Gå till innehåll

Stora barriärrevet halverat


Wiking

Rekommenderade inlägg

Sjöstjärnetillväxten tror man beror på bättre överlevnad av larverna som i sin tur skall bero på mer fytoplankton som man tror beror på mer jordflykt som beror på skogsavverkning + mer konstbevattning av jordbruk.

De ökande stormarna tror man beror på klimatförsämringen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jorden har varit betydligt mycket varmare / kallare. global uppvärmning är i mina ögon bara något som nyhetsreportrar håller vid liv för att rädda sina jobb. Största problemet är helt klart föroreningar som vi släpper ut och all regnskog som skördas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jorden har varit betydligt mycket varmare / kallare. global uppvärmning är i mina ögon bara något som nyhetsreportrar håller vid liv för att rädda sina jobb. Största problemet är helt klart föroreningar som vi släpper ut och all regnskog som skördas.

Nja, du får nog läsa på lite mer om vilka som tror på växthuseffekten. Är inte bara nyhetsreportrar som håller "liv" i det. Är knappast något tvivel inom forskarvärlden att ökade koncentrationer av CO2 leder till ökade temperaturer, samt att ökningen av temperaturen de senaste 150 åren är starkt korrelerat med förbränning av fossila bränslen under industrialiseringen. Jag rekommenderar alla tvivlare att kolla igenom lite av vad FNs klimatpanel (IPCC) har skrivit i ämnet.

/D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte växthuseffekten som det är frågan om utan den påverkan det faktiskt har.

Ökad temperatur med några grader är bara en droppe i havet så att säga.

Alla dessa raporter som påstår att global uppvärmning är orsaken för det ena eller det andra tar inte alla andra faktorer i beräkning.

Bland annat som ett exempel så vet man nu att vissa arter av koraller som bleks och håller på att försvinna i Karibien inte har något som helst att göra med global uppvärmning, utan blir infekterade av människors tarmbakterier fråon kloakutsläpp.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilket man nu väljer att tro på det massiva forskningsunderlag som finns när det gäller uppvärmning eller om man väljer att inte tro på det så är ändå uppvärmningen när det gäller korallrev bara det ena problemet när det gäller koldioxidutsläpp vs koraller. Det andra och troligen väl så akuta problemet är att mycket av den koldioxid vi släpper ut löser sig i havet vilket är bra så långt som att den inte bidrar till växthuseffekten. Det som inte är bra är att koldioxiden via kolsyra sänker pH i havet. Sänkt pH innebär stora svårigheter för djur som bygger kalkskelett som koraller. pH har redan sjunkit och forskningsresultaten pekar mot att vi är nära katastrofen.

För den som är intresserad av korallrev är det alltså faktiskt inte särskilt viktigt vilket det finns global uppvärmning eller inte, oavsett det så är koldioxidutsläppen nära att leda till katastrof, kanske skulle det inte ens rädda situationen om vi slutade släppa ut mer koldioxid nu genast. Det är därför ganska poänglöst att i de här sammanhangen diskutera vilket man tror på global uppvärmning inducerad av mänskliga utsläpp eller inte, oavsett det så finns det en klar potential för katastrof ändå.

http://www.fof.se/tidning/2008/1/haven-forsuras-rekordsnabbt

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Växthuseffekten är lika meningsfull att tro på som att tro på gravitationen. Den är ett faktum och en av de viktigaste mekanismerna i att hålla oss vid liv. Jag har inte sett några seriösa forskningsrapporter som säger att det skulle vara ofarligt att höja Jordens medeltemperatur med några grader. Tänk bara vad som händer med reven om vattennivån stiger. Ljuset måste färdas genom mer vatten för att nå korallerna och det kan omöjligt vara bra för fotosyntesen. Dessutom är många fysikaliska storheter temperaturberoende och om temperaturen höjs riskerar havsströmmar att ändras då vattnet helt enkelt fått andra egenskaper.

Huruvida korallreven förstörs av global uppvärmning eller inte låter jag vara osagt men att uppvärmningen påverkar jorden i annat än att ge en behaglig badtemperatur råder det inget tvivel om.

MVH

Martin

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...