörningen inte är i närheten av att vara klar?

En anledning till den höga fosfaten kan vara att jag matat två anemoner med Artemia och haft en del i en krabbfälla.

Jag skulle vilja höra era synpunkter på min inkörning och vill fråga om det kan vara någon idé för mig att köpa ett gäng sniglar och någon räka eller luta mig tillbaka igen i soffan och låta det puttra ett tag till?

M.v.h

Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

sniglar är alldrig fel,det tar ganska lång tid att få igång sandbädden,det var därför jag föreslog levande sand,har själv köpt till mitt nya,där jag ska ha DSB i sumpen,vad jag läst så kan sandbäddar ta lång tid på sig att "mogna"

tycker du lyckas bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...